Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de la Bañeza a Astorga

Etapes

Etapa 26: Etapa de la Bañeza a Astorga

Els albergs

Informació sobre l’etapa 26: Etapa de la Bañeza a Astorga

Ni tan sols uns quilòmetres per la N-VI entelen una jornada que procura no trepitjar l'asfalt i que després de Palacios de Valduerna ens regala una bonica pista argilenca entre vegetació mediterrània. A Astorga, fi de la nostra peregrinació per la Via de la Plata i lloc d'enllaç amb el Camí Francès, es compleixen 705 quilòmetres des de Sevilla. Distància recorreguda per una infinitat de sendes, camins, pistes de concentració, carreteres i restes de calçada que un dia van ser les vies romanes número IX, XXIII, XXIV i XXVI.

L’itinerari

 • Km 0. La Bañeza(Tots els serveis)

L’itinerari neix al carrer Saint Lucia i en arribar a la plaça de l’Asunción continua de front pel carrer Lope de Vega. Travessa una carretera i avança recte pel carrer Salvador, deixant a la dreta l’església romànica. Després gira a la dreta pel carrer Via de la Plata i en cinquanta metres a l’esquerra per Marcos de Segòvia (adreça Villalís), per la qual tirem de front per a travessar les vies del tren. Continuem per la carretera i en arribar a l’indicador de fi de localitat l’abandonem per una pista asfaltada que sorgeix a la dreta. Aquesta pista porta fins a la mateixa riba de el riu Duerna, que salvem gràcies al pont de ferro del ferrocarril (Km 2,4).Cent metres després girem a l’esquerra per un camí que ens porta a passar sota l’A-6. Passat aquest obstacle venen més tard un parell de girs, un a l’esquerra i un altre a la dreta, després dels quals sobrevé una recta que condueix a Palacios de Valduerna (Km 6).

 • Km 6. Palacios de Valduerna(Bar. Botiga)

La travessia per aquesta població passa al costat de l’església i l’ajuntament i ens porta a abandonar-la al costat del cementiri. Aquí neix una àmplia pista argilenca envoltada d’un bosc baix de chaparros, jaras i farigola que ens guiarà durant els següents sis quilòmetres. Recorreguda aquesta distància arribarem fins a una carretera comarcal (Km 12,7). La seguim cap a la dreta mig quilòmetre i, després de passar sobre un rierol, la deixem per l’esquerra per a incorporem a una altra pista que passa al costat d’un abocador. A la nostra dreta pot veure’s i sentir-se el trànsit de la A-6, la autovia Madridla Corunya, que passarem per sota (Km 16,5).Quatre-cents metres més endavant creuem la N-VI. Després de l’encreuament prenem el desviament a la Estació de Valderrey (actualment amb alberg de pelegrins en la seva antiga estació) i Nistal. A 150 metres cal deixar aquesta carretera i girar a l’esquerra per un camí que porta directament fins a el pont romà de Valimbre sobre el riu Turienzo. Aquest és l’últim vestigi romà que troba el pelegrí abans d’entrar en Asturica Augusta. Sostingut per quatre arcs de mig punt, amb vistosos tallamars aigües amunt, va ser completament restaurat a la fi dels anys 90 (Km 18,2).A la sortida del pont seguim de front fins a una nau agrícola. Després seguirem de front uns 700 metres per una senda que ens porta a travessar les vies del tren. Avançarem sempre per la seva dreta per a tornar a creuar-les i sortirem a la N-VI a l’altura de Parany de la Vega.

 • Km 20,5. Parany de la Vega(Bar. Botiga)

Sortim pel carrer Valimbre que part de la plaça on està el consultori mèdic, de seguida el carrer es converteix en pista per a en poc més de 100 metres agafar una altra pista a mà dreta. al quilòmetre i mig creuarem l’AP-71 per un pas inferior per a en poc més d’un quilòmetre accedir a la nacional VI per la qual arribem a Astorga.

 • Km 24,2. Astorga (tots els serveis)

Les dificultats

 • La bona senyalització d’aquesta etapa i el seu perfil homogeni no presenta cap dificultat.

