Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Primitiu > Etapa de Cádavo Baleira a Lugo

Camí Primitiu

Etapa 9: Etapa de Cádavo Baleira a Lugo

Els albergs

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Cádavo Baleira a Lugo

Img perfil etapa 09 primitivo

Amb Lugo a tir de pedra es traeix l'esperit aventurer i s'anhela l'arribada a la ciutat

L’itinerari

 • Km 0. O Cádavo Baleira (Tots els serveis)

Els últims passos per O Cádavo ens porten fins a la plaça situada darrere de la Casa del Concello, a la qual accedim per unes escales. Deixant a la dreta el desviament a Perrelos i Touzón, prenem la pista veïnal de l’esquerra que puja fins a Pradeda , lloc de la parròquia de Sant Pere dóna Esperela (Km 1,1). Des de Pradeda tenim una bona imatge d’O Cádavo, situat sota el Camp dóna Matança. La pista veïnal torna en un camí de terra que, després d’una bona costa, ens planta al peu de la DL.-530, on coronem l’alt dóna Vaqueriza (Km 2,2).

 • Km 2,2. Alt dóna Vaqueriza

No entrem en la carretera sinó que prosseguim a la dreta d’aquesta per una pista forestal. Aquí la fita de la Xunta marca 131,636 quilòmetres fins a Santiago. Una mica més d’un quilòmetre més endavant, al costat de la fita dels 130,496 quilòmetres, s’obté una magnífica vista de la Chaira, la plana o altiplà de Lugo on despunta la seva capital. Aquest recorregut suau i amè per les muntanyes de Cornedo, Fonteseca i Vilabade condueix a la capella del Carme. La seva font d’aigua fresca i el berenador són un excel·lent reclam per a detenir la marxa (Km 5,3). Descendim per pista asfaltada fins a Vilabade , parròquia ja pertanyent al Concello de Castroverde. La seva església gòtica consagrada a Santa María es coneix com la catedral de Castroverde i va ser declarada Monument Nacional en 1979.

 • Km 6,2. Vilabade (Bar-caravana de març a la fi d’octubre)

Una carretera local ens acosta fins a la DL.-530, just a l’entrada de Castroverde . A la dreta de la via situa l’alberg de pelegrins de la Xunta, que va ser inaugurat en 2012. Travessem la capital del Concello – en la qual destaca la torre de l’homenatge d’un antic castell del segle XIV – per la mateixa DL.-530 i girem a mà esquerra per a visitar l’església de Santiago. Als seus peus es troba la fonte dues nenos i l’Ajuntament .

 • Km 8,6. Castroverde (Tots els serveis)

 Castroverde era l’única població amb serveis de l’etapa encara que més endavant trobarem diversos llocs amb màquines de vending. Passada la Casa do Concello vam prendre un camí entre castanyers i, després d’una bifurcació, baixem a la DL.-530. Travessem la carretera i girem a mà esquerra per a passar un túnel. Per pista asfaltada descendim a San Miguel do Camiño, deixant l’església a la nostra dreta (Km 9,9).

 • Km 9,9. San Miguel do Camiño

Avancem per la chaira de Lugo per prats i camins de carro, anomenats a Galícia congostras, que es troben encaixats entre sebes o cómaros coberts de falgueres i heures. Uns 550 metres després de travessar el riu Chamoso, afluent del Miño, sortim a una carretera i la seguim uns metres de front. La deixem seguidament al costat del voral esquerre i ens submergim en una altra congostra. Dos rierols més donen pas a l’església de Sao Tomé, pròleg de la parròquia castroverdense de Souto de Torres, a la qual entrem.

 • Km 12,5. Souto de Torres

Travessem Souto en direcció sud i de nou en el Camí creuem el rego d’Angueiro. De seguida sortim a una pista asfaltada i passem al costat de Fonda de Fraias (Km 13,5). La parròquia més immediata és Santa María de Moreira, l’església de la qual queda a mà dreta. Li segueixen diversos llocs d’aquesta parròquia, com són Nadela, després del qual veurem un fotogènic cruceiro, i Vilar de Cas, alguna cosa més endavant.

