Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Etapes

Etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

El pont romà sobre el rierol Albarregas marca, cap al nord, el punt d'inici de l'etapa i de la calçada romana comunament coneguda com a Via de la Plata, que unia les poblacions de Mèrida i Astorga. La peregrinació continua cap a la presa romana de Proserpina, El Carrascalejo i Aljucén per a internar-se al Parc Natural de Cornalvo, entrar a la província de Càceres i arribar fins a Alcuéscar.

L’itinerari

 • Km 0. Mèrida(Tots els serveis)

Sobre el pont romà que salva el llit de el rierol Albarregas, germà petit del gran pont sobre el Guadiana, continua la peregrinació i comença com a tal la Via de la Plata: la calçada romana que unia Mèrida amb Astorga i el traçat de la qual ens oferirà grans jornades per terres d’Extremadura i Castella. No obstant això, encara haurem d’esperar alguns quilòmetres per a donar suport als peus sobre la història. L’opció actual és deixar-nos guiar per les nostres inseparables fletxes grogues i encaminar-nos cap a el embassament de Proserpina.Des del pont sobre el Albarregas continuem de front per la avinguda Via de la Plata i les marques aviat ens obliguen, després d’una rotonda, a seguir per la avinguda del Llac. Aquesta via és la sortida natural cap a la carretera de el embassament. Mig quilòmetre més endavant, a mà dreta, prenem aquesta carretera (amb carril per als vianants), que passa sobre l’autovia A-5 i continua en còmode ascens fins a un creuer de pedra (Km 4,3). Després d’un tram de baixada fins a la glorieta de Proserpina passem la urbanització, les pistes de pàdel i el càmping abans d’arribar a la presa romana (Km 6).Després d’ella agafem un camí a mà dreta que evita l’asfalt i voreja el llac, un entorn fluvial i d’oci per a molts de Mèrida que venen a passar el dia en família i per als pescadors, que tempten amb les seves canyes als carpes, tencas, lucios i perques americanes. En breu sortim de nou a la carretera i continuem per ella durant més de dos quilòmetres i mig fins que unes fletxes, a l’esquerra de la via i pintades en el tronc d’una alzina (Km 9,6), ens salven de l’asfalt i ens guien per un camí una cosa desdibuixada fins un altre més ample delimitat per dues finques de caça. Després d’un pas canadenc, una granja porcina (Km 12,1) i algunes cancel·les entrem pel carrer Camí de Santiago en El Carrascalejo.

 • Km 13,1. El Carrascalejo

D’aquesta petita població destaca la Església de la Consolació, dels segles XIV i XV i coneguda també com a Santa María del Camí, que voregem per a abandonar el poble.Després d’una zona de vinyes arribem fins a un túnel sota l’autovia que està decorat amb dibuixos santiaguistas. Ho travessem i en arribar a l’alt, on s’aixeca una Creu de Santiago, veiem la següent població: Aljucén.

 • Km 15,9. Aljucén(Alberg. Bars. Ultramarins. Farmàcia. Termes)

Deixem Aljucén per la avinguda d’Extremadura i caminem per la BA-011 fins a la seva unió amb la Nacional 630. En cent metres passem sobre el riu Aljucén, afluent del Guadiana, i abans d’arribar a una gasolinera abandonem la carretera per la dreta per a agafar una pista (Km 17,4). D’aquesta manera recorrerem durant 6 quilòmetres parteix de el Parc Natural de Cornalvo i Sierra Bermeja, un gran espai adehesado de bosc mediterrani habitat, entre altres, per ocells tan poc comuns com la cigonya negra i el elanio blau. Avancem per la pista – amb la referència del riu Aljucén, que flueix a la dreta -fins a arribar a una altra creu metàl·lica de Santiago, obra del ferrer Casiano Larios (Km 19,6).Uns metres més endavant el color groc d’un H1, un dels punts i tants cubs de granit col·locats per la Junta d’Extremadura per a senyalitzar la Via de la Plata, ens indica que anem per bon camí. La pista s’estreny i es va allunyant a poc a poc del riu. Alzines, sureres, algun pas canadenc i una cancel·la ens porten fins a el límit provincial entre Badajoz i Càceres que coincideix amb un cartell de fi de recorregut pel Parc Natural (Km 24,7). Un H3 de granit, amb fotografies i textos del tram Aljucén – Alcuéscar (Encreuament de les Ferreries), dona pas a un curt tram en ascens i amb molta pedra. Després d’una cancel·la passem a una pista que circula per un terreny més desforestat, repoblat amb sureres i on sol campar més d’un ramat de merines i més d’un apassionat del quad. Passat el quilòmetre 30 d’aquesta llarga etapa ens vam topar amb la creu de Sant Joan (Km 30,4).Còmodament, contemplant algunes cases a la nostra esquerra, arribem a un alt per a seguir la indicació de la dreta que porta cap a Alcuéscar (Km 32,5). A 600 metres del poble, al costat d’una pista de ciment que puja fins a Alcuéscar, les fletxes guien pel camí de l’esquerra, que atalla i porta directament a la carretera d’entrada a la població.

 • Km 36. Alcuéscar(Tots els serveis)

Les dificultats

 • Sortida de Mèrida:Després de passar el pont romà sobre el Albarregas i continuar de front per l’avinguda Via de la Plata, les fletxes ens portaran, després d’una rotonda, fins a l’avinguda de Llac. Arribarem fins a la N-630 en direcció Càceres, però haurem de sortir per l’esquerra de la rotonda, cap a Montijo i Badajoz per la EX-209. A mig quilòmetre, a la dreta, es troba la indicació cap a l’embassament de Proserpina.
 • Etapa llarga que en època estival cal prendre amb especial precaució pel sol i les onades de calor. L’etapa es pot dividir fàcilment en dues fent nit o en el Carrascalejo o en Aljucen.

 

Observacions

 • Des d’Aljucén a Alcuéscar hi ha 20 quilòmetres sense poblacions:
 • Davant l’absència de aigua convé omplir la cantimplora en Aljucén.
 • L’alberg d’acollida casa de la misericòrdia d’Alcuescar es troba tancat temporalment. Es recomana cridar amb antelació per a conèixer si ja es troba operatiu i disponibilitat.
 • 3 quilòmetres abans d’arribar a Alcuescar existeix una bifurcació, a la dreta per a entrar en Alcuescar o recte per a continuar camí si no es vol entrar en aquesta població i estalviar-se 1,5 quilòmetres. Els dos camins estan senyalitzats.
 • Cal parar esment a la senyalització a la sortida de l’embassament de Proserpina perquè és fàcil no veure els senyals.

 

Què veure, què fer

 • EL CARRASCALEJO: El seu emplaçament, envoltat de mates de carrasques o alzines, li va donar el nom del Carrascalejo. Va ser fundat com a tal l’any 1320, per ordre de do Garcifernández de Trujillo. Avui és una mínima entitat d’una mica més de 80 habitants però compta amb el seu propi ajuntament.
  • Església parroquial de La nostra Senyora de la Consolació: També coneguda com a Santa María del Camí és, per descomptat, l’edifici més notable d’aquest nucli poblacional. Va ser construïda en maçoneria i carreus en els segles XIV i XV.
 • ALJUCÉN: Dos són les hipòtesis que es remenen sobre el nom del poble. La història estima que es tracta d’una població d’origen musulmà, pel fet que Aljucén significa Castillejo. La teoria està avalada per l’existència pròxima de les restes d’un antic castell. La segona hipòtesi l’avalen els seus habitants, que defensen que Aljucén deriva de junciel, una plata que els vilatans recollien en el riu.
  • Església Parroquial de Sant Andrés: Del segle XVI, està edificada en maçoneria i carreus o pedra llaurada. De torre façana i interessant portada renaixentista amb els busts llaurats de Santiago Apòstol i Sant Andrés, que està esculpit amb la creu que va ser martiritzat. En el centre de la portada pot apreciar-se la Creu de Santiago i, per sobre d’aquesta, la de Sant Andrés, patró d’Aljucén.
  • Termes Aqua allibera: Termes privades, inaugurades en 2007, que intenten recrear els banys d’una mansió romana de Mèrida. Aquestes termes modernes tenen tres piscines a diferents temperatures.Es troben al Carrer Càceres, 20.
 • ALCUÉSCAR: El seu prefix “Al” denota l’origen musulmà d’aquesta població. Situada avui a la comarca de Tamuja – Montánchez, va ser fundada l’any 830 i, és possible que fos repoblada per mossàrabs procedents d’un lloc andalús anomenat Güescar. Després de la seva reconquesta va ser encàrrec de l’Orde de Santiago, fet històric que ha deixat com a mostra la seva Casa de l’Encàrrec. A més, es mantenen la Casa de la Inquisició i la Casa Gran.
  • Església parroquial de l’Asunción: De planta rectangular i composta per cinc trams ensostrats amb voltes del segle XVIII. La seva primera construcció data de finals del segle XV i les seves ampliacions van continuar fins al XVII. En el segle XX ha tingut fins a cinc restauracions.
  • Basílica de Saint Lucia del Trampal: Situada en la faldilla de la serra del Sentinella, a escassos metres de la deu del Trampal, és una construcció hispà – visigoda del segle VII. Per a arribar fins ella, a diversos quilòmetres d’Alcuéscar, cal seguir un camí senyalitzat que part des de l’Ajuntament.
  • Ermita del Calvari:Dedicada a la Verge de Fàtima, de planta circular i construïda en 1952. Es troba a 597 metres d’altitud i al costat d’un mirador on s’obté una excel·lent vista d’Alcuéscar i els seus voltants.

En imatges

 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapas > Etapa de Mérida a Alcuéscar

Etapas

Etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

A ponte romana sobre o arroio Albarregas marca, cara ao norte, o punto de inicio da etapa e da calzada romana comunmente coñecida como Vía da Prata, que unía as poboacións de Mérida e Astorga. A peregrinación continúa cara á presa romana de Proserpina, El Carrascalejo e Aljucén para internarse no Parque Natural de Cornalvo, entrar na provincia de Cáceres e chegar até Alcuéscar.

L’itinerari

 • Km 0. Mérida(Todos os servizos)

Sobre a ponte romana que salva a canle de o arroio Albarregas, irmán pequeno da gran ponte sobre o Guadiana, continúa a peregrinación e comeza como tal a Vía da Prata: a calzada romana que unía Mérida con Astorga e cuxo trazado depararanos grandes xornadas por terras de Estremadura e Castela. Con todo, aínda teremos que esperar algúns quilómetros para apoiar os pés sobre a historia. A opción actual é deixarnos guiar polas nosas inseparables frechas amarelas e encamiñarnos cara a o encoro de Proserpina.Desde a ponte sobre o Albarregas continuamos de fronte por a avenida Vía da Prata e as marcas pronto nos obrigan, tras unha rotonda, a seguir por a avenida do Lago. Esta vía é a saída natural cara á estrada de o encoro. Medio quilómetro máis adiante, a man dereita, tomamos esta estrada (con carril peonil), que pasa sobre a autovía A-5 e continúa en cómodo ascenso até un cruceiro de pedra (Km 4,3). Tras un tramo de baixada até a glorieta de Proserpina pasamos a urbanización, as pistas de pádel e o cámping antes de chegar a a presa romana (Km 6).Tras ela collemos un camiño a man dereita que evita o asfalto e bordea o lago, unha contorna fluvial e de lecer para moitos emeritenses que veñen pasar o día en familia e para os pescadores, que tentan coas súas canas ás carpas, tencas, lucios e percas americanas. En breve saímos de novo á estrada e continuamos por ela durante máis de dous quilómetros e medio ata que unhas frechas, á esquerda da vía e pintadas no tronco dunha aciñeira (Km 9,6), sálvannos do asfalto e guíannos por un camiño algo esvaecido até outro máis ancho delimitado por dúas leiras de caza. Tras un paso canadense, unha granxa porcina (Km 12,1) e algunhas cancelas entramos pola rúa Camiño de Santiago en El Carrascalejo.

 • Km 13,1. El Carrascalejo

Desta pequena poboación destaca a Igrexa da Consolación, dos séculos XIV e XV e coñecida tamén como Santa María do Camiño, que bordeamos para abandonar o pobo.Tras unha zona de viñedos chegamos até un túnel baixo a autovía que está decorado con debuxos santiaguistas. Atravesámolo e ao chegar ao alto, onde se levanta unha Cruz de Santiago, vemos a seguinte poboación: Aljucén.

 • Km 15,9. Aljucén(Albergue. Bares. Ultramarinos. Farmacia. Termas)

Deixamos Aljucén por a avenida de Estremadura e camiñamos pola BA-011 até a súa unión coa Nacional 630. En cen metros pasamos sobre o río Aljucén, afluente do Guadiana, e antes de chegar a unha gasolineira abandonamos a estrada pola dereita para coller unha pista (Km 17,4). Desta maneira percorreremos durante 6 quilómetros parte de o Parque Natural de Cornalvo e Sierra Bermeja, un gran espazo adevesado de bosque mediterráneo habitado, entre outras, por aves tan pouco comúns como a cegoña negra e o elanio azul. Avanzamos pola pista – coa referencia do río Aljucén, que flúe á dereita -até chegar a outra cruz metálica de Santiago, obra do ferreiro Casiano Larios (Km 19,6).Uns metros máis adiante a cor amarela dun H1, un dos tantos e tantos cubos de granito colocados pola Xunta de Estremadura para sinalizar a Vía da Prata, indícanos que imos por bo camiño. A pista estréitase e vaise afastando aos poucos do río. Aciñeiras, alcornoques, algún que outro paso canadense e unha cancela lévannos até o límite provincial entre Badaxoz e Cáceres que coincide cun cartel de fin de percorrido polo Parque Natural (Km 24,7). Un H3 de granito, con fotografías e textos do tramo Aljucén – Alcuéscar (Cruzamento das Herrerías), dá paso a un curto tramo en ascenso e con moita pedra. Tras unha cancela pasamos a unha pista que circula por un terreo máis deforestado, repoboado con alcornoques e onde adoita campar máis dun rabaño de meiriñas e máis dun apaixonado do quad. Pasado o quilómetro 30 desta longa etapa topámonos con a cruz de San Juan (Km 30,4).Comodamente, contemplando algunhas casas á nosa esquerda, chegamos a un alto para seguir a indicación da dereita que leva cara a Alcuéscar (Km 32,5). A 600 metros do pobo, xunto a unha pista de cemento que sobe até Alcuéscar, as frechas guían polo camiño da esquerda, que atalla e leva directamente á estrada de entrada á poboación.

 • Km 36. Alcuéscar(Todos os servizos)

Les dificultats

 • Saída de Mérida:Tras pasar a ponte romana sobre o Albarregas e continuar de fronte pola avenida Vía da Prata, as frechas levarannos, tras unha rotonda, até a avenida de Lago. Chegaremos até a N-630 en dirección Cáceres, pero deberemos saír pola esquerda da rotonda, cara a Montijo e Badaxoz pola EX-209. A medio quilómetro, á dereita, atópase a indicación cara ao encoro de Proserpina.
 • Etapa longa que en época estival hai que tomar con especial precaución polo sol e as ondas de calor. A etapa pódese dividir facilmente en dúas facendo noite ou no Carrascalejo ou en Aljucen.

 

Observacions

 • Desde Aljucén a Alcuéscar hai 20 quilómetros sen poboacións:
 • Ante a ausencia de auga convén encher a cantimplora en Aljucén.
 • O albergue de acollida casa da misericordia de Alcuescar atópase pechado temporalmente. Recoméndase chamar con antelación para coñecer si xa se atopa operativo e dispoñibilidade.
 • 3 quilómetros antes de chegar a Alcuescar existe unha bifurcación, á dereita para entrar en Alcuescar ou recto para continuar camiño se non se quere entrar en devandita poboación e aforrarse 1,5 quilómetros. Os dous camiños están sinalizados.
 • Hai que prestar atención á sinalización á saída do encoro de Proserpina pois é fácil non ver os sinais.

 

Què veure, què fer

 • EL CARRASCALEJO: O seu emprazamento, rodeado de matas de carrascas ou aciñeiras, deulle o nome del Carrascalejo. Foi fundado como tal no ano 1320, por orde de don Garcifernández de Trujillo. Hoxe é unha mínima entidade de algo máis de 80 habitantes pero conta co seu propio concello.
  • Igrexa parroquial da nosa Señora da Consolación: Tamén coñecida como Santa María do Camiño é, por descontado, o edificio máis notable deste núcleo poboacional. Foi construída en mampostería e sillares nos séculos XIV e XV.
 • ALJUCÉN: Dous son as hipóteses que se barallan sobre o nome do pobo. A historia estima que se trata dunha poboación de orixe musulmá, debido a que Aljucén significa Castillejo. A teoría está avalada pola existencia próxima dos restos dun antigo castelo. A segunda hipótese aválana os seus habitantes, que defenden que Aljucén deriva de junciel, unha prata que os aldeáns recollían no río.
  • Igrexa Parroquial de San Andrés: Do século XVI, está edificada en mampostería e sillares ou pedra labrada. De torre fachada e interesante portada renacentista cos bustos labrados de Santiago Apóstol e San Andrés, que está esculpido coa cruz que foi martirizado. No centro da portada pode apreciarse a Cruz de Santiago e, por encima desta, a de San Andrés, patrón de Aljucén.
  • Termas Aqua libera: Termas privadas, inauguradas en 2007, que tentan recrear os baños dunha mansión romana de Mérida. Estas termas modernas teñen tres piscinas a diferentes temperaturas.Atópanse na Rúa Cáceres, 20.
 • ALCUÉSCAR: O seu prefixo “Ao” denota a orixe musulmá desta poboación. Situada hoxe na comarca de Tamuja – Montánchez, foi fundada no ano 830 e, é posible que fose repoboada por mozárabes procedentes dun lugar andaluz chamado Güescar. Tras a súa reconquista foi encomenda da Orde de Santiago, feito histórico que deixou como mostra a súa Casa de Encoméndaa. Ademais, mantéñense a Casa da Inquisición e a Casa Grande.
  • Igrexa parroquial da Asunción: De planta rectangular e composta por cinco tramos techados con bóvedas do século XVIII. A súa primeira construción data de finais do século XV e as súas ampliacións continuaron até o XVII. No século XX tivo até cinco restauracións.
  • Basílica de Santa Lucía do Trampal: Situada na saia da serra do Sentinela, a escasos metros do manancial do Trampal, é unha construción hispano – visigoda do século VII. Para chegar até ela, a varios quilómetros de Alcuéscar, hai que seguir un camiño sinalizado que parte desde o Concello.
  • Ermida do Calvario:Dedicada á Virxe de Fátima, de planta circular e construída en 1952. Atópase a 597 metros de altitude e xunto a un miradoiro onde se obtén unha excelente vista de Alcuéscar e os seus arredores.

