1. Inici ·
Camí del Nord

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 6

Etapa de Guernica a Lezama

km 21,8
Temps 05H 15’
Dificultat mitjana
Albergs 5
Disponible sense connexió

L'ascens inicial al Bilikari pot resultar una mica dur

Informació sobre l’etapa 6: Etapa de Guernica a Lezama

Perfil: Etapa de Guernica a Lezama

Amplia el mapa

L’itinerari

  • Km 0 . Guernica (Tots els serveis)

Des de l'alberg juvenil cal dirigir fins el centre de Guernica pel carrer Sant Bartolomé. Passem per ella el riu i les vies i 150 metres després dobleguem a l'esquerra pel carrer 8 de gener. Prenem el segon cap de carrer de la dreta, el carrer Artekale (d'al mig), passem al costat de l'Oficina de Turisme i accedim a la plaça de Foru, on es troba el consistori. Accedim per unes escales a la solemne església gòtica de Santa María . Rere la seva portada continuem a mà esquerra pel carrer Allèn Salazar i en breu a la dreta per Santa Klara per arribar fins la Casa de Juntes , d'estil neoclàssic i situada on es trobava l'ermita de Santa María l'Antiga i el cèlebre roure de Guernica , on jurava el seu càrrec el Senyor de Bizkaia i actualment també el Lehendakari. L'arbre més antic va ser plantat en el segle XIV i ha estat reemplaçat diverses vegades, l'última en 2005. Envoltem el conjunt i accedim sota un arc, passant el col·legi Allèn Salazar (aquí l'Associació de Bizkaia habilita un alberg alguns estius), i girem a l'esquerra per seguir de front durant un bon tros pels carrers Zearreta i Mestikabaso. En aquesta zona tenim diverses fonts per emplenar la cantimplora. Finalment girem a la dreta pel carrer i arribem a l'ermita de Saint Lucia , situada en el barri de Zallo . Formava part de les possessions de la família Mezeta-Allèn Salazar al costat del caseriu, el molí i la ferrería.

  • Km 2,2. Ermita de Saint Lucia

Seguim la pista asfaltada, passant el rierol Mikene , i iniciem amb paciència l'ascens a la muntanya Bilikario , ben envoltada de vegetació i amb abundant pedra a l'inici. La pista forestal salva un desnivell de 260 metres. Durant l'esforç només devem atendre a un desviament ben marcat, pel que seguim a mà esquerra darrere de Gerekiz ( Km 5,2 ) . Més endavant salvem un portell i baixem cap a uns caserius del barri rural de Pozueta , pertanyent al municipi de Muxika. Un d'ells sol tenir una font en l'exterior per alleujament dels caminantes.

  • Km 5,6 . Pozueta (Allotjament)

Un tram d'asfalt ens porta a passar al costat d'una finca on pastura un bon número de rucs i el Camí passa a la jurisdicció del municipi de Morga. Més avall evitem la BI-2121 per un pas subterrani, just el lloc on tenim el desviament a el alberg Meakaur ! , que marca 2,3 quilòmetres.

  • Desviament albergui Meakaur

Rere el pas sortim a la carretera que es dirigeix a Eskerika. A l'entrada està l'ermita de Sant Esteban de Gerekiz , just en un dels itineraris que seguien els antics senyors de Bizkaia per jurar i respectar els furs ( Km 7,9 ) . Continuem per aquesta carretera fins l'altura del caseriu Landotz , amb frontó, on prenem una pista forestal que sali a la dreta (es recomana als ciclistes que continuïn per la carretera). Rere una baixada i posterior pujada sortim de nou a la carretera, que prenem per la dreta sota uns eucaliptus, i envoltem el caseriu Pepiena . A 250 metres d'aquí es troba el alberg Eskerika , on podem desviar-nos per pernoctar o si necessitem reposar forces.

  • Km 10,3. Alberg Eskerika

Diverses pistes condueixen fins el voral de la BI-2713, carretera que deurem seguir sense gens de remei ( Km 13 ) . Descendim per l'esquerra, en direcció Goikoelexalde i Larrabetzu. La carretera suporta bastant tràfic però almenys el voral és copiós. En el barri de Astoreka ( Km 15 ) , pertanyent a Larrabetzu, deixem la carretera (Ull a el desviament ! ) per l'esquerra per introduir-nos en una estreta senda coberta que conflueix en una pista. Passem al costat de Luciaren Etxea , una petita finca on les gallines d'ous ecològics campen en llibertat. A la vora del rierol Zugasti cobrim l'últim tram fins Goikoelexalde , on ens rep l'església de San Emeterio i San Celedonio , de robusta torre i envoltada per un pòrtic. Aquest barri de Larrabetzu és el primer nucli amb bar de la jornada ( Km 17,1 ) .

  • Km 17,1 . Goikoelexalde (Bar)

El bell creuer, de doble faç, ens situa de nou en la carretera BI-2713, que seguim fins Larrabetzu . En la localitat hi ha uns detallats panells informatius on s'explica amb tot detall la Ruta Juradera. En 2017, des del 9 d'abril al 15 d'octubre, l'Agrupació d'Hospitaleros Voluntaris del Camí de Santiago per Bizkaia gestiona en Larrabetzu l'alberg de pelegrins que ocupa la part superior de l'ambulatori.

  • Km 18,5 . Larrabetzu (Alberg. Bars. Tendes. Farmàcia. Caixer)

Ull perquè l'itinerari no arriba a l'església de Santa María, a cavall entre el barroc i el neoclàssic, sinó que es desvia a la dreta seguint la carretera que va a Lezama. A l'estiu i amb sol és un altre tram dur degut a l'absència d'ombres i als quilòmetres ja acumulats. L'alberg de Lezama , que només obre en els mesos d'estiu (veure fitxa completa de l'alberg), s'habilita en el Centre Cívic Uribarri , en el carrer Garaiotza, 133 ( Km 21,8 ) .

  • Km 21,8 . Lezama (Tots els serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Què veure, què fer

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots