Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Portuguès > Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Camí Portuguès

Etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Els albergs

Informació sobre l’etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Una gran densitat de petits nuclis poblacionals confirma la presència ja pròxima de la meta. L'última etapa pot dividir-se en dues meitats, una primera gairebé plana fins a l'alberg de Teo i una segona més fatigosa fins a la pròpia catedral. Transcorre pels municipis de Padró, Teo, Estimis i Santiago i es pot recórrer còmodament en menys de 7 hores. L'itinerari reviu l'arriscat viatge dels deixebles amb el cos de Santiago des del desembarcament fins a l'enterrament al Campus Stellae. Una odissea que evoca a toros salvatges i muntanyes i a personatges com el bisbe Teodomiro i la Reina Lupa.

L’itinerari

 • Km 0. Padró(Tots els serveis)

Baixem fins al pont sobre el riu Sar i després d’envoltar la façana de la església de Santiago, en una punta del passeig de l’Espolón, prenem la rúa Murgadán. Més endavant girem a la dreta per la rúa Corredoira dona Barca i després a l’esquerra pel carrer de Dolores. De front, deixant l’estació d’autobusos a la dreta, travessem de nou el riu per a entrar en Iria Flavia, parròquia del Concello de Padró i antiga seu episcopal que va deixar de ser-ho a favor de Compostela quan es va descobrir el cos de l’Apòstol. Res més creuar la N-550 ens trobem amb la col·legiata de Santa María d’Adina, anterior a l’època visigoda, però amb múltiples remodelacions fins al XVIII. En el cementiri annex està enterrat Camilo José Cela.

 • Km 1,2. Iria Flavia

Deixant-la enrere arribem a la vora de la carretera nacional per a travessar les vies. Tornem de nou a la N-550 a l’altura de Pazos i la creuem amb molta precaució perquè la intersecció és perillosa. Passem al costat de l’hotel Escala i a partir d’aquest punt, després d’un gir a l’esquerra, vagarejarem pel laberint de carrers de RomarísRueiro i Anteportas (Km 3,8).En la fita dels 19,595 a Santiago deixem aquest últim nucli per a enfilar una recta asfaltada i arribar al nucli de Tarrio, de la parròquia de Santa María d’Encreuaments i engalanat amb diversos hórreos. Enllacem amb el nucli de Vilar i paral·lels a les vies retornem a la N-550 a l’altura de Esclavitude. Travessem aquest nucli al costat de la nacional passant al costat del magnífic Santuari barroc dels segles XVIII i XIX. La llegenda assegura que la seva construcció va ser incentivada per la donació d’un llaurador que anava a Santiago i que en beure de la font va sanar de la seva malaltia. Hi ha bars i un estanc autoservei.

 • Km 6. A Esclavitude(Bars. EstancBotiga)

Al costat del Santuari i la Fundació Paideia pugem fins a l’església d’origen romànic de Santa María de Creus. Per un tram amb diversos canvis de direcció on podem despistar-nos, sobretot en un gir a l’esquerra al costat de la fita 16,763, arribem fins a un problemàtic passo a nivell sense barrera per a entrar en Angueira de Dalt (Km 8,1). Un interminable emparrat ens acull camí del nucli de Areal i aquest ens condueix fins A Picaraña i la nostra inseparable N-550.

 • Km 9,2. A Picaraña(Bars)

Hi ha un cafè bar a la vora de la carretera. Anem a la dreta, marxant pel voral durant més de 800 metres fins a deixar-la pel costat esquerre per a entrar en Faramello, dividit pels concellos de Rois i Teo. En aquest lloc es troba el alberg privat La Carabassa del Pelegrí.

