Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Epíleg a Fisterra > Etapa de Santiago de Compostel·la a Negreira

Epíleg a Fisterra

Etapa 1: Etapa de Santiago de Compostel·la a Negreira

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Santiago de Compostel·la a Negreira

Img perfil etapa 1 fisterra

Des de la catedral de Compostela, quina paradoxa, el pelegrí no retorna a casa sinó que prossegueix la seva marxa cap a l'Atlàntic amb la intenció de completar el seu viatge i trobar les últimes respostes. La primera jornada, moderada en quilòmetres, s'endinsa en un sospir en l'ambient rural, on els boscos de roures i eucaliptus alternen entre els nuclis dispersos. A l'altura de l'alt do Vento s'entra en el Concello d'Ames, que es recorre gairebé íntegre per i al costat de la carretera. Passat l'equador de l'etapa s'inicia des d'Augapesada l'ascens a la Mar d'Ovellas, plat fort de la jornada al qual li succeeix un reparador descens que porta a la vora del Tambre i Posa't Maceira. Els últims quatre quilòmetres fins a Negreira, ben poblada d'albergs, són gairebé plans i constitueixen un mer tràmit.

L’itinerari

“Enrere queda el panorama petri de l’urbs somiadora i es desenvolupa el paisatge de la Mahia, terra baixa, frondosa, coberta de pinedes, jalonada d’esmeraldinas riberes amb saltarines regats i boscajes umbrosos i deleitables”. Així comença Luciando Huidobro i Serna el capítol VII del tom III de Les Peregrinacions Jacobeas, de mitjan segle XX, en el qual narra el camí de Sant Jaume a Finisterre. Allunyat de la moda passatgera i del reclam turístic, més fins i tot del que caldria pensar, la prolongació fins a Finisterre ha estat un referent per a pelegrins i viatgers al llarg de la Història. El penyal de pedra que se submergeix a l’Atlàntic, fi del món antany conegut, continua actuant com un bàlsam d’inquietuds i font de respostes per a aquells que decideixen continuar el seu camí, potser amb una certa incertesa, més enllà de la ciutat de l’Apòstol. Més que una extensió del camí és un epíleg, una part final per a la reflexió que tanca el cercle i dota de més significat a la peregrinació.

 • Km 0. Santiago de Compostel·la(Tots els serveis)

Un penúltim cop d’ull a la catedral i canalitzem la rúa dones Hortas, entre l’Hostal dels Reis Catòlics i el pazo de Raxoi. No retornem a casa, caminem de nou cap a l’ocàs. Descendim rectes per aquest carrer al costat de la església de San Frucutoso, caracteritzada per quatre escultures que representen les virtuts cardinals. Das Hortas prolonga amb la rúa Camp dones Hortas i després d’un pas de vianants continuem de front per la rúa do Cruceiro do Gal, que passa a denominar-se Gorg de Bar i més endavant San Lourenzo. Aquesta ens porta fins a la carballeira del mateix nom, una antiquíssima fronda de roures on habita el convent franciscà de Sant Lorenzo de Trasouto, avui convertit en pazo i destinat a celebracions socials. En aquest paratge trobem la primera fita jacobeo que ens indica les distàncies fins a Fisterra i Muxía. Un dels passejos de la roureda arriba fins a la Costa do Cano, que descendeix fins Posa’t Sarela. Després de travessar el riu encara podem veure en ruïnes i conquistades per les heures les antigues fàbriques d’adobats (Km 1,5). Una senda cenyida, tot un regal tan pròxim a la ciutat, ens aproxima fins a la pista que condueix a Sarela dona Baixo, on, si el dia està buidat, veurem tirant la vista enrere per última vegada en aquest camí la catedral compostelana (Km 2,3).