En imatges

 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

0 comentaris

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Etapes

Etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

Els albergs

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

El pont romà sobre el rierol Albarregas marca, cap al nord, el punt d'inici de l'etapa i de la calçada romana comunament coneguda com a Via de la Plata, que unia les poblacions de Mèrida i Astorga. La peregrinació continua cap a la presa romana de Proserpina, El Carrascalejo i Aljucén per a internar-se al Parc Natural de Cornalvo, entrar a la província de Càceres i arribar fins a Alcuéscar.

L’itinerari

 • Km 0. Mèrida(Tots els serveis)

Sobre el pont romà que salva el llit de el rierol Albarregas, germà petit del gran pont sobre el Guadiana, continua la peregrinació i comença com a tal la Via de la Plata: la calçada romana que unia Mèrida amb Astorga i el traçat de la qual ens oferirà grans jornades per terres d’Extremadura i Castella. No obstant això, encara haurem d’esperar alguns quilòmetres per a donar suport als peus sobre la història. L’opció actual és deixar-nos guiar per les nostres inseparables fletxes grogues i encaminar-nos cap a el embassament de Proserpina.Des del pont sobre el Albarregas continuem de front per la avinguda Via de la Plata i les marques aviat ens obliguen, després d’una rotonda, a seguir per la avinguda del Llac. Aquesta via és la sortida natural cap a la carretera de el embassament. Mig quilòmetre més endavant, a mà dreta, prenem aquesta carretera (amb carril per als vianants), que passa sobre l’autovia A-5 i continua en còmode ascens fins a un creuer de pedra (Km 4,3). Després d’un tram de baixada fins a la glorieta de Proserpina passem la urbanització, les pistes de pàdel i el càmping abans d’arribar a la presa romana (Km 6).Després d’ella agafem un camí a mà dreta que evita l’asfalt i voreja el llac, un entorn fluvial i d’oci per a molts de Mèrida que venen a passar el dia en família i per als pescadors, que tempten amb les seves canyes als carpes, tencas, lucios i perques americanes. En breu sortim de nou a la carretera i continuem per ella durant més de dos quilòmetres i mig fins que unes fletxes, a l’esquerra de la via i pintades en el tronc d’una alzina (Km 9,6), ens salven de l’asfalt i ens guien per un camí una cosa desdibuixada fins un altre més ample delimitat per dues finques de caça. Després d’un pas canadenc, una granja porcina (Km 12,1) i algunes cancel·les entrem pel carrer Camí de Santiago en El Carrascalejo.

 • Km 13,1. El Carrascalejo

D’aquesta petita població destaca la Església de la Consolació, dels segles XIV i XV i coneguda també com a Santa María del Camí, que voregem per a abandonar el poble.Després d’una zona de vinyes arribem fins a un túnel sota l’autovia que està decorat amb dibuixos santiaguistas. Ho travessem i en arribar a l’alt, on s’aixeca una Creu de Santiago, veiem la següent població: Aljucén.

 • Km 15,9. Aljucén(Alberg. Bars. Ultramarins. Farmàcia. Termes)

Deixem Aljucén per la avinguda d’Extremadura i caminem per la BA-011 fins a la seva unió amb la Nacional 630. En cent metres passem sobre el riu Aljucén, afluent del Guadiana, i abans d’arribar a una gasolinera abandonem la carretera per la dreta per a agafar una pista (Km 17,4). D’aquesta manera recorrerem durant 6 quilòmetres parteix de el Parc Natural de Cornalvo i Sierra Bermeja, un gran espai adehesado de bosc mediterrani habitat, entre altres, per ocells tan poc comuns com la cigonya negra i el elanio blau. Avancem per la pista – amb la referència del riu Aljucén, que flueix a la dreta -fins a arribar a una altra creu metàl·lica de Santiago, obra del ferrer Casiano Larios (Km 19,6).Uns metres més endavant el color groc d’un H1, un dels punts i tants cubs de granit col·locats per la Junta d’Extremadura per a senyalitzar la Via de la Plata, ens indica que anem per bon camí. La pista s’estreny i es va allunyant a poc a poc del riu. Alzines, sureres, algun pas canadenc i una cancel·la ens porten fins a el límit provincial entre Badajoz i Càceres que coincideix amb un cartell de fi de recorregut pel Parc Natural (Km 24,7). Un H3 de granit, amb fotografies i textos del tram Aljucén – Alcuéscar (Encreuament de les Ferreries), dona pas a un curt tram en ascens i amb molta pedra. Després d’una cancel·la passem a una pista que circula per un terreny més desforestat, repoblat amb sureres i on sol campar més d’un ramat de merines i més d’un apassionat del quad. Passat el quilòmetre 30 d’aquesta llarga etapa ens vam topar amb la creu de Sant Joan (Km 30,4).Còmodament, contemplant algunes cases a la nostra esquerra, arribem a un alt per a seguir la indicació de la dreta que porta cap a Alcuéscar (Km 32,5). A 600 metres del poble, al costat d’una pista de ciment que puja fins a Alcuéscar, les fletxes guien pel camí de l’esquerra, que atalla i porta directament a la carretera d’entrada a la població.

