Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí Inglés

Etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

L’itinerari

Avisos importants!L’alberg de Covas ja no acull pelegrins, el Concello no ho considera necessari i el recuperen per a altres usos.

L’itinerari d’aquesta primera etapa es veu modificat lleugerament per obres! A més, en aquesta i en les etapes successives el trajecte ha variat en alguns trams respecte a la descripció, ja que la Xunta de Galícia està adaptant una nova senyalització i delimitant un altre recorregut del Camí Anglès.

 • Km 0. Ferrol (Tots els serveis)

 • En la mateixa dàrsena de Curuxeiras comença el Camí Anglès. Un monòlit de pedra amb l’escut de Galícia llaurat, on les set creus representen les set províncies de l’antic Regne de Galícia, constitueix el primer senyal d’aquest itinerari de 121 quilòmetres, que amb un marcat rumb nord-sud separa el perdulari Ártabro de la catedral compostelana. Accedim al carrer Carmen Curuxeiras, via decadent del primitiu Ferrol Borrissol format per carrerons, sota una de les portes de la ja extinta muralla. Aquí se situava l’antic Hospital de Pelegrins de l’Esperit Sant, destinat d’igual manera a pobres i malalts i que va funcionar fins a 1780.

  L’itinerari urbà continua per la Rúa San Francisco i passa al costat de l’església del mateix nom, de torres truncades i l’aspecte actual de les quals data de 1757. Just després ens topem amb el Parador Nacional, de 1960, amb les seves característiques galeries envidrades, i amb el palauet de Capitania. Tots dos estan envoltats pels jardins d’Herrera, excel·lent mirador sobre la ria, les drassanes i els dics militars on s’alça l’obelisc en memòria del brigadier Do Cosme Churruca, que va morir en la batalla de Trafalgar.

  Seguim de front per la rúa Real, on inicia el barri de la Magdalena, d’habitatges modernistes i dissenyat en forma de tauleta de xocolata amb sis carrers paral·lels tallades per altres nou transversals. Sempre per la rúa Real deixem a mà esquerra la plàcida i al seu torn concorreguda plaça del Marquès d’Amboage. Posteriorment, just en arribar a la plaça d’Armes, abandonem la rúa Real girant 90° a la dreta per la rúa Terra o carrer de la Terra . Desemboca als Jardins del Cantó de Molins, que es creuen en el sentit de la marxa (ull perquè la fita jacobeo queda sota l’ombra dels arbres i s’aprecia realment malament!). A la sortida del parc prenem l’avinguda de González Llanos per a veure l’Arsenal de mitjan XVIII i accedir al barri portuari d’Esteiro (Km 1,6) .

  El traçat urbà continua per la rúa Taxonera i l’avinguda Marc Maó, al costat de les casernes de la Infanteria de Marina i envoltant el perímetre de la muralla de les drassanes ferrolanos. En la rotonda del Diapasó es gira a la dreta per a passar al costat de la presó militar i l’Escola d’Especialitats Antonio d’Escó. Ens trobem en el barri de Caranza, el més poblat de Ferrol. Després de l’ancorada de Caranza, on es troba l’Auditori , arribem a la rotonda de la Mar (decorada per un instrument de corda). En ella girem de nou a la dreta per a agafar l’avinguda de la Mar, que circula pegada a la ria. Al costat d’ella, envoltada de zona verda, se situa la capella de Santa María de Caranza, un bon lloc per a prendre’s un breu descans (Km 4,7) .

  El passeig continua envoltant la ria de Ferrol, una de les Ries Altes, i ens obsequia amb una panoràmica dels municipis situats en l’altra riba: Neda i Fene. Deixant el camp de futbol de Caranza a l’esquerra, passem sota la FE-14/N-651 i ens dirigim per l’avinguda Nicasio Pérez al pròxim Polígon Industrial A Gándara, situat en el Concello de Narón.

 • Km 6,4. Polígon industrial A Gándara (Bar)

 • A l’entrada girem a la dreta per la rúa Luis Seoane i en 200 metres de nou a la dreta pel passeig pegat a la zona inundable de la ria. Ull! , més endavant, a causa d’unes obres, en arribar a la rotonda on es troba Grues Eiriz, cal girar a l’esquerra en direcció a Faisca i pujar posteriorment a la dreta. Una vegada a dalt deixem la carretera i prenem a la dreta una senda paral·lela a les vies. Les creuem per un pas subterrani per a accedir al lloc de Faisca .

 • Km 8,6. A Faisca

 • Continuem a la dreta pel Camí do Vilar i més endavant, atenció perquè es tracta d’un altre punt conflictiu!, prenem el desviament de la dreta (no seguir de front). Travessem un túnel sota la FE-11 i continuem a l’esquerra fins al lloc d’O Couto. En menys de cinc minuts arribem al costat del monestir de San Martiño de Xubia, també conegut com mosteiro do Couto. Val la pena visitar la seva església romànica de tres naus de primera meitat del XII, data en la qual passa a ser un priorat més de l’Abadia de Cluny. Els seus tres absis semicirculars, plagats de variats canecillos, tampoc han de passar desapercebuts. Desgraciadament, la reforma esdevinguda en el segle XVIII va esborrar de l’escena romànica gran part del conjunt.