 • Km 10,1. Faramello(Alberg privat i públic. Bars)

Uns centenars de metres més endavant l’itinerari es desvia a l’esquerra. Si seguim recte arribaríem en 150 metres a el alberg públic de Teo, una bona opció al costat del privat per al qual no hagi dormit en Padró o camini just de forces. Es troba a 14,5 quilòmetres de Santiago a pesar que la fita marca 12,901 i té un bar-tendeixi a 200 metres i un parell de restaurants a 800 (Km 10,7).A partir d’ara l’etapa s’endureix una mica. Unes rampes condueixen fins a Rúa de Francs, llogaret on és possible desviar-se 2,5 km fins a el Castre Lupario, un altre dels escenaris jacobeos presents en la translatio on vivia la Reina Lupa. Avui està irrecognoscible i ple de mala herba. Passem l’ermita de San Martiño i immediatament al costat d’un tosc creuer, catalogat entre els més antics de Galícia. El Crist Crucificat sembla sortir de les entranyes de la pedra i diversos gravats indiquen que en aquest lloc es van enterrar nens encara sense batejar.

 • Km 11,3. Rúa de Francs(BarRestaurant)

Després del bar-restaurant Carboeiro baixem per a escometre una pujada per pista asfaltada fins a Osebe, ja en la jurisdicció de la parròquia de Sant Joan de Calo, i travessem les vies per a arribar fins a Casalonga a l’altura de la carretera CP-0205. La seguim per la dreta i després girem a l’esquerra per el Camí de Riotinto per a creuar un rierol i entrar en el nucli de Pedreira (Km 13,5).A la sortida progressem per una còmoda pista embolicada per la roureda que va pujant lleugerament i deixant a un costat els grups de cases de Lamela i Areira. Després de creuar una pista i passar un aserradero es dirigeix fins A Grela. Des d’aquí l’itinerari puja per carretera i entra per la travessia do Porto en O Milladoiro, el major nucli poblacional del Concello d’Ames on hi ha possibilitat de sadollar l’apetit i refrescar-se per a escometre els últims 8 quilòmetres que ens separen de la catedral (Km 17,3).

 • Km 17,3. O Milladoiro(Tots els serveis)

Passem O Milladoiro per la rúa do Esquio i més endavant al costat d’una subestació elèctrica, pròleg de el Agro dos Monteirosla Muntanya do Goig del Camí Portuguès. Està situat a 262 metres d’altura, la cota més alta del Camí Portuguès a Galícia, i ens regala la primera vista de Santiago i de les torres de la catedral (Km 18,8).Baixem per la pista asfaltada i diverses sendes que van atallant fins a Rocha Vella, de la parròquia de Conxo i ja pertanyent al Concello de Santiago. Donem una petita marrada per a travessar les vies del tren i ens dirigim fins Posa’t Vella per a travessar el riu Sar (Km 20,8). Res més creuar el pont tenim una bifurcació, de front continuarem per asfalt fins a Santiago i per la dreta anirem per camí de terra passant pel monestir de Santa María de Conxo fent quilòmetre i mig més d’etapa. si seguim de front en la bifurcació travessarem l’autovia de circumval·lació per un pas superior per a desembocar en l’avinguda de Choupana, poc després travessarem una rotonda i continuarem per l’avinguda Rosalía de Castro fins al mateix barri antic de Santiago de Compostel·la.El traçat del Camí Portuguès fins a la catedral discorre per la rúa do Franco, potser la més animada de tot Santiago i satisfeta de bars de tapeo i botigues de records. El rugit humà s’esvaeix quan entrem en la plaça de l’Obradoiro i alcem la vista per a veure l’anhelat trofeu que buscàvem des de l’inici en Tui, Porto o Lisboa. Amb la suor de l’esforç encara fluint i fent pinya amb els nostres companys/as de viatge, només resta tombar-se en la plaça i recolzar-se sobre la motxilla per a començar de nou a somiar.

 • Km 25,2. CatedralSantiago de Compostel·la(Tots els serveis)

 

Les dificultats

 • En els 8 quilòmetres que separen el desviament de l’alberg de Teo fins a l’alt d’Agro dos Monteiros el Camí supera un desnivell de gairebé 200 metres. El tram de 6,4 quilòmetres entre Agro dos Monteiros i l’Obradoiro es fa una mica pesat, potser perquè en veure la catedral des de l’alt sembla que es troba al costat.

