Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Portuguès > Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Camí Portuguès

Etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Els albergs

Informació sobre l’etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

Una gran densitat de petits nuclis poblacionals confirma la presència ja propera de la meta. L'última etapa pot dividir-se en dues meitats, una primera gairebé plana fins a l'alberg de Teo i una segona més fatigosa fins a la pròpia catedral. Transcorre pels municipis de Padró, Teo, Estimis i Santiago i es pot recórrer còmodament en menys de 7 hores. L'itinerari reviu l'arriscat viatge dels deixebles amb el cos de Santiago des del desembarcament fins a l'enterrament al Campus Stellae. Una odissea que evoca a toros salvatges i muntanyes i a personatges com el bisbe Teodomiro i la Regna Lupa.

L’itinerari

 • Km 0. Padró (Tots els serveis)

 • Baixem fins al pont sobre el riu Sar i després d’envoltar la façana de l’església de Santiago, en una punta del passeig de l’Espolón, prenem la rúa Murgadán. Més endavant girem a la dreta per la rúa Corredoira dona Barca i després a l’esquerra pel carrer de Dolores. De front, deixant l’estació d’autobusos a la dreta, creuem de nou el riu per entrar en Iria Flavia, parròquia del Concello de Padró i antiga seu episcopal que va deixar de ser-ho a favor de Compostela quan es va descobrir el cos de l’Apòstol. Gens més creuar la N-550 ens trobem amb la col·legiata de Santa María d’Adina, anterior a l’època visigoda però amb múltiples remodelacions fins al XVIII. En el cementiri annexo està enterrat Camilo José Cela.

 • Km 1,2. Iria Flavia

 • Deixant-la enrere arribem a la vora de la carretera nacional per creuar les vies. Tornem de nou a la N-550 a l’altura de Pazos i la creuem amb molta precaució perquè la intersecció és perillosa. Passem al costat de l’hotel Escala i a partir d’aquest punt, després d’un gir a l’esquerra, anem a callejear pel laberint de carrers de Romarís, Rueiro i Anteportas (Km 3,8).

  En la fita dels 19,595 a Santiago deixem aquest últim nucli per enfilar una recta asfaltada i arribar al nucli de Tarrio, de la parròquia de Santa María de Creus i engalanat amb diversos hórreos. Enllacem amb el nucli de Vilar i paral·lels a les vies retornem a la N-550 a l’altura d’Esclavitude . Travessem aquest nucli al costat de la nacional passant al costat del magnífic Santuari barroc dels segles XVIII i XIX. La llegenda assegura que la seva construcció va ser incentivada per la donació d’un pagès que anava a Santiago i que en beure de la font va sanar de la seva malaltia. Hi ha bars i un estanc autoservei.

 • Km 6. A Esclavitude (Bars. Estanco-Tenda)

 • Al costat del Santuari i la Fundació Paideia pugem fins a l’església d’origen romànic de Santa María de Creus. Per un tram amb diversos canvis d’adreça on podem despistar-nos, sobretot en un gir a l’esquerra al costat de la fita 16,763, arribem fins a un problemàtic pas a nivell sense barrera per entrar en Angueira de Suso (Km 8,1). Un interminable emparrat ens acull camí del nucli d’Areal i aquest ens condueix fins a A Picaraña i nostra inseparable N-550.

 • Km 9,2. A Picaraña (Bars)

 • Hi ha un cafè bar a la vora de la carretera. Anem a la dreta, marxant pel voral durant més de 800 metres fins a deixar-la pel costat esquerre per entrar en Faramello, dividit pels concellos de Rois i Teo. En aquest lloc es troba l’alberg privat La Carabassa del Pelegrí.

 • Km 10,1. Faramello (Alberg privat i públic. Bars)

 • Uns centenars de metres més endavant l’itinerari es desvia a l’esquerra. Si seguim recte arribaríem en 150 metres a l’alberg públic de Teo, una bona opció al costat del privat pel qual no hagi dormit en Padró o camini just de forces. Es troba a 14,5 quilòmetres de Santiago a pesar que la fita marca 12,901 i té un bar-tendeixi a 200 metres i un parell de restaurants a 800 (Km 10,7).

  A partir d’ara l’etapa s’endureix una mica. Unes rampes condueixen fins a Rúa de Francs, llogaret on és possible desviar-se 2,5 km fins al Castro Lupario, un altre dels escenaris jacobeos presents en la translatio on vivia la Regna Lupa. Avui està irrecognoscible i ple de mala herba. Passem l’ermita de Sant Martiño i immediatament al costat d’un tosc creuer, catalogat entre els més antics de Galícia. El Crist Crucificado sembla sortir de les entranyes de la pedra i diversos gravats indiquen que en aquest lloc es van enterrar nens encara sense batejar.