 • Km 9,7. Monestir de San Martiño de Xubia

 • Al costat del creuer deixem la pista asfaltada i agafem a la dreta el Camí do Salt. Arribats a aquest punt, el pelegrí ja haurà observat que al costat de les fites jacobeos destaquen altres decorats amb un peix vermell. Es tracta de l’itinerari cap al santuari de San Andres de Teixido, on va de mort qui no va ser de viu, i que coincideix fins a O Ponto amb el traçat del Camí Anglès. Amb vista cada vegada més pròximes de Neda i Fene, concellos escampats sota les muntanyes d’Ancos i Marraxón, veiem a baix les cases del lloc d’O Salt i arribem entre eucaliptus al costat de la variant FE-11. Seguim el seu deixant en paral·lel i la superem per un divertit pont. El Camí Anglès visita posteriorment el lloc d’Outeiro .

 • Km 12,1. Outeiro

 • Des d’aquest alturó l’itinerari baixa fins a l’immediat molí d’As Aceñas del segle XVIII, que se servia de l’aigua de les marees per a la mòltaa. Hi ha una restauració prevista però avui dia només hi ha maquinària oxidada i esquelets d’embarcacions. Arribem a O Ponto, on es desmarca per l’esquerra el camí de Sant Andrés de Teixido, però no arribem a entrar de ple en la població. Encreuem el braç d’aigua del Freixeiro al costat de la metal·lúrgica Megasa i continuem vorejant la ria pel passeig de Riveira. En quinze minuts ens presentem en el pont sobre elriu Gran del Xubia, que desemboca aquí mateix i que fa de límit entre els Concellos de Narón i Neda. A l’altre costat, envoltat d’un ampli jardí, ens espera ja l’alberg de pelegrins.

 • Km 15. Neda (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • La jornada no comporta dificultats físiques i pot cobrir-se en un matí. Alguns pelegrins opten per arribar el primer dia fins a Pontedeume però hem de citar que són 31 quilòmetres i que, si no s’està acostumat a caminar, aquest esforç inicial pot passar factura en les següents etapes.

  • Cal prestar molta atenció a la senyalització a Ferrol. En el barri de la Magdalena les petxines estan en el sòl i és fàcil que les tapi algun cotxe. Recordeu que cal seguir sempre de front per la rúa Real i, just en arribar a la plaça d’Armes, desviar-se 90è a la dreta per la Rúa dóna Terra.

  • Després de Ferrol escassegen els bars i cafeteries. Abans hi havia un bar al costat del Camí però han modificat el traçat i queda a desmano. De fer una pausa, el més recomanable és buscar un bar en el poligono de Gándara de Narón (Km 6,4).

  Observacions

  • Obres!: Les excavacions, a causa de les obres del col·lector general, acompanyen al pelegrí des de l’inici de l’etapa, reapareixen en Caranza, en el polígon de Gándara i després per tot el passeig marítim fins al pont per als vianants de l’alberg de Neda. Manolo Grueiro, un dels pares del Camí Anglès ens informa: “Passat el molí d’As Aceas s’arriba al passeig marítim. Allí unes tanques impedeixen el pas i ens desvien a l’esquerra, cap a la carretera, que està a curta distància, on hi ha una rotonda. Una vegada allí, prendre uns metres a l’esquerra per a creuar un pas de zebra, i per la vorera de l’altre costat, prendre a la dreta fins al primer pas de zebra, que creuem una altra vegada, enfront d’una cerveseria que ofereix desdejunis i menú del pelegrí, segellant també la credencial. És millor fer-ho així per seguretat (surt allí l’autovia i hi ha un trànsit intens), però també perquè ens toca el sol de front, molt molest per a la vista, i d’aquest costat ens donen ombra els edificis. Per aquesta, seguir tot recte unes deu pomes, fins al pont carreter del riu Xubia, que creuem. Immediatament, prenem a la dreta pel moll, en direcció al pont per als vianants de doble arc, on està l’alberg. A partir d’aquí, seguir els senyals del Camí”.

  • Al juliol de 2016 va obrir a Ferrol la primera oficina del pelegrí del Camí Anglès, batejada amb el nom Via Compostellam i identificada amb un grafiti de Pablo López en el qual es vincula la imatge de Ferrol amb la de Santiago. Se situa en els baixos rehabilitats de l’edifici Maristany i comparteix espai amb l’oficina de turisme. En l’oficina disposen de tota la informació relativa al Camí Anglès i es pot segellar la Compostela. L’horari d’obertura és de 10.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 19.30.