 • Km 36. Alcuéscar(Tots els serveis)

Les dificultats

 • Sortida de Mèrida:Després de passar el pont romà sobre el Albarregas i continuar de front per l’avinguda Via de la Plata, les fletxes ens portaran, després d’una rotonda, fins a l’avinguda de Llac. Arribarem fins a la N-630 en direcció Càceres, però haurem de sortir per l’esquerra de la rotonda, cap a Montijo i Badajoz per la EX-209. A mig quilòmetre, a la dreta, es troba la indicació cap a l’embassament de Proserpina.
 • Etapa llarga que en època estival cal prendre amb especial precaució pel sol i les onades de calor. L’etapa es pot dividir fàcilment en dues fent nit o en el Carrascalejo o en Aljucen.

 

Observacions

 • Des d’Aljucén a Alcuéscar hi ha 20 quilòmetres sense poblacions:
 • Davant l’absència de aigua convé omplir la cantimplora en Aljucén.
 • L’alberg d’acollida casa de la misericòrdia d’Alcuescar es troba tancat temporalment. Es recomana cridar amb antelació per a conèixer si ja es troba operatiu i disponibilitat.
 • 3 quilòmetres abans d’arribar a Alcuescar existeix una bifurcació, a la dreta per a entrar en Alcuescar o recte per a continuar camí si no es vol entrar en aquesta població i estalviar-se 1,5 quilòmetres. Els dos camins estan senyalitzats.
 • Cal parar esment a la senyalització a la sortida de l’embassament de Proserpina perquè és fàcil no veure els senyals.

 

Què veure, què fer

 • EL CARRASCALEJO: El seu emplaçament, envoltat de mates de carrasques o alzines, li va donar el nom del Carrascalejo. Va ser fundat com a tal l’any 1320, per ordre de do Garcifernández de Trujillo. Avui és una mínima entitat d’una mica més de 80 habitants però compta amb el seu propi ajuntament.
  • Església parroquial de La nostra Senyora de la Consolació: També coneguda com a Santa María del Camí és, per descomptat, l’edifici més notable d’aquest nucli poblacional. Va ser construïda en maçoneria i carreus en els segles XIV i XV.
 • ALJUCÉN: Dos són les hipòtesis que es remenen sobre el nom del poble. La història estima que es tracta d’una població d’origen musulmà, pel fet que Aljucén significa Castillejo. La teoria està avalada per l’existència pròxima de les restes d’un antic castell. La segona hipòtesi l’avalen els seus habitants, que defensen que Aljucén deriva de junciel, una plata que els vilatans recollien en el riu.
  • Església Parroquial de Sant Andrés: Del segle XVI, està edificada en maçoneria i carreus o pedra llaurada. De torre façana i interessant portada renaixentista amb els busts llaurats de Santiago Apòstol i Sant Andrés, que està esculpit amb la creu que va ser martiritzat. En el centre de la portada pot apreciar-se la Creu de Santiago i, per sobre d’aquesta, la de Sant Andrés, patró d’Aljucén.
  • Termes Aqua allibera: Termes privades, inaugurades en 2007, que intenten recrear els banys d’una mansió romana de Mèrida. Aquestes termes modernes tenen tres piscines a diferents temperatures.Es troben al Carrer Càceres, 20.
 • ALCUÉSCAR: El seu prefix “Al” denota l’origen musulmà d’aquesta població. Situada avui a la comarca de Tamuja – Montánchez, va ser fundada l’any 830 i, és possible que fos repoblada per mossàrabs procedents d’un lloc andalús anomenat Güescar. Després de la seva reconquesta va ser encàrrec de l’Orde de Santiago, fet històric que ha deixat com a mostra la seva Casa de l’Encàrrec. A més, es mantenen la Casa de la Inquisició i la Casa Gran.
  • Església parroquial de l’Asunción: De planta rectangular i composta per cinc trams ensostrats amb voltes del segle XVIII. La seva primera construcció data de finals del segle XV i les seves ampliacions van continuar fins al XVII. En el segle XX ha tingut fins a cinc restauracions.
  • Basílica de Saint Lucia del Trampal: Situada en la faldilla de la serra del Sentinella, a escassos metres de la deu del Trampal, és una construcció hispà – visigoda del segle VII. Per a arribar fins ella, a diversos quilòmetres d’Alcuéscar, cal seguir un camí senyalitzat que part des de l’Ajuntament.
  • Ermita del Calvari:Dedicada a la Verge de Fàtima, de planta circular i construïda en 1952. Es troba a 597 metres d’altitud i al costat d’un mirador on s’obté una excel·lent vista d’Alcuéscar i els seus voltants.

