Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Basc > Etapa de Zerain a Salvatierra

Camí Basc

Etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

Els albergs

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

Al llarg de la Història el pas de Sant Adrián, un passadís natural perforat en la calcària serra d'Aizkorri, ha impressionat a pelegrins i viatgers. Sense més quilòmetres de penitència industrial, l'itinerari, encara que dur, ascendeix sota els grans cims d'Aizkorri, abandona Guipúscoa i entra a Àlaba per descendir cap a la Quadrilla de Salvatierra, comarca immersa en la Llanada Alabesa.

L’itinerari

Amb l’afable calma rural que desprèn Zerain, lluny ja de l’estret i saturat corredor industrial que acompanya la llera mitjana del riu Oria, ens disposem a iniciar l’etapa símbol, cridem-la així, del Camí de l’Interior. El pas de Sant Adrián i les terres d’Àlaba estan relativament a prop, així que sense pressa però sense pausa comencem des de l’església de Santa María, deixant a mà dreta la façana del palau de Jauregui. En breu deixem la pista asfaltada per la dreta i prenem un herbassar per passar un portell i posteriorment un rierol. Després d’aquest s’ascendeix un petit tros (confiar en les marques vermelles i blanques del GR), al que li succeiran altres dos portells. Baixem fins a una pista asfaltada però la deixem ràpid per l’esquerra per prendre un camí que voreja una pineda. Traspassat un altre portell que ens talla el pas continuem, trobat més endavant una altra porta que també franquegem. Aquest itinerari inicial enganxa, recorrent el vessant de la frondosa vall i amb les vistes de la serra d’Aikorri al capdavant. Arribarem fins a una pista asfaltada, on es troba el caseriu Alorraberri (Km 2,7).

La pista puja fins a la carretera GI-3251, que deixem immediatament per la dreta per desviar-nos a mà esquerra per una pineda, que ens acompanya en el descens al costat d’una regata. El bonic passeig s’avorta de nou en la GI-3251 (Km 3,8), que s’encarregarà de conduir-nos fins a Zegama. Abans creuarem el nostre benvolgut riu Oria per entrar al barri d’Ondarraldea, on prenem cap a la dreta la GI-2637 per arribar a Zegama. Passem al costat de la façana de la parroquial de Sant Martín de Tours (Km 6,3) i abandonem la població per la mateixa via que entrem: la GI-2637. Seguim per ella durant més d’un quilòmetre fins a Iruetxeta (Km 8) on, acomiadant-nos definitivament de l’Oria, prenem la pista de ciment que neix a la dreta de la carretera. El pendent va tornant-se més fort i avancem per la pista que es val d’alguna corba de ferradura per salvar el desnivell (en la primera corba no prendre la pista que surt a la dreta). En plena pujada es troba, al costat d’un caseriu, l’ermita d’Iruetxeta, que alberga una talla de la Verge dels segles XIII-XIV (els propietaris de la casa tenen les claus (Km 9,5).

Dos-cents metres més amunt es troba el caseriu Buenavista i, enfront d’ell, ens desviem a l’esquerra per deixar la pista i prendre una altra d’incòmoda graveta. Passada una a prop desapareix la graveta en favor d’un terreny més muntanyenc. Tornant la vista enrere tindrem una bona panoràmica del camí recorregut i de Zegama, ancorat enmig de la vall. Darrere l’altre parell de portells, amb una zona de pla entre ells, arribarem fins a dos brodes (Km 11), passem entre elles i girem a la dreta (ull en aquest punt perquè hi ha una pista que va per l’esquerra) per internar-nos pel bosc. Després de mig quilòmetre arribem a un encreuament i seguim per la pista de l’esquerra. Quilòmetre i mitjà més amunt es troba l’ermita de Sancti Spiritu, antic hospital de pelegrins. Per les restes d’una calçada ens dirigim decididament cap al túnel de Sant Adrián o pas de Lizarrate, d’enfront de la vista. Es tracta d’un passadís natural, no creat per la mà de l’home, que travessa la roca calcària de la serra d’Aizkorri. Entrem per una de les portes de l’antiga fortalesa que custodiava el pas i passem al costat de l’ermita de Sant Adrián para ?respirar? de nou per l’altra boca del túnel (Km 13,8).

