Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí Inglés

Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

L’itinerari

 • Km 0. Neda (Tots els serveis)

 • Plácido i bell passeig el que iniciem al costat de l’alberg de pelegrins de Neda. Un tour interpretatiu sobre lloses i passarel·les de fusta que salven les Marismas del riu Belelle, un dels escassos aiguamolls que habiten la ria de Ferrol. Després de creuar un rierol del Belelle girem 90º a l’esquerra para, després de sortir a la carretera que divideix la localitat, visitar l’església barroca de Santa María. És de 1721 i custodia el Crist de la Cadena, una talla gòtica d’estil Tudor que va arribar a Neda en 1550 a bord d’un vaixell britànic que fugia de les persecucions anglicanes.

  Creuant la passarel·la sobre el riu Belelle, que rememora el pas per un antic pont, accedim al carrer El Paradís, que enllaça amb la rúa Real. De nítid traçat medieval, està flanquejada per habitatges porticats dels segles XVII i XVIII. En la part més alta ens espera la Torre del Rellotge, de 1786. Adossada a ella i a la Casa Consistorial es troben les restes de l’Hospital de Pelegrins del Sancti Spiritus, fundat en 1500 per Margarita Fernández do Vilar i el seu marit. A l’altre costat de l’escala creix un teix plantat per la Confraternity of Saint James (Km 2,1).

  Descendim per la mateixa rúa Real i en arribar a la plaça Rectoral dobleguem 90º a l’esquerra per la rúa General Morgado. Si continuem uns metres de front podem visitar l’església de Sant Nicolás, que llueix en el mateix atri un dels creuers més antics de Galícia juntament amb el de Melide. Tant en l’anvers com en el revers, la figura de Crist està representada de forma tosca i desproporcionada. La rúa General Morgado ens porta a passar sota l’AP-9, després de la qual girem a l’esquerra per pujar a l’AC-115. La seguim per la dreta al costat del Bar Gil per agafar en breu el camí do Murallón, que parteix al costat de la marquesina situada en el voral esquerre (Km 3,3) .

  Trenquem a suar per la faldilla del Marraxón, on obtenim les millors vistes de la ria de Ferrol juntament amb els concellos de Narón i Neda. Des de l’alt descendim a la dreta pels llocs de Silva i O Puntal d’Adalt . Passat aquest últim, en lloc de baixar a la carretera, es gira a mà esquerra pel lloc de Conces. Gens més passar un safareig visitemA Fonte do Camp , el primer lloc del Concello de Fene en el Camí Inglés. El següent rueiro serà A Casanova, després del qual creuarem la N-651 per passar al costat de la Casa del Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene (Tots els serveis)

 • Atenció! perquè uns metres després cal prendre a mà esquerra el carrer de Fraga i torçar de seguit a la dreta pel carrer de l’Alcalde Gerardo Díaz. Estem en el lloc d’As Foxas, que passa el testimoni als de Chamoso i Mundín, tots dos de la parròquia fenesa de Sant Esteban de Perlío. Al costat del safareig de Mundín girem a l’esquerra i pugem, per fi, per un camí de terra abordat per un tupido helechal i sota el bosc mixt de caducifolis i eucaliptus. Ascendeix fins a la N-651 però el Camí no la creua, no obstant això sí passa sota el viaducte Romariz de l’AP-9 (Km 8,2) .

  De Rego dona Moa seguim a l’immediatRomariz, llocs de la parròquia de Santiago de Barallobre. Un camí estret entre hortes i un altre més obert ens porten fins al polígon de Vilar do Colo, entre els Concellos de Fene i Cabanas. A l’entrada podem fer una pausa a l’Àrea de Servei, que compta amb cafeteria i restaurant.

 • Km 9,2. Polígon de Vilar do Colo (Bar-Restaurant)

 • En la mateixa rotonda d’entrada cal girar a l’esquerra i continuar de front durant 700 metres fins al final del carrer. Girem de nou a l’esquerra i creuem posteriorment el riu Baa (es tracta d’un desviament provisional per obres i aquest tram està subjecte a canvis). Un nou camí ens porta a sortejar l’AP-9 per un pont, després del qual girem a l’esquerra i seguidament a la dreta. Apareix llavors a escena el vell Camí ral, enfonsat pel pas dels caminantes i, sobretot, per les bèsties i els carros, que descendeix fins al lloc de Pena do Pico (Km 11,3).

