Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapes > Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Etapes

Etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Els albergs

Informació sobre l’etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Deixant enrere el símbol petri de la Via, el pelegrí recorrerà la seva última jornada per Extremadura a través de la vall d'Ambroz. Un merescut descans en Aldeanueva del Camí carregarà les piles per a afrontar el tram fins a Baños de Montemayor, famós per les seves aigües termals.

L’itinerari

 • Km 0. Cáparra(Centre d’Interpretació)

Abandonem la ciutat romana de Cáparra intentant retenir en la memòria l’última visió de l’arc. En uns centenars de metres travessem la carretera que es dirigeix a Guijo de Granadilla i entrem en una senda. Així, amb major comoditat, avancem per la devesa Casablanca , envoltats d’un entorn natural digne de la millor postal. Al lluny, al lluny, espera Castella. Com ahir, diversos rierols de cabal imprevisible es creuaran en el nostre camí. S’encarreguen de posar a prova el nostre equilibri, ja que cal sortejar-los saltant entre els blocs de granit disposats a manera de pont. Als cinc quilòmetres i mig, irremeiablement, arribarem a una pista asfaltada. És la carretera de servei de l’Ambroz. Si volem trepitjar sobre terreny tou podem caminar pel camp, paral·lels a la carretera (Km 5,5).No hi ha una altra cançó possible en els següents 7 quilòmetres que resten fins a arribar sota el pont de l’autovia i la nacional. La carretera de servei supera el rierol de Valdesegura (Km 6,8) i conflueix durant un breu tram amb la carretera de Casas de la Muntanya (Km 9,7). Finalment aconsegueix el pas sota la A-66 i la N630, al costat de la gola Gran, que a vegades és necessari superar (Km 12,4).Arribats a aquest punt és possible que perdem qualsevol indicació. Si fixem la mirada a l’altre costat de la N-630 veurem un gran prat i, al mig, una fletxa groga pintada sobre un pal de la línia elèctrica. Agafem aquest camí a mà dreta per a en menys de 2 quilòmetres girar a l’esquerra en una pista de terra entre bestiar boví, és la Canyada Real de la Vizana , que segueix la traça de la Via de la Plata. Dos quilòmetres més endavant passem al costat d’un alberg ramader (Km 15,9). Un breu tram en pujada per les restes de l’antiga calçada (Km 17) ens porten fins a una casa, on girem a l’esquerra seguint les indicacions d’un cartell fet a mà. Passem sota l’autovia i enfilem la recta fins a Aldeanueva del Camí.A l’entrada d’aquesta població ens rep una estupenda ceràmica decorada amb els noms de totes les mansions de la Via de la Plata. Aldeanueva és la localitat més cèntrica de la comarca de l’Ambroz i, a més de conservar sobrades mostres d’arquitectura popular, posseeix dues esglésies parroquials. La nostra Senyora de l’Olmo en la part nord i San Servando en la sud recorden temps passats, quan la població va estar dividida per els regnes de Lleó i Castella i per les diòcesis de Còria i Plasència.

 • Km 19,2. Aldeanueva del Camí(Tots els Serveis)

Enmig d’Aldeanueva creua la gola de la Buitrera, el curs de la qual salvem per un pont per a accedir a la Plaça de l’Ajuntament. Deixem el poble i sortim a la N-630 a l’altura del punt quilomètric 437. Després d’una rotonda, passem sobre l’autovia per a tornar a la nacional i continuar pel seu ferm. Deixarem a mà dreta l’encreuament a la localitat de Hervás, que conserva una de les millors jueries d’Espanya. Des d’aquest punt hi ha més de 4 quilòmetres fins al centre, així i tot es recomana la visita (Km 21,2).Seran vuit finals i avorrits quilòmetres en lleuger ascens fins a Baños de Montemayor. A mitja hora llarga de l’encreuament a Hervás passem al costat de el Càmping Les Canyades (Km 24,3). A partir d’aquest punt només deixarem la N-630 una vegada i serà una mica abans d’arribar a Baños per a trepitjar uns centenars de metres de calçada.