  • A Ferrol es pot obtenir la Credencial en la cocatedral de Sant Julián (San Xiao). Obre diàriament de 10.30 a 13.00 i a la tarda de 18.00 a 20.00. Telèfon: 981 35 47 25. També tenen credencials en la seu del Bisbat, al carrer Miramar. Obre de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30. Telèfon: 981 35 32 95.

  • També es pot sol·licitar informació sobre el Camí Anglès en l’Oficina de Turisme de la Xunta del carrer Magdalena. De dilluns a divendres obre de 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 18.00. Els dissabtes obre de 10.00 a 12.30. Telèfons: 981 33 71 31 i 981 31 11 79.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda del Albergs

  Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  L’itinerari

 • Km 0. Neda (Tots els serveis)

 • Plácido i bell passeig el que iniciem al costat de l’alberg de pelegrins de Neda. Un tour interpretatiu sobre lloses i passarel·les de fusta que salven les Marismas del riu Belelle, un dels escassos aiguamolls que habiten la ria de Ferrol. Després de creuar un rierol del Belelle girem 90º a l’esquerra para, després de sortir a la carretera que divideix la localitat, visitar l’església barroca de Santa María. És de 1721 i custodia el Crist de la Cadena, una talla gòtica d’estil Tudor que va arribar a Neda en 1550 a bord d’un vaixell britànic que fugia de les persecucions anglicanes.

  Creuant la passarel·la sobre el riu Belelle, que rememora el pas per un antic pont, accedim al carrer El Paradís, que enllaça amb la rúa Real. De nítid traçat medieval, està flanquejada per habitatges porticats dels segles XVII i XVIII. En la part més alta ens espera la Torre del Rellotge, de 1786. Adossada a ella i a la Casa Consistorial es troben les restes de l’Hospital de Pelegrins del Sancti Spiritus, fundat en 1500 per Margarita Fernández do Vilar i el seu marit. A l’altre costat de l’escala creix un teix plantat per la Confraternity of Saint James (Km 2,1).

  Descendim per la mateixa rúa Real i en arribar a la plaça Rectoral dobleguem 90º a l’esquerra per la rúa General Morgado. Si continuem uns metres de front podem visitar l’església de Sant Nicolás, que llueix en el mateix atri un dels creuers més antics de Galícia juntament amb el de Melide. Tant en l’anvers com en el revers, la figura de Crist està representada de forma tosca i desproporcionada. La rúa General Morgado ens porta a passar sota l’AP-9, després de la qual girem a l’esquerra per pujar a l’AC-115. La seguim per la dreta al costat del Bar Gil per agafar en breu el camí do Murallón, que parteix al costat de la marquesina situada en el voral esquerre (Km 3,3) .

  Trenquem a suar per la faldilla del Marraxón, on obtenim les millors vistes de la ria de Ferrol juntament amb els concellos de Narón i Neda. Des de l’alt descendim a la dreta pels llocs de Silva i O Puntal d’Adalt . Passat aquest últim, en lloc de baixar a la carretera, es gira a mà esquerra pel lloc de Conces. Gens més passar un safareig visitemA Fonte do Camp , el primer lloc del Concello de Fene en el Camí Inglés. El següent rueiro serà A Casanova, després del qual creuarem la N-651 per passar al costat de la Casa del Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene (Tots els serveis)

 • Atenció! perquè uns metres després cal prendre a mà esquerra el carrer de Fraga i torçar de seguit a la dreta pel carrer de l’Alcalde Gerardo Díaz. Estem en el lloc d’As Foxas, que passa el testimoni als de Chamoso i Mundín, tots dos de la parròquia fenesa de Sant Esteban de Perlío. Al costat del safareig de Mundín girem a l’esquerra i pugem, per fi, per un camí de terra abordat per un tupido helechal i sota el bosc mixt de caducifolis i eucaliptus. Ascendeix fins a la N-651 però el Camí no la creua, no obstant això sí passa sota el viaducte Romariz de l’AP-9 (Km 8,2) .

  De Rego dona Moa seguim a l’immediatRomariz, llocs de la parròquia de Santiago de Barallobre. Un camí estret entre hortes i un altre més obert ens porten fins al polígon de Vilar do Colo, entre els Concellos de Fene i Cabanas. A l’entrada podem fer una pausa a l’Àrea de Servei, que compta amb cafeteria i restaurant.

 • Km 9,2. Polígon de Vilar do Colo (Bar-Restaurant)

 • En la mateixa rotonda d’entrada cal girar a l’esquerra i continuar de front durant 700 metres fins al final del carrer. Girem de nou a l’esquerra i creuem posteriorment el riu Baa (es tracta d’un desviament provisional per obres i aquest tram està subjecte a canvis). Un nou camí ens porta a sortejar l’AP-9 per un pont, després del qual girem a l’esquerra i seguidament a la dreta. Apareix llavors a escena el vell Camí ral, enfonsat pel pas dels caminantes i, sobretot, per les bèsties i els carros, que descendeix fins al lloc de Pena do Pico (Km 11,3).

