Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa del Burg Ranero a Lleó

Camí Francès

Etapa 18: Etapa del Burg Ranero a Lleó

Els albergs

Informació sobre l’etapa 18: Etapa del Burg Ranero a Lleó

Img perfil etapa 18 frances

Etapa de gran tirada que pot dividir-se en dues pernoctant en Mansilla de les Mules. La pista arbrada continua durant dinou plans quilòmetres cap a Reliegos i Mansilla, on diu adeu. Des del riu Esla fins al Porma s'avança per camins paral·lels a la N-601 i a partir de Puente Villarente el Camí es distancia lleugerament de la nacional per a arribar a Arcahueja. Finalment, el barri de Puente Castro, a la vora del Torío, suposa l'entrada definitiva a Lleó.

L’itinerari

 • Km 0. El Burg Ranero(Albergs. Bars. Botiga. Farmàcia)

A la sortida del Burg ens trobem amb la llacuna de la Poma. Són relativament abundants en aquests confins de Terra de Campos i van ser utilitzades fins fa ben poc com a abeurador per als animals. Avui constitueixen l’hàbitat de determinades espècies d’amfibis, rapaços i anátidas. Reprenem la pista arbrada del Real Camí Francès per un paisatge calcat al d’ahir: impressionants planes conreades, d’escasses ondulacions i gairebé desforestades. A dos quilòmetres i mig del Burg Ranero passem una àrea de descans situat a la vora de el rierol de la Vall de la Granja (Km 2,5) i dos quilòmetres més endavant, en un lleuger tàlveg, flueix un altre rierol: el de Valdasneros (Km 4,5).En mitja hora llarga de monotonia deixem a mà esquerra una pista i escola d’ultralleugers (Km 7) i un quilòmetre més endavant el desviament a Villamarco (Km 8). La llei de la línia recta ens ofereix un respir quan la pista dibuixa una corba i salva per sota les vies del tren (Km 10,6). En el tàlveg posterior passem el rierol de Valdearcos i després de superar un lleu repit ens deixem caure fins a la població de Reliegos, agotzonada fins a l’últim moment. En la mateixa entrada hi ha uns cellers tradicionals en maó i tova, usades per a conservar el vi però fonamentalment com a lloc de trobada. Travessem Reliegos de punta a punta, ensumant la pista arbrada pel carrer Real, on va impactar un meteorit en 1947.

 • Km 13. Reliegos(Albergs. Bars)

Deixem el frontó a un costat per a submergir-nos al costat dels falsos plàtans en les planes de cereal, decorades per estructures gegants de reg per aspersió. El refrany “de Reliegos a Mansilla, la llegua ben mesurada”, estableix la distància d’una llegua (entre 5.573 i 5.914 metres) entre totes dues localitats. Gairebé quatre quilòmetres després de Reliegos, després de passar sota les torres de línia elèctrica, hi ha una àrea de descans a la vora de la pista arbrada (Km 16,7). Donem l’adeu definitiu a la pista artificial, salvem la N-601 (carretera Adanero – Lleó) per un viaducte i sortegem un canal de reg per a entrar en Mansilla de les Mules. Descobrim l’antiga ciutat emmurallada en traspassar la porta del Castell, en calç i còdol. Al carrer Sant María apunta la torre de l’església.

 • Km 19. Mansilla de les Mules(Tots els Serveis)

El Camí travessa Mansilla i condueix fins al pont sobre el Esla, el llatí Astura. Res més creuar el pont cal prendre un camí que neix a l’esquerra i que avança paral·lel a la N-601, al costat de les séquies, els camps de blat de moro i alguna acàcia. Així, arribem en una hora a Villamoros de Mansilla.

 • Km 23,5. Villamoros de Mansilla(Botiga)

A l’entrada deixem la protecció del camí per a prendre el voral de la N-601. Passem Villamoros per la carretera i de nou per la senda paral·lela arribem fins a Puente Villarente, on travessem el riu Porma al costat del pont d’origen medieval. Travessem Puente Villarente seguint el traçat de la N-601, que parteix en dues aquesta localitat amb multitud de serveis.

 • Km 25,3. Puente Villarente(Tots els Serveis)

Si transitem per la vorera de l’esquerra, en arribar a una oficina de Caixa Espanya, creuem pel pas de vianants i continuem per la vorera dreta. A l’altura del Restaurant Avellaneda ens distanciem una mica de la N-601 per a prendre una pista que neix a la nostra dreta (Km 26,3). Per ella salvem el canal d’Arriola, travessem més endavant la carretera que es dirigeix a Sanfelismo i continuem de front. Després d’un repit, al començament del qual han habilitat una àrea de descans coberta, aconseguim Arcahueja.