Observacions

 • Després de pujar per l’escalinata de la Catedral, fer l’abraçada al Sant i descendir al seu sepulcre, la gran majoria es dirigeix a la Oficina del Pelegrí. Està en la rúa dones Carretes 33, carrer pegat a l’Hostal dels Reis Catòlics. Per a recollir la Compostela és necessari retirar un tiquet amb un codi QR que permet comprovar l’estat de la fila en temps real. (Avís: en moments de gran afluència, no es podrà garantir la recollida de la Compostela en la mateixa jornada). Una vegada ens toqui el torn emplenarem un petit formulari, ens posaran el segell de Santiago en la credencial i ens donaran, si així ho volem, la Compostela (gratuïta)i el també opcional Certificat de Distància, on apareix el dia i el punt d’inici de la peregrinació, els quilòmetres realitzats, a més del dia de l’arribada i la ruta per la qual s’ha peregrinat (3 euros). Els últims anys recomanen des de l’Oficina del Pelegrí segellar un parell de vegades per dia la credencial a Galícia, entremig i al final d’etapa, però si no es fa no passa res, a ningú que recorri almenys els últims cent se li nega la Compostela. L’horari és tots els dies de 10 a 18 hores. Telèfon: 981 56 88 46.
 • Actualment el servei de consigna es realitza en Correus, en la Rúa do Franco, prop de la Catedral.
 • En els albergs de Santiago de Compostel·la es permet l’estada de més d’una sola nit.
 • No es pot entrar a la Catedral amb motxilla. La missa de Pelegrí és diària a les 12 hores, l’horari per a accedir a la Basílica és tots els dies de 7.00 a 21.00 hores. Per a poder visitar el Pòrtic de la Glòria és imprescindible concertar una visita en el següent enllaç: https://visitas.catedraldesantiago.es/es-es/informacion-recinto/2/portico-gloria
 • Veure funcionar el Botafumeiro només és possible en misses solemnes o si algú o algun grup paga per això.
 • Ja només queda celebrar com cadascun cregui oportú la “fi” de la peregrinació, i per a gairebé la majoria dels pelegrins el començament de la següent.
 • Des de Consumer EROSKI esperem i desitgem que hàgiu tingut un molt Bon Camí i agrair-vos de tot cor l’haver-nos portat dins de la vostra motxilla fins a la tomba de l’Apòstol.

Què veure, què fer

 • SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA:Des del gran complex en què s’ha convertit la Muntanya do Goig es veu, per fi, Santiago de Compostel·la i les torres barroques de la seva catedral. Santiago, la meta de totes les rutes jacobeas, és una gran ciutat de 96.000 habitants que compagina espais de modernitat amb l’halo misteriós, religiós, romàntic i cosmopolita de la plaça de l’Obradoiro. El feliç caminante descobreix una ciutat de pedres enfosquides pel pas del temps i la pluja persistent. Rúas velles amb olor a Ribeiro i a polp es disseminen per tot el Barri antic. La catedral representa el cim del Camí i en ella descansa l’apòstol, que provoca que centenars de milers de persones emprenguin any rere any un viatge ple de fatigues i experiències que es convertiran en records per a tota la vida. Monuments no falten a Santiago de Compostel·la. El preciós i excels Pòrtic de la Glòria, obra romànica aixecada pel Mestre Mateo i completada en 1188. És un filigranero conjunt de tres arcs, amb el central dotat de trencallums, de variada iconografia rescatada de l’Apocalipsi de Sant Joan. La façana occidental de la catedral, barroca i alçada entre 1738 i 1749 per l’arquitecte Fernando de Casas i Novoa. La Porta Santa, amb relleus del Maesto Mateo i que únicament s’obre durant els Anys Sants. L’Hostal dels Reis Catòlics, avui Parador de Turisme; el monestir benedictí de Sant Martí Pinario; el pazo de Raxoi, seu de l’Ajuntament, etc.
 • Més informació en:

www.patrimonio.consumer.es/santiago-de-compostelawww.santiagoturismo.com/

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

0 comentaris