  Pel vallejo banyat pel riu Laraxe, amb els seus vells molins, aconseguim O Val i una estona després O Batán, després del qual girem a mà esquerra per arribar a A Torre, tots ells llocs de la parròquia de Sant Martiño de Porto. Molta cura en sortir a l’AC-122 (si la seguim uns metres a la dreta podem visitar l’església de Sant Martín, construïda en 1788), que creuem de front per baixar per unes escales i passar sota el pont del ferrocarril. Deixem a mà esquerra la capella de la Magdalena (Km 13,6), tota una provocació estilística dels anys 60 que rememora l’antiga ermita ja citada en 1611, i arribem a la platja de la Magdalena.

 • Km 13,6 Platja de la Magdalena (Bar)

 • El Camí Inglés avança pel passeig i la pineda impedeix veure l’arenal, així que podem prendre’ns la llicència de cobrir el tram per aquesta plàcida platja de sorra fina i blanca, més tenint ja enfronti Pontedeume. Al final del passeig girem a l’esquerra en la rotonda i creuem el pont sobre el riu Eume, que desemboca aquí mateix en la ria de Llauris. El pont de pedra original ho va manar construir el cavaller Fernán Pérez d’Andrade, sobrenomenat el Bé, al segle XIV i constava de gairebé 70 arcs, amb les seves torres, capella i hospital de 12 llits. Després de la remodelació de finals del XIX es va quedar en els 15 arcs actuals. A l’altre costat del pont girem a la dreta i seguim al costat de la ria fins al moll esportiu. L’alberg de pelegrins es troba just enfronti, en un dels baixos de pedra que servien de magatzem als pescadors (Km 16).

 • Km 16. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Igual que ahir, l’etapa no presenta dificultat física alguna. És una mica més dura que la inicial per l’ascens des de Fene fins al polígon de Vilar do Colo, però tan sols són 140 metres de desnivell.

  • Al polígon de Vilar do Colo hi ha diverses senyalitzacions, encara que ambdues porten a sortir pel mateix lloc. Pareu esment a les fletxes, moltes d’elles ja blanquegen.

  Observacions

  • L’Oficina de Turisme de Pontedeume està en la primera planta de la Torrassa dels Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTelèfons: 981 43 02 70, 607 562 696.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume del Albergs

  Img perfil etapa 02 ingles
  Etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

  L’itinerari

  Avisos!

  El recorregut d’aquesta etapa ha variat considerablement respecte a la descripció i el mapa que acompanya. Les noves fites (que acompanyen una fletxa groga al símbol de la petxina de pelegrí) i els nombrosos canvis de traçat duts a terme per la Xunta de Galícia en tot el recorregut del Camí Anglès han minvat l’encant d’aquesta ruta jacobea i han afegit una major perillositat, augmentant l’asfalt i els encreuaments perillosos.

  Des de primavera de 2014 ja hi ha alberg de pelegrins intermedi en aquesta llarga etapa. Es troba en el lloc de Presedo, a uns 12,5 quilòmetres de Betanzos. A 400 metres d’aquest alberg i al peu del Camí Anglès es localitza la Fonda Museu Xente no Camiño, afegint més serveis a aquesta etapa. (veure informació en aquesta descripció i en el llistat d’albergs)

 • Km 0. Betanzos (Tots els serveis)

 • De nou per la rúa do Castro tornem els nostres passos cap a l’animosa plaça dels Germans García Naveira, passant abans al costat de la Casa del Concello. Travessem la plaça de front però pel marge dret, deixant a mà esquerra l’estàtua dels Naveira, i passem al costat de l’Oficina de Turisme. La rúa do Rotllo condueix en línia recta i sense pèrdua fins al pont vell d’As Trenques, sobre el riu Mendo. Consta d’un sol arc i, encara que ja va ser citat en el segle XIII, va ser reconstruït en la primera meitat del XIX (Km 1).

  Creuem el Mendo i, després de travessar de front l’AC-840, girem 90° a l’esquerra en la rúa dóna Trenques. Pugem un bon tros per pista asfaltada entre palmeres, llimoners i figueres i creuem el pont sobre el ferrocarril, pròxim als llocs d’O Terreo i O Farragoto, de la parròquia brigantina de Santiago de Requián (Km 2,3). Uns 600 metres després creuem un altre pont, aquesta vegada sobre l’A-6 , i després d’un parell de girs dreta-esquerra avancem fins al lloc de Xan Frego .

 • Km 3,6. Xan Frego

 • En l’encreuament seguim recte fins a la carretera de Vilacoba DP-0105. La seguim uns metres per l’esquerra i prenem el primer desviament a la dreta, que per pista ens porta fins al camp de futbol de Limiñón. Ens trobem ja en el Concello d’Abegondo i també amb el primer tram de terra de la jornada. Ja no tornarem al paisatge de ries i marenys. El Camí Anglès es fica de ple a l’interior gallec. El camí boscós desemboca de nou en la carretera, que seguim a la dreta per a travessar el riu Mer. Sortim de la via per l’esquerra i entrem en la parròquia de Cos. Passant al costat d’una estació de regulació de gas arribem fins a l’església de San Estevo de Cos, situada en el lloc d’Igrexa.