 • Km 15. Vilar de Cas (Màquina de refrescos i snacks)

A la sortida hi ha la possibilitat de visitar Soutomerille i la seva església de San Salvador, joia del preromànic restaurada durant el barroc que encara compte en l’absis amb una finestra de l’obra primitiva. La marrada suposa 800 metres addicionals i no fa falta tornar a aquest punt sinó que enllaça una mica més endavant amb l’itinerari oficial. Aquest prossegueix de front fins a una pedrera en hores baixes i travessa el riu Romeán, també tributari del Miño, després de passar les cases de Pallota , última entitat de la parròquia de Moreira i del Concello de Castroverde (Km 16,5). Desemboquem en la DL.-P-2917 i pugem per ella fins a Gondar , primera parròquia del Concello de Lugo.

 • Km 17,6. Gondar (Màquina de refrescos, cafè, snacks i sandvitxos)

Continuem ascendint per la carretera, pel lloc conegut com a Cuesta Francesa, fins a una pedrera situada en l’alt. Comencem el descens i com a 200 metres sortim de la carretera per la dreta. Pel Camiño dóna Caciza desemboquem en una pista, deixant Bascuas a mà dreta. De seguida, ull al desviament!, girem a la dreta i seguim una pista veïnal paral·lela a la DL.-530, que avança uns 80 metres a la nostra esquerra. Després de girar més endavant a l’esquerra prenem una pista forestal al peu de la DL.-530 i acabem desembocant en ella (Km 21,4). Cal progressar per la carretera 1,4 quilòmetres, passant la finca Carballido i el riu del mateix nom. Poc després de superar el p.k 7 agafem a la dreta la carretera que es dirigeix a Manzoi i O Pondelo (Km 22,8). L’abandonem per l’esquerra 250 metres després per a internar-nos en una congostra. Per ella flueix el rego do Muiño, que creuarem per a continuar fins a As Casas dóna Vinya, lloc de la parròquia de Lugo de Carballido.

 • Km 24,5. As Casas dóna Vinya (Bar a un parell de quilòmetres)

Les forces comencen a flaquejar i l’última part de l’etapa es fa eterna. A la sortida d’As Casas dóna Vinya pren el testimoni un camí ampli. Passarem la indicació a un bar situat a 300 mt i de seguida al costat de la subestació de San Cibrao. Gairebé pegada es troba l’Autovia del Nord-oest A-6 (Madrid-la Corunya), que salvem per damunt (Km 26,9). La pista de terra ens porta a creuar la ronda aquest en els voltants d’O Carqueixo. No a molt trigar arribarem a Castelo.

 • Km 28,4. Castelo

Descendim fins al barri dóna Chanca, amb el seu viaducte de 29 metres d’altura, on travessem el riu Rato. Ascendim per la rúa dóna Chanca, on veiem la fita dels 104,241 km a Santiago, i passem sota les vies del tren. Alguna cosa més endavant superem les escales de Fontiñas i després seguim l’ascens pel Carril dónes Flores, que prenem al costat de la praza do Camiño Primitiu. Desemboquem en la Ronda de la Muralla i penetrem en ella per la Porta de Sant Pere, on llegim: “Per aquí va entrar el rei Alfons II el Cast en el segle IX, inaugurant el primer camí de Santiago”. El primer carrer a mà dreta és la Rúa dónes Noreas, on es troba l’alberg de pelegrins de la Xunta. Al costat del Camí, a la sortida de Lugo al peu del pont romà sobre el Miño, es troba l’alberg privat.

 • Km 30,5. Lugo (Tots els serveis)

Les dificultats

 • En aquesta jornada no hi ha cap punt conflictiu. Els perfils fets fallida van desaparèixer en la jornada d’ahir i a partir d’ara les etapes es tornen més planes. Encara així ressenyarem un punt del dia:
 • Alt dóna Vaqueriza:Aquesta dificultat es troba al principi de la jornada. Res més sortir de Cádavo hi ha una lleugera pujada per asfalt que passa al costat del nucli de Pradeda. Després de deixar aquest lloc es continua l’ascens per un camí de terra i pedra solta que en línia recta ens dirigeix fins a l’alt dóna Vaqueriza, on es transita en paral·lel a la carretera.

