Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Castilblanco dels Rierols a Almadén de la Plata

Etapes

Etapa 3: Etapa de Castilblanco dels Rierols a Almadén de la Plata

Els albergs

Informació sobre l’etapa 3: Etapa de Castilblanco dels Rierols a Almadén de la Plata

Img perfil etapa 3 via de la plata

L'etapa d'avui soluciona un llarg i pesat primer tram per carretera fins al Parc els Berrocales i travessa aquesta reserva natural i de caça que culmina en el Turó del Calvari, magnífica talaia sobre Almadén de la Plata

L’itinerari

 • Km 0. Castilblanco dels Rierols (Tots els serveis)

Iniciem la jornada descendint per l’avinguda Antonio Machado, al costat de la carretera. A la sortida del poble cal agafar l’ES5405. Si partim des del nucli urbà del poble, les fletxes grogues ens guiaran fins a l’església del Diví Salvador per a baixar vagarejant fins a l’encreuament de la carretera. Per davant més de 15 quilòmetres d’asfalt (Km 1).En quilòmetre i mig, a la nostra dreta, deixarem les urbanitzacions Les Mines i Sierra Nord (Km 2,7) que tenen una àrea residencial que supera al de Castilblanco. Anirem ascendint pel ferm envoltats de sureres i deveses de bestiar boví i de lídia. De fet, passarem al costat de la devesa “Herba-sana“, propietat d’Ortega Cano. En el punt més alt de la carretera, a 520 metres d’altitud, es troba una antena del programa STAR (Telecomunicacions per al desenvolupament regional). Un quilòmetre més endavant, per fi, deixem la carretera al costat de l’entrada del Parc Natural els Berrocales (Km 16,5).Durant el recorregut per la finca és molt probable albirar més d’un cérvol. Animats per aquesta possibilitat, entrem per la porta que hi ha en el filat i continuem el nostre camí. En quilòmetre i mig passem al costat de la casa forestal La Morilla i seguim durant una hora per una pista que serpenteja per mitjà del parc. Atesa la senyalització cal desviar-se a l’esquerra per una pista de terra, on creuem sobre un petit rierol i veiem un miliario modern, com el que vam veure ahir, i les ruïnes de l’antic poblat El Berrocal (Km 22,2) .Seguim la pista, flanquejada d’alguns pins repoblats, fins al filat que delimita la finca (Km 25,3). Després d’ella, el camí es torna més estret i, entre jaras, anem guanyant altitud i, també fatiga, fins a coronar el Turó del Calvari (Km 27,5). Des de l’alt hi ha una bona panoràmica: al nord Almadén de la Plata, les seves mines i el Turó dels Covachas; al sud una taca inabastable de muntanya mediterrània. Descendim durant un quilòmetre i arribem a Almadén. L’alberg es troba a l’altre costat del poble.

 • Km 29,3. Almadén de la Plata (Tots els serveis)

Les dificultats

 • Pujada al Turó del Calvari:La part més dura de la pujada no és més que quilòmetre i mig, però salvem un desnivell de més de 130 metres. Des del cim, a 560 mt, podem veure l’espectacular extensió de bosc mediterrani que hem recorregut.
 • Tram de carretera a la sortida de Castilblanco.                                                        Són ni més ni menys que 16 quilòmetres d’asfalt per una carretera amb poc voral, no cal dir que cal extremar la precaució.

 

Observacions

 

 • No hi ha cap localitat intermèdia on proveir-se així que, igual que ahir, hem de portar menjar i aigua. Aquesta vegada són gairebé 30 quilòmetres i més de 6 hores de caminada.
 • L’alberg juvenil de Almadén de la Plata està en l’extrem occidental del poble, al carrer Puerto de la Cruz. A més d’aquest alberg hi ha un altre més privat, l’alberg “la casa del rellotge” i també un hostal i un hotel.
 • En època de brama travessar el parc natural els Berrocales és tot un espectacle.

Què veure, què fer

 • ALMADÉN DE LA PLATALa paraula Almadén prové de l’àrab almadán o almadín i significa mina d’algun metall. Així que es tradueix com a Mina de la Plata. La població està situada en la vessant nord del Turó del Calvari, sinònim de suor i fatiga per al caminante, en plena Sierra Nord de Sevilla. L’emplaçament del poble, al costat d’una pedrera de marbre i el traçat rectilini dels seus carrers principals, denoten el seu passat miner. Les pedreres de marbre blau, blanc i rosa, situades al nord en l’anomenat Cerro dels Covachos, poden veure’s des del Calvari. En els Covachos es troba la cova del mateix nom, hàbitat d’avantpassats prehistòrics. El pobre basament d’una torrassa, que pot distingir-se entre l’Església de Santa María de Gràcia i l’Ajuntament, procedeix d’un passat islàmic. No va ser fins a mitjan segle XIII, igual que va ocórrer amb altres poblacions de la serra, quan l’exèrcit de Ferran III el Sant, reconquereixo aquestes terres. A la fi del segle XV, habitants d’Almadén, van participar en la presa del Regne Nassarita de Granada. Això va suposar la categoria de villazgo i el títol de lleial.
  • Església de Santa María de Gràcia: De finals del XVI i principis del segle XVII. Va ser construïda, entre altres, per Vermondo Resta i Hernán Ruiz II. Aquest últim va ser mestre major de la Catedral de Sevilla. El retaule major recull escultures del segle XVIII. També destaquen les talles del Crist del Creuer, del XVI, i la talla de La nostra Senyora de Gràcia, de finals del XVII.
  • Torre del Rellotge: Torre de planta quadrada basada en l’estil neomudéjar i construïda en 1905. Es troba adossada a l’antic edifici municipal. Es tracta d’un edifici del segle XV que va ser un antic hospital i, més tard, una ermita.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 3: Etapa de Castilblanco dels Rierols a Almadén de la Plata

0 comentaris