 • Km 28,5. Baños de Montemayor(Tots els Serveis)

Les dificultats

 • N630 d’Aldeanueva a Baños:Com sempre, precaució. Tram bastant avorrit. A la sortida d’Aldeanueva, després de passar el pont de l’autovia, la N-630 salva la gola de Sant Andrés, on està el pont de Romanillos. Un quilòmetre més endavant veurem el pont de les Donzelles sobre el riu Ambroz.
 • L’alberg municipal d’Aldeanueva del Camí es troba tancat.
 • No hi ha caixers automàtics fins a Salamanca:Cap de les localitats de les pròximes tres etapes té caixer automàtic.

Observacions

 • Uns 6 quilòmetres abans d’Aldeanueva del Camí es pot caure en la temptació de seguir pel voral de la N-630 que porta poc trànsit, encara que la nostra recomanació sempre és seguir el traçat del camí, estem fent el camí de Santiago, i no la carretera de Santiago.
 • Cal treure diners en efectiu en Baños de Montemayor, en aquesta població aquesta l’ultimo caixer automàtic fins a Salamanca.
 • Tant en Aldeanueva del Camí com en Baños de Montemayor l’ofereix hostalera és àmplia, albergs, hostals, pensions i hotels.

Què veure, què fer

 • ALDEANUEVA DEL CAMÍ: Avui pèrdua, la traça de la calçada travessa Aldeanueva de sud a nord en el mateix itinerari que segueix l’etapa Aquesta localitat de la vall de l’Ambroz va estar dividida fins a 1959 en les Diòcesis de Plasència i Còria.
  • Puente sobre la gola Buitrera:De probable origen romà però molt reformat en l’actualitat. Suposadament es va aixecar sobre la calçada per a salvar el llit del rierol que creua la localitat
  • Església parroquial de La nostra Senyora de l’Olmo: Coneguda localment per l’església de Dalt, perquè està situada en la part nord del poble. L’actual és gòtica, de finals del segle XV, d’una sola nau i proveïda de contraforts i torre rectangular a la qual es puja per l’exterior.
  • Església de San Servando: La de la part de sud i coneguda com l’església de Baix. Construïda tambíen a la fi del XV.
  • Tradicions: El mes de juliol, en el dia de Sant Cristòfor, els conductors d’Aldeanueva treuen els seus cotxes i circulen pels carrers del poble amb la finalitat que siguin beneïts. També destaca la tradició de la tornaboda, un menjar entre amics i familiars el dia posterior a les noces.
 • BAÑOS DE MONTEMAYOR: Última localitat extremenya de la Via de la Plata, travessada per la N-630 i la calçada romana. Ostenta el nom de Baños de Montemayor des del segle XIX, en unir-se la part corresponent al Marquès de Montemayor amb la qual pertanyia al Duc de Béjar i on es trobaven els banys termals.
  • Balneari antic i termes romanes:A la dreta de la N-630, travessia batejada com l’Avinguda de les Termes, està l’antic balneari on es troba un museu que recull totes les restes de les fonts termals utilitzades pels romans: banyeres, figures com a ofrena als déus, llaures o altars dedicats a les nimfes, monedes i inscripcions en llatí. També hi ha un caldarium o circuit romà instal·lat en un antic aljub romà. Les obres de rehabilitació van acabar l’any 2000.
  • Balneari Nou: Construït en 1995 i proveït de moderna tecnologia i unes completes instal·lacions amb sauna, solarium, gimnàs, cafeteria, etc.
  • Església parroquial de Santa María: Construïda en diferents etapes durant els segles XVI i XVII, va ser declarada Monument Històric Artístic en 1982. És barroca i, a part del seu portada nord d’estil plateresc, destaca en gran manera per la seva torre de planta quadrada que està coronada per piràmides herrerianas i dos arcs creuats. Estava situada en la part del poble que pertanyia al Senyoriu del Marquès de Montemayor, a la Diòcesi de Còria i a l’antic Regne de Lleó.
  • Església de Santa Catalina: Del segle XV, situada en la part del poble que pertanyia al Duc de Béjar, a la Diòcesi de Plasència i al Regne de Castella. El temple ha perdut el seu caràcter religiós, en favor de l’església de Santa María, i alberga l’Auditori Municipal.
  • Artesania popular:Al peu de la nacional hi ha diverses botigues d’artesania i regals que mostren amb orgull les típiques cistelles de vímet fabricades a mà.