  Pel vallejo banyat pel riu Laraxe, amb els seus vells molins, aconseguim O Val i una estona després O Batán, després del qual girem a mà esquerra per arribar a A Torre, tots ells llocs de la parròquia de Sant Martiño de Porto. Molta cura en sortir a l’AC-122 (si la seguim uns metres a la dreta podem visitar l’església de Sant Martín, construïda en 1788), que creuem de front per baixar per unes escales i passar sota el pont del ferrocarril. Deixem a mà esquerra la capella de la Magdalena (Km 13,6), tota una provocació estilística dels anys 60 que rememora l’antiga ermita ja citada en 1611, i arribem a la platja de la Magdalena.

 • Km 13,6 Platja de la Magdalena (Bar)

 • El Camí Inglés avança pel passeig i la pineda impedeix veure l’arenal, així que podem prendre’ns la llicència de cobrir el tram per aquesta plàcida platja de sorra fina i blanca, més tenint ja enfronti Pontedeume. Al final del passeig girem a l’esquerra en la rotonda i creuem el pont sobre el riu Eume, que desemboca aquí mateix en la ria de Llauris. El pont de pedra original ho va manar construir el cavaller Fernán Pérez d’Andrade, sobrenomenat el Bé, al segle XIV i constava de gairebé 70 arcs, amb les seves torres, capella i hospital de 12 llits. Després de la remodelació de finals del XIX es va quedar en els 15 arcs actuals. A l’altre costat del pont girem a la dreta i seguim al costat de la ria fins al moll esportiu. L’alberg de pelegrins es troba just enfronti, en un dels baixos de pedra que servien de magatzem als pescadors (Km 16).

 • Km 16. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Igual que ahir, l’etapa no presenta dificultat física alguna. És una mica més dura que la inicial per l’ascens des de Fene fins al polígon de Vilar do Colo, però tan sols són 140 metres de desnivell.

  • Al polígon de Vilar do Colo hi ha diverses senyalitzacions, encara que ambdues porten a sortir pel mateix lloc. Pareu esment a les fletxes, moltes d’elles ja blanquegen.

  Observacions

  • L’Oficina de Turisme de Pontedeume està en la primera planta de la Torrassa dels Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTelèfons: 981 43 02 70, 607 562 696.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume del Camí Inglés

  Img perfil etapa 02 ingles
  Etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos

  L’itinerari

 • Km 0. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Tornem sobre els nostres passos cap al pont sobre el riu Eume per accedir al casc històric d’aquesta vila medieval. Des de la Inmaculada Concepción comencem l’ascens per la porticadarúa Real. A mà esquerra es troba el pazo de Don Bartolomé de Rajoy i Losada, arquebisbe de Santiago de Compostel·la al segle XVIII i natural de Pontedeume. Més amunt se surt de la rúa Real per l’esquerra cap a la plaça de les Angoixes, on enllacem amb el carrer de l’Empedrat, després Souto dona Vila, que ens deixa sense oxigen gens més començar. La rampa ens compensa amb una excel·lent panoràmica sobre Pontedeume, la ria de Llauris i Cabanas, amb la seva platja de la Magdalena. Arribem a l’altura de la N-651 però ens desviem a la dreta en O Fang al costat del número 60. Seguim guanyant altitud i, després de dos desviaments a dreta i esquerra, passem pel lloc de Cermuzo, de la parròquia de San Miguel de Breamo (Km 1,9) .

  Una carreterita rural, suposadament el vell camí, envoltada de fronda i amb vista a l’aserradero de Campolongo, acomiada el Concello de Pontedeume per accedir al de Miño. Passada l’habitatge de Xesta sortim a un Stop i baixem fins a Buiña (Km 3,1). A la sortida creuem l’AC-4802 i entre berenadors i zona verda sortegem el camp de golf de Martinsa-Fadesa, inaugurat en 2007 i projectat al costat de la urbanització Costa Miño. Just després entrem en el bosc, un tram propens a embarrarse per poc que hagi plogut, i sortim d’ell per sortejar l’AP-9 (Km 5,3) . Després de seguir-la en paral·lel un breu tros, girem a l’esquerra per afrontar una exigent rampa sota els eucaliptus. Els següents llocs que visita el Camí Inglés són Viadeiro i Outeiro, de la parròquia de Santa María de Castro (Km 6,6) .