En imatges

 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Mèrida a Alcuéscar

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapas > Etapa de Mérida a Alcuéscar

Etapas

Etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

A ponte romana sobre o arroio Albarregas marca, cara ao norte, o punto de inicio da etapa e da calzada romana comunmente coñecida como Vía da Prata, que unía as poboacións de Mérida e Astorga. A peregrinación continúa cara á presa romana de Proserpina, El Carrascalejo e Aljucén para internarse no Parque Natural de Cornalvo, entrar na provincia de Cáceres e chegar até Alcuéscar.

L’itinerari

 • Km 0. Mérida(Todos os servizos)

Sobre a ponte romana que salva a canle de o arroio Albarregas, irmán pequeno da gran ponte sobre o Guadiana, continúa a peregrinación e comeza como tal a Vía da Prata: a calzada romana que unía Mérida con Astorga e cuxo trazado depararanos grandes xornadas por terras de Estremadura e Castela. Con todo, aínda teremos que esperar algúns quilómetros para apoiar os pés sobre a historia. A opción actual é deixarnos guiar polas nosas inseparables frechas amarelas e encamiñarnos cara a o encoro de Proserpina.Desde a ponte sobre o Albarregas continuamos de fronte por a avenida Vía da Prata e as marcas pronto nos obrigan, tras unha rotonda, a seguir por a avenida do Lago. Esta vía é a saída natural cara á estrada de o encoro. Medio quilómetro máis adiante, a man dereita, tomamos esta estrada (con carril peonil), que pasa sobre a autovía A-5 e continúa en cómodo ascenso até un cruceiro de pedra (Km 4,3). Tras un tramo de baixada até a glorieta de Proserpina pasamos a urbanización, as pistas de pádel e o cámping antes de chegar a a presa romana (Km 6).Tras ela collemos un camiño a man dereita que evita o asfalto e bordea o lago, unha contorna fluvial e de lecer para moitos emeritenses que veñen pasar o día en familia e para os pescadores, que tentan coas súas canas ás carpas, tencas, lucios e percas americanas. En breve saímos de novo á estrada e continuamos por ela durante máis de dous quilómetros e medio ata que unhas frechas, á esquerda da vía e pintadas no tronco dunha aciñeira (Km 9,6), sálvannos do asfalto e guíannos por un camiño algo esvaecido até outro máis ancho delimitado por dúas leiras de caza. Tras un paso canadense, unha granxa porcina (Km 12,1) e algunhas cancelas entramos pola rúa Camiño de Santiago en El Carrascalejo.

 • Km 13,1. El Carrascalejo

Desta pequena poboación destaca a Igrexa da Consolación, dos séculos XIV e XV e coñecida tamén como Santa María do Camiño, que bordeamos para abandonar o pobo.Tras unha zona de viñedos chegamos até un túnel baixo a autovía que está decorado con debuxos santiaguistas. Atravesámolo e ao chegar ao alto, onde se levanta unha Cruz de Santiago, vemos a seguinte poboación: Aljucén.

 • Km 15,9. Aljucén(Albergue. Bares. Ultramarinos. Farmacia. Termas)

Deixamos Aljucén por a avenida de Estremadura e camiñamos pola BA-011 até a súa unión coa Nacional 630. En cen metros pasamos sobre o río Aljucén, afluente do Guadiana, e antes de chegar a unha gasolineira abandonamos a estrada pola dereita para coller unha pista (Km 17,4). Desta maneira percorreremos durante 6 quilómetros parte de o Parque Natural de Cornalvo e Sierra Bermeja, un gran espazo adevesado de bosque mediterráneo habitado, entre outras, por aves tan pouco comúns como a cegoña negra e o elanio azul. Avanzamos pola pista – coa referencia do río Aljucén, que flúe á dereita -até chegar a outra cruz metálica de Santiago, obra do ferreiro Casiano Larios (Km 19,6).Uns metros máis adiante a cor amarela dun H1, un dos tantos e tantos cubos de granito colocados pola Xunta de Estremadura para sinalizar a Vía da Prata, indícanos que imos por bo camiño. A pista estréitase e vaise afastando aos poucos do río. Aciñeiras, alcornoques, algún que outro paso canadense e unha cancela lévannos até o límite provincial entre Badaxoz e Cáceres que coincide cun cartel de fin de percorrido polo Parque Natural (Km 24,7). Un H3 de granito, con fotografías e textos do tramo Aljucén – Alcuéscar (Cruzamento das Herrerías), dá paso a un curto tramo en ascenso e con moita pedra. Tras unha cancela pasamos a unha pista que circula por un terreo máis deforestado, repoboado con alcornoques e onde adoita campar máis dun rabaño de meiriñas e máis dun apaixonado do quad. Pasado o quilómetro 30 desta longa etapa topámonos con a cruz de San Juan (Km 30,4).Comodamente, contemplando algunhas casas á nosa esquerda, chegamos a un alto para seguir a indicación da dereita que leva cara a Alcuéscar (Km 32,5). A 600 metros do pobo, xunto a unha pista de cemento que sobe até Alcuéscar, as frechas guían polo camiño da esquerda, que atalla e leva directamente á estrada de entrada á poboación.