Observacions

 • Arribem a la capital Maragata on a partir d’ara entrarem en l’autopista pelegrina que és avui en dia el camí Frances, es van acabar els dies de solitud i reflexió.
 • En les llargues pistes de terra en cas de no existir senyalització cal seguir de front.
 • Tant en Palacios de la Valduerna com en Parany de la Vega hi ha serveis de restauració, a més des de 2022 en l’estació de Valderrey hi ha un alberg de pelegrins en l’antiga estació, no hi ha serveis pròxims així que cal portar el sopar.

Què veure, què fer

 • PUENTE ROMANO DE VALIMBREÚltim vestigi romà que troba el pelegrí abans d’entrar en Asturica Augusta. Salva les aigües del riu Turienzo i està sostingut per quatre arcs de mig punt amb vistosos tallamars aigües amunt. Va ser completament restaurat a la fi dels anys 90.
 • ASTORGA: Astorga, l’Asturica Augusta dels romans, va ser a l’origen un campament militar construït durant la campanya de les guerres càntabres en els anys 29 a 19 a. C. A causa de la presència de mines d’or en la mateixa província, anomenada Conventus Asturum, la ciutat va anar creixent impulsada per l’excel·lent ubicació que li permetia un gran control sobre l’explotació d’aquests jaciments.
  • Catedral de Santa María: Va començar a construir-se en l’últim terç del segle XV i no va ser rematada fins a la segona meitat del XVII. La façana occidental és d’estil plateresc i les capelles i la porta de la sagristia s’atribueixen a Gil d’Hontañón.
  • Palacio episcopal: Avui alberga el Museu dels Camins i l’edifici, treballada mostra que combina els estils medieval i modernista, és obra d’Antoni Gaudí.
  • Muralles: El recinte emmurallat original va ser construït en època romana, entre finals del segle III i començaments del segle IV però ha estat molt modificada, sobretot en el segle IX, en diferents èpoques posteriors.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 26: Etapa de la Bañeza a Astorga

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapas > Etapa de La Bañeza a Astorga

Etapas

Etapa 26: Etapa de La Bañeza a Astorga

Informació sobre l’etapa 26: Etapa de La Bañeza a Astorga

Nin sequera uns quilómetros pola N-VIN embazan unha xornada que procura non pisar o asfalto e que tras Palacios de Valduerna regálanos unha bonita pista arxilosa entre vexetación mediterránea. En Astorga, fin da nosa peregrinación pola Vía da Prata e lugar de enlace co Camiño Francés, cúmprense 705 quilómetros desde Sevilla. Distancia percorrida por unha infinidade de sendas, camiños, pistas de concentración, estradas e restos de calzada que un día foron as vías romanas número IX, XXIII, XXIV e XXVI.

L’itinerari

 • Km 0. La Bañeza(Todos os servizos)

O itinerario nace na rúa Santa Lucía e ao chegar á praza da Asunción continúa de fronte pola rúa Lope de Veiga. Cruza unha estrada e avanza recto pola rúa Salvador, deixando á dereita a igrexa románica. Logo xira á dereita pola rúa Vía da Prata e en cincuenta metros á esquerda por Marcos de Segovia (dirección Villalís), pola que tiramos de fronte para cruzar as vías do tren. Continuamos pola estrada e ao chegar ao indicador de fin de localidade abandonámola por unha pista asfaltada que xorde á dereita. Esta pista leva até a mesma beira de o río Duerna, que salvamos grazas á ponte de ferro do ferrocarril (Km 2,4).Cen metros despois viramos á esquerda por un camiño que nos leva a pasar baixo a A-6. Pasado este obstáculo veñen máis tarde un par de xiros, un á esquerda e outro á dereita, tras os cales sobrevén unha recta que conduce a Palacios de Valduerna (Km 6).