  Prestant molta atenció als creus que sorgeixen en els llogarets, vam acabar baixant fins al pont sobre el riu Baxoi, pel que sembla construït també al segle XIV per petició de Pérez d’Andrade. Gens més creuar-ho ens sorprèn un bell camí de ribera entre soutos i falgueres que passa al costat de les cases de Prata i sota el viaducte de l’AP-9, que creua les marismas del Baxoi. L’antítesi és el peatge de l’autopista, que envoltem per entrar en Miño. Per les rúas dona Fonte i Pardiñeira arribem a l’encreuament amb la rúa de la Praia (AC-154), on es troba el desviament cap a l’alberg de pelegrins de Miño, distant uns 800 metres.

 • Km 10,5. Miño (Tots els serveis)

 • No obstant això el Camí creua de front per accedir a la rúa Real. Desemboquem en l’àmplia rúa A Barrosa i diem adeu al nucli principal de Miño per creuar les vies, on tenim una panoràmica de la ria de Betanzos i la desembocadura del riu Lambre, que creuarem més endavant. Després del pont sobre el ferrocarril girem per reprendre el rumb (punt sense senyalització) i pegats a un mur passem pel lloc de Posa’t do Porco. A la dreta es troba la platja de l’Albereda, qualificada com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC). Els que no hagin parat en Miño poden detenir-se en el bar o en la fonda.

 • A Posa’t do Porco / Platja de l’Albereda (Bars)

 • Creuem el riu Lambre pel Posa’t do Porco, que divideix els Concellos de Miño i Paderne. També va ser aixecat per ordre del bo de Pérez d’Andrade i el nom de porco o senglar fa referència a un dels emblemes del seu llinatge. Tindrem oportunitat de veure el sepulcre d’Andrade a l’església de Sant Francisco de Betanzos, sostingut per les figures d’un senglar i un os/os (Km 12,2).

  Després del pont, ja en el Concello de Paderne, ens desviem a mà esquerra al costat d’unes cases. Ens rep una altra brutal rampa d’asfalt que puja fins al parc infantil de Montecelo. Ull, al costat del parc girem a mà esquerra i descendim per una pista ombrejada. Un tram bastant agradable que, després d’un gir a la dreta, ascendeix fins a Montecelo, on passem entre l’església de Sant Pantaleón dones Viñas, que conserva la portada romànica, i el pazo (Km 14,1) .

  A 80 metres arribem al lloc de Trasmil i girem a mà esquerra per avançar fins al proper Us Barreiros. Atenció! perquè en aquest punt l’itinerari gira 90º a mà dreta i és molt fàcil despistar-se i seguir de front. Descendim fins al lloc de Porto d’Abaixo, enfront del cafè Navedo al peu de la N-651.

 • Km 15. Porto d’Abaixo (Bar-Restaurant)

 • Caminem 120 metres pel voral i deixem la N-651 per l’esquerra, afrontant així una rampa que passa per a Penoubiña, primer lloc de la parròquia de Santa María de Souto, i posteriorment per Chantada (Km 16) . Girem a mà esquerra al costat d’una marquesina de l’autobús i prosseguim per camí herboso, primer, i pista asfaltada, després, cap als llocs de Vila de Meus i Gas, amb una font de 1884.

  Entrem així en el Concello de Betanzos, visitant per pistes veïnals A Rúa i Sant Paio, amb vista de la ria i la desembocadura del riu Mandeo per arribar al costat de l’església romànica de Sant Martiño de Tiobre. Bé mereix una visita aquesta joia citada ja al segle IX. Està situada en la part més elevada del castro de Tiobre, on pel que sembla va estar el primitiu nucli de Betanzos, i va ser consagrada al segle XII pel primer arquebisbe de Santiago, Don Diego Gelmírez. Trobem una excel·lent estudi i descripció del temple en l’Anuari Brigantino de mans de María del Pilar Carrillo (Km 18,8) .

  Girem a la dreta al costat de l’entrada del recinte i, passant al costat del parc infantil, baixem per O Barral i l’empinada costa de Sabugueiro fins als molins de Caraña. Creuem la llera del mateix nom i pel camí de Refoxo anem a donar al carrer de Nosa Senyora do Camiño, on està aquest temple renaixentista també conegut com Us Remedios. Creuant el pont vell sobre el riu Mandeo entrem en Betanzos per la porta dona Posa’t Vella, una de les cinc de l’antiga muralla. Després d’ella girem a mà esquerra i pugem per l’empedrada rúa de Prateiros. A dalt, en lloc d’entrar a la Plaça dels germans García Naveira, torcem a la dreta per la rúa do Castro i després de passar l’Ajuntament arribem a l’alberg de pelegrins, situat al carrer de la Peixateria (Km 21) .

