Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

Etapes

Etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

Els albergs

Informació sobre l’etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

L'etapa aprofita qualsevol camí, senda o pista paral·lela a la N-630 per evitar l'asfalt i enllaçar les fèrtils poblacions de Santovenia de l'Esla, Villaveza de l'Aigua i Barcial del Barco. A partir d'aquesta última el pelegrí pot triar entre continuar per pistes de concentració o aventurar-se per les vies del tren, avui en desús, per arribar fins a Villanueva d'Azoague i agafar una carretera comarcal que li condueix fins al mateix Benavente.

L’itinerari

Avís! Les obres de l’autovia Zamora-Benavente, que conclouran cap a l’estiu de 2015, estan variant el traçat de l’etapa, per la qual cosa les indicacions no són del tot precises.

 • Km 0. Granja de Moreruela (Alberg. Bar. Tenda)

 • Darrere de l’església de Granja de Moreruela es troba senyalitzada en un pal la bifurcació dels Camins. A l’esquerra, cap a Orense pel Camí Sanabrés; a la dreta, cap a Astorga continuant per la Via de la Plata. Afrontem aquesta última opció i per a això pugem pels carrers Sant Joan i els Cellers per prendre una pista que seguim uns centenars de metres fins a una antena. Atenció perquè en aquest punt, malament senyalitzat per cert, no hem de seguir de front sinó que hem de girar a la dreta, retrocedir uns metres per la pista del costat i torçar a l’esquerra per agafar la pista per la qual avançarem definitivament.

  Com a referència caminarem paral·lels a la N-630, que es troba a uns tres-cents metres a mà dreta. La pista és una llarga recta de gairebé dos quilòmetres que va a parar a la carretera que es dirigeix a Tábara. En arribar a ella girem a la dreta buscant la companyia de la propera N-630. Un camí que transita paral·lel a la Nacional condueix fins a Santovenia de l’Esla, a la qual arribarem després de passar al costat de la Cooperativa Tera-Esla-Órbigo.

 • Km 8,5. Santovenia de l’Esla (Bar. Tendes)

 • La localitat es travessa per la N-630 i després de passar l’església de La nostra Senyora del Tovar trobarem a la dreta una singular font de tres canelles i abrevadero. Darrere d’ella cal agafar un camí que arriba, després de passar sobre el rierol de Prado Ramiro i un curt repecho, fins al cementiri situat a la vora de la N-630. Els propers 600 metres es continuen per una petita senda al costat del voral dret de la carretera. Just fins que una fletxa groga ens obliga a creuar-la i a seguir altres centenars de metres per un camí a l’altre costat de la nacional. Després d’aquest ball continuem fins a Villaveza de l’Aigua pel voral i per una petita senda al costat d’una sèquia que evita l’asfalt.

 • Km 14. Villaveza de l’Aigua (Bar. Tenda)

 • Creuem aquesta població de Villaveza per la mateixa nacional i 150 metres abans del cartell de finalització de població agafem una pista que neix a l’esquerra. Aquesta ens porta directament fins a la propera Barcial del Barco, on sobresurt la torre octogonal de l’església de Santa Marina. Aquesta localitat explica des de maig de 2011 amb alberg i es recomana encaridament preguntar a Paco, propietari de l’alberg i del Bar Borox, sobre l’estat de l’itinerari de les vies del tren. Faciliten un mapa explicatiu.

 • Km 16,5. Barcial del Barco (Alberg. Bar)

 • Després de passar a l’altura de l’església cal pujar a la població creuant la segona passarel·la sobre el canal. La localitat es travessa per la Nacional i es deixa per la pista asfaltada que es dirigeix al cementiri. En arribar a les vies del tren sorgeixen les dues alternatives per continuar l’etapa. La primera d’elles és seguir les fletxes grogues. Aquestes ens animen a creuar la línia fèrria, passar al costat del cementiri, creuar la N-630 i seguir per carretera i algunes pistes de concentració fins a la següent població.

  L’altra opció, molt més curta, és caminar sobre les vies d’aquesta línia que està actualment en desús. A part de la mala herba acumulada, que al maig de 2011 ja va obligar a més d’un pelegrí a desistir, anar de travessa en travessa és alguna cosa incòmode encara que té a favor una petita dosi d’aventura. Per evitar haver de buidar la mala herba podem optar pel camí que avança sota la via, així només haurem de pujar a les vies per accedir als ponts i creuar el riu Esla. Els que optin per aquesta opció curta creuaran tres ponts i a la sortida de l’últim, el de major longitud i sobre el riu Esla (Km 20), veuran una fletxa groga sobre el pis de la via que obliga a deixar el ferrocarril. En aquest punt es continua al costat d’una chopera i per per una pista fins a Villanueva d’Azoague.

