Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > > Dia de Santiago

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Dia de Santiago

EROSKI CONSUMER et convida a gaudir del Camí de Fisterra i Muxía

Fisterra

El Camí de Fisterra i Muxía ha complert la majoria d’edat. Si el passat Any Sant va aconseguir el seu millor registre, aquest 2011 ho supera amb folgança. De gener a juny, l’alberg públic de Fisterra ha lliurat 1.454 fisterranas més que en el mateix període de 2010. En Muxía, tant en l’oficina de turisme com en l’alberg, s’han concedit, també de gener a juny, 534 muxianas més que l’any passat. EROSKI CONSUMER ha recorregut a peu, en diverses dates de 2010 i 2011, els 151 quilòmetres d’aquest itinerari. D’ells, els 89 quilòmetres fins al Cap i la resta els que separen Olveiroa i Fisterra de la localitat muxiana. Fruit d’aquesta peregrinació ha elaborat una Guia dividida en una introducció i 5 etapes, cadascuna amb el seu respectiu mapa interactiu, perfil amb altures i contingut pràctic, amb apartats en els quals es descriu l’itinerari, les principals dificultats i història de les localitats més importants. La Guia pot consultar-se a la web des d’https://caminodesantiago.consumer.es/los-caminos-de-santiago/epilogo-a-fisterra/ , descarregués en PDF i està disponible també en l’aplicació gratuïta per iPhone.

Eclosió d’albergs en 2010 i 2011

Fisterra

A part del boca a boca i el fàcil accés a informació especialitzada, el viatge fins a la Costa dona Morte és cada vegada més freqüentat gràcies al salt quantitatiu i de qualitat que ha experimentat la seva infraestructura en els dos últims anys. A més, és un itinerari on coincideixen tots els pelegrins, ja vengen del Camí Francès, Portuguès, del Nord, Primitiu o qualsevol de les desenes de rutes que solquen la Península. Si al començament de 2010 el panorama no era molt encoratjador, amb 8 albergs per a pelegrins, durant el passat Any Sant i aquest 2011 s’han obert 11 nous allotjaments específics. Gràcies a aquesta eclosió és possible, primer, ser optimistes de cara a trobar plaça i, segon, dividir les etapes en còmodes distàncies, privilegi que fins a fa ben poc era impossible, havent de realitzar caminades de més de 30 quilòmetres per descansar en un alberg jacobeo.

Etapes rocoses, pròpies de Galícia

Fisterra

La transició entre la ciutat de Compostela i el camp és inapreciable, traspassant la rúa dones Hortas el camí penetra en la carballeira de Sant Lorenzo i baixa a l’immediat Posa’t Sarela, on s’obren les portes dels boscos i el paisatge rural. Les etapes de l’epíleg a Fisterra i Muxía són les pròpies de Galícia, constants pujades i baixades que impedeixen portar un ritme constant. No obstant això, la gran majoria del públic està més que entrenat i no va a témer el recorregut, ja que aquest camí serà una extensió del seu periple fins a Santiago. Aquest epíleg forma un triangle sense fi i ofereix diverses opcions segons les ganes i els dies disponibles. Es poden completar els 89 quilòmetres fins a Fisterra i estendre la peregrinació altres 30 quilòmetres fins a Muxía. A part, des del llogaret d’Hospital, és possible anar directament a Muxía i d’aquí a Fisterra, i fins i tot traçar el triangle tornant a Hospital a través de Corcubión i Cee. El recorregut complet suma 151 quilòmetres, gairebé la mateixa distància que hi ha des d’O Cebreiro a Santiago.

Fisterrana, muxiana i també Compostela

Fisterra

Si el pelegrí que realitza, almenys, els últims 100 quilòmetres a peu, es veu recompensat amb la Compostela, als quals decideixin caminar fins a Fisterra, i ho justifiquin mitjançant la credencial, els serà atorgada la fisterrana. El mateix ocorrerà amb la muxiana als quals viatgin fins a aquesta altra localitat de la Costa dona Morte. Tant la fisterrana com la muxiana són documents acreditatius segellats per l’alcaldia dels dos municipis, mentre que la Compostela l’atorga el Cabildo de la Catedral. Amb tot, hi ha una opció per aconseguir la Compostela realitzant aquest camí, i no és una altra que realitzar-ho a l’inrevés en direcció a Santiago. Això sí, justificant almenys 100 quilòmetres, per la qual cosa gairebé caldria visitar tant Fisterra com Muxía.

A voltes amb la credencial

Un dubte generalitzat és quin és la credencial que cal portar per realitzar aquest itinerari. No hi ha cap credencial especial, es pot usar la mateixa que s’ha portat fins a Santiago. Els que no la tinguin perquè fan expressament aquest Camí, ja que l’Oficina del Pelegrí no facilita credencials per a aquest trajecte, poden sortir sense ella i aconseguir-la en qualsevol dels albergs de Negreira.

El capvespre

Fisterra

Fisterra és la fi figurada de la Terra, un confín apartat al que tots desitgen arribar, igual que els pobles cèltics i romans, per esperar des del Cap l’hora de l’ocàs i veure amagar-se el sol en la immensitat de l’oceà. També el municipi on es localitzava la ciutat de Dugium, citada en el Codex Calixtinus i on els deixebles de l’Apòstol van ser a enterrar, sense èxit, el cos de Santiago. En Muxía, segons la llegenda, va arribar la Verge en una barca per infondre ànims a Santiago quan predicava a Hispània. No són pocs els relats que al llarg dels segles ens han brindat els viatgers que van arribar a aquestes costes i també els vestigis i documents històrics que aporten dades sobre els antics hospitals de pelegrins que jalonaven aquesta ruta. Avui està més viva que mai i deixarà de ser una prolongació per convertir-se en experiència obligada després de l’arribada a Santiago.

Una fórmula gairebé inalterada durant 13 segles

El camí de Sant Jaume no caduca. Encara amb èpoques anodines, va renéixer per a la gran massa en 1993, data del primer Xacobeo, ideat per Víctor Manuel Vázquez Portomeñe. Barreja art amb naturalesa, esport amb cultura, llibertat i amistat. Tot un fenomen sociològic que genera optimisme i que, deien, calia fer una vegada en la vida, quan ara pocs ja poden resistir-se a la temptació de recórrer-ho una vegada i una altra.