 • Km 21. Betanzos (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • La duresa de les etapes va in crescendo i la d’avui és típicament gallega, amb una infinitat de pujades i baixades curtes, algunes de certa duresa com la costa de Pontedeume, la rampa que ascendeix a Viadeiro després de creuar l’AP-9 o la pujades des del Posa’t do Porco fins a Montecelo.

  • Si algú porta una estructura d’etapes diferent i part de Miño, no li recomanem arribar en una jornada fins a Boira. Algunes guies tenen marcada aquesta etapa però hem d’avisar que són 40 quilòmetres trenca cames. A més el tram entre Betanzos i Boira és el més dur del Camí Inglés.

  Observacions

  • La població de Miño (Km 10,5) té tots els serveis i hi ha bars tant a la platja de l’Albereda (Km 12,2) com en Porto d’Abaixo (Km 15).

  • Betanzos, capital d’una de les set províncies de l’antic Regne de Galícia, té mil i un monuments i llocs per visitar. A les esglésies de Santo Domingo, Santiago, Sant Francisco i Santa María d’Argent viu, cal sumar diversos pazos, les portes de l’antiga muralla i el parc del Passatemps, pagat pels germans García Naveira després de tornar d’Argentina en 1893. Prohibit abandonar Betanzos sense provar abans la seva famosa truita de patates! Com la del restaurant La Casella o la Fonda O Pote. L’Oficina de Turisme de Betanzos es troba a la plaça de Galícia i assorteix de fullets i informació a tots els pelegrins que s’apropen. Telèfon: 981 77 66 66.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos del Camí Inglés

  Etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la

  L’itinerari

  Avís important!: L’itinerari d’aquesta última etapa també ha variat considerablement respecte al traçat antic, que és el que de moment reflectim en la descripció.

 • Km 0. Sigüeiro (Tots els serveis)

 • Tan sols quatre hores ens separen de la plaça de l’Obradoiro i, a més, tenint la fortuna que no hem d’emprendre el viatge de retorn per embarcar de nou a Ferrol o la Corunya. Passada la Casa del Concello agafem la rúa que hi ha al costat del bar i torcem a l’esquerra per la rúa do Tambre. La primera de la dreta és Camiño Real, que seguim fins a la sortida de Sigüeiro. Gens més creuar el riu Tambre, que separa els concellos d’Oroso i Santiago de Compostel·la, girem a l’esquerra per pujar a l’església de Barciela. Un camí pedregós entre els carballos avança llavors fins a la carretera de l’aeroport, que salvem de front (Km 1,4) .

  Quan crèiem que tot anaven a ser vorals, tràfic rodat i polígons a causa de la proximitat de la capital, l’etapa ens sorprèn amb est tramo arbrat digne d’agrair. Seguim ascendint, girant a mà esquerra en el primer encreuament i en el segon (l’ordenació parcel·lària ens fa donar aquesta marrada). Després prendrem els dos següents a la dreta, apropant-nos ja a l’AP-9 , que salvem per un túnel. Entrem així en la parròquia santiaguesa de Sant Vicent de Marantes (Km 4,2) , que travessem pels llocs de Rúa Travesa, A Torre, i Agualada. El Camí passa per la part posterior de l’hotel Sant Vicent i arriba a la capella d’Agualada per sortir a la N-550.

 • Km 5,3. Agualada (Hotel)

 • Hi ha un tram comú de 300 metres fins al pas sota la N-550, que aprofita el Camí per creuar-la amb seguretat. On resten 11,185 km a Santiago girem a l’esquerra fins al lloc de Vilasuso (recordeu que un lloc ho pot constituir un sol habitatge), de la parròquia santiaguesa de Sant Cristovo d’Enfesta. Girem a mà esquerra, continuant per una pista asfaltada fins a la vora de la N-550, a la qual acompanyem fins al pont Sionlla, disposat sobre la mateixa nacional. A 200 metres d’aquest torcem a mà dreta i passem sota la via de l’AVE i al costat del castro de Formarís. En paral·lel a la carretera nacional passem per la posterior de l’hotel Castro, aconseguit més endavant el polígon de Tambre, en l’entrada del qual hi ha un bar.