 • Km 7,7. San Estevo de Cos

 • Després de l’església girem a la dreta i sortim de nou a la carretera, que seguim per l’esquerra. Tan sols 150 metres perquè de nou deixem l’asfalt per la dreta per a passar per una casa d’O Carballal. Ens surt al pas l’AC-0106 i tirem uns metres a l’esquerra per a recuperar el rumb. S’agraeix la posterior corredoira, amb pasal sobre rierol inclòs, que desemboca, com no, en una altra pista pavimentada. Ens introdueix en la parròquia de Santiago de Meangos i entre encreuament i encreuament visitem els llocs d’O Souto i Cim de Vila Km 9,5) (a la dreta, sobre l’altell, podem veure l’església de Santiago).

  Sortim de Cim de Vila per l’esquerra i després de nombroses bifurcacions per aquestes pistes rurals baixem fins a l’inici de la parròquia de Presedo. Coincideix amb el començament d’un tram herbós i l’aparició de l’antic Camí ral, que aporta frescor després de tanta pista. Un altre posterior tram asfaltat ens situa en la DP-0105, on creuem el pont sobre el rego do Fontao (Km 11,8).

  Dos-cents metres més endavant deixem la carretera per un camí que sorgeix a mà esquerra (si continuem 450 metres per la carretera arribem a Presedo, on es troba l’alberg municipal de pelegrins.

 • Presedo (Bar-Fonda al peu del Camí. Alberg a 450 metres de l’itinerari)

 • La Fonda Museu Xente no Camiño ho trobarem al peu de l’itinerari, sense necessitat de desviar-se. Entre camins i pistes rurals, sense perdre de vista la senyalització mentrestant encreuament, passem pels últims llocs de la parròquia de Presedo, com el d’Agra , i entrem en la de Leiro , on coneixem la seva església de Santa Eulalia.

 • Km 14,4. Santa Eulalia de Leiro

 • Reprenem la marxa de front, passant el lloc de Francs, i marxamos per una pista de terra que ens obsequia amb un fugaç túnel de llorers. Surt a les cases de Boucello , lloc recognoscible pel dipòsit d’aigua. Baixem fins a una recta asfaltada de 700 metres, paral·lela a la carretera, que condueix a Freán , primer lloc de la parròquia de Sao Tomé de Vilacoba (Km 17,2).

  Deixem la carretera per la dreta en la primera corba i ens internem per una senda pròxima al riu Mer. En arribar a una bifurcació cal triar la sendera que puja a la dreta, ja que el de l’esquerra, entre la mala herba, arriba a un molí derruït al costat del llit. Pugem fins a una casa i baixem a mà esquerra fins a la carretera. Ens trobem en el lloc de San Paio, on està l’esperat i ja arxiconegut bar Casa Julia-A Petitona, regentat per la seva filla Amelia.

 • Km 18,1. San Paio (Bar)

 • Després de la capella de San Paio i just abans del p.k 154 sortim de la carretera al costat d’un safareig. Dóna principi així el tram més dur del Camí Anglès des de Ferrol. Seran més de 300 metres de desnivell fins a arribar a A Malata. Al costat de la primera rampa observem l’església de Sao Tomé de Vilacoba, que acull també en l’exterior una figura de San Paio màrtir (Km 18,5) .

  Superem el primer repecho i girem a la dreta en el lloc d’O Vieiro. Uns 400 metres després torcem a l’esquerra i arribem a O Muntanya, on part un camí exigent amb diverses revoltes que ens donarà la punta. Ascendeix fins a Fontenla , on com a aigua de maig s’expandeix una planícia solcada per una recta quilomètrica (Km 20,4) . Passa per l’àrea recreativa de Vizoño i arriba a una pista perpendicular, que creuem de front per a accedir a un camí herbós. En un clar se’ns apareix de sobte el cruceiro de Sant Pere de Vizoño, tot un halo de misteri en la solitària cruïlla.

  Pròxim està el pont de l’AP-9, que creuem per a continuar ascendint per pista asfaltada fins als voltants del Castre Maior Deixem el desviament a la dreta i Passem seguidament pels llocs d’O Pou i A Malata, el topònim del qual fa referència a una més que probable leproseria. Aquí s’aconsegueixen uns discrets 454 metres d’altitud, la cota més alta del Camí Anglès.

 • Km 25,2. A Malata

 • Superat el tram més exigent, encara toca armar-se de paciència perquè resta més de mitja hora fins a Boira. Res més creuar l’AC-223, roures, eucaliptus i una gran quantitat de tojos o argelagues acompanyen la marxa, inclòs un pasal sobre el rego dos Santeiros. Dos-cents metres més endavant, al costat d’unes granges, desemboquem en una pista ampla i la seguim cap a la dreta. Per aquesta, de front, ve el Camí Anglès que parteix des de la Corunya. De fet veurem que la següent fita que ens fa girar a l’esquerra té una petxina de pelegrí per cada costat (Km 26,5) .

