Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

Etapes

Etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

Els albergs

Informació sobre l’etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

L'etapa aprofita qualsevol camí, senda o pista paral·lela a la N-630 per a evitar l'asfalt i enllaçar les fèrtils poblacions de Santovenia de l'Esla, Villaveza de l'Aigua i Barcial del Vaixell. A partir d'aquesta última el pelegrí pot triar entre continuar per pistes de concentració o aventurar-se per les vies del tren, avui en desús, per a arribar fins a Villanueva d'Azoague i agafar una carretera comarcal que li condueix fins al mateix Benavente.

L’itinerari

 • Km 0. Granja de Moreruela(Alberg. Bar. Botiga)

Darrere de l’església de Granja de Moreruela es troba senyalitzada en un pal la bifurcació dels Camins. A l’esquerra, cap a Orense pel Camí Sanabrés; a la dreta, cap a Astorga continuant per la Via de la Plata. Afrontem aquesta última opció i per a això pugem pels carrers Sant Joan i els Cellers per a prendre una pista que seguim uns centenars de metres fins a una antena. Atenció perquè en aquest punt, mal senyalitzat, per cert, no hem de seguir de front, sinó que hem de girar a la dreta, retrocedir uns metres per la pista del costat i torçar a l’esquerra per a agafar la pista per la qual avançarem definitivament.Com a referència caminarem paral·lels a la N-630, que es troba a uns tres-cents metres a mà dreta. La pista és una llarga recta de gairebé dos quilòmetres que pararà a la carretera que es dirigeix a Tábara (km 2,5). En arribar a ella girem a la dreta per a en uns metres agafar per l’esquerra un camí per un bosc que va en paral·lel a la N-630. Als 2,5 quilòmetres pararem a una pista que agafem a l’esquerra per a poc més endavant girar a la dreta i creuar per un pas elevat l’A-66, continuem la direcció que portàvem fins a travessar una carretera i entrar així en Santovenia de l’Esla.

 • Km 8,5. Santovenia de l’Esla(Bar. Botigues)

La localitat es travessa per la N-630 i després de passar la església de La nostra Senyora del Tovar trobarem a la dreta una singular font de tres canelles i abeurador. Darrere d’ella cal agafar un camí que arriba, després de passar sobre el rierol de Prado Ramiro i un curt repit, fins al cementiri situat a la vora de la N-630. Els pròxims 600 metres es continuen per una petita senda al costat del voral dret de la carretera. Just fins que una fletxa groga ens obliga a creuar-la i a seguir altres centenars de metres per un camí a l’altre costat de la nacional. Després d’aquest ball continuem fins a Villaveza de l’Aigua pel voral i per una petita senda al costat d’una séquia que evita l’asfalt.

 • Km 14. Villaveza de l’Aigua(Bar. Botiga)

Creuem aquesta població de Villaveza per la mateixa nacional i 150 metres abans del cartell de fi de població agafem una pista que neix a l’esquerra. Aquesta ens porta directament fins a la pròxima Barcial del Vaixell, on sobresurt la torre octogonal de la església de Santa Marina.

 • Km 16,5. Barcial del Vaixell(Alberg. Bar)
 • sortint de Barcial agafem un carrer a la dreta de la nacional que ens porta fins a la via verda, antiga línia de ferrocarril que agafem a l’esquerra per per ella creuar la N-630, seguim per la via verda fins a creuar un antic pont de ferro de ferrocarril el Rio Esla, (ull perquè aquí es pot seguir per la via verda fins a Benavente sense passar per Villanueva d’Azoague o bé continuar pel traçat “oficial” el qual descrivim a continuacion), i immediatament agafar un camí a la dreta que baixa al costat del va riure i girar a l’esquerra per a continuar fins a la següent població, Villanueva d’Azoague.
 • Km 22. Villanueva d’Azoague(Bar)

La senyalització ens guia sempre de front i ens porta a agafar la carretera ZA-P-2545, tenint com a referència la vistosa torre de la Sucrera Ebre. Passem al costat d’ella i en set-cents metres arribem fins a l’entrada de Benavente. En lloc d’arribar fins a la rotonda d’entrada ens sortim uns metres abans de la carretera per un camí que porta a salvar la N-525 sota un pont. Així arribem fins al carrer Carretera de l’Estació on les fletxes grogues brillen per la seva absència. Per a arribar fins a l’alberg cal continuar tot recte, passar el Castell i seguir fins a la antiga estació de trens i el Parc La Prada, lloc aprofitat per l’Ajuntament de Benavente per a situar el refugi.

