Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Portuguès > Etapa d’O Porriño a Redondela

Camí Portuguès

Etapa 2: Etapa d’O Porriño a Redondela

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa d’O Porriño a Redondela

Res més començar el dia O Porriño cedeix el testimoni al Concello de Mos amb l'entrada en Ameiro Longo, on el Camí Portuguès represa la seva marxa per la N-550 o envoltant per Veigadaña. Més endavant, després de l'església de Santa Eulalia i el pazo de Mos, el perfil s'endureix amb la pujada fins a la capella de Santiaguiño i es descendeix per pistes de tota mena i un paisatge molt humanitzat fins a Redondela, vila de viaductes situada a la vora de l'oculta ria de Vigo.

L’itinerari

 • Km 0. O Porriño (Tots els serveis)

Tornem des de l’alberg, creuant el passo a nivell, fins a la glorieta de la plaça Central. Aquí girem a l’esquerra pel carrer Ramiranes fins a la glorieta de la N-550, que separa el Concello d’O Porriño amb el de Mos. De front passem sota l’A-52, l’autovia de les Ries Baixes que ve des de Benavente, i entrem en Ameiro Longo, lloc de la parròquia de Sanguiñeda i Concello de Mos.

 • Km 1,5. Ameiro Longo

Passem la fonte do Chan i al costat d’una placa homenatge als germans Novás, reconeguts alpinistes gallecs que han coronat un bon número d’ochomiles. Després de la marquesina girem per a retrobar-nos amb la N-550. D’acord amb la nova delimitació oficial, en aquest punt hem de travessar la carretera nacional i continuar de front al costat d’unes naus pel camiño dona Quiringosta en direcció Piñeiro, on passarem sota les vies del tren. Avancem per una carretera local que salva un riu i ens plantem una mica més endavant davant un encreuament un T, que seguim per la dreta. Avancem així per carretera local fins a Veigadaña, que compta amb alberg de pelegrins des de març de 2015.La següent fita significativa de l’etapa és el nucli principal de Mos, representat per l’església barroca de Santa Eulalia, el pazo del segle XVII i l’alberg de pelegrins. Al costat de l’església hi ha un bar-restaurant (tanca els dilluns) i enfront de l’alberg es troba la botiga que regenta Flora.

 • Km 5,5. Mos (Alberg. Bar. Botiga)

En aquest punt iniciem una exigent rampa fins al creuer policromat d’Us Cabaleiros del segle XVIII i proveït de dos fanalets (Km 6,1). Per carretera local passem els nuclis dispersos d’Us Cabaleiros i A Pereira, on una pista de terra entre roures, pins i eucaliptus ens reconforta de tant d’asfalt però al qual tornem en breu en el lloc d’Inxertado (Km 7,8). Més amunt atallem per un viarany que retorna a la carretera a l’altura de la capella de Santiaguiño d’Antas, reformada en 2003 i situada en el punt més elevat de la jornada.

 • Km 8,5. Capella de Santiaguiño d’Antas (Bar)

En travessar la carretera ens endinsem en el Concello de Redondela i a 100 metres ens ensopeguem amb el miliario de VilarGuizánLouredo, indicador de distància romà de la via XIX que unia Braga amb Astorga. De seguida entrem a Vilar d’Infesta, formada com totes les parròquies gallegues per un bon nombre de llocs disseminats que ens desorienten, ja que costa saber amb certesa on comença o acaba tal o tal altre lloc. La parròquia es travessa en lleugera baixada per la carretera central i cal parar esment per a agafar un desviament a l’esquerra que passa al costat de la churrasquería Choles (Km 10,2).Enfront del restaurant l’itinerari doblega a la dreta per una pista de terra que condueix a una altra asfaltada. Entre pins reprenem una senda per a accedir als dominis de la parròquia de Saxamonde. Primer el barri de Casal do Muntanya i una mica més a baix el barri de Padró (Km 11,5), que des d’octubre de 2016 compta amb l’alberg O Corisco. Caiem en picat cap a O Souto (Km 12,3) i fàcilment arribem a la N550 en O Muro.

 • Km 13,8. O Muro (Bar)

Caminem uns 600 metres al costat de la Nacional i la deixem pel voral dret per a entrar en Redondela. Ens trobem immediatament amb el primer edifici rellevant: el convent de Vilavella, residència de monges en el segle XVI i lloc de celebració d’esdeveniments, noces i batejos en l’actualitat. Després del convent passem sota el viaducte Pedro Florani, inaugurat en 1876 i catalogat Bé d’Interès Cultural i recorrem la rúa Pai Crespo per a creuar Xoán Manuel Pereira (carretera PO-250) i arribar fins a l’alberg de pelegrins. Va ser habilitat a la Casa dona Torre, una residència senyorial renaixentista del segle XVI que va ser habitada per la família Prego de Munteu-vos.

 • Km 15,2. Redondela (Tots els serveis)

Les dificultats

 • El únic desnivell positiu a esmentar es troba entre l’alberg de Mos i la capella de Santiaguiño. Se superen 140 metres d’altura en 3 quilòmetres. Una pujada molt suportable que alterna falsos plans amb algunes rampes més dures a l’inici i final. D’altra banda és una etapa sense major complicació i que si així es desitja es pot allargar fins a Pontevedra fent poc més de 33 quilòmetres.