  En el tram final salvem el rego dos Outeiros i virem a la dreta per a acostar-nos fins al lloc d’Hospital de Boira. La parròquia de Boira pertany administrativament al Concello de Mesía però està enclavada com una illa en el d’Ordes. L’alberg de pelegrins de la Xunta, el primer que es va construir en el Camí Anglès, està aixecat sobre el solar de l’antic Hospital de Pelegrins, fundat cap a 1140 i annexionat al maig de 1175 a la catedral de Santiago .

 • Km 28,3. Hospital de Boira (Alberg. Bar-Restaurant)

 • Les dificultats

  • Traçat de muntanya russa i especialment exigent entre San Paio de Vilacoba i A Malata. El Camí Anglès abandona el paisatge marítim i penetra a l’interior, visitant com a dies anteriors multitud de llocs o petits llogarets on cal prestar especial atenció als desviaments.

  Observacions

  • La Fonda-Museu Xente no Camiño, en Presedo (km 13,5), i Casa Julia, en San Paio de Vilacoba (Km 18), són els dos únics bars de l’etapa al peu de Camí. La Fonda-Museu obre de 07.00 a 00.00 tots els dies de la setmana i serveixen desdejunis, menú del pelegrí i compten amb una àmplia oferta de tapes i entrepans. La fonda exhibeix pintures i dibuixos d’Alfredo Erias sobre la imatge dels gallecs de l’Edat mitjana. Telèfons: 981 67 31 20, 678 46 61 34 i 618 49 63 41. Casa Julia no té un horari definit i recomanem encaridament cridar abans per a assegurar-se. Telèfons: 981 63 02 42, 626 134 051.

  • Per a aquells que pernoctin en Presedo, la Fonda Santa Marcos també acosta menjar als pelegrins: menú del dia, entrepans i menú especial del pelegrí. Telèfons: 981 673 585 i 661 089 849.

  • En Hospital de Boira es va inaugurar al gener de 2016 el bar-casa de menjades “Casa Graña”.

  • A quilòmetre i mig de l’alberg d’Hospital de Boira (seguint el Camí cap a Sigüeiro, a 300 mt d’un desviament a mà dreta), es troba la Pensió Fonda Novo. Disposen de 9 habitacions i cafè-bar. Telèfons: 981 69 27 76 i 678 585 431.

  • Cent cinquanta metres més a baix de la Fonda Novo, al costat de la gasolinera Valcarce (amb supermercat), es troba l’hotel restaurant Canaima. Tenen servei de bar-restaurant i 40-45 places distribuïdes en habitacions individuals, matrimonials, triples i quàdruples, totes amb bany, televisió i Wi-Fi. Obren tot l’any menys el 25 desembre i l’1 de gener. Telèfon: 608 817 937 canaimareservas@gmail.com

  • .

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira del Albergs

  Img perfil etapa 04 ingles
  Etapa 5: Etapa d'Hospital de Boira a Sigüeiro

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 5: Etapa d'Hospital de Boira a Sigüeiro

  L’itinerari

 • Km 0. Hospital de Boira (Alberg)

 • Assimilat l’esforç de les etapes precedents, amb el desnivell guanyat ja en les butxaques, avui ens toca gaudir d’una jornada còmoda, mancada dels obstacles naturals que emergien de les ries ártabras. Sortint de l’alberg, anem a la dreta, detenint-nos al costat de la modesta capella de Sant Lorenzo. La primera part de l’etapa la farem per aquesta carreterita veïnal amb escàs trànsit, encara que els vehicles que passen no solen respectar la velocitat. Després d’Hospital de Boira accedim immediatament al Concello d’Ordes, travessant en primer lloc el lloc d’O Seixo, de la parròquia de Sant Pere d’Ardemil. Prosseguim sempre de front, passant el rego d’Adrán, fins al lloc de Cap de Llop, on es troba l’església de Sant Pere (Km 3).

 • Km 3. Cap de Llop

 • En breu ens trobarem amb una sèrie d’escultures d’algun artista local: per exemple un Santiago i una altra d’un divertit plesiosauro pujat en les altures, que ja llocs podem batejar amb el nom de Nessie. El Camí Anglès continua visitant gran part dels llocs d’Ardemil, van sortint al pas A Carreira, As Mámoas – el topònim del qual fa referència a la presència d’algun túmul funerari -, A Fraga i O Porto (Km 5,1) , on descendim el tàlveg que solca el rierol per a remuntar fins A Carballeira. A la sortida prenem un camí entre la pineda que sali al lloc d’Us Ramos, on passem al territori de la parròquia de San Paio de Buscás. Sortim per la dreta a la carretera veïnal arribant al lloc de Rúa , A mà esquerra trobem el primer bar, (tanca els dilluns a la tarda) i tot seguit l’església de San Paio o Sant Pelayo, amb elements romànics. Aquest sant va ser martiritzat a Còrdova amb tan sols 14 anys, d’aquí la talla agonitzant del sant que podem veure en l’exterior de la nau.