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Etapas > Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Etapas

Etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Informació sobre l’etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Deixando atrás o símbolo pétreo da Vía, o peregrino percorrerá a súa última xornada por Estremadura a través do val de Ambroz. Un merecido descanso en Aldeanueva del Camino cargará as pilas para afrontar o tramo até Baños de Montemayor, famoso polas súas augas termais.

L’itinerari

 • Km 0. Cáparra(Centro de Interpretación)

Abandonamos a cidade romana de Cáparra tentando reter na memoria a última visión do arco. Nuns centos de metros cruzamos a estrada que se dirixe a Guijo de Granadilla e entramos nunha senda. Así, con maior comodidade, avanzamos por a dehesa Casabranca , rodeados dunha contorna natural digno da mellor postal. De lonxe, ao lonxe, espera Castela. Como onte, varios arroios de caudal imprevisible cruzaranse no noso camiño. Encárganse de pór a proba o noso equilibrio, xa que hai que sortealos saltando entre os bloques de granito dispostos a modo de ponte. Ao cinco quilómetros e medio, irremediablemente, chegaremos a unha pista asfaltada. É a estrada de servizo do Ambroz. Si queremos pisar sobre terreo brando podemos camiñar polo campo, paralelos á estrada (Km 5,5).Non hai outra canción posible nos seguintes 7 quilómetros que restan até chegar baixo a ponte da autovía e a nacional. A estrada de servizo vadea o arroio de Valdesegura (Km 6,8) e conflúe durante un breve tramo con a estrada de Casas del Monte (Km 9,7). Finalmente alcanza o paso baixo a A-66 e a N630, xunto a a garganta Grande, que en ocasións é necesario vadear (Km 12,4).Chegados a este punto é posible que perdamos calquera indicación. Si fixamos a mirada alén da N-630 veremos un gran prado e, no medio, unha frecha amarela pintada sobre un poste da liña eléctrica. Collemos este camiño a man dereita para en menos de 2 quilómetros virar á esquerda nunha pista de terra entre gando vacún, é a Cañada Real da Vizana , que segue trázaa de a Vía da Prata. Dous quilómetros máis adiante pasamos xunto a un albergue gandeiro (Km 15,9). Un breve tramo en subida por os restos da antiga calzada (Km 17) lévannos até unha casa, onde viramos á esquerda seguindo as indicacións dun cartel feito a man. Pasamos baixo a autovía e enfilamos a recta até Aldeanueva del Camino.Á entrada desta poboación recíbenos unha estupenda cerámica decorada cos nomes de todas as mansións da Vía da Prata. Aldeanueva é a localidade máis céntrica da comarca do Ambroz e, ademais de conservar sobradas mostras de arquitectura popular, posúe dúas igrexas parroquiais. A nosa Señora do Olmo na parte norte e San Servando no sur lembran tempos pasados, cando a poboación estivo dividida por os reinos de León e Castela e polas dioceses de Coria e Plasencia.

 • Km 19,2. Aldeanueva del Camino(Todos os Servizos)

No medio de Aldeanueva cruza a garganta da Buitrera, cuxo curso salvamos por unha ponte para acceder á Praza do Concello. Deixamos o pobo e saímos á N-630 á altura do punto quilométrico 437. Tras unha rotonda, pasamos sobre a autovía para volver á nacional e continuar polo seu firme. Deixaremos a man dereita o cruzamento á localidade de Hervás, que conserva unha das mellores xudarías de España. Desde este punto hai máis de 4 quilómetros até o centro, aínda así recoméndase a visita (Km 21,2).Serán oito finais e aburridos quilómetros en lixeiro ascenso até Baños de Montemayor. A media hora longa do cruzamento a Hervás pasamos xunto a o Cámping As Cañadas (Km 24,3). A partir deste punto só deixaremos a N-630 unha vez e será un pouco antes de arribar a Baños para pisar uns centos de metros de calzada.

