Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Sanabrés > Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Camí Sanabrés

Etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Amb l'habilitat d'una peça de tetris avui toca sortejar un laberint de creus i canvis d'adreça que ens portaran fins a les portes de la vall del riu Tera a través d'un entorn de vinyers i cellers excavats a la terra.

L’itinerari

Avís! La construcció d’una nova carretera ha pogut modificar el primer tram de l’etapa.

 • Km 0. Tábara (Tots els serveis)

 • Des de l’alberg de Tábara hi ha dues alternatives per començar l’etapa. La més senzilla és seguir les fletxes que ens porten a prendre la ZA-121 en direcció a Pueblica de Valverde. D’aquesta forma, passat el punt kilométrico un, deixem l’asfalt per l’esquerra per agafar un camí. Els que triïn l’alternativa més llarga hauran de baixar fins a l’església de Santa María i agafar de front la pista que s’encamina cap a una línia d’aerogeneradors. En arribar a un encreuament de camins giraran a l’esquerra i arribaran fins a la ZA-121, que creuaran per unir-se a l’altre traçat (Km 2,7).

  Caminem de front per la pista fixant la vista en una sitja llunyana, que aconseguim després de diversos quilòmetres. Una mica més avanci, en un suau i continu descens, agafem un camí més estret que en breu torna a pista. Per ella salvarem el rierol de Zamarrilla gràcies a una passarel·la de ciment (Km 8,7). Uns dos quilòmetres més endavant venen una sèrie creuis ben senyalitzats. El primer a la dreta, el segon a l’esquerra i el tercer, just a l’altura d’una casa, a la dreta (Km 11,4).

  El Camí tradicional es dirigia sempre a Bercianos, ara existeix també la possibilitat de fer-ho a Villanueva de les Peres, que compta amb alberg, bar i ultramarins. L’itinerari tradicional, darrere l’altre canvi d’adreça, ens porta a creuar una carretera local, després de la qual arribem a Bercianos de Valverde. Passem al costat de l’església de Sant Pelayo (és possible accedir a la torre, que brinda grans vistes) i accedim al nucli pel carrer Major.

 • Km 14,6. Bercianos de Valverde (Bar Social en la planta superior de l’Ajuntament)

 • Ens acomiadem de Bercianos girant a mà esquerra pel carrer Les Eres i en 300 metres creuem el riu Castrón, afluent del Tera (Km 15,2). En un parell de minuts torcem a l’esquerra i en un altre tant, a l’altura d’una chopera, a la dreta (Km 15,7). De front podrem observar el primer celler del dia, excavada i modelada a la terra argilenca. Alguns girs més ens porten a emprendre un repecho al costat de més cellers, després del qual arribarem al paratge El Tomillar (Km 17,4). Seguim un bon tram per pista, envoltada d’un dens bosc de farigola, jara i alzines, que s’avorta en un canal de reg (Km 20,2). Després d’ell sortim a la ZA-P-1508, per la qual entrem en Santa Croya de Tera.

 • Km 22,5. Santa Croya de Tera (Alberg. Bar. Tendes. Farmàcia)

 • Les dificultats

  • Excepte algun repecho, l’etapa no presenta dificultats i manté una bona senyalització. Malgrat això cal parar esment perquè hi ha bastants creus de camins.

  Observacions

  • Des de 2010, en el quilòmetre 11,5 de l’etapa (casa i gir a la dreta) un monòlit de pedra de la Fundació Ramos de Castro indica tirar recte cap a la localitat de Villanueva de les Peres, amb bar-restaurant, en lloc de torçar a la dreta cap a Bercianos de Valverde. Ambdues opcions són actualment viables encara que nosaltres relatem l’itinerari més antic. L’alberg Casa Anita es troba al final de Santa Croya de Tera i la gran proximitat de Santa Marta de Tera, a tan sols 500 metres, dona també l’opció de finalitzar la jornada en aquesta localitat i pernoctar en el nou alberg municipal, que es va inaugurar al juny de 2013.

  • L’església de Santa Marta de Tera, separada de Santa Croya únicament per la llera del riu Tera, va obrir de nou les seves portes al públic a la primavera de 2012. Mereix la pena, a més de, per descomptat, la talla més antiga de Santiago Pelegrí, la visita guiada sobre la construcció d’aquest temple romànic i el museu del Camí Sanabrés. L’horari de visites guiades a càrrec de Celes (Mòbil: 626 752 622): de dimarts a diumenge a les 18 hores. L’església roman oberta de 9:30 a 13 hores i de 17 a 20:15 hores també de dimarts a diumenge.

  Què veure, què fer

  • BERCIANOS DE VALVERDE
   Igual que altres Bercianos, com d’Allisti o del Real Camí, el nom d’aquest poble fa pensar que va ser fundat per gent de la comarca del Bierzo, que van baixar a latituds més meridionals a la recerca de terres que repoblar.

   • Església de Sant Pelayo: Mereix esment la seva pila bautismal, gòtica i tallada en arenisca.

  • SANTA CROYA DE TERA
   El seu patrimoni artístic no eclipsa al de la lindante Santa Marta de Tera, que es val únicament de la seva església i de la talla més antiga de Santiago per tancar qualsevol discussió però, no obstant això, és una localitat més gran que ofereix gairebé tots els serveis. En aquest poble, sempre de pagesos, cada família manté el seu propi celler. La terra argilenca va permetre excavar-les i, antany una font d’ingressos, avui són un lloc de fuita i cohesió on es reuneixen els veïns. Algunes d’elles amaguen encara antics sistemes de premsatge.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

  0 comentaris