 • Km 11,2. Polígon de Tambre (Bar)

 • El pas pel polígon no és complicat, cal travessar-ho sempre de front per Via Galileu. Tirem uns 20 minutos para embocar la rúa do Tambre en el lloc de Meixonfrío. Cal estar atents per agafar uns metres després la rúa do Ric, que surt a mà dreta (Km 13,1) . Surt en costa a la rúa Camiño dues Vilares, que seguim cap a l’esquerra. No hi ha més que deixar-se caure fins al Camiño do Chan de Treballs, on ja despunten les torres de la catedral. Travessem el parc Pablo Iglesias, on es troba l’aqüeducte medieval conegut com Posa’t Mantible, de temps de l’arquebisbe Gelmírez. En arribar a l’avinguda de Castelao ja no trobem senyalització fiable, així que hem de creuar pel semàfor l’avinguda Xoán XXIII i entrar en la paral·lela rúa dona Pastoriza.

  Enllacem de front per rúa dos Basquiños per prosseguir per rúa Santa Clara, que passa a ser la rúa dues Loureiros. Per la porta dona Pena i la plaça de Sant Martín Pinario, on veiem des d’una altra perspectiva aquest monestir, accedim a la rúa dona Troia. Gens més sortir prenem a la dreta la rúa dona Acibechería, la dels mestres que llauraven l’atzabeja, confluint així amb els pelegrins que venen del Munti do Gaudeixo. Per la plaça de la Inmaculada, entre Sant Martín Pinario i la façana nord de l’Azabachería, atrets pel so d’alguna de les gaites que ressonen en el passadís, completem els últims metres que ens separen de la plaça de l’Obradoiro

 • Km 16,5. Santiago de Compostel·la (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Després de pujar per l’escalinata de la catedral, admirar el Pòrtic de la Glòria, donar l’abraçada al Sant i descendir al seu sepulcre, la gran majoria es dirigeix a l’Oficina del Pelegrí. Està en la rúa dones Carretes, 33 (nou emplaçament!), carrer pegat a l’Hostal dels Reis Catòlics que desemboca a la Plaça de l’Obradoiro. Esperarem el nostre torn, emplenarem un petit formulari, ens posaran el segell de Santiago en la credencial i ens donaran, si així ho volem, la Compostela (gratuïta) i el també opcional Certificat de Distància, on apareix el dia i el punt d’inici de la peregrinació, els quilòmetres realitzats, a més del dia de l’arribada i la ruta per la qual s’ha peregrinat (3 euros). Els últims anys recomanen des de l’Oficina del Pelegrí segellar un parell de vegades per dia la credencial a Galícia, entre mitjanes i al final d’etapa, però si no es fa no passa gens, a ningú que recorri almenys els últims cent se li nega la Compostela. En horari d’estiu (en Setmana Santa i de l’1 d’abril al 31 d’octubre) obre tots els dies de 8 a 21 hores i la resta de l’any de 10 a 19 hores. Telèfon: 981 56 88 46.

  • Als peus de la Torre del Rellotge o Berenguela, a la plaça de les Argenteries, es troba la Consigna Oficial de Campus Stellae. Disposa de magatzem i dipòsit de motxilles, bicicletes i equipatge. Cuesta 2 euros i es poden deixar les pertinences durant 24 hores. Hi ha descomptes si es deixa per diversos dies i hi ha preus especials per a grups. També ofereixen enviaments a Espanya i països de la Unió Europea de maletes, motxilles i bici; servei d’internet, wifi, impressió de tiquets, servei per hores de coworking i assessorament de mitjans de transport i excursions. Telèfon: 981 52 27 88.

  • Aquells bicigrinos que vulguin enviar embalar i enviar la bicicleta de tornada a casa poden consultar aquest apartat de la guia: https://caminodesantiago.consumer.es/como-salir-de-santiago/

  • Al gener de 2015 es va inaugurar en el Pazo de Xelmírez de la catedral de Santiago un espai divulgatiu permanent del Pòrtic de la Glòria. La mostra inclou aplicacions interactives, projeccions audiovisuals, panells explicatius i fotografies. També exposa els treballs de restauració desenvolupats en aquesta obra mestra del romànic.

