1. Inici ·
Camí de San Salvador

Article traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Etapa 4

Etapa de Pallers a Pola de Lena

km 24,8
Temps 06H 30’
Dificultat alta
Albergs 3
Disponible sense connexió

Etapa fèrria; descensos llargs i pronunciats repetits fins a Campomanes

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Pallers a Pola de Lena

Perfil: Etapa de Pallers a Pola de Lena

Amplia el mapa

L’itinerari

  • Km 0. Pallers(Alberg. Bar)

Deixem Pallers pel mateix carrer de l'alberg, passant al costat de la font de la Pría i el solar de el hospital de San Miguel, dels segles XVIII i XIX. Desemboquem en la N-630 i en pocs metres prenem un camí que neix a mà esquerra. Presenta un fort desnivell de baixada i a base de cuádriceps evitem embalar-nos més del que cal. L'últim tram, pavimentat, entra en picat a San Miguel del Riu, població de l'extens consell de Lena.

  • Km 1,6. San Miguel del Riu

Després de creuar el poble (atents a la senyalització de la zona urbana!) seguim una carretera local. Arribarem així a una bifurcació. Ull! perquè hi ha una fita jacobeo que ens anima a seguir per la carretera. Error! De seguir-ho ascendiríem a la N-630 i continuaríem fins a Pont dels Fierros per la poc segura nacional. Cal oblidar-se de fites i atendre sempre les fletxes grogues que, en aquest cas, a mà esquerra, condueixen en ascens fins al llogaret de Santa Marina.

  • Km 2,9. Santa Marina

Actualment el camí passa per la part alta del poble, abans calia creuar diverses portillas, i primer en una mica de pujada i després llaneando per una bonica sendera a mig vessant, aquest camí ens acosta en aproximadament mitja hora fins a Plans de Somerón, famós per la qualitat de les seves arbeyos (pèsols), que se sembren entre l'escandeixi.

  • Km 5,2. Plans de Somerón

A la vora de la església de Santiago llueix un enorme teix. Seguidament abandonem Plans per la carretera local que descendeix fins a el Pont dels Fierros, on existia portazgoUll aquí de nou! En la mateixa carretera local, abans d'entrar en la població, ens desviem a l'esquerra per un camí en ascens.(També existeix una alternativa per a anar des de Plans de Somerón fins a Fresnedo per "Munistiriu", aquesta alternativa és aconsellable solo a pelegrins experts a caminar per muntanya per la seva dificultat).

  • Km 9,6. Pont dels Fierros

Una primera rampa exigent ens porta a franquejar una portilla. Més endavant, després de sortejar una altra cancel·la, entrem en Fresnedo. Al fons de la vall destaca la serra de l'Aramo i el cim de el Gamoniteiro de gairebé 1.800 metres d'altitud, recognoscible pel seu repetidor de TV.

  • Km 10,4. Fresnedo

Succeeix un llarg i ardu tram fins a la següent població. Els repits abunden, però la bellesa del paisatge compensa l'esforç. El camí recorre durant més d'una hora l'espès vessant, visitant algunes quadres en ruïnes engolides per les heures i passant prop de la ermita de San Miguel i al costat de la font homònima, a mà dreta sota el camí (Km 13,8). Aconseguim finalment la bella població de Herías. En la mateixa existeix un encreuament a Bendueños (fora de la ruta), localitat aquesta amb alberg de pelegrins. (tancat temporalment, nota 2022).

  • Km 15,6. Feries

Un últim repit per a acomiadar-se d'Herías dona pas al vertiginós descens fins a Campomanes. Ull en trepitjar les pedres si ha plogut, poden propiciar més d'una caiguda. Entrem en Campomanes de front pels carrers de la Ferrería i de la Vega, on torcem a mà dreta per a prendre uns metres del carrer Rotlles. Aquesta localitat del consell de Lena va comptar amb alberguería en l'Edat mitjana i també amb impost de portazgo, del qual solien estar exempts els pelegrins.

  • Km 17,3. Campomanes(Tots els Serveis bàsics)

Sortim de la població pel carrer de l'Estació per a creuar la N-630 i just després el riu Pallers. Passat el pont torcem a l'esquerra per a agafar el passeig fluvial. Veiem la confluència de els rius Pallers i Huerna, que formen el riu Lena. Santa Cristina de Lena és el nostre pròxim objectiu i mitja hora més tard ja despunta sobre un pujol la coqueta ermita preromànica. Ascendim fins ella per camí empedrat després de passar sota un viaducte.

  • Km 20,3. Santa Cristina de Lena

El temple, Patrimoni de la Humanitat, es classifica dins de el estil ramirense per haver estat construït sota el regnat de Ramir I en el segle IX. Descendim per un altre camí empedrat situat en el costat contrari. Passem pel barri de Peridiello, veient a mà esquerra, després de les vies, l'estació de La Cobertoria. Alberga en la planta baixa una aula didàctica del preromànic (veure observacions). El Camí, no obstant això, continua de front i 1,2 quilòmetres més tard salva el riu Lena (Km 22)Horta del Cec queda fora de l'itinerari a l'altre costat de la A-66.El Camí del Salvador passa al costat de el camp de futbol de la Societat Esportiva Lenense i travessa sota l'autovia per a entrar en Pola de Lena. Fins a l'alberg disten 1,2 quilòmetres. Primer per Miguel de Cervantes per a prendre a l'esquerra Braña Valera i posteriorment a la dreta els carrers de Robledo i Vital Aza. Després girem a l'esquerra per Gran Covián i finalment a la dreta per Ramón y Cajal.·  Km 24,8. Pola de Lena (Tots els serveis)

Les dificultats

Observacions

En imatges

Albergs

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Vols enviar alguna fotografia de "El camí de Sant Jaume"?

Si tens fotografies de "El camí de Sant Jaume" que vulguis compartir amb nosaltres, pots enviar-les i ampliar la galeria de fotografies.

Envia les teves fotografies! Mostra totes les fotografies

Fòrum: Els pelegrins opinen sobre el Camí de Sant Jaume

Veure tots