A la sortida hi ha un tranquil corredor on descansar. Bon moment per a això posat que el gruix de la pujada està més que superat. La resta és pura tràmit. Seguim per la calçada medieval que fa una corba cap a l’esquerra (senyalitzat per la inscripció ?Camí de Santiago?) i per ella aconseguirem l’alt i direm adeu a Guipúscoa per entrar a Àlaba (Km 14,8). El límit no està senyalitzat i anirem molt pendents de les desgastades fletxes grogues. Una d’elles ens fa descendir per la dreta fins a una pista, on trobem la primera balisa groga col·locada per l’Associació d’Amics del Camí de Santiago d’Àlaba. Un tram més desdibuixat ens condueix fins a la pista asfaltada que serà la nostra guia a partir d’ara. Als dos quilòmetres sorgeix un desviament a l’esquerra cap a Araia, que no prenem, i a mà dreta un doble senyal ens dona a triar entre seguir fins a Zalduondo per calçada o per la pista asfaltada que portem (Km 18,5). Aquesta última opció és quatre-cents metres més curta, així que continuem com fins ara. Un quilòmetre més a baix deixem a un costat una petita llacuna i seguim en adreça Zalduondo (cap a l’esquerra es va cap a Araia). Després d’un pas canadenc i el desviament que es dirigeix a l’ermita de Sant Julián i Santa Basilisa, antiga parròquia del despoblat d’Aistra, arribem per fi a Zalduondo (Km 21,7).

Envoltem per la dreta l’església de Sant Saturnino, del XVI, i girem posteriorment a l’esquerra per prendre la carretera A-3018. Per ella ens dirigim fins a Ordoñana, passant al costat d’una altra bassa d’aigua i deixant a un costat l’ermita de Sant Millán. S’abandona Ordoñana (Km 25) per la mateixa A-3018 que va a confluir amb l’A-3016. Per aquesta última arribem finalment a Salvatierra/Agurain. Creuem el riu Zadorra i en direcció al Casc Històric deixem la portada de l’església de Santa María a mà esquerra, accedint al carrer Major al costat de la casa d’Azcarraga Al final d’aquest carrer sortim a la porticada plaça de Sant Joan, presidida per l’església del mateix nom (Km 28). Per arribar a l’alberg de pelegrins, inaugurat al juliol de 2013, no hi ha més que seguir la senyalització cap al Portal del Rei i la calli Furs.

Les dificultats

 • Després de l’etapa anterior, de gran kilometraje, avui espera més del mateix, acrescut perquè des de la sortida de Zegama fins al punt més elevat, una mica més allà del pas de Sant Adrián, cal superar 835 metres de desnivell. Començar suau per arribar més fresc és la màxima en aquests casos. Des de la sortida del túnel de Sant Adrián fins a l’alt es troba a faltar una mica més de senyalització. El color de les fletxes està molt desgastat.

Observacions

A més de la senyalització del Govern Basc, present fins ara, a partir del límit Guipúscoa/Àlaba, anem a trobar-nos amb unes balises de color groc col·locades per l’Associació d’Amics del Camí de Santiago d’Àlaba.

En Zalduondo hi ha un parell de cases rurals: Casa rural Arkauzetxea: www.arkauzetxea.com. El telèfon és el 679 90 85 31 i Casa rural Eikolara: www.eikolara.com. El telèfon és el 945 30 43 32.

Salvatierra-Agurain compta amb alberg de pelegrins des de juliol de 2013. Està situat en la calli Furs, 11 i oferta 10 places. El telèfon de l’oficina de Turisme de Salvatierra és el 945 30 29 31. Cridar de 10 a 14 hores.

En Salvatierra també ofereix allotjament l’hostal Jose Mari, al carrer Major, 69. El telèfon és el 945 30 00 42. Al carrer Zadorra, 21, hi ha una casa rural anomenada Zadorra Etxea. El telèfon és el 656 71 61 26 i l’e-mail és l’info@zadorraetxea.com .

Què veure, què fer

 • ZEGAMA:

  • Església de Sant Martín de Tours:
   Presenta tres etapes constructives: segle XV, finals del XVII i XVIII. Alberga el mausoleu del General carlista Tomás de Zumalacárregui, que va morir en Zegama en 1835.