 • Km 25,5. Benavente(Tots els serveis)

Les dificultats

 • Ull amb la sortida de Granja de Moreruela: Com hem indicat, en arribar a la torre de telefonia cal girar a la dreta, retrocedir uns metres per la pista del costat i girar a l’esquerra per a agafar la pista bona. El gir no està ben senyalitzat i si seguim per la mateixa pista acabarem en el pont Cinquens, lloc de pas dels pelegrins que han optat continuar pel Camí Sanabrés.
 • Trajecte entre Santovenia de l’Esla i Villaveza de l’Aigua: Creuarem la nacional en diverses ocasions ja que el traçat aprofita totes les sendes marcades al peu de la carretera amb la finalitat d’evitar costi el que costi l’asfalt de la N-630.

Observacions

 • A la sortida de Barcial del Vaixell es pot continuar per la via verda fins a Benavente, però sense passar per Villanueva de l’Azoague, o seguir pel traçat del camí passant per aquesta població.
 • Benavente bé mereix una bona visita.
 • Avui trobarem serveis de restauració en tots els pobles que travessem.

Què veure, què fer

 • SANTOVENIA DE L’ESLA
  • Església de La nostra Senyora del Tovar: Està situada al peu de la N-630 i guarda en el seu interior la talla d’aquesta Verge que s’honra tots els anys el primer diumenge després del 8 de setembre.
 • BARCIAL DEL VAIXELL
  • Església de Santa Marina: La seva torre de base quadrangular i rematada octogonal pot apreciar-se des de Villaveza de l’aigua. Guarda una talla de Santiago Apòstol del segle XVI.
 • BENAVENTEAssentada sobre els cursos dels rius Esla i Órbigo, està situada en una posició estratègica a l’ésser un nus de comunicació molt important entre el centre i el nord-oest peninsular. Posseeix una població pròxima als vint mil habitants i és cap de la comarca de Benavente i Les Valls, zona geogràfica formada per 58 pobles repartits entre les Diòcesis d’Astorga i Zamora. Que fora la Brigeco romana no és una opinió compartida per tots els historiadors, encara que l’actual territori de Benavente va estar habitat per la tribu dels àsturs i enquadrada en el Conventum Asturum. En el segle XII se’l coneix amb el nom de Malgrat i apareix vinculada a les tasques de repoblació empreses per Ferran II.
  • Santa María de l’Argent viu: Romànica, va començar a construir-se en 1180 durant la repoblació de la ciutat i sota el mandat de Ferran II. Les obres van acabar a la fi del segle XIII sota el regnat de Sancho IV. Destaca l’equilibri visual i constructiu dels seus cinc absis, mostrant unes clares influències de l’estil cistercenc de Santa María de Moreruela.
  • Església de Sant Joan del Mercat: Construcció romànica de tres portades i contemporània de l’església de Santa María. Va ser ordenada iniciar per Donya Eldoncia en 1181.
  • Castell: De la seva estructura original conserva la famosa Torre del Caragol, fusió dels estils gòtic i renaixentista del segle XVI. A la torre se li va afegir un modern edifici per a albergar el Parador de Turisme Ferran II de Lleó.
  • Hospital de la Pietat: Fundat gràcies a l’interès del V Conde de Pimentel i la seva esposa Ana d’Herrera i Velasco. La seva funció principal va ser la d’acollir a pelegrins i malalts que passessin per Benavente. Un dels llamadores de ferro forjat situat a la porta d’entrada representa a Santiago Apòstol amb abillament de pelegrí.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

0 comentaris