 • Km 29,5. Arcahueja(Alberg. Bar)

Després d’aquesta població el tram s’empitjora amb diversos tobogans. Deixem a un costat el desviament a Valdelafuente (Km 30,9), coronem una petita tatxa i seguim cap a un polígon situat al peu de la N-601. Per una passarel·la per als vianants, habilitada al començament de 2010, salvem el nus viari de la N-601 i anem en direcció a Puente Castro, barri de Lleó separat de l’urbs per el riu Torío. Entrem en Puente Castro pel carrer Avingut de Madrid, per la qual conflueix el camí de Sant Jaume, a l’altura del núm. 83 surt l’avinguda De la Llastra on està situat l’alberg Sant Tomàs de Canterbury,  però si la nostra intenció és continuar a Lleó en l’encreuament seguim recte en l’avinguda de Madrid  per a arribar fins a una passarel·la i travessar el riu Torío. A la dreta d’aquesta es troba el pont de pedra del XVIII.Superat el llit – ja a Lleó – prenem de front el carrer de l’Alcalde Miguel Castaño i continuem per ella fins a la plaça de Santa Ana on prendrem en oblic a la dreta la calla Barahona, continuem per aquest carrer que més endavant es converteix en carrer Porta Moneda, torcem a la dreta al carrer Escurial per a arribar fins a la meravellosa plaça del Gra i passem per davant de l’alberg de les Carbajalas continuant pel carrer Juan d’Arfey fins a la plaça de Sant Martin, ens trobem en el barri humit, conegut per la quantitat de bars i restaurants i per la qualitat i quantitat de les seves tapes. aquí dobleguem a la dreta per carrer Pregàries per la qual arribem a la plaça Major, des d’allí només ens queda prendre el carrer Mariano Domínguez Berrueta per a plantar-nos davant de la Catedral de Lleó.

 • Km 37,1. León(Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Excessiva distància:El més comú és dividir el trajecte en dues còmodes etapes: del Burg Ranero a Mansilla de les Mules (19 km) i de Mansilla de les Mules a Lleó (18,1 km). En el Camí Francès les opcions són infinites, ja que Puente Villarente i Arcahueja també tenen albergs.

Observacions

 • En Mansilla de les Mules hi ha una bugaderia d’autoservei per als pelegrins i amb ofertes per a aquests. La tarifa és de rentadora entre 5 i 6 euros i assecadora 3 euros. Està en la plaça del Raval, 17.
 • Al febrer de 2010 es va obrir la passarel·la per als vianants que salva el nus viari de la N-601. Abans hi havia un recorregut alternatiu que pujava fins a uns repetidors i descendia amb brusquedat per una senda fins a l’entrada de Puente Castro (el perfil d’etapa recull aquest desviament).
 • Al gener de 2011 es va inaugurar en Puente Castro el Centre d’Interpretació i Recepció de Pelegrins. Està en l’antiga església de Sant Pere, carrer Simón Arias 2, i en ell es pot recollir informació sobre la ciutat de Lleó, allotjaments, etc. Compte amb una petita sala de lectura amb llibres del Camí i de la capital i té una exposició permanent.
 • A Lleó hi ha una àmplia oferta tant d’albergs com d’hostals i hotels.

Què veure, què fer

 • RELIEGOS:L’origen de Reliegos de les Matas, pertanyent a l’Ajuntament de Santes Martes, va poder ser l’assentament romà de Pallantia, on confluïen diverses calçades o vies romanes. Reliegos també és conegut pel meteorit, del tipus L5 i de gairebé 9 quilos de pes, que va impactar el 28 de desembre de 1947 al carrer Real i que avui es troba exposat en el Museu Nacional de Ciències. Les coves de l’entrada van ser antics cellers, que ningú usava però que en les últimes dècades han estat recuperades, conservant la seva funció de guardar vi però abans de res servint com a lloc de reunió. Aquest sentit lúdic a l’espai ha aconseguit que se succeeixin exemples de cellers coquetos, en les quals ja no es degusta el vi híbrid de qualitat justa, però sí la varietat més moderna d’atapeït morrut. L’església parroquial està dedicada conjuntament al Papa Sant Cornelio i al Bisbe de Cartago Sant Cipriano, tots dos preclars personatges de l’església Cristiana del segle III que van ser martiritzats en els anys 253 i 258. Un alberg, un bar restaurant amb menús per al pelegrí i una botiga ofereixen també el necessari per a constituir un final d’etapa, sobretot per als pelegrins que hagin partit de Sahagún.
 • MANSILLA DE LES MULES:Ciutat emmurallada (s. XII) sobre el riu Esla. Va pertànyer al comtat de Benavente fins a 1594. De les seves set esglésies, dos convents i tres hospitals quan era un important centre comercial i ramader (d’aquí l’apel·latiu de les Mules), només queden dos temples en ús: l’església parroquial de Santa María, única temple de Mansilla fins a 1220 però reconstruït en el XVIII, i l’ermita de La nostra Senyora de Gràcia.
  • La Porta del Castell, per la qual accedeixen els pelegrins del Real Camí Francès, va ser la porta principal de la muralla i està construïda en calç i còdol. Per l’Arc de Santa María, l’única de la muralla que es conserva completa, entren els caminantes que van partir de Calzadilla dels Hermanillos per la Via Trajana. A la sortida de Mansilla es travessa el riu Esla, conegut en l’antiguitat pel nom llatí d’Astura. L’Esla té 286 quilòmetres de longitud i és l’afluent més cabalós del riu Duero.