 • IRUETXETA:
  En plena pujada es troba, al costat d’un caseriu, l’ermita d’Iruetxeta, que alberga una talla de la Verge dels segles XIII-XIV.

  • ERMITA I TÚNEL DE SANT ADRIÁN:
   Es tracta d’un passadís natural que travessa la roca calcària de la serra d’Aizkorri. L’ermita de Sant Adrián va ser reconstruïda en 1893 en aquest mateix lloc, que passo a recollir el testimoni de l’antiga ermita de la Santa Trinitat.

 • ZALDUONDO:

  • Parròquia de Sant Saturnino:
   Església del segle XVI d’una sola nau dividida en tres trams. El retaule major, construït en la primera meitat del XVII, és barroc.

  • Palacio de Lazarraga:
   També del XVI, conegut també com a ‘Casa dels Gizones’ per les talles dels dos guerrers de la portada principal. Avui alberga el Museu etnogràfic comarcal.

 • ORDOÑANA:

  • Ermita de Sant Millán:
   Es troba a l’entrada d’Ordoñana després d’un encreuament a mà dreta. És d’origen medieval però va ser molt transformada entre els segles XVII i XVIII.

  • Església de l’Asunción:
   Encara que és gòtica dels segles XVI i XVII encara manté la portada del segle XIII. El retaule major és barroc.

 • SALVATIERRA/AGURAIN:
  Alguns pelegrins evitaven entrar en aquesta localitat, per la qual cosa dirigien els seus passos per l’exterior de la muralla, i després de passar davant la Creu de Ventaberri i la Creu d’Arricruz arribaven fins a Gazeo. No obstant això, en Salvatierra són de merescuda esment l’església de Santa María, la de Sant Joan, així com les places de Sant Joan, l’ajuntament i les muralles.

  • Església de Santa María:
   A l’entrada de Salvatierra. És gòtica del segles XIV i XV i llueix una espadaña barroca. Formava part del sistema defensiu i, per això, en la capçalera es conserva el pas de ronda i adarves de la muralla de Salvatierra.

  • Església de Sant Joan:
   També gòtica, destaca el seu retaule major barroc i el pòrtic d’entrada del XVIII. L’església presideix la plaça de Sant Joan, caracteritzada per les porxades del XVI.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Vasco > Etapa de Zerain a Salvatierra

Camiño Vasco

Etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

Ao longo da Historia o paso de San Adrián, un pasadizo natural horadado na calcaria serra de Aizkorri, impresionou a peregrinos e viaxeiros. Sen máis quilómetros de penitencia industrial, o itinerario, aínda que duro, ascende baixo as grandes cimas de Aizkorri, abandona Guipúzcoa e entra en Áraba para descender cara á Cuadrilla de Salvatierra, comarca inmersa na Llanada Arabesa.

L’itinerari

Coa apracible calma rural que desprende Zerain, lonxe xa do estreito e saturado corredor industrial que acompaña a canle media do río Oria, dispómonos a iniciar a etapa símbolo, chamémola así, do Camiño do Interior. O paso de San Adrián e as terras de Áraba están relativamente preto, así que sen présa pero sen pausa comezamos desde a igrexa de SantaMaría , deixando a man dereita a fachada do palacio de Jauregui. En breve deixamos a pista asfaltada pola dereita e tomamos un herbal para pasar un portillo e posteriormente un arroio. Tras este ascéndese un pequeno treito (confiar nas marcas vermellas e brancas do GR), ao que lle sucederán outros dous portillos. Baixamos ata unha pista asfaltada pero deixámola rápido pola esquerda para tomar un camiño que bordea un piñeiral. Traspasado outro portillo que nos corta o paso continuamos, atopado máis adiante outra porta que tamén franqueamos. Este itinerario inicial engancha, percorrendo a ladeira do frondoso val e coas vistas da serra de Aikorri á fronte. Chegaremos ata unha pista asfaltada, onde se atopa o caserío Alorraberri (Km 2,7).