 • Km 36. Alcuéscar(Todos os servizos)

Les dificultats

 • Saída de Mérida:Tras pasar a ponte romana sobre o Albarregas e continuar de fronte pola avenida Vía da Prata, as frechas levarannos, tras unha rotonda, até a avenida de Lago. Chegaremos até a N-630 en dirección Cáceres, pero deberemos saír pola esquerda da rotonda, cara a Montijo e Badaxoz pola EX-209. A medio quilómetro, á dereita, atópase a indicación cara ao encoro de Proserpina.
 • Etapa longa que en época estival hai que tomar con especial precaución polo sol e as ondas de calor. A etapa pódese dividir facilmente en dúas facendo noite ou no Carrascalejo ou en Aljucen.

 

Observacions

 • Desde Aljucén a Alcuéscar hai 20 quilómetros sen poboacións:
 • Ante a ausencia de auga convén encher a cantimplora en Aljucén.
 • O albergue de acollida casa da misericordia de Alcuescar atópase pechado temporalmente. Recoméndase chamar con antelación para coñecer si xa se atopa operativo e dispoñibilidade.
 • 3 quilómetros antes de chegar a Alcuescar existe unha bifurcación, á dereita para entrar en Alcuescar ou recto para continuar camiño se non se quere entrar en devandita poboación e aforrarse 1,5 quilómetros. Os dous camiños están sinalizados.
 • Hai que prestar atención á sinalización á saída do encoro de Proserpina pois é fácil non ver os sinais.

 

Què veure, què fer

 • EL CARRASCALEJO: O seu emprazamento, rodeado de matas de carrascas ou aciñeiras, deulle o nome del Carrascalejo. Foi fundado como tal no ano 1320, por orde de don Garcifernández de Trujillo. Hoxe é unha mínima entidade de algo máis de 80 habitantes pero conta co seu propio concello.
  • Igrexa parroquial da nosa Señora da Consolación: Tamén coñecida como Santa María do Camiño é, por descontado, o edificio máis notable deste núcleo poboacional. Foi construída en mampostería e sillares nos séculos XIV e XV.
 • ALJUCÉN: Dous son as hipóteses que se barallan sobre o nome do pobo. A historia estima que se trata dunha poboación de orixe musulmá, debido a que Aljucén significa Castillejo. A teoría está avalada pola existencia próxima dos restos dun antigo castelo. A segunda hipótese aválana os seus habitantes, que defenden que Aljucén deriva de junciel, unha prata que os aldeáns recollían no río.
  • Igrexa Parroquial de San Andrés: Do século XVI, está edificada en mampostería e sillares ou pedra labrada. De torre fachada e interesante portada renacentista cos bustos labrados de Santiago Apóstol e San Andrés, que está esculpido coa cruz que foi martirizado. No centro da portada pode apreciarse a Cruz de Santiago e, por encima desta, a de San Andrés, patrón de Aljucén.
  • Termas Aqua libera: Termas privadas, inauguradas en 2007, que tentan recrear os baños dunha mansión romana de Mérida. Estas termas modernas teñen tres piscinas a diferentes temperaturas.Atópanse na Rúa Cáceres, 20.
 • ALCUÉSCAR: O seu prefixo “Ao” denota a orixe musulmá desta poboación. Situada hoxe na comarca de Tamuja – Montánchez, foi fundada no ano 830 e, é posible que fose repoboada por mozárabes procedentes dun lugar andaluz chamado Güescar. Tras a súa reconquista foi encomenda da Orde de Santiago, feito histórico que deixou como mostra a súa Casa de Encoméndaa. Ademais, mantéñense a Casa da Inquisición e a Casa Grande.
  • Igrexa parroquial da Asunción: De planta rectangular e composta por cinco tramos techados con bóvedas do século XVIII. A súa primeira construción data de finais do século XV e as súas ampliacións continuaron até o XVII. No século XX tivo até cinco restauracións.
  • Basílica de Santa Lucía do Trampal: Situada na saia da serra do Sentinela, a escasos metros do manancial do Trampal, é unha construción hispano – visigoda do século VII. Para chegar até ela, a varios quilómetros de Alcuéscar, hai que seguir un camiño sinalizado que parte desde o Concello.
  • Ermida do Calvario:Dedicada á Virxe de Fátima, de planta circular e construída en 1952. Atópase a 597 metros de altitude e xunto a un miradoiro onde se obtén unha excelente vista de Alcuéscar e os seus arredores.

En imatges

 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

0 comentaris

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Mérida a Alcuéscar