Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Primitiu > Etapa de Fonsagrada (Padró) a O Cádavo Baleira

Camí Primitiu

Etapa 8: Etapa de Fonsagrada (Padró) a O Cádavo Baleira

Els albergs

Informació sobre l’etapa 8: Etapa de Fonsagrada (Padró) a O Cádavo Baleira

Img perfil etapa 08 primitivo

Realment l'etapa comença en Padró, en el mateix alberg de pelegrins.

L’itinerari

 • Km 0. Padró (Alberg de pelegrins)

Després de deixar l’alberg creuem la DL.-530 i accedim a la parròquia de San Xoán de Padró. Seguint la direcció de la fita 157,581 a Santiago, prenem una senda que avança sota la carretera i sortim de nou a aquesta. Creuem de nou la DL.-530 i prosseguim per una altra pista que ara discorre per la part esquerra. Un posterior tram comú ens situa al costat de la fonte do Pasturatge, bona ocasió per a omplir la cantimplora (Km 1,6). Una pista forestal entre les coníferes s’encarrega de prendre el relleu. Acaba descendint fins a la carretera, que travessem per a enganxar una altra senda que ascendeix. Progressant per la lloma deixem el gruix de cases de Vilardongo a mà esquerra, entitat pertanyent a la parròquia de Padró.

 • Km 3,2. Vilardongo

El nostre itinerari avança en línia recta i creua la DL.-1906 a l’altura de Pedrafitelas, que també queda a l’esquerrana. Quatre-cents metres més endavant passem al costat d’un berenador, des del qual s’obtenen, per cert, belles fotografies. Després d’una senda encaixada, esquitxada de diversos cursos d’aigua, arribem a Montouto.

 • Km 6. Montouto

Ull a l’encreuament situat a la sortida de la població. Cal seguir a l’esquerra, cap avall. Seguidament agafem el viarany que puja a mig vessant fins al mateix hospital de Montouto, a 1023 metres d’altitud. Juan Uría recull en Les Peregrinacions a Santiago de Compostel·la que “un privilegi de l’Arxiu de Simancas de 1586 diu que a la muntanya de Montouto es troba un hospital en el camí dels pelegrins que van a Santiago i en terra despoblada on perien els pobres de fred i neu”. A mà dreta trobem una senzilla capella, i just després el dolmen de Pedras Dereitas sobre el camp obert. A l’altre costat les ruïnes de l’antic hospital, amb el carrer i alguns dels murs i edificis rehabilitats.

 • Km 7,3. Hospital de Montouto

Inicia el descens per pista herbosa sota la línia d’aerogeneradors. Transita pel paratge d’Us Oteiros. La segona part de la baixada és més acusada, deixant la pista per a continuar per una senda encaixada en el bosc. Un bar antecedeix a la DL.-530, a la qual desemboquem per a travessar la parròquia de Paradavella, que compta amb un altre parell de bars.

 • Km 10,9. Paradavella (Bars)

Al final de la parròquia fonsagradina prenem una sendera a mà dreta que recorre el vessant boscós. Un tram tan bell com incòmode, amb tobogans i diversos cursos d’aigua. Finalitza en la pròpia carretera, que creuem per a baixar fins A Calçada, a mà esquerra, i la immediata A Degolada, primera parròquia del concello de Baleira.

 • Km 13,4. A Degolada

Aquí visitem l’església de San Lourenzo. Ull!, perquè en la següent bifurcació, ja sota arbratge, cal triar la senda de l’esquerra, que descendeix sense remei fins al rego dona Pasadiña. Posteriorment pugem al lloc d’O Couto (Km 14,7), que compta amb un preciós teix. La pujada que ve a continuació, la cèlebre A Costa do Gripau, és memorable, potser la més forta de tot el Camí Primitiu fins ara. Cadascuna grimpa com pot fins a la carretera, que dona entrada a A Lastra.

 • Km 15,8. A Lastra (Bar)

Travessem San Xoán de Lastra al costat de la carretera i passada l’església de San Xoán, que va ser encàrrec sanjuanista, com tantes altres, iniciem una pista molt empinada, el Camín dona Rodela que sorgeix a mà esquerra, entre les cases. No sense bleix prosseguim lentament l’ascens a l’alt de Fontaneira, ja a resguard sota la pineda. La cota del port es troba a gairebé 950 metres d’altitud (Km 18,2). Amb la respiració encara entretallada salvem per carretera els metres que ens separen de Fontaneira, amb el seu parroquial consagrada a Santiago. Un altre bar salvador espera a mà dreta.

 • Km 18,6. Fontaneira (Bar)

Les ànsies per arribar fan del tram final una història interminable, ja que encara resta gairebé una hora de marxa. A la sortida de la parròquia baleirense deixem la DL.-530 per l’esquerra. Passem al costat del cementiri tornant després a la carretera. Avancem per ella un bon tros i sortim d’ella per la dreta (Km 20,8). Posem peu sobre peu sobre el Camp dona Matança, altiplà on la llegenda situa el sagnant combat lliurat entre l’exèrcit d’Alfons II i els musulmans. Qui sap si va succeir de veritat en plena peregrinació, quan el seguici va anar a honrar les restes de l’Apòstol allà pel 813. Cert o no, sí que es van descobrir en aquest paratge espases, armadures i altres armes. Finalment, la carrileira de Santiago ens acosta a la capital del Concello de Baleira, l’emplaçament del qual no permet contemplar-ho fins a tenir-ho sota els peus. Ens topem amb l’alberg de pelegrins just a l’entrada.

 • Km 23,4. O Cádavo Baleira (Tots els serveis)

Les dificultats

 • A Costa do Gripau:A la sortida d’O Couto (Km 14,7) convé baixar les revolucions. El pelegrí s’ensopega amb la Costa do Gripau, un viacrucis particular del qual costa sobreposar-se.
 • Alt de Fontaneira:Podríem dividir l’alt de Fontaneira en dues parts. La primera fins A Lastra i la segona fins al mateix alt. A hores d’ara del Camí Primitiu les rampes despietades formen part de la rutina. El major desnivell es troba a la sortida de Lastra. El primer quilòmetre és el més empinat, però més tard es converteix en un fals pla que discorre entre el bosc i avança en paral·lel a la DL.-530 fins a l’alt.

Observacions

 • Etapa rompepiernas que haurem de prendre amb calma, hi ha serveis de restauració en Paradavella, en A Lastra, en A Fontaneira i en O Cadavo tots els serveis.

Què veure, què fer

 • O CÁDAVO:O Cádavo és la capital del Concello de Baleira i està centrada principalment en la restauració i en els petits comerços. Situat entre l’altiplà o Chaira de Lugo i les serres orientals la població del Concello no arriba als 1.500 habitants. En la seva jurisdicció neixen importants rius, com ho són l’Eo, que desemboca en Ribadeo, pas del Camí del Nord, i el Neira.
  • Gastronomia: El butelo és un plat típic de la comarca elaborat amb costelles de porc amanides amb sal, all i pebre roig. Un altre plat popular és braó de porc amb cachelos (patates cuites) i grelos (el brot del nap que es recol·lecta just abans de la floració).

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 8: Etapa de Fonsagrada (Padró) a O Cádavo Baleira

0 comentaris