 • Km 28,5. Baños de Montemayor(Todos os Servizos)

Les dificultats

 • N630 de Aldeanueva a Baños:Como sempre, precaución. Tramo bastante aburrido. Á saída de Aldeanueva, tras pasar a ponte da autovía, a N-630 salva a garganta de San Andrés, onde está a ponte de Romanillos. Un quilómetro máis adiante veremos a ponte das Doncelas sobre o río Ambroz.
 • O albergue municipal de Aldeanueva del Camino atópase pecho.
 • Non hai caixeiros automáticos até Salamanca:Ningunha das localidades das próximas tres etapas ten caixeiro automático.

Observacions

 • Uns 6 quilómetros antes de Aldeanueva del Camino poder caer na tentación de seguir pola beiravía da N-630 que leva pouco tráfico, aínda que a nosa recomendación sempre é seguir o trazado do camiño, estamos a facer o camiño de Santiago, e non a estrada de Santiago.
 • Hai que sacar diñeiro en efectivo en Baños de Montemayor, nesta poboación esta o ultimo caixeiro automático até Salamanca.
 • Tanto en Aldeanueva del Camino como en Baños de Montemayor a oferta hostaleira é ampla, albergues, hostais, pensións e hoteis.

Què veure, què fer

 • ALDEANUEVA DEL CAMINO: Hoxe perda, trázaa da calzada atravesa Aldeanueva de sur a norte no mesmo itinerario que segue a etapa Esta localidade do val do Ambroz estivo dividida até 1959 nas Dioceses de Plasencia e Coria.
  • Ponte sobre a garganta Buitrera:De probable orixe romana pero moi reformado na actualidade. Supostamente levantouse sobre a calzada para salvar a canle do arroio que cruza a localidade
  • Igrexa parroquial da nosa Señora do Olmo: Coñecida localmente pola igrexa de Arriba, porque está situada na parte norte do pobo. A actual é gótica, de finais do século XV, dunha soa nave e provista de contrafuertes e torre rectangular á que se sobe polo exterior.
  • Igrexa de San Servando: A da parte de sur e coñecida como a igrexa de Abaixo. Construída tambíen a finais do XV.
  • Tradicións: No mes de xullo, no día de San Cristóbal, os condutores de Aldeanueva sacan os seus coches e circulan polas rúas do pobo co fin de que sexan bendicidos. Tamén destaca a tradición da tornaboda, unha comida entre amigos e familiares o día posterior á voda.
 • BAÑOS DE MONTEMAYOR: Última localidade estremeña da Vía da Prata, atravesada pola N-630 e a calzada romana. Ostenta o nome de Baños de Montemayor desde o século XIX, ao unirse a parte correspondente ao Marqués de Montemayor coa que pertencía ao Duque de Béjar e onde se atopaban os baños termais.
  • Balneario antigo e termas romanas:Á dereita da N-630, travesía bautizada como a Avenida das Termas, está o antigo balneario onde se atopa un museo que recolle todos os restos das fontes termais utilizadas polos romanos: bañeiras, figuras como ofrenda aos deuses, aras ou altares dedicados ás ninfas, moedas e inscricións en latín. Tamén hai un caldarium ou circuíto romano instalado nun antigo aljibe romano. As obras de rehabilitación terminaron no ano 2000.
  • Balneario Novo: Construído en 1995 e provisto de moderna tecnoloxía e unhas completas instalacións con sauna, solarium, ximnasio, cafetaría, etc.
  • Igrexa parroquial de Santa María: Construída en diferentes etapas durante os séculos XVI e XVII, foi declarada Monumento Histórico Artístico en 1982. É barroca e, á parte do seu portada norte de estilo plateresco, destaca excesivamente pola súa torre de planta cadrada que está coroada por pirámides herrerianas e dous arcos cruzados. Estaba situada na parte do pobo que pertencía ao Señorío do Marqués de Montemayor, á Diocese de Coria e ao antigo Reino de León.
  • Igrexa de Santa Catalina: Do século XV, situada na parte do pobo que pertencía ao Duque de Béjar, á Diocese de Plasencia e ao Reino de Castela. O templo perdeu o seu carácter relixioso, en favor da igrexa de Santa María, e alberga o Auditorio Municipal.
  • Artesanía popular:Ao pé da nacional hai varias tendas de artesanía e agasallos que mostran con orgullo as típicas cestas de vimbia fabricadas a man.

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

0 comentaris

Perfil de l’etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor

Perfil de l’etapa 15: Etapa de Cáparra a Baños de Montemayor