  • La Ciutat de la Cultura de Galícia ha inaugurat en el seu Museu Centro Gaiás l’exposició ‘Camino, L’Origen’ amb 150 obres d’art que ofereixen una visió de la ruta jacobea des dels seus orígens amb obres mestres de grans artistes com Dürer o Murillo i onze intervencions artístiques de creadors contemporanis. Dates: 13 de març-13 de setembre de 2015. Horari: dimarts a diumenge d’11 a 20 hores. L’entrada general és gratuïta tots els diumenges i per als pelegrins que presentin la Compostela. Resta de públic: 4 euros i 2 euros la reduïda.

  Observacions

  Què veure, què fer

  • SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA:
   Per fi, Santiago de Compostel·la i les seves torres barroques de la catedral. La meta de la gran ruta jacobea. Santiago és una gran ciutat que supera els 95.000 habitants que compagina la modernitat de la plaça Vermella i l’aeroport de Lavacolla amb l’halo misteriós, religiós, romàntic i cosmopolita de la seva ciutat vella. El feliç caminante descobreix una ciutat de pedres enfosquides pel pas del temps i per la humitat. Rúas velles amb olor a Ribeiro i a polp es disseminen per tot el Casc Antic. La catedral, en plena plaça de l’Obradoiro, representa el culmen del Camí. En ella descansa, segons la llegenda, l’Apòstol que ha fet que milions de pelegrins emprenguin un viatge ple de cansament i experiències que es convertiran en records per a tota una vida. El millor és fer-se amb alguna esplèndida guia que li faci recórrer amb sentit per la històrica ciutat. Llavors comprendrà millor la bellesa del preciós i filigranero Pòrtic de la Glòria, obra del Maestro Mateo, la plaça de les Argenteries, l’Ajuntament, l’Azabachería , l’Hostal dels Reis Catòlics i cada llosa de la impressionant plaça de l’Obradoiro.

  • Més informació en:

  www.patrimonio.consumer.es/santiago-de-compostela

  www.santiagoturismo.com/

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la del Camí Inglés

  Etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira

  L’itinerari

  L’itinerari comença, no podia ser d’una altra manera, a l’església de Santiago de la Corunya, exemple del romànic dels segles XII-XIII sobre el qual es van establir els gremis més antics de la ciutat i on es reunia el Concejo en la Baixa Edat Mitjana. En el timpà de la portada hi ha esculpida una imatge de Santiago a cavall i a l’interior una altra policromada de Santiago pelegrí que mereix la pena contemplar. Del carrer de Santiago baixem per Porta Real fins a l’avinguda de la Marina. Al costat dels jardins de Méndez Núñez, on es troba l’Oficina de Turisme de Galícia, travessem de front el Cantó Gran i Petit, amb les seves magnífiques galeries, que recullen la llum de l’Atlántico i la reparteixen per tots els racons. Sempre de front, tenint les dàrsenes i molls a mà esquerra, continuem per Sánchez Bregua i l’avinguda de Linares Rivas. Al final d’aquesta última es gira a mà esquerra per prosseguir pel carrer Fernández Latorre i Marquès d’Amboage (Km 2,7).

  Enllaça amb el carrer dels Cavallers (a l’esquerra deixem l’estació d’autobusos, una bona referència), Al final d’aquesta via hi ha una fita jacobeo, no ben posicionat, que ens porta a pujar l’avinguda de Monelos. Després de 700 metres arribem a una rotonda i seguim per l’esquerra en adreça Eiris/Santiago. Continuem un altre mig quilòmetre per Monelos i, ull!, girem 90º a la dreta per travessar el lloc d’Eirís (Km 4,5) .

  Atenent a algunes fletxes marcades en el sòl, viraremos a l’esquerra pel lloc de Muntanya Mera per baixar a l’avinguda Pedralonga. Baixem a la dreta per agafar el tram comú amb la N-550 que ens porta fins a O Portazgo, primer nucli del Concello de Culleredo (Km 6,4) . En breu, passat el p.k 4 de la Nacional, girem 90º a l’esquerra per la rúa Riu de Cinquenes. El tros següent està mal senyalitzat!. Cal prendre el segon carrer a la dreta, la d’Eduardo Blanc Amor, i després seguir baixant per la de l’esquerra, Jorge Guillén. Arribats al peu de l’AC-211-Avinguda de Fonteculler la creuem de front i 80 metres després arribem al passeig de la rigui do Burgo, on una altra fita jacobeo ens dona la benvinguda (Km 7,2) .