A pista sobe ata a estrada GI-3251, que deixamos de inmediato pola dereita para desviarnos a man esquerda por un piñeiral, que nos acompaña no descenso xunto a unha regata. O bonito paseo abórtase de novo na GI-3251 (Km 3,8), que se encargará de conducirnos ata Zegama. Antes cruzaremos o noso querido río Oria para entrar no barrio de Ondarraldea, onde tomamos cara á dereita a GI-2637 para chegar a Zegama . Pasamos xunto á fachada da parroquial de San Martín de Tours (Km 6,3) e abandonamos a poboación pola mesma vía que entramos: a GI-2637. Seguimos por ela durante máis dun quilómetro ata Iruetxeta (Km 8) onde, despedíndonos definitivamente do Oria, tomamos a pista de cemento que nace á dereita da estrada. A pendente vai tornándose máis forte e avanzamos pola pista que se vale dalgunha curva de ferradura para salvar o desnivel (na primeira curva non tomar a pista que sae á dereita). En plena subida atópase, xunto a un caserío, a ermida de Iruetxeta, que alberga unha talla da Virxe dos séculos XIII-XIV (os propietarios da casa teñen as chaves (Km 9,5).

Douscentos metros máis arriba atópase o caserío Buenavista e, fronte a el, desviámonos á esquerda para deixar a pista e tomar outra de incómoda grava miúda. Pasada unha preto desaparece a grava miúda en favor dun terreo máis montañoso. Volvendo a vista atrás teremos unha boa panorámica do camiño percorrido e de Zegama, ancorado no medio do val. Tras outro par de portillos, cunha zona de chairo entre eles, chegaremos ata dúas bordas (Km 11), pasamos entre elas e viramos á dereita (ollo neste punto porque hai unha pista que vai pola esquerda) para internarnos polo bosque. Tras medio quilómetro chegamos a un cruzamento e seguimos pola pista da esquerda. Quilómetro e medio máis arriba atópase a ermida de Sancti Spiritu, antigo hospital de peregrinos. Polos restos dunha calzada dirixímonos decididamente cara ao túnel de San Adrián ou paso de Lizarrate, de fronte á vista. Trátase dun pasadizo natural, non creado pola man do home, que atravesa a roca calcaria da serra de Aizkorri. Entramos por unha das portas da antiga fortaleza que custodiaba o paso e pasamos xunto á ermida de San Adrián para ?respirar? de novo pola outra boca do túnel (Km 13,8).

Á saída hai un tranquilo corredor onde descansar. Bo momento para iso posto que o groso da subida está máis que superado. O resto é puro trámite. Seguimos pola calzada medieval que fai unha curva cara á esquerda (sinalizado pola inscrición ?Camiño de Santiago?) e por ela alcanzaremos o alto e diremos adeus a Guipúzcoa para entrar en Áraba (Km 14,8). O límite non está sinalizado e iremos moi pendentes das desgastadas frechas amarelas. Unha delas fainos descender pola dereita ata unha pista, onde atopamos a primeira baliza amarela colocada pola Asociación de Amigos do Camiño de Santiago de Áraba. Un tramo máis esvaecido condúcenos ata a pista asfaltada que será nosa guía a partir de agora. Aos dous quilómetros xorde un desvío á esquerda cara a Araia , que non tomamos, e a man dereita un dobre sinal dános a elixir entre seguir ata Zalduondo por calzada ou pola pista asfaltada que traemos (Km 18,5). Esta última opción é catrocentos metros máis curta, así que continuamos como ata agora. Un quilómetro máis abaixo deixamos ao carón unha pequena lagoa e seguimos en dirección Zalduondo (cara á esquerda vaise cara a Araia). Tras un paso canadense e o desvío que se dirixe á ermida de San Julián e Santa Basilisa, antiga parroquia do despoblado de Aistra, chegamos por fin a Zalduondo (Km 21,7).

Rodeamos pola dereita a igrexa de San Saturnino, do XVI, e viramos posteriormente á esquerda para tomar a estrada A-3018. Por ela dirixímonos ata Ordoñana, pasando xunto a outra balsa de auga e deixando ao carón a ermida de SanMillán . Abandónase Ordoñana (Km 25) pola mesma A-3018 que vai confluír coa A-3016. Por esta última chegamos finalmente a Salvatierra/Agurain . Cruzamos o río Zadorra e en dirección ao Centro histórico deixamos a portada da igrexa de Santa María a man esquerda, accedendo á rúa Maior xunto á casa de Azcarraga Ao final desta rúa saímos á porticada praza de SanJuan , presidida pola igrexa do mesmo nome (Km 28). Para chegar ao albergue de peregrinos, inaugurado en xullo de 2013, non hai máis que seguir a sinalización cara ao Portal do Rei e cálea Foros.