 • Km 11,3. Rúa de Francs (Bar-Restaurant)

 • Després del bar-restaurant Carboeiro baixem per escometre una pujada per pista asfaltada fins a Osebe, ja en la jurisdicció de la parròquia de Sant Joan de Calo, i creuem les vies per arribar fins a Casalonga a l’altura de la carretera CP-0205. La seguim per la dreta i després girem a l’esquerra pel Camí de Riotinto per creuar un rierol i entrar en el nucli de Pedreira (Km 13,5).

  A la sortida progressem per una còmoda pista embolicada per la roureda que va pujant lleugerament i deixant a un costat els grups de cases de Lamela i Areira. Després de creuar una pista i passar un aserradero es dirigeix fins a A Grela. Des d’aquí l’itinerari puja per carretera i entra per la travessia do Porto en O Milladoiro, el major nucli poblacional del Concello d’Estimis on hi ha possibilitat de sadollar l’apetit i refrescar-se per escometre els últims 8 quilòmetres que ens separen de la catedral (Km 17,3).

 • Km 17,3. O Milladoiro (Tots els serveis)

 • Passem O Milladoiro per la rúa do Esquío i més endavant al costat d’una subestació elèctrica, pròleg de l’Agro dos Monteiros, la Muntanya do Gaudeixo del Camí Portuguès. Està situat a 262 metres d’altura, la cota més alta del Camí Portuguès a Galícia, i ens regala la primera vista de Santiago i de les torres de la catedral (Km 18,8).

  Baixem per la pista asfaltada i diverses sendes que van atallant fins a Rocha Vella, de la parròquia de Conxo i ja pertanyent al Concello de Santiago. Donem una petita marrada per creuar les vies del tren i ens dirigim fins a Posa’t Vella per creuar el riu Sar (Km 20,8). Ara tornem a pujar de nou per travessar diversos nuclis de la parròquia de Conxo, entre ells Torrent. Des d’aquest nucli arribem per la rúa dona Benèfica de Conxo fins a l’antiga església de Santa María, on està situat l’hospital psiquiàtric (Km 22,7).

  Ja només resten 2,5 quilòmetres per concloure la peregrinació i les fletxes comencen a desaparèixer. Les rúas de Sánchez Freire i García Prieto i l’avinguda de Villagarcía d’Arousa desemboquen en l’avinguda de Rosalía de Castro i aquesta passa el testimoni a la de Juan Carlos I. Passem al costat del parc de l’Albereda, on es troba una de les escultures amb més pegada de la ciutat: les dues Marías, obra de César Lombera. Un pas per als vianants més i arribem per fi a la Porta Faxeira, un dels accessos al centre històric de Santiago.

  El traçat del Camí Portuguès fins a la catedral discorre per la rúa do Franco, potser la més animada de tot Santiago i satisfeta de bars de tapeo i tendes de records. El rugit humà s’esvaeix quan entrem a la plaça de l’Obradoiro i alcem la vista per veure l’anhelat trofeu que buscàvem des de l’inici en Tui, Porto o Lisboa. Amb la suor de l’esforç encara fluint i fent pinya amb els nostres companys/as de viatge, només resta tombar-se a la plaça i recolzar-se sobre la motxilla per començar de nou a somiar.

 • Km 25,2. Catedral-Santiago de Compostel·la (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • És l’etapa més llarga del tram gallec del Camí Portuguès i en els 8 quilòmetres que separen el desviament de l’alberg de Teo fins a l’alt d’Agro dos Monteiros el Camí supera un desnivell de gairebé 200 metres. El tram de 6,4 quilòmetres entre Agro dos Monteiros i l’Obradoiro es fa una mica pesat, potser perquè en veure la catedral des de l’alt sembla que es troba al costat.

  Observacions

  • En 2011 la Direcció general de Patrimoni va delimitar de nou l’itinerari oficial del Camí Portuguès i en l’últim tram d’aquesta etapa, a partir de Posa’t Vella, es dona a triar entre la variant tradicional (descrita en la guia) o la variant de Conxo, que enllaça en la Porta Faxeira.

