Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Sanabrés > Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Camí Sanabrés

Etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Amb l'habilitat d'una peça de tetris avui toca sortejar un laberint d'encreuaments i canvis de direcció que ens portaran fins a les portes de la vall del riu Tera a través d'un entorn de vinyes i cellers excavats en la terra.

L’itinerari

 • Km 0. Tábara(Tots els serveis)

Des de l’alberg de Tábara hi ha dues alternatives per a començar l’etapa. La més senzilla és seguir les fletxes que ens porten a prendre la ZA121 en direcció a Pueblica de Valverde. D’aquesta manera, passat el punt quilomètric un, vam deixar l’asfalt per l’esquerra per a agafar un camí. Els que triïn l’alternativa més llarga hauran de baixar fins a la església de Santa María i agafar de front la pista que s’encamina cap a la via de l’AVE per a sense creuar-la anar paral·lels a ella un curt tram i girar a l’esquerra fins a la ZA-121, que creuaran per a unir-se a l’altre traçat (Km 2,7).Caminem de front per a en uns 400 metres doblegar a la dreta i continuar per pista fins a creuar per una plataforma la línia de l’AVE, una vegada creuada continuem recte diversos quilòmetres entre boscos d’alzines i clars travessant diversos rierols (Km 11,4).En aquest punt aquesta la bifurcació perfectament senyalitzada per a continuar pel Camí tradicional que es dirigeix a Bercianos, o bé anar cap a Villanueva de les Peres (veure descripció de la ruta en l’apartat observacions), que compta amb alberg, bar i ultramarins. L’itinerari tradicional, darrere l’altre canvi de direcció, ens porta a travessar una carretera local, després de la qual arribem a Bercianos de Valverde. Passem al costat de la església de Sant Pelayo (és possible accedir a la torre, que brinda grans vistes) i accedim al nucli pel carrer Major.

 • Km 14,6. Bercianos de Valverde(Bar Social en la planta superior de l’Ajuntament)

Ens acomiadem de Bercianos girant a mà esquerra pel carrer Les Eres i en 300 metres travessem el riu Castrón, afluent del Tera (Km 15,2). En un parell de minuts torcem a l’esquerra i en un altre punt, a l’altura d’una chopera, a la dreta (Km 15,7). De front podrem observar el primer celler del dia, excavada i modelada en la terra argilenca. Alguns girs més ens porten a emprendre un repit al costat de més cellers, després del qual arribarem al paratge La Timoneda (Km 17,4). Seguim un bon tram per pista, envoltada d’un dens bosc de farigola, jara i alzines, que s’avorta en un canal de reg (Km 20,2). Després d’ell sortim a la ZA120, per la qual entrem en Santa Croya de Tera.

 • Km 22,5. Santa Croya de Tera(Bar. Botigues. Farmàcia)

Des del tancament de l’alberg privat de Santa Croya cal dirigir-se fins a la pròxima localitat, Santa Marta de Tera, per a fer nit en el seu alberg de pelegrins, la localitat es troba pràcticament pegada a Santa Croya. Res més sortir de Santa Croya creuem el pont sobre el Tera, riu que forma el Llac de Sanabria i que dona el seu cabal a l’Esla. Entrem així en Santa Marta de Tera, en la església romànica de la qual del segle XI es troba la joia del Camí Sanabrés. Parlem de la talla més antiga que es coneix d’un Santiago pelegrí i està situada en una dels carcanyols de la portada sud. L’Apòstol, amb gaiato i sarró, estén el palmell de la seva mà i esglaia per la seva bellesa i el seu misteri. La visita és obligada.

Les dificultats

 • Excepte algun repit, l’etapa no presenta dificultats i manté una bona senyalització. Malgrat això cal parar esment perquè hi ha bastantes creus de camins.