  A més d’una desena de quilòmetres de Mansilla hi ha dues joies de l’art lleonès: el monestir mossàrab -aixecat per monjos cordovesos- de San Miguel d’Escalada (s. X) i el de Santa María de Gradefes, construït per monges cistercenques, a la fi del segle XII.

 • PUENTE VILLARENTE:Puente Villarente de Villaturiel, travessada de costat a costat per la N-601, ofereix gairebé tots els serveis. El pont sobre el riu Porma és d’origen medieval (ja s’esmenta en el Codex Calixtinus del segle XII) i ha sofert reparacions i reconstruccions al llarg dels segles. Els arcs centrals són els que millor conserven l’estructura original.
 • LEÓN:Va tenir el seu origen en l’assentament definitiu de la legió romana VII Gemina cap a l’any 74 de la nostra era. Va ser una important ciutat romana que l’any 712 va ser conquistada pels àrabs i va romandre sota el domini musulmà fins al 853, any en què Ordoño I la va recuperar, va repoblar i va incorporar al Regne d’Astúries. Sota el regnat d’Ordoño II, Lleó es va proclamar capital del seu propi regne i amb els anys va arribar a aglutinar el que avui és Galícia, part de Portugal, Astúries, Cantàbria i gran part de Castella i Lleó.
   • Les seves joies arquitectòniques són innombrables: la catedral de Santa María (s. XII-XIII), coneguda també pel sobrenom llatí de Pulchra Lleonina, és d’estil gòtic i va començar a construir-se cap a l’any 1205. Està inspirada en la catedral francesa de Reims i el seu interior és grandiós, ple d’harmonia gòtica i les seves vidrieres cobreixen una superfície de 1.800 metres quadrats. La façana principal, la que mira a occident, obsequia al visitant amb triple portada, rosassa i dues torres: la de les Campanes i la del Rellotge. Més informació en la web oficial http://www.catedraldeleon.org/
   • També destaquen la Real Basílica de Sant Isidoro, un dels grans tresors del romànic espanyol que es compon de la pròpia església, el Panteó Real i un museu. El Panteó va ser construït en 1063 i l’església, que va substituir a l’anterior mossàrab, es va consagrar en 1149. http://www.sanisidorodeleon.com//. L’Hostal de Sant Marcos és un edifici plateresc bellíssim. El seu origen com a hospital de pelegrins es remunta al segle XII però l’edifici actual es va construir entre els segles XVI i XVIII. De façana plateresca (estil molt ornamental propi del Renaixement espanyol), l’hostal de Sant Marcos és avui Parador de Turisme i alberga el Museu de Lleó.
   • D’èpoques molt més posteriors trobem la Casa Botins de Gaudí. Al costat de l’edifici modernista hi ha una escultura de l’arquitecte català contemplant la seva obra. Els amants de l’art contemporani trobaran el seu espai en el MUSAC, en l’Avinguda dels Reis Lleonesos, 24. En l’actualitat alberga més de 1.650 obres de gairebé 400 artistes castellà i lleonesos, nacionals i internacionals.
   • Abandonar la capital sense visitar i degustar els brous i tapes del Barri Humit no té perdó. Està comprès entre els carrers Ampla (que enllaça el centre amb la catedral), de la Rúa, Badillo i Les Voltes, amb enclavaments tan pintorescos com el de la plaça de Sant Martí. Solcat de bars i tavernes, cadascun d’ells especialitzat en una o diverses tapes que serveixen gratis amb cada consumició.

  Web Oficial de Turisme de Lleó

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 18: Etapa del Burg Ranero a Lleó

0 comentaris