Les dificultats

 • Tras a etapa anterior, de gran quilometraxe, hoxe espera máis do mesmo, acrecentado porque desde a saída de Zegama ata o punto máis elevado, algo máis alá do paso de San Adrián, hai que superar 835 metros de desnivel. Comezar suave para chegar máis fresco é a máxima nestes casos. Desde a saída do túnel de San Adrián ata o alto bótase en falta algo máis de sinalización. A cor das frechas está moi desgastado.

Observacions

Ademais da sinalización do Goberno Vasco, presente ata agora, a partir do límite Guipúzcoa/Áraba, imos atoparnos cunhas balizas de cor amarela colocadas pola Asociación de Amigos do Camiño de Santiago de Áraba.

En Zalduondo hai un par de casas rurais: Casa rural Arkauzetxea: www.arkauzetxea.com. O teléfono é o 679 90 85 31 e Casa rural Eikolara: www.eikolara.com. O teléfono é o 945 30 43 32.

Salvatierra-Agurain conta con albergue de peregrinos desde xullo de 2013. Está situado en cálea Foros, 11 e oferta 10 prazas. O teléfono da oficina de Turismo de Salvatierra é o 945 30 29 31. Chamar de 10 a 14 horas.

En Salvatierra tamén oferta aloxamento o hostal Jose Mari, na rúa Maior, 69. O teléfono é o 945 30 00 42. Na rúa Zadorra, 21, hai unha casa rural chamada Zadorra Etxea. O teléfono é o 656 71 61 26 e o e-mail é o info@zadorraetxea.com.

Què veure, què fer

 • ZEGAMA:

  • Igrexa de San Martín de Tours:
   Presenta tres etapas construtivas: século XV, finais do XVII e XVIII. Alberga o mausoleo do Xeneral carlista Tomás de Zumalacárregui, que morreu en Zegama en 1835.

 • IRUETXETA:
  En plena subida atópase, xunto a un caserío, a ermida de Iruetxeta, que alberga unha talla da Virxe dos séculos XIII-XIV.

  • ERMIDA E TÚNEL DE SAN ADRIÁN:
   Trátase dun pasadizo natural que atravesa a roca calcaria da serra de Aizkorri. A ermida de San Adrián foi reconstruída en 1893 en leste mesmo lugar, que paso a recoller a testemuña da antiga ermida da Santa Trindade.

 • ZALDUONDO:

  • Parroquia de San Saturnino:
   Igrexa do século XVI dunha soa nave dividida en tres tramos. O retablo maior, construído na primeira metade do XVII, é barroco.

  • Palacio de Lazarraga:
   Tamén do XVI, coñecido tamén como ‘Casa dos Gizones’ polas tallas dos dous guerreiros da portada principal. Hoxe alberga o Museo etnográfico comarcal.

 • ORDOÑANA:

  • Ermida de San Millán:
   Atópase á entrada de Ordoñana tras un cruzamento a man dereita. É de orixe medieval pero foi moi transformada entre os séculos XVII e XVIII.

  • Igrexa da Asunción:
   Aínda que é gótica dos séculos XVI e XVII aínda mantén a portada do século XIII. O retablo maior é barroco.

 • SALVATIERRA/AGURAIN:
  Algúns peregrinos evitaban entrar nesta localidade, polo que dirixían os seus pasos polo exterior da muralla, e tras pasar ante a Cruz de Ventaberri e a Cruz de Arricruz chegaban ata Gazeo. No entanto, en Salvatierra son de merecida mención a igrexa de Santa María, a de San Juan, así como as prazas de San Juan, o concello e as murallas.

  • Igrexa de Santa María:
   Á entrada de Salvatierra. É gótica do séculos XIV e XV e loce unha espadana barroca. Formaba parte do sistema defensivo e, por iso, na cabeceira consérvase o paso de rolda e adarves da muralla de Salvatierra.

  • Igrexa de San Juan:
   Tamén gótica, destaca o seu retablo maior barroco e o pórtico de entrada do XVIII. A igrexa preside a praza de San Juan, caracterizada polos soportais do XVI.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

0 comentaris

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Zerain a Salvatierra