 • Km 7,1. A Rúa (Bars. Casa Rural)

 • Passada l’església hi ha un altre bar a mà dreta, després del qual anem deixant A Rúa. Descendim lleugerament cap al lloc de Vilariño i uns 250 metres després deixem l’asfalt per l’esquerra. Salvem un llit pel Posa’t do Cub i a 70 metres, atenció al desviament, girem a la dreta. Per un tram herbós, que sol acumular fang amb facilitat, pugem fins a una pista que salva per sota l’AC-224 . Després de l’encreuament arribem al lloc d’Outeiro , de la parròquia de San Xulián de Poulo. Just abans de la casa rural Antón Veiras, també amb bar, girem a l’esquerra per a submergir-nos en un túnel de llorers.

 • Outeiro (Bar. Casa Rural)

 • Més endavant, envoltant diversos prats i cultius, arribem a una altra pista pavimentada per a travessar els llocs de Blanca i A Senra (Km 11) . En 10 minuts ens presentem en el lloc ordense de Carrer , on hi ha un altre bar, encara que sol obrir a mitjan matí. Just abans del bar podem veure en la llinda de Casa Maldonado la inscripció que testifica el pas i pernocta del rei Felip II en aquest llogaret en 1554. S’aprecia bastant mal perquè es troba en ombra sota una cotxera, així que usant la llanterna del mòbil o la llum del frontal i dirigint la llum lateralment, podrem veure les lletres amb detall.

 • Km 11,8. A Carrer (Bar)

 • En deixar A Carrer creuem amb precaució la DP-3802 i tot seguit passem el lloc de Carballo , de la parròquia de Santa Olalla de Pereira. Un quilòmetre més endavant, en el lloc de Casanova , deixem la pista per a prendre un camí a mà esquerra. Prestant especial atenció als encreuaments en aquest tram, sortim a una altra carreterita sobre el medieval pont e Pereira, que seguim per l’esquerra. El pont d’un sol ull a penes és visible – es troba en pèssim asfalt sota el pont de la carretera – però fixant-se bé s’aprecia (Km 14,5) . Dos-cents metres després del pont agafem la pista de la dreta i diversos encreuaments després, després de passar un rierol, es troba el lloc d’Us Carrás, de la parròquia de Santa Cruz de Munteu-vos. Creuem la pista i tirem de front per un frondós camí profund que desemboca en una altra pista, també agradable i amb espais ombrejats que conviden a prendre’s uns minuts de descans. Després de creuar una altra pista pavimentada, són innombrables, tant com els llocs!, arribem a Baxoia , lloc de la parròquia de Santa María de Deixebre. Ens trobem en el primer lloc del Concello d’Oroso, el penúltim que travessarem en el Camí Anglès.

 • Km 17,4. Baxoia

 • Després de travessar una carretera rural passem sota l’AP-9 i 650 metres després torcem a la dreta 90è. Dóna principi l’últim tram de l’etapa, una recta infinitat, amb nombrosos tobogans, que avança paral·lela a l’autopista, encara que aïllada d’ella per una fila d’arbres que ens portaran encaixonats durant una llarga estona. Una hora després, més menys, aconseguim per un lateral el polígon industrial de Sigüeiro (Km 22,8) . Entrem en Sigüeiro per un parc arbrat i ens dirigim cap a la Casa del Concello.

 • Km 24,8. Sigüeiro (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • A causa de les modificacions de l’itinerari que es van fer en el Camí Anglès, els gairebé 30 quilòmetres anunciats per algunes guies antigues no són tals. Respecte a dies passats podríem qualificar l’etapa de plana. La recta final, que porta gairebé una hora completar-la, és el punt més destacable quant a dificultats

  Observacions

  • Els primers bars es troben en A Rúa, a 7 quilòmetres de Boira. El que estigui habituat a desdejunar abans de partir pot demanar-ho juntament amb el sopar del dia anterior.

  • Sigüeiro ja compta amb quatre albergs de pelegrins privats: O Fogar dóna Chisca va obrir a l’abril de 2014, l’Alberg de Dèlia al juliol d’aquest mateix any (TANCAT ACTUALMENT) i l’alberg Camiño Real a l’abril de 2017. A aquest últim també li va seguir en 2017 l’alberg Mirás

  • En Sigüeiro i voltants hi ha més possibilitats d’allotjament:

   Pensió Vilanova: Situat en el lloc d’Alt de Vilanova, 2, a l’entrada de Sigüeiro, a la vora de la N-550. Tenen 6 habitacions en total, dos en la planta baixa (semisotano) i quatre en la primera. Les de la planta baixa són de 4 llits cadascuna amb el seu bany corresponent. En la primera planta hi ha 3 amb llit de matrimoni i una amb dos llits de 90. Totes tenen bany, ventilador, televisió, armari i connexió Wi-Fi. Els preus a partir de 15 euros per persona en habitació compartida. La pensió tenen un saló en la planta baixa amb barbacoa iterrassa exterior amb vista al jardí. Serveixen desdejuni continental: cafè, llet, suc, fruita i melmelada a 5 euros. Telèfon: 630 125 544.