  La ria suposa donar una llarga marrada però hem de cenyir-nos als pelegrins que ens van precedir. En aquesta ria, desembocadura del riu Mer, també van tenir lloc nombrosos desembarcaments jacobeos. Apunta Luciano Huidobro que “el seu nom, Burgum Fari, com se li cita en documents del segle XII, prové de ser població fundada en territori del Faro, com llavors es deia a l’actual Coruña”. Cita també que aquí es van establir els templarios, afavorits pels senyors de Trava i que van fundar la Pobla del Burgo i la seva església de Santiago, que veurem una mica més avanci. Remuntar la ria ens portarà una mitjana horita, després de la qual arribarem a la població. A l’entrada interessa detenir-se al costat del pont medieval, probablement dels segles XIV-XV, situat a mà esquerra (Km 10) .

  Visitem de seguit l’església de Santiago, amb els seus tres absis semicirculars i portada barroca del XVIII. Molt ull!, just passat el pont de les vies cal desviar-se 90º a l’esquerra pel carrer del Pujol (podem entrar primer al nucli, que compta amb bars i comerços i tornar a aquest punt). Va paral·lela a les vies i torça a la dreta cap al carrer de Pablo Picasso. Pugem a l’avinguda de Galícia, on torcem a l’esquerra, i passem sota l’AP-9 . Pels carrers dels Pelamios i Eladio de l’Església travessem el lloc de Carcebelo. El carrer Sant Xiao afronta l’últim repecho fins a l’església del mateix nom, parròquia d’Almeiras (Km 11,3) .

  En a la zona de descans s’erigeix una estàtua del Cavaller d’Almeiras, que ve a representar la figura que adornava un sepulcre del segle XV, i que va ser trobat en el temple. Des d’aquest teso hi ha una bona vista de la ria d’O Burgo i de la Corunya. Continuem per la pista veïnal, deixant a un costat el poliesportiu, travessant el lloc de Choeira i passant al d’Alvedro . A escassos 400 metres a la dreta es troba l’aeroport de la Corunya. Molta atenció! , aquí en Alvedro, en la rúa de l’arquebisbe Xelmírez, cal girar 90º a l’esquerra (si arribem fins a la cerveseria La Nou és que ens hem passat l’encreuament). La pista envolta el castro d’Alvedro i baixa en picat al parc empresarial d’Alvedro, paral·lel a la N-550. Passat el ciment i els carrers de l’abecedari, agafem un camí per creuar el riu Valiñas pel pont medieval de Xira (l’arc es troba sota el camí i només pot distingir-se des d’un lateral) (Km 13,6) .

  Passem d’aquesta manera al Concello de Cambre. Creuem de front l’AC-214 en el lloc de Xira, lloc de la parròquia de Santiago de Sigrás (al costat de la carretera hi ha un bar). Prosseguim també de front per on indica Col·legio Torrent Ballester i ascendim pel lloc de Sigrás d’Abaixo. En arribar a un creuer les indicacions ens fan girar a la dreta i arribem a Casa Atocha, situada en el lloc de Sobrecarreira. A escassos metres ens trobem amb l’església de Santiago de Sigrás, tota una fita en aquesta jornada. El conjunt ho componen el creuer de 1867, l’església – que conserva elements romànics malgrat les reformes – i la casa rectoral que antany va ser hospital de pelegrins. El lloc convida al descans (Km 14,5).

  Baixem per pistes veïnals a creuar la DP-1702, ja en territori de Sant Joan d’Anceis, una altra de les parròquies del Concello de Cambre. Un camí condueix al pas sobre l’A-6, al costat de la N-550. Ens desmarquem de la nacional per la pista veïnal, visitant els llocs de Rocha i O Drozo. En aquest lloc pararem al costat del pazo d’O Drozo i la font de SantAntonio , on hem marcat el punt intermedi d’Anceis, equador exacte de l’etapa (Km 16,8) .

  Després de la plaça de Sant Marcos el Camí Inglés gira a la dreta, combinant pistes veïnals amb algun agraït tram de terra. Abandona d’aquesta manera el Concello de Cambre per entrar en el de Carral. El primer lloc és Lameira, de la parròquia de Sant Martiño de Tabeaio. Recognoscible perquè al peu del Camí es troba la fleca Dona Cunha, un altre lloc adequat per deixar anar la motxilla (Km 18,7) . El Concello de Carral, a més, té en el pa el seu producte estavella, que traspassa fronteres. Tot seguit descendim fins a l’àrea de descans de Lameira, amb bancs i font i situada en un recinte emmurallat. Una mica més avanci, després d’una lleugera pujada que porta a l’encreuament de Corpo Sant se segueix a mà esquerra en direcció a Belvis i Sergude. Les valls del Brexa i Barcés ens esperen.