Observacions

 • Variant de Villanueva de les Peres.
 •  Una vegada en la bifurcació per a anar a aquesta localitat cal seguir recte per a en uns dos quilòmetres travessar una carretera local i seguir de front, Una vegada en Villanueva de les Peres, localitat amb alberg de pelegrins, per a enllaçar amb el traçat tradicional cal sortir per la ZA-120 i abans d’abandonar el poble doblegar a la dreta pel carrer Sant Pere que poc després es converteix en pista, la qual seguim fins a arribar a un encreuament a un quilòmetre i mig on girem a l’esquerra agafant així el traçat tradicional.
 • Des del tancament de l’alberg privat de Santa Croya cal dirigir-se fins a la pròxima localitat, Santa Marta de Tera, per a fer nit en el seu alberg de pelegrins, la localitat es troba pràcticament pegada a Santa Croya, només cal creuar el pont sobre el va riure Tera per a passar d’una localitat a una altra.
 • A l’església romànica de Santa Marta de Tera existeix la figura més antiga en pedra que es coneix de Santiago pelegrí, es troba en la portada meridional.

Què veure, què fer

 • BERCIANOS DE VALVERDEIgual que altres Bercianos, com d’Aliste o del Real Camí, el nom d’aquest poble fa pensar que va ser fundat per gent de la comarca del Bierzo, que van baixar a latituds més meridionals a la recerca de terres que repoblar.
  • Església de Sant Pelayo: Mereix esment la seva pila baptismal, gòtica i tallada en arenisca.
 • SANTA CROYA DE TERAEl seu patrimoni artístic no eclipsa al de la confrontant Santa Marta de Tera, que es val únicament de la seva església i de la talla més antiga de Santiago per a tancar qualsevol discussió però, no obstant això, és una localitat més gran que ofereix gairebé tots els serveis. En aquest poble, sempre de llauradors, cada família manté el seu propi celler. La terra argilenca va permetre excavar-les i, antany una font d’ingressos, avui són un lloc de fuita i cohesió on es reuneixen els veïns. Algunes d’elles amaguen encara antics sistemes de premsatge.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Sanabrés > Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Camiño Sanabrés

Etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Coa habilidade dunha peza de tetris hoxe toca sortear un labirinto de cruces e cambios de dirección que nos levarán até as portas do val do río Tera a través dunha contorna de viñedos e adegas escavadas na terra.

L’itinerari

 • Km 0. Tábara(Todos os servizos)

Desde o albergue de Tábara hai dúas alternativas para comezar a etapa. A máis sinxela é seguir as frechas que nos levan a tomar a ZA121 en dirección a Pueblica de Valverde. Desta forma, pasado o punto quilométrico un, deixamos o asfalto pola esquerda para coller un camiño. Os que elixan a alternativa máis longa deberán baixar até a igrexa de Santa María e coller de fronte a pista que se encamiña cara á vía da AVE para sen cruzala ir paralelos a ela un curto tramo e virar á esquerda até a ZA-121, que cruzarán para unirse ao outro trazado (Km 2,7).Camiñamos de fronte para nuns 400 metros dobrar á dereita e continuar por pista até cruzar por unha plataforma a liña da AVE, unha vez cruzada continuamos recto varios quilómetros entre bosques de aciñeiras e claros atravesando varios arroios (Km 11,4).Neste punto esta a bifurcación perfectamente sinalizada para continuar polo Camiño tradicional que se dirixe a Bercianos, ou ben ir cara a Villanueva de las Peras (ver descrición da ruta nas apartado observacións), que conta con albergue, bar e ultramarinos. O itinerario tradicional, tras outro cambio de dirección, lévanos a cruzar unha estrada local, tras a que arribamos a Bercianos de Valverde. Pasamos xunto a a igrexa de San Pelayo (é posible acceder á torre, que brinda grandes vistas) e accedemos ao núcleo pola rúa Maior.