  • Després de pujar per l’escalinata de la catedral, admirar el Pòrtic de la Glòria, donar l’abraçada al Sant i descendir al seu sepulcre, la gran majoria es dirigeix a l’Oficina del Pelegrí. Està en la rúa dones Carretes, 33 (nou emplaçament!), carrer pegat a l’Hostal dels Reis Catòlics que desemboca a la Plaça de l’Obradoiro. Esperarem el nostre torn, emplenarem un petit formulari, ens posaran el segell de Santiago en la credencial i ens donaran, si així ho volem, la Compostela (gratuïta) i el també opcional Certificat de Distància, on apareix el dia i el punt d’inici de la peregrinació, els quilòmetres realitzats, a més del dia de l’arribada i la ruta per la qual s’ha peregrinat (3 euros). Els últims anys recomanen des de l’Oficina del Pelegrí segellar un parell de vegades per dia la credencial a Galícia, entre mitjanes i al final d’etapa, però si no es fa no passa gens, a ningú que recorri almenys els últims cent se li nega la Compostela. En horari d’estiu (en Setmana Santa i de l’1 d’abril al 31 d’octubre) obre tots els dies de 8 a 21 hores i la resta de l’any de 10 a 19 hores. Telèfon: 981 56 88 46.

  • Als peus de la Torre del Rellotge o Berenguela, a la plaça de les Argenteries, es troba la Consigna Oficial de Campus Stellae. Disposa de magatzem i dipòsit de motxilles, bicicletes i equipatge. Cuesta 2 euros i es poden deixar les pertinences durant 24 hores. Hi ha descomptes si es deixa per diversos dies i hi ha preus especials per a grups. També ofereixen enviaments a Espanya i països de la Unió Europea de maletes, motxilles i bici; servei d’internet, wifi, impressió de tiquets, servei per hores de coworking i assessorament de mitjans de transport i excursions. Telèfon: 981 52 27 88.

  • Aquells bicigrinos que vulguin enviar embalar i enviar la bicicleta de tornada a casa poden consultar aquest apartat de la guia: https://caminodesantiago.consumer.es/como-salir-de-santiago/

  • Al gener de 2015 es va inaugurar en el Pazo de Xelmírez de la catedral de Santiago un espai divulgatiu permanent del Pòrtic de la Glòria. La mostra inclou aplicacions interactives, projeccions audiovisuals, panells explicatius i fotografies. També exposa els treballs de restauració desenvolupats en aquesta obra mestra del romànic.

  • La Ciutat de la Cultura de Galícia ha inaugurat en el seu Museu Centro Gaiás l’exposició ‘Camino, L’Origen’ amb 150 obres d’art que ofereixen una visió de la ruta jacobea des dels seus orígens amb obres mestres de grans artistes com Dürer o Murillo i onze intervencions artístiques de creadors contemporanis. Dates: 13 de març-13 de setembre de 2015. Horari: dimarts a diumenge d’11 a 20 hores. L’entrada general és gratuïta tots els diumenges i per als pelegrins que presentin la Compostela. Resta de públic: 4 euros i 2 euros la reduïda.

  Què veure, què fer

  • SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA:
   Des del gran complex en què s’ha convertit la Muntanya do Gaudeixo es veu, per fi, Santiago de Compostel·la i les torres barroques de la seva catedral. Santiago, la meta de totes les rutes jacobeas, és una gran ciutat de 96.000 habitants que compagina espais de modernitat amb l’halo misteriós, religiós, romàntic i cosmopolita de la plaça de l’Obradoiro. El feliç caminante descobreix una ciutat de pedres enfosquides pel pas del temps i la pluja persistent. Rúas velles amb olor a Ribeiro i a polp es disseminen per tot el Casc Antic. La catedral representa el culmen del Camí i en ella descansa l’apòstol, que provoca que centenars de milers de persones emprenguin any rere any un viatge ple de fatigues i experiències que es convertiran en records per a tota la vida. Monuments no falten a Santiago de Compostel·la. El preciós i excels Pòrtic de la Glòria, obra romànica aixecada pel Maestro Mateo i completada en 1188. És un filigranero conjunt de tres arcs, amb el central dotat de trencallums, de variada iconografia rescatada de l’Apocalipsi de Sant Joan. La façana occidental de la catedral, barroca i alçada entre 1738 i 1749 per l’arquitecte Fernando de Casas i Novoa. La Porta Santa, amb relleus del Maesto Mateo i que únicament s’obre durant els Anys Santos. L’Hostal dels Reis Catòlics, avui Parador de Turisme; el monestir benedictino de Sant Martín Pinario; el pazo de Raxoi, seu de l’Ajuntament, etc.

  • Més informació en:

  www.patrimonio.consumer.es/santiago-de-compostela

  www.santiagoturismo.com/

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 6: Etapa de Padró a Santiago de Compostel·la

  0 comentaris