  Per un bon tram de carretera veïnal se surt de la parròquia de Tabeaio per entrar en la de Sant Xián de Sergude. L’alberg de pelegrins de la Xunta inaugurat al juliol de 2014 queda al peu de la ruta. També el bar-estanco Casa Adolfo. Baixem fins al riu dona Brexa i res més creuar-ho deixem la carretera per la dreta, superant un fort desnivell. Puja al lloc d’O Penedo, de la parròquia de Santa Baia de Cañás. Una pista ens porta al lloc d’Atalaia , on creuem l’AC-0106 (Km 22,5). . Per un tram de terra, molt escassos fins al moment, entrem en el Concello d’Abegondo, parròquia de Sarandóns. Arribem al lloc d’Aquelabanda . Abans de creuar el Barcés, es troba el Bar Centro (Km 23,5).

  La capella de Sant Joan dona pas al riu Barcés i al lloc de Calle. Inicia en aquest punt el tram més dur, no només de l’etapa sinó de tot el Camí. Per començar un llarg ascens per asfalt passant per Bordel. Aconseguir l’AC-222 ens va a portar més de mitja hora (Km 26,2). Tornem així a terres del Concello de Carral. Abandonem immediatament la carretera per l’esquerra. En Peito (la fita del Xacobeo indica 48,173 km a Santiago) el desnivell no dona treva, encara més, s’endureix. L’antena de radi situada diversos quilòmetres més amunt es converteix en el mannà. Sortim a l’AC-542 , ja en el Concello d’Abegondo, que deixem pel voral esquerre. Un camí nítid, que es converteix després en una simple rodada sobre els prats, arriba a un espectacular túnel de llorers que mor en la carretera en el lloc d’As Travesas. Aquí es troba el bar-estanco Casa Avelina (Km 30,3).

  L’etapa dona els seus últims espertenecs pel voral de l’AC-542 . Just passada la subestació elèctrica deixem la carretera per l’esquerra i enfilamos una recta de parcel·lària. Serà en girar a la dreta quan ens unim al Camí Anglès que ve des de Ferrol (la fita té una petxina de pelegrí en cada costat). En el tram final salvem el rego dos Outeiros i viramos a la dreta per apropar-nos fins al lloc d’Hospital de Boira. La parròquia de Boira pertany administrativament al Concello de Mesía però està enclavada com una illa en el d’Ordes. L’alberg de pelegrins de la Xunta, el primer que es va construir en el Camí Inglés, està aixecat sobre el solar de l’antic Hospital de Pelegrins, fundat cap a 1140 i annexionat al maig de 1175 a la catedral de Santiago (Km 33,6) .

  Les dificultats

  • Setanta-cinc quilòmetres separen la Corunya de Santiago, no els suficients per obtenir la tan demandada Compostela, i fet pel qual el tram entre la Corunya i Hospital de Boira, on s’uneix amb el procedent de Ferrol, és tan poc conegut i transitat pels pelegrins. Així, la Corunya, ja no gaudeix de l’ambient jacobeo que va ostentar, sent otrora el port més concorregut de pelegrins, arribats sobretot d’Anglaterra, Irlanda i Escandinàvia. Recomanem vivament als pelegrins del Camí Inglés que incloguin també aquesta etapa en el seu sarró, potser completant-la la primera de totes i tornant amb autobús des de les rodalies de Boira fins a Ferrol per realitzar l’altre itinerari que porta a Santiago.

  • La credencial es pot aconseguir en la mateixa parròquia de Santiago de la Corunya. Als matins solen obrir d’11:00 a 13:00 i a les tardes a partir de les 19:00. Els diumenges d’11:30 a 12:30 i a les 20:00. Per a més informació i per confirmar els horaris. Telf: 981 20 56 96.

  • En Hospital de Boira es va inaugurar al gener de 2016 el bar-casa de menjars “Casa Graña”.

  • A quilòmetre i mitjà de l’alberg d’Hospital de Boira (seguint el Camí cap a Sigüeiro, a 300 mt d’un desviament a mà dreta), es troba la Pensió Fonda Novo. Disposen de 9 habitacions i cafè-bar. Telèfons: 981 69 27 76 i 678 585 431.

  Observacions

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira del Camí Inglés