1. Inici

El Camí de Sant Jaume amb bici

El Camí de Sant Jaume

Consells per fer el camí amb bici

Abans de sortir planteja bé les etapes

En el cas del Camí Francès són 760 quilòmetres (27 més si es comença en Sant Joan de Pied de Port); el Camí Aragonès discorre durant 820 quilòmetres. La ruta primitiva és relativament curta, són aproximadament 315 quilòmetres. L'ideal és fer menys quilòmetres per etapa, però si pot ser pels camins. En línies generals és un recorregut tècnic amb contínues pujades i baixades. Alguns trams, per desgràcia, cal salvar-los per carretera.

Convé estudiar el perfil de la ruta

Totes les etapes no són iguals i per tant, en tots els trams les cames no se't carregaran igual (en aquesta Web tens perfils de tots els trajectes). Són en total 800 quilòmetres, i tindràs a veure el temps del qual disposes per a organitzar els dies amb què comptes.

Organitza bé l'equipatge en la bicicleta

Cal portar el pes equilibrat perquè el pedaleig sigui el més còmode possible. Per a això fes-te amb alforjas o graella en la part posterior, un triangle musclera per a col·locar sota la barra del selló i guardar les eines, i, una cosa molt pràctica és una bossa per a col·locar en el manillar, ja que pots guardar aquí la documentació o les rutes del camí.

Els albergs

El lloc triat per a pernoctar és un altre dels factors que han d'influir en la planificació de la ruta. Fins a les 20.00h, els caminantes tenen preferecia sobre els ciclistes. A partir d'aquesta hora, els ciclistes tenen la mateixa preferència en els albergs que els que van a peu. Això és així perquè si un que va a peu arriba a un alberg que està abarrotat s'hauria d'anar fins al següent, que pot estar a 10 o 15 km de distància. Això li suposaria 2 o 3 hores més de caminada, però per a un ciclista seria a penes mitja hora de pedaleig.

Les etapes

Establir les etapes de la ruta per a recórrer-la amb bicicleta és un exercici molt personal. Hi ha multitud d'opcions i depèn del temps previst per a realitzar-la, la forma física, l'elecció de la bicicleta, etc. No és el mateix rodar amb bici de carreres sobre asfalt, que amb una bici de muntanya per camins. Tampoc és igual comptar amb cotxe de suport o no, ja que no és el mateix anar carregat amb embalums en la bicicleta que sense ells.

La divisió d'etapes que es presenta aquesta Guia està pensada per a fer-la a l'estil tradicional, és a dir, amb bici de muntanya, amb equipatge, i per camins sempre que es pugui.

Una mitjana de 12 quilòmetres a l'hora

Un pelegrí a peu fa una mitjana de 5 quilòmetres per hora. Una mitjana assequible per a un ciclista podria estar entre els 11 i 13 quilòmetres a l'hora. Unes 5 hores d'esforç diari per a completar 60 quilòmetres.

A l'hivern, majors dificultats

El 90% dels pelegrins opta per rodar en els mesos de maig a setembre. Les quantioses precipitacions, sobretot a Galícia, fan que internar-se en el Camí en els mesos hivernals es converteixi en un dur exercici, més encara si es fa amb bicicleta, on el pelegrí ha de rodar en molts trams per asfalt.

Avantatges de fer el Camí amb bici

Algunes dels avantatges que pots aprofitar pel fet de fer el Camí amb bici són:

  • Podràs escapar fàcilment del Camí de Santiago per a conèixer llocs pròxims interessants.
  • Disposaràs de més temps per a gaudir dels llocs més bonics del Camí, per a mirar tot sense pressa.
  • Tindràs un vehicle per a desplaçar-te per les ciutats en què paris, per a fer compres, visitar els llocs, etc.