Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Sanabrés > Etapa de Laza a Xunqueira d’Ambía

Camí Sanabrés

Etapa 8: Etapa de Laza a Xunqueira d’Ambía

Els albergs

Informació sobre l’etapa 8: Etapa de Laza a Xunqueira d’Ambía

Img perfil etapa 8 sanabres

L'etapa d'avui mesurarà les nostres forces en l'ascensió a la muntanya Requeixada, després de la qual arribarem a Alberguería i a la creu de la muntanya Talariño, la cota més alta. Un descens continuat ens acostarà a Vilar de Barri i a una multitud de parròquies on el paisatge i el clima fomenten una manera de vida agrícola.

L’itinerari

 • Km 0. Laza(Alberg. Pensió. Bars. Botigues. Farmàcia)

Des de l’alberg baixem fins a un carreró situat al costat de la església de San Xoan. Arribem a la praza dona Picota i enfilem el carrer que ens porta a passar al costat d’un creuer i que arriba al peu de l’OU-113 (Km 1,7). La prenem i als 800 metres, en el desviament a Vilamea, la deixem momentàniament per a travessar el riu Támega. Es reprèn l’asfalt fins a la primera població: Soutelo Verd. Fins avui cridava l’atenció un senyal amb la inscripció “Granada 888”.

 • Km 4. Soutelo Verd

Creuem la població per a sortir de nou a la carretera, que deixem tot seguit per una pista que condueix entre parcel·les de cultiu a Tamicelas.

 • Km 6,9. Tamicelas

Al costat de la capella dieciochesca girem a l’esquerra i pugem per una pista pavimentada que aviat es transforma en un camí encatifat d’acículas de pi. Després del primer encreuament comença el tram més dur i a cada pas anem guanyant altitud pel vessant empinat de la muntanya Requeixada. El desnivell és constant durant el primer quilòmetre i mig, però després s’atenua una mica. L’ascensió es fa bastant llarga en la part final, on veiem clarament, al fons a l’esquerra, la carretera que hem deixat en Soutelo. La reprenem en l’alt (Km 11) per a entrar en Alberguería. Aquí, sota el nom de El Racó del PelegríLuis Sande regenta un alberg amb 24 places i també un bar decorat en tots els seus racons per les petxines de pelegrí signades pels pelegrins.

 • Km 12,2. Alberguería(Alberg. Bar)

Se surt del poble per un còmode camí herbós, que sol negar-se d’aigua amb facilitat, i després d’un quilòmetre llarg travessem una carretera per a reprendre el camí i sortir posteriorment a l’OU-113. La creuem per a prendre un altre camí que ens porta fins a una creu de fusta situada en la muntanya Talariño. Està situada a 970 metres d’altitud, la cota més alta d’aquesta jornada (Km 15,1). Continuem en descens fins a arribar a la carretera OU-113 la qual seguim per a poc després sortir d’ella per l’esquerra i asi iniciar de forma decidida el descens primer per pista asfaltada per a més tard per terra fins a arribar a la carretera OU-1104 la qual seguim fins a Vilar de Barri.

 • Km 19,3. Vilar de Barri(Alberg. Bars. Botigues. Farmàcia)

Creuem aquest municipi passant al costat de la església de Sant Pere Fiz i continuem per carretera en direcció a Volta, parròquia a la qual arribem després de quilòmetre i mig. Aquí queda molt palès com el canvi del paisatge i la relativa proximitat de la capital afecten per complet a les maneres de vida de la població. Oblidades els llogarets de muntanya, ens trobem amb pobles més habitats, d’arquitectura menys tosca i lliurats a les tasques agrícoles. Així ho mostren també els primers hórreos.

 • Km 21,5. Volta

Creuem Volta i arribem seguidament a Vilar de Gomareite (Km 22,5). Sortim per pista asfaltada i a mig quilòmetre torcem a l’esquerra per a agafar una altra pista. Aquesta transita per un aiguamoll natural ja dessecat en els anys 50. La recta té una longitud de tres quilòmetres i mig. Girarem, a la fi, a la dreta, per a arribar a Bobadela.

 • Km 27,7. Bobadela

Més hórreos i les incombustibles berzas gallegues conreades al costat de les cases. Deixem Bobadela per un camí que puja a mà dreta i que avança entre una massa de roures. Després es desvia a l’esquerra i travessa una carretera per a entrar en Padroso (Km 28,8). Se surt al costat de la fita que marca 133,077 a Santiago i immediatament després d’un piló d’aigua cal girar a mà esquerra. Ascendim, creuem un camí una mica més ampli i arribem a un pas entre uns cingles. Parem esment en la baixada i prosseguim per una sendera al costat d’una petita filera d’eucaliptus que donen pas a Cim de Vila.

 • Km 30,4. Cim de Vila

Torcem a la dreta sense tot just contactar amb el nucli i sortim per una sendera que porta a creuar una pista i a continuar de front. Travessem una carretera, passem al costat d’una nau i continuem baixant fins a la següent població: Quintela (Km 31,9). Ja per carretera agafem al desviament de la dreta que va cap a l’alberg de pelegrins, al qual arribem en 600 metres.

 • Km 32,7. Xunqueira d’Ambía(Alberg. Bars. Botigues. Farmàcia)

Les dificultats

 • Ascensión de la muntanya Requeixada fins a Alberguería: Té algun tram amb forts desnivells però s’acusa menys gràcies als ascensos de dies passats, com el del Padornelo i A Canda.

Observacions

 • A destacar el bar que regenta Luis Sandes en Albergueria “el racó del pelegrí”, decorat amb petxines de pelegrí en sostres i parets que han anat deixant els pelegrins al seu pas per l’establiment. També compta amb alberg de pelegrins regentat pel mateix Lluís. Sens dubte un lloc imperdible ja sigui de passada durant l’etapa o per a fer nit allí.
 • Per als quals s’ho prenguin amb calma l’etapa és fàcilment divisible fent nit a Vila de Barri, localitat amb tots els serveis.
 • Alguns pelegrins opten per visitar la pròxima i preciosa localitat d’Allariz anant en taxi des de Xunqueira d’Ambia, són només 7 quilòmetres el que les separen.

Què veure, què fer

 • VILAR DE BARRI: Capital del Concello del mateix nom, pertanyent a la comarca de Limia i situat en el centre de la província d’Orense. A partir d’aquest municipi el pelegrí observarà que la protagonista de les tasques agrícoles és la dona, sense arrugar-se i afanyant-se tant a conduir un tractor com en la sembra i la recol·lecció. Tampoc trigarà a adonar-se de la gran quantitat d’hórreos que adornen aquestes terres, construcció a la qual es troba a faltar en les primeres etapes gallegues. Des de la dècada dels anys 60 la població s’ha anat reduint gairebé a la meitat i després d’emigrar a altres zones d’Espanya i altres països europeus han tornat en edat de jubilació, implicant a la baixa natalitat un envelliment poblacional.
  • Laguna dessecada d’Antela: Durant l’etapa, després de sortir de Vilar de Gomareite, cal agafar una interminable recta que transita pels terrenys, ja secs, de la llacuna d’Antela. Era un aiguamoll natural de gran extensió que englobava els terrenys situats en els municipis de Sandianes, Sarreaus,Vilar de Barri, Xinzo de Limia i Xunquera d’Ambía. Els incomptables intents per dessecar l’aiguamoll per a aprofitar la seva extensió com a terrenys de labor van donar els seus fruits a la fi de la dècada dels anys 50.
 • XUNQUEIRA D’AMBÍA:
  • Col·legiata de Santa María la Real: En els seus orígens va ser un monestir però les obres posteriors per a aixecar l’església van començar a mitjan segle XII i van concloure a principis del XIII. En el segle XVI es va ampliar amb la construcció d’un claustre tardogòtic, adossat al mur sud i de clara influència portuguesa.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 8: Etapa de Laza a Xunqueira d’Ambía

0 comentaris