 • Km 14,6. Bercianos de Valverde(Bar Social na planta superior do Concello)

Despedímonos de Bercianos virando a man esquerda pola rúa As Eras e en 300 metros cruzamos o río Castrón, afluente do Tera (Km 15,2). Nun par de minutos torcemos á esquerda e noutro tanto, á altura dunha chopera, á dereita (Km 15,7). De fronte poderemos observar a primeira adega do día, escavada e moldeada na terra arxilosa. Algúns xiros máis nos levan a emprender un repecho xunto a máis adegas, tras o cal chegaremos á paraxe O Tomillar (Km 17,4). Seguimos un bo tramo por pista, rodeada dun denso bosque de tomiño, xara e aciñeiras, que se aborta en unha canle de rega (Km 20,2). Tras el saímos a a ZA120, pola que entramos en Santa Croya de Tera.

 • Km 22,5. Santa Croya de Tera(Bar. Tendas. Farmacia)

Desde o peche do albergue privado de Santa Croya hai que dirixirse até a próxima localidade, Santa Marta de Tera, para facer noite na súa albergue de peregrinos, a localidade atópase practicamente pegada a Santa Croya. Nada máis saír de Santa Croya cruzamos a ponte sobre o Tera, río que forma o Lago de Sanabria e que doa o seu caudal ao Esla. Entramos así en Santa Marta de Tera, en cuxa igrexa románica do século XI atópase a xoia do Camiño Sanabrés. Falamos da talla máis antiga que se coñece de un Santiago peregrino e está situada nunha das enxoitas do portada sur. O Apóstolo, con cayado e zurrón, estende a palma da súa man e sobrecoge pola súa beleza e o seu misterio. A visita é obrigada.

Les dificultats

 • Salvo algún repecho, a etapa non presenta dificultades e mantén unha boa sinalización. A pesar diso hai que prestar atención porque hai bastantes cruces de camiños.

Observacions

 • Variante de Villanueva de las Peras.
 •  Unha vez na bifurcación para ir a devandita localidade hai que seguir recto para nuns dous quilómetros atravesar unha estrada local e seguir de fronte, Unha vez en Villanueva de las Peras, localidade con albergue de peregrinos, para enlazar co trazado tradicional hai que saír pola ZA-120 e antes de abandonar o pobo dobrar á dereita pola rúa San Pedro que pouco despois se converte en pista, a cal seguimos até chegar a un cruzamento a un quilómetro e medio onde viramos á esquerda collendo así o trazado tradicional.
 • Desde o peche do albergue privado de Santa Croya hai que dirixirse até a próxima localidade, Santa Marta de Tera, para facer noite na súa albergue de peregrinos, a localidade atópase practicamente pegada a Santa Croya, só hai que cruzar a ponte sobre o rio Tera para pasar dunha localidade a outra.
 • Na igrexa románica de Santa Marta de Tera existe a figura máis antiga en pedra que se coñece de Santiago peregrino, atópase na portada meridional.

Què veure, què fer

 • BERCIANOS DE VALVERDEDo mesmo xeito que outros Bercianos, como de Aliste ou do Real Camiño, o nome deste pobo fai pensar que foi fundado por xente da comarca do Bierzo, que baixaron a latitudes máis sureñas en busca de terras que repoboar.
  • Igrexa de San Pelayo: Merece mención a súa pila bautismal, gótica e tallada en arenisca.
 • SANTA CROYA DE TERAO seu patrimonio artístico non eclipsa ao da marxeante Santa Marta de Tera, que se vale unicamente da súa igrexa e da talla máis antiga de Santiago para pechar calquera discusión pero, con todo, é unha localidade máis grande que ofrece case todos os servizos. Neste pobo, sempre de labradores, cada familia mantén a súa propia adega. A terra arxilosa permitiu escavalas e, outrora unha fonte de ingresos, hoxe son un lugar de escape e cohesión onde se reúnen os veciños. Algunhas delas esconden aínda antigos sistemas de prensado.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

0 comentaris

Perfil de l’etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera

Perfil de l’etapa 2: Etapa de Tábara a Santa Croya de Tera