 • Km 2,3. Sarela dona Baixo

En la fita 86,722 girem a la dreta i reprenem la travessia per un camí que flueix sota els eucaliptus. Manuel Vilar, en el seu més que recomanat títol ‘El Camí a la fi de la Terra’, ens relata que un veí gairebé octogenari li va contar que aquest camí l’utilitzaven les lleteres de Villestro per a anar a vendre a Santiago. El bosc finalitza a l’altura d’uns unifamiliars de Moas d’Abaixo, lloc de la parròquia de Santa María de Figueiras que deixem a mà esquerra (Km 3,6). Avancem per asfalt fins al nucli de Carballal, on ingressem en la parròquia de Villestro (Km 4,5).A la sortida de la població ens espera un tram de pujada tacat d’eucaliptus. Pedregós primer i de terra sense compactar després, no serà estrany veure a més d’un caçador entrenant als cans a la recerca de peces. Ja en baixada i per pista asfaltada, en la fita 82,306, entrem en el nucli de Quintáns, de cases coloristes i un excel·lent mirador sobre la vall (Km 7,1).Sortim del nucli després de diversos canvis de direcció i arribem per una recta asfaltada fins al pont medieval sobre el riu Roxos, un bon racó amb diverses taules per a descansar a recer del sol, encara que la primera possibilitat de refrigeri camina bé a prop. Sense interrupció i a penes sense esforç ens plantem en el Alt do Vento, on hi ha un bar-restaurant. En aquest punt abandonem el concello de Santiago per a entrar en el de Ames.

 • Km 8,8. Alt do Vento(Bar)

Ventosa és el primer nucli de la parròquia de Covas, al qual arribem en un sospir per la vorera de l’AC-453. Deixem aquesta carretera per a travessar part de la població i la creuem més endavant per a tornar finalment a ella a l’altura de Lombao.Seguint l’AC-453 deixem a banda i banda els desviaments a Bertamirans, Ameixenda i Castelo, i ens deixem caure fins a Augapesada. L’itinerari ens obliga a deixar la carretera per a passar al costat del pont sobre el rego dos Passos, un gual medieval rehabilitat d’un sol ull (Km 11,6).

 • Km 11,6. Augapesada(Bar-Botiga)

Després de travessar la carretera CP-0204 – hi ha un bar supermercat a mà esquerra – comencem a degustar el plat fort del dia: la pujada de Mar d’Ovellas, que segueix la traça del Camí ral i presenta 215 metres de desnivell. S’aconsella als ciclistes que pugin per la carretera.Res més començar el camí hi ha un banc de pedra, perfecte per a ajustar-se la motxilla i tirar un bon glop abans de l’esforç. Tranquils, perquè al llarg de la pujada hi ha algun més. Abrigallats per la roureda anem sentint les primeres fuetades que ens propina la costa, que també ens deixa respirar durant alguns trams. El primer quilòmetre i mig ho fem per camí i a l’altura d’un dipòsit d’aigua sortim a la carretera, que ajuda a suavitzar la duresa de les rampes. Coronem el alt do Mar d’Ovellas vuit-cents metres després (Km 13,8).Descendim per la mateixa carretera entrant en la parròquia de Trasmonte d’Ames. Passem el nucli de Carballo (Km 14,2) i Trasmonte, amb bar al costat de l’itinerari.

 • Km 15. Trasmonte(Bar)

En breu travessem els llocs de Regne (Km 15,5) i Burgueiros (Km 16,2). L’asfalt ens porta fins a el riu Tambre, que separa en dos el nucli de Posa’t Maceira i serveix de divisió entre els Concellos d’Ames i Negreira. A aquest costat del riu la terrassa d’un bar brinda una excel·lent panoràmica del magnífic pont d’origen medieval. Conegut localment pel nom de Posa’t Vella, és de finals del segle XIV i es va ensorrar en diverses ocasions per les envestides del Tambre. A l’altre costat del pont es troba la capella del Carmen o de Sant Blas. Segons apunta Manuel Vilar se’n diu indistintament. És del segle XVIII i a mitjan segle XX se li va adossar l’absis semicircular. A la seva dreta queda el pazo de Baladrón, construït també entre 1945 i 1955.

 • Km 17. Posa’t Maceira(Bar)

Després de Posa’t Maceira prenem una sendera arbrada pròxima al riu que ens planta finalment en l’AC-447, per la qual entrem en Barca (Km 19,1). Deixem la carretera per l’esquerra per a afrontar una pujada per pista fins A Chancela (Km 20,2), A mà esquerra es troba el desviament a Logrosa, on hi ha un alberg privat i el pazo conegut com a Casa do Capità.

 • Km 20,2. A Chancela(Alberg al peu del Camí i Alberg a 700 metres en el desviament a Logrosa)

L’itinerari continua de front per a entrar en Negreira. Trobarem primer les indicacions cap als albergs privats. Per a arribar a l’alberg públic només n’hi ha prou amb seguir el camí. Cal travessar Negreira (Km 21), passar al costat de la capella de San Mauro i el pazo de Cotón, travessar el riu i pujar per carretera.