   Bed & Breakfast Sigüeiro Hostel: Situat en Sigüeiro en la Plaça Alexandre Bóveda, 1. Habitacions dobles amb bany (desdejuni continental inclòs), servei de bugaderia, aire condicionat, guarda equipatges, possibilitat d’allotjar mascotes i connexió Wi-Fi. Telèfons: 981 97 36 36 i 615 499 071.

   Pensió Cinquena Andaina: Situat en el centre de Sigüeiro en l’Avinguda Garabanxa, 28. Té 15 places distribuïdes en habitacions comunes i habitacions dobles. Disposa de cuina, servei de rentada gratuïta i connexió Wi-Fi. Costa 13 euros. Telèfon: 609 075 482.

   Hotel Sant Vicent: A 6 quilòmetres de Sigüeiro, en Agualada al costat del mateix Camí. Telèfon: 981 69 45 71.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 5: Etapa d'Hospital de Boira a Sigüeiro del Albergs

  Etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la

  L’itinerari

  Avís important!: L’itinerari d’aquesta última etapa també ha variat considerablement respecte al traçat antic, que és el que de moment reflectim en la descripció.

 • Km 0. Sigüeiro (Tots els serveis)

 • Tan sols quatre hores ens separen de la plaça de l’Obradoiro i, a més, tenint la fortuna que no hem d’emprendre el viatge de retorn per embarcar de nou a Ferrol o la Corunya. Passada la Casa del Concello agafem la rúa que hi ha al costat del bar i torcem a l’esquerra per la rúa do Tambre. La primera de la dreta és Camiño Real, que seguim fins a la sortida de Sigüeiro. Gens més creuar el riu Tambre, que separa els concellos d’Oroso i Santiago de Compostel·la, girem a l’esquerra per pujar a l’església de Barciela. Un camí pedregós entre els carballos avança llavors fins a la carretera de l’aeroport, que salvem de front (Km 1,4) .

  Quan crèiem que tot anaven a ser vorals, tràfic rodat i polígons a causa de la proximitat de la capital, l’etapa ens sorprèn amb est tramo arbrat digne d’agrair. Seguim ascendint, girant a mà esquerra en el primer encreuament i en el segon (l’ordenació parcel·lària ens fa donar aquesta marrada). Després prendrem els dos següents a la dreta, apropant-nos ja a l’AP-9 , que salvem per un túnel. Entrem així en la parròquia santiaguesa de Sant Vicent de Marantes (Km 4,2) , que travessem pels llocs de Rúa Travesa, A Torre, i Agualada. El Camí passa per la part posterior de l’hotel Sant Vicent i arriba a la capella d’Agualada per sortir a la N-550.

 • Km 5,3. Agualada (Hotel)

 • Hi ha un tram comú de 300 metres fins al pas sota la N-550, que aprofita el Camí per creuar-la amb seguretat. On resten 11,185 km a Santiago girem a l’esquerra fins al lloc de Vilasuso (recordeu que un lloc ho pot constituir un sol habitatge), de la parròquia santiaguesa de Sant Cristovo d’Enfesta. Girem a mà esquerra, continuant per una pista asfaltada fins a la vora de la N-550, a la qual acompanyem fins al pont Sionlla, disposat sobre la mateixa nacional. A 200 metres d’aquest torcem a mà dreta i passem sota la via de l’AVE i al costat del castro de Formarís. En paral·lel a la carretera nacional passem per la posterior de l’hotel Castro, aconseguit més endavant el polígon de Tambre, en l’entrada del qual hi ha un bar.

 • Km 11,2. Polígon de Tambre (Bar)

 • El pas pel polígon no és complicat, cal travessar-ho sempre de front per Via Galileu. Tirem uns 20 minutos para embocar la rúa do Tambre en el lloc de Meixonfrío. Cal estar atents per agafar uns metres després la rúa do Ric, que surt a mà dreta (Km 13,1) . Surt en costa a la rúa Camiño dues Vilares, que seguim cap a l’esquerra. No hi ha més que deixar-se caure fins al Camiño do Chan de Treballs, on ja despunten les torres de la catedral. Travessem el parc Pablo Iglesias, on es troba l’aqüeducte medieval conegut com Posa’t Mantible, de temps de l’arquebisbe Gelmírez. En arribar a l’avinguda de Castelao ja no trobem senyalització fiable, així que hem de creuar pel semàfor l’avinguda Xoán XXIII i