 • Km 22. Villanueva d’Azoague (Bar)

 • Ambdues alternatives porten fins a aquesta població propera al nostre final d’etapa. La senyalització ens guia sempre de front i ens porta a agafar la carretera ZA-P-2545, tenint com a referència la vistosa torre de l’Azucarera Ebre. Passem al costat d’ella i en set-cents metres arribem fins a l’entrada de Benavente. En lloc d’arribar fins a la rotonda d’entrada ens sortim uns metres abans de la carretera per un camí que porta a salvar la N-525 sota un pont. Així arribem fins a la calli Carretera de l’Estació on les fletxes grogues brillen per la seva absència. Per arribar fins a l’alberg cal continuar tot recte, passar el Castell i seguir fins a l’antiga estació de trens i el Parc La Prada, lloc aprofitat per l’Ajuntament de Benavente per situar el refugi.

 • Km 25,5. Benavente (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Ull amb la sortida de Granja de Moreruela:
   Com hem indicat, en arribar a la torre de telefonia cal girar a la dreta, retrocedir uns metres per la pista del costat i girar a l’esquerra per agafar la pista bona. El gir no està ben senyalitzat i si seguim per la mateixa pista acabarem en el pont Cinquens, lloc de pas dels pelegrins que han optat continuar pel Camí Sanabrés.

  • Trajecte entre Santovenia de l’Esla i Villaveza de l’Aigua:
   Creuarem la nacional en diverses ocasions ja que el traçat aprofita totes les sendes marcades al peu de la carretera amb la finalitat d’evitar costi el que costi l’asfalt de la N-630.

  Observacions

  • En Benavente també es pot acudir a l’alberg de transeünts de Tina Carbajo, situat en la Ronda de Madrid, 19. El seu telèfon és el 689 742 486. Es pot sol·licitar més informació en l’Oficina de Turisme: 980 634 211.

  • Aquesta etapa suposa el comiat d’una companya que ens ve guiant des de Sevilla: la N-630. El seu traçat es desvincula en Benavente de la Via de la Plata i segueix en direcció a la capital lleonesa.

  Què veure, què fer

  • SANTOVENIA DE L’ESLA

   • Església de La nostra Senyora del Tovar:
    Està situada al peu de la N-630 i guarda en el seu interior la talla d’aquesta Verge que s’honra tots els anys el primer diumenge després del 8 de setembre.

  • BARCIAL DEL BARCO

   • Església de Santa Marina: La seva torre de base quadrangular i rematada octogonal pot apreciar-se des de Villaveza de l’aigua. Guarda una talla de Santiago Apòstol del segle XVI.

  • BENAVENTE
   Assentada sobre els cursos dels rius Esla i Órbigo, està situada en una posició estratègica en ser un nus de comunicació molt important entre el centre i el nord-oest peninsular. Posseeix una població propera als vint mil habitants i és cap de la comarca de Benavente i Les Valls, zona geogràfica formada per 58 pobles repartits entre les Diòcesis d’Astorga i Zamora. Que fos la Brigeco romana no és una opinió compartida per tots els historiadors, encara que l’actual territori de Benavente va estar habitat per la tribu dels àsturs i enquadrada en el Conventum Asturum. Al segle XII se li coneix amb el nom de Malgrat i apareix vinculada a les tasques de repoblació empreses per Fernando II.

   • Santa María de l’Argent viu: Romànica, va començar a construir-se en 1180 durant la repoblació de la ciutat i sota el mandat de Fernando II. Les obres van acabar a la fi del segle XIII sota el regnat de Sancho IV. Destaca l’equilibri visual i constructiu dels seus cinc absis, mostrant unes clares influències de l’estil cistercenc de Santa María de Moreruela.

   • Església de Sant Joan del Mercat: Construcció romànica de tres portades i contemporània de l’església de Santa María. Va ser ordenada iniciar per Donya Eldoncia en 1181.

   • Castillo: De la seva estructura original conserva la famosa Torre del Caragol, fusió dels estils gòtic i renaixentista del segle XVI. A la torre se li va afegir un modern edifici per albergar el Parador de Turisme Fernando II de León.

   • Hospital de la Pietat: Fundat gràcies a l’interès del V Comte de Pimentel i la seva esposa Ana d’Herrera i Velasco. La seva funció principal va ser la d’acollir a pelegrins i malalts que passessin per Benavente. Un dels llamadores de ferro forjat situat en la porta d’entrada representa a Santiago Apòstol amb abillament de pelegrí.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 23: Etapa de Granja de Moreruela a Benavente

  0 comentaris