 • Km 21. Negreira(Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Sortida de Santiago:La sortida des de la plaça de l’Obradoiro no està senyalitzada encara que es poden veure algunes fletxes grogues ja desgastades en la rúa dones Hortas. No té gran pèrdua ja que una vegada canalitzada el carrer cal deixar-se portar de front. Si sorgeixen dubtes n’hi ha prou amb preguntar com arribar fins a la Carballeira de Sant Lorenzo. En aquesta roureda es troba la primera fita.
 • Alt do Mar d’Ovellas:Pujada d’un parell de quilòmetres que salva 215 metres de desnivell. Els trams més durs es troben en la primera part, que es fa per un camí en bon estat. La segona part, per carretera, també pega però és més suportable.

Observacions

Per a fer aquest camí serveix sense cap problema la credencial de pelegrí del camí de Santiago, no obstant això, existeix una credencial específica per al qual ho desitgi que es lliura en l’oficina d’Acolliment al Pelegrí situada en la Rúa Carretes 33, a Santiago. No és necessari fer cua per a obtenir-la, n’hi ha prou amb recollir-la en un despatx res més entrar a l’esquerra.Etapa “relativament ” curta que dona temps per a fer-la després d’assistir a missa de pelegrí en la catedral de Santiago, per als matiners l’etapa es pot allargar si així es desitja fins als següents albergs en A Pena o en Vilaserio.Al començament de l’etapa, quilòmetre 2,5, en Sarela de Baixo es pot gaudir d’una de les millors panoràmiques de la catedral de Santiago de Compostel·la.Mereix per la seva bellesa un esment especial al pont medieval de Posa’t Maceira, a més, abans de creuar el pont hi ha una taverna amb terrassa que farà les delícies als nostres ulls i el nostre paladar. Sens dubte un lloc formidable per a fer un alt en el camí.L’itinerari també està senyalitzat amb fletxes des de Fisterra i Muxía fins a Santiago i no són un ni dues els pelegrins que opten per fer el trajecte a l’inrevés.

Què veure, què fer

 • NEGREIRA:Per ubicació, població i serveis, Negreira, que té el títol de vila atorgat per Reial decret en 1906 sota el regnat d’Alfons XIII, s’ha convertit en final de la primera etapa del Camí cap a Fisterra i Muxía. Des de l’estiu de 2001, data en què es va inaugurar l’alberg públic, van haver de passar nou anys perquè, d’una sola tacada, s’obrissin altres quatre més. Capital de la comarca de la Barcala i d’un municipi format per 18 parròquies que alberga més de 7.000 habitants, Negreira està situada en una posició privilegiada a una vintena de quilòmetres de Santiago, fet que ha propiciat una fixació i augment de la població, ja que no són pocs els que treballen en Compostela i resideixen en la villa.la horta del riu Tambre va ser lloc d’assentament de tribus preromanes, i ja en època romana Negreira és pas i, molt probablement, mansio de la via Per boja marítima Nicraria Tamara, una calçada romana de vint-i-tres milles que unia Caldas de Reis amb les mines de plata de Brandomil. En l’escut de la població apareix Posa’t Maceira partit en dues, al·ludint a la llegenda del trasllat del cos de l’Apòstol – reflectida en el llibre III del Codex Calixtinus – que narra com després de passar els deixebles, el pont s’enfonsa i arrossega a les aigües als soldats que els perseguien. Després del pas dels suevos en els segles V i VI per tota Gallaecia, Negreira va ser concedida com a feu en el 876 a l’església compostelana i va ser arrasada un segle després per pirates normands. Reconstruïda en el 1113, va deixar de ser feu de Santiago durant el regnat dels Reis Catòlics i es va emancipar com a Fòrum Real, situació confirmada en 1520 per l’emperador Carles V.En la vila destaquen el pazo de Cotón i la capella de San Mauro, al costat dels quals se celebra tots els diumenges de l’any la fira ambulant, present des del segle XVIII. Pel que sembla el primer nucli de població es va fixar a l’altre costat del riu Barcala, on es troba l’alberg de la Xunta i l’església de San Xulián, però la vila va créixer a partir del segle XIX a l’entorn del pazo i el camp de la fira. Del cinc al set de juliol els nicrarienses celebren les festes de Sant Cristòfor i al setembre té lloc una fira medieval..

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 1: Etapa de Santiago de Compostel·la a Negreira

0 comentaris