 • Km 6. Palacios de Valduerna(Bar. Tenda)

A travesía por esta poboación pasa xunto á igrexa e o concello e lévanos a abandonala xunto ao cemiterio. Aquí nace unha ampla pista arxilosa rodeada dun monte baixo de chaparro, xaras e tomiño que nos guiará durante o seguintes seis quilómetros. Percorrida esta distancia chegaremos até unha estrada comarcal (Km 12,7). Seguímola cara á dereita medio quilómetro e, tras pasar sobre un arroio, deixámola pola esquerda para incorporamos a outra pista que pasa xunto a un vertedoiro. Á nosa dereita pode verse e sentirse o tráfico da A-6, a autovía MadridA Coruña, que pasaremos por baixo (Km 16,5).Catrocentos metros máis adiante cruzamos a N-VIN. Tras o cruzamento tomamos o desvío a a Estación de Valderrey (actualmente con albergue de peregrinos na súa antiga estación) e Nistal. A 150 metros hai que deixar esta estrada e virar á esquerda por un camiño que leva directamente até a ponte romana de Valimbre sobre o río Turienzo. Este é o último vestixio romano que atopa o peregrino antes de entrar en Asturica Augusta. Sostido por catro arcos de medio punto, con vistosos tajamares augas arriba, foi completamente restaurado a finais dos anos 90 (Km 18,2).Á saída da ponte seguimos de fronte até unha nave agrícola. Despois seguiremos de fronte uns 700 metros por unha senda que nos leva a cruzar as vías do tren. Avanzaremos sempre pola súa dereita para volver cruzalas e sairemos á N-VIN á altura de Celada de la Vega.

 • Km 20,5. Celada de la Vega(Bar. Tenda)

Saímos pola rúa Valimbre que parte da praza onde está o consultorio médico, deseguido a rúa convértese en pista para en pouco máis de 100 metros coller outra pista a man dereita. ao quilómetro e medio cruzaremos a AP-71 por un paso inferior para en pouco máis dun quilómetro acceder á nacional VIN pola cal chegamos a Astorga.

 • Km 24,2. Astorga (todos os servizos)

Les dificultats

 • A boa sinalización desta etapa e o seu perfil homoxéneo non presenta dificultade algunha.

Observacions

 • Chegamos á capital Maragata onde a partir de agora entraremos na autoestrada peregrina que é hoxe en dia o camiño Frances, acabáronse os días de soidade e reflexión.
 • Nas longas pistas de terra en caso de non existir sinalización hai que seguir de fronte.
 • Tanto en Palacios de la Valduerna como en Celada de la Vega hai servizos de restauración, ademais desde 2022 na estación de Valderrey hai un albergue de peregrinos na antiga estación, non hai servizos próximos así que hai que levar a cea.

Què veure, què fer

 • PONTE ROMANA DE VALIMBREÚltimo vestixio romano que atopa o peregrino antes de entrar en Asturica Augusta. Salva as augas do río Turienzo e está sostido por catro arcos de medio punto con vistosos tajamares augas arriba. Foi completamente restaurado a finais dos anos 90.
 • ASTORGA: Astorga, a Asturica Augusta dos romanos, foi na súa orixe un campamento militar construído durante a campaña das guerras cántabras nos anos 29 a 19 a.C. Debido á presenza de minas de ouro na mesma provincia, chamada Conventus Asturum, a cidade foi crecendo impulsada pola excelente localización que lle permitía un gran control sobre a explotación destes xacementos.
  • Catedral de Santa María: Comezou a construírse no último terzo do século XV e non foi rematada até a segunda metade do XVII. A fachada occidental é de estilo plateresco e as capelas e a porta da sancristía atribúense a Gil de Hontañón.
  • Palacio episcopal: Hoxe alberga o Museo dos Camiños e o edificio, traballada mostra que combina os estilos medieval e modernista, é obra de Antonio Gaudí.
  • Murallas: O recinto amurallado orixinal foi construído en época romana, entre finais do século III e comezos do século IV pero foi moi modificada, sobre todo no século IX, en distintas épocas posteriores.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 26: Etapa de La Bañeza a Astorga

0 comentaris

Perfil de l’etapa 26: Etapa de La Bañeza a Astorga

Perfil de l’etapa 26: Etapa de La Bañeza a Astorga