Observacions

 • Enfront de l’església de Vilabade, José Antonio i Conchita porten el bar-caravana A Ledicia des de juny de 2016. Obre tots els dies (excepte el 7 i 8 d’agost) des de les 6.00 (durant l’estiu) fins a les 20.00 i ho estarà fins a finals d’octubre. Serveixen entrepans freds i calents, racions, empanada, cafè, refrescos… Telèfons: 628 793 133 / 678 378 103.
 • En el quilòmetre 8,6 es troba Castroverde i és l’única població amb serveis de la jornada. Cal ressenyar que hi ha diversos llocs com Vilar de Cas i Gondar que tenen màquines de vending, encara que tampoc cal confiar-se en excés. Malgrat el traçat pla, la jornada és llarga i es fa pesada de l’estirada. A partir de Castroverde, si ha plogut, el fang estarà molt present.
 • A la sortida de Lugo, després de passar Sant Lázaro, hi ha unes quadres per a cavalls. Contactar abans amb Manolo. Telèfon: 659 942 203.

Què veure, què fer

 • LUGO:Més de 2.000 anys d’història guarda després de les muralles la capital de Lugo. Lucus Augusti va ser fundada en el 15 a. C. per Paulo Fabio Máximo. Aviat es va convertir en una ciutat referent, arribant a ser capital de la Gallaecia septentrional. Entre l’any 265 i 310 es va aixecar, com a defensa cap a les invasions bàrbares, la qual cosa va ser i continua sent el seu major senyal d’identitat: la muralla, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.
  • Muralla de Lugo:Fortificació romana construïda entre els anys 265 i 310 amb morter, pedra pissarra i granit. El gruix dels seus murs supera els 4 metres i en alguns llocs arriba fins als 7. Té 2.266 metres de longitud i una altura d’entre 8 i 12 metres. El recinte té 10 portes, cinc més modernes i cinc antigues, com són la de Santiago , la Falsa, la Nova, la de Sant Pere i la porta Miñá. De l’obra primitiva, que constava de 85 torres semicirculars, conserva 71 cubs a nivell de l’adarb i part de la torre de la Mosqueira, que s’alça uns metres per sobre del passeig emmurallat. El passeig per l’adarb de la muralla es recomana vivament i gairebé pot considerar-se part de l’etapa.
  • Centre d’Interpretació de la Muralla:Està situat en la plaça del Camp, 11, i en ell es mostren mitjançant panells, maquetes, audiovisuals, interactius i fotografies tots els avatars de la construcció de la fortificació romana: la seva edificació, les repercussions que va tenir sobre l’urbanisme de la ciutat, les seves transformacions al llarg de la història, etc. Telèfon: 982 251 658.
  • Sala d’Exposicions de la Porta MiñáAcull una exposició permanent de Lugo durant l’Imperi Romà, des de la conquesta fins al seu ocàs. Telèfon: 982 224 454.
  • Casa dels MosaicsCasa Patrícia edificada entre els segles I i II, situada en la rúa Doutor Castro. En aquest solar poden veure’s mosaics i pintures murals. Remata la visita un audiovisual que recrea la vida quotidiana durant el Baix Imperi. Telèfon: 982 254 815.
  • Catedral de Santa María:Va començar a construir-se en 1129, reuneix elements del romànic, barroc i neoclàssic. Planta de creu llatina i tres naus. El claustre i la capella de la Verge dels Ulls Grans, totes dues del segle XVIII, portenel segell de Fernando de Casas. El Santíssim està exposat de manera permanent.
  • Ajuntament:Barroc, construït en 1738 per Lucas Ferro. La torre del rellotge es va afegir en 1.873.

Tota la informació turística de la ciutat de Lugo en el seu web oficial http://lugoturismo.com/

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Cádavo Baleira a Lugo

0 comentaris