Observacions

 • A pesar que Redondela es troba a la vora de l’ancorada de Sant Simón, en l’extrem de la ria de Vigo, només hi ha un breu tram del trajecte on arribem a veure-la. Atès que l’etapa és curta es pot aprofitar la tarda per a visitar la ria (en Redondela es presten bicicletes per a tal fi).
 • La informació que es dona als pelegrins en qualsevol guia és informativa, sent el pelegrí el que al final decideix on parar, així doncs, en aquesta etapa des d’OPorriño es pot anar fins a Pontevedra si així es desitja fent poc més de 33 quilòmetres.

Què veure, què fer

 • MOS:El Concello de Mos succeeix immediatament al d’O Porriño i compta amb una mica més de 15.000 habitants repartits en 10 parròquies. Mos pertanyia a l’antiga província gallega de Tui i dues de les seves parròquies depenien del marquès de Mos, quatre del comte de Salvaterra i les quatre restants del comte de Maceda. Bressol de l’ex ciclista professional Óscar Pereiro, Mos s’assenteixi també a la vall de la Louriña, dit així pel riu Louro, afluent del Miño. La Gran Enciclopèdia del Món recopila dades de Mos de 1960: “amb 10.014 habitants, conrea blat de moro, fruites, vi i llegums, cria guanyat boví i té fàbriques de serrar fusta, raspalls, cultiu de pells, tallers mecànics, etc”. Quant a la cria de bestiar boví, des de Tui fins al mateix Santiago crida l’atenció l’absència d’aquest.A una certa distància del Camí i en la parròquia de Torroso es troba el Castre del mateix nom. Les excavacions arqueològiques van començar en els anys 80 i van datar l’assentament en el segle VII a. C. S’han trobat tres tipus de cabanyes diferents quant a la mena de planta, fossats, parapets defensius i peces de ceràmica que es troben en el Museu Provincial de Pontevedra. En Santa Eulalia de Mos, on es troba l’alberg, el pelegrí pot veure l’església parroquial, l’entorn de la qual es va condicionar a la fi del 2010 i el Pazo de segle XVII. És gestionat per una fundació creada en 2002 i formada pels veïns de la parròquia de Santa Eulalia i la comunitat de muntanyes. Van ser ells els que van aconseguir recuperar l’arruïnat pazo dels marquesos de Mos i ho van convertir en 2008 en un espai cultural amb sales d’usos múltiples, biblioteca, auditori, etc.
 • REDONDELA:El Concello de Redondela ho formen gairebé una quinzena de parròquies que sumen 30.000 habitants. Un miliario romà de la via XIX, que encara es manté en el seu lloc original gràcies a que els veïns es van oposar al seu trasllat en 1931, dona la benvinguda al pelegrí en el municipi. Redondela es troba en l’extrem de la Ria de Vigo, en la crida ancorada de Sant Simón , un espai considerat Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i pertanyent a la Xarxa Natura 2000 d’àrees de conservació de la biodiversitat. L’ancorada és propícia per a la pràctica d’esports nàutics i la pesca, sobretot de marisc, però l’orografia no deixa apreciar la ria durant l’etapa i per a visitar-la cal fer un bon passeig vespertí o prendre un taxi entre varis. També val la pena l’illa de Sant Simón, que emergeix enmig de la ria, però visitar-la és molt complicat perquè a més de fer una petició prèvia per mail només es pot arribar a ella per transport marítim. La propietat de l’illa de Sant Simón va passar de mans templeres a la Corona d’Aragó i posteriorment, en el segle XIV, al bisbat de Tui. Va ser abandonada i saquejada per tropes estrangeres i pirates en diverses ocasions i durant la guerra civil va arribar a comptar amb una presó habilitada en l’antic llatzeret de 1841.Ja en terra ferma destaquen el propi alberg de pelegrins, casa renaixentista construïda per la família Prego de Munteu-vos i seu de l’ajuntament des de mitjan XIX fins als anys 50; la casa del Petán o de Santa Teresa, del segle XVII i proveïda d’una torre; l’església de Santiago, a escassa distància de l’alberg i reconstruïda en el XVI i el convent de Vilavella, a l’entrada de Redondela pel Camí i construït l’any 1554 amb església de nau única. Redondela és molt coneguda pels dos viaductes que sobrevolen la vila, tots dos de la segona meitat del segle XIX i un d’ells, el de Pontevedra, encara en funcionament. Un espai més lúdic en el qual val la pena estirar les cames és el parc de l’Albereda, pròxim també a l’alberg i amb diverses escultures del gallec Xoan Piñeiro.El primer o segon cap de setmana de maig se celebra en Redondela la Festa gastronòmica del Choco, on competeixen els plats de sépia més ben elaborats. Així es poden degustar els chocos en la seva tinta, amb arròs o en empanada. En altres parròquies de Redondela tenen lloc al llarg de l’any altres festes culinàries entorn del musclo, l’orella o la poma. Quant a festes i representacions populars destaquen la Festa de la Coca i la dels Fachos. La primera és d’Interès Turístic Gallec i té el seu moment més àlgid en el Corpus Christi amb la dansa de les espases i el ball de les penlas. La festa dels Fachos, compartida amb el municipi de Soutomaior, té lloc al començament de l’estiu en els voltants del castre dona Peneda, on en fosquejar pugen els veïns portant torxes i on la música cèltica i la queimada ocupen un lloc destacat.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa d’O Porriño a Redondela

0 comentaris