Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Sanabrés > Etapa de Granja de Moreruela a Tábara

Camí Sanabrés

Etapa 1: Etapa de Granja de Moreruela a Tábara

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Granja de Moreruela a Tábara

Img perfil etapa 1 sanabres

Petites taques de muntanya mediterrània comencen a envair el paisatge parcel·lari de jornades anteriors, sobretot després de creuar el riu Esla i afrontar una zona de frondosa vegetació. Desgraciadament el segon tram de l'etapa, que passa per la població de Faramontanos de Tábara, ens retorna a la realitat de les pistes d'horitzó infinit.

L’itinerari

Les obres de l’AVE han variat alguna cosa l’itinerari entre Faramontanos de Tábara i Tábara, per la qual cosa la descripció pot no coincidir.

 • Km 0. Granja de Moreruela (Alberg. Bar. Tenda)

 • “Aquí es bifurca el camí i s’engrandeix la història: la de la Via de la Plata amb el Camí Sanabrés, que aquí neix” Així resa el text de la Fundació Ramos de Castro que es troba al costat de la façana de l’església de Granja de Moreruela. En efecte, aquí comença o, més aviat, continua, per a la gran majoria, la peregrinació a Santiago. Darrere del temple cal prendre l’adreça marcada com Orense, acomiadant-nos així de la Via de la Plata que segueix cap a Astorga. Enfilamos una pista de concentració paral·lela al rierol de la Llacuna durant una mica més d’un quilòmetre i, just en passar un monòlit de pedra referent al Camí de Santiago, girem a la dreta (Km 1,4).

  Enfilamos d’aquesta manera una altra pista en lleuger ascens i durant els següents 3 quilòmetres seguim de front en tots els creus. Després d’aquest tram girem de nou a la dreta (Km 4,3) i un quilòmetre després a l’esquerra. Envoltats de tota una varietat d’arbustos mediterranis descendim fins a la carretera ZA-123 (Km 6) i, després de mig quilòmetre d’asfalt, creuem el riu Esla pel pont Cinquens, construït en 1920 amb pedra de la població de Bretó (Km 6,6).

  Gens més creuar-ho girem a l’esquerra (els bicigrinos poden seguir de front per la carretera però mereix la pena internar-se per la senda encara que sigui a costa de baixar-se de la bicicleta) i ens internem per una senda tancada. Sorteja com pot l’escabrós vessant i arriba fins a la mateixa riba de l’Esla. En breu comencem a distanciar-nos del riu per afrontar un curt encara que dur repecho que ens condueix fins a un alt (Km 7,9). Des d’aquesta talaia privilegiada, que ens brinda una excel·lent panoràmica, ens guiem per algunes fletxes pintades en les alzines. Després d’un gir a l’esquerra descendim finalment fins a una pista. Després del somni de frondosa vegetació tornem de nou a la realitat de les pistes de concentració i de l’horitzó infinit per arribar junt la finca Val de la Rosa (Km 11,2).

  Aquí girem a la dreta per afrontar una llarga recta que ens porta a creuar una carretera. Després d’ella reprenem la pista i girem a l’esquerra en el següent encreuament. Després torçarem a la dreta després de passar una casa de camp. Una altra pista interminable ens apropa a les primeres cases de Faramontanos de Tábara, moment en el qual s’aprecia la veritable magnitud d’aquesta localitat. Passem al costat de l’església de Sant Martín, consagrada a la fi del segle XIII.

 • Km 18,2. Faramontanos de Tábara Bars. Tenda. Farmàcia)

 • Passem al costat del Centro Soci Cultural i deixem Faramontanos al costat d’un camp de joc per creuar la ZA-123, on ens espera una altra pista que seguim de front durant més de 2 quilòmetres. Després d’ells girem a l’esquerra en un encreuament de camins i passem el rierol del Molino (Km 21,3). Dos-cents metres abans d’arribar a la carretera prenem el desviament de la dreta i més endavant abandonem la pista per un camí desdibuixat que avança en paral·lel a una tanca. Creua un regato i pansa al costat d’una propietat batejada com La la Canyada. Arribem en breu a l’església romànica de Santa María i creuem la N-631 per entrar en Tábara.

 • Km 25,3. Tábara (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Gir a la dreta després de Granja de Moreruela:
   Cal parar esment perquè a quilòmetre i mitjà de Granja de Moreruela cal girar a la dreta després d’un monòlit del Camí de Santiago. Confiem que algú ho indiqui correctament.

  Observacions

  • Per arribar fins a l’alberg cal passar per la plaça Major, continuar per les callis Sol i Calvo Sotelo i girar a la dreta pel carrer Camino Sotillo.

  Què veure, què fer

  • FARAMONTANOS DE TÁBARA
   La placa de la Fundació Ramos de Castro que es troba enfront de l’església diu així d’aquesta localitat: “Aquest poble és testimoniatge de gents valeroses que mogudes per un ideal, van deixar la seguretat de vida i hisendes allà a les muntanyes i van repoblar aquestes terres” Les terres d’Espanya van ser quedant ermes allà on se succeïen les batalles entre moros i cristians durant la Reconquesta i la tasca de la repoblació va ser una més de les conseqüències de la guerra. Així, la paraula faramontanos prové de foramontanos, gents que van descendir del nord espanyol per habitar les zones despoblades del sud i que van cimentar en elles les seves maneres de vida i les seves tradicions.

   • Església de Sant Martín: Va ser una ermita en els seus orígens i després de diverses ampliacions va passar a ser consagrada a la fi del segle XIII pel bisbe d’Astorga, i així ho mostra la inscripció de la portada amb data 24 de novembre de 1288. Destaca sobre les altres figures la d’un Crist romànic situat al costat del retaule.

  • TÁBARA

   • Església de Santa María: Diuen les cròniques que l’actual església romànica, declarada Monument Històric Artístic en 1931, es va construir sobre les restes de l’antic monestir mossàrab de San Salvador, cenobi on es va formar una escola de copistes i pintors que va realitzar diversos manuscrits de gran importància. L’església va ser consagrada l’any 1137 pel bisbe Roberto d’Astorga i d’aquesta època conserva la torre, els murs laterals i les seves portades. La torre, de planta quadrada i tres cossos, va ser construïda en pissarra silícea i maçoneria.

   • Església parroquial de l’Asunción: Va ser construïda a mitjan segle XVI i la hi coneix com el Convent, ja que va ser llar de culte de frares Jerónimos i Dominicos.

   • Monument homenatge a León Felipe: A la plaça Major hi ha una estàtua del poeta León Felipe, actiu escriptor de la generació del 27 que va néixer en aquesta localitat zamorana.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 1: Etapa de Granja de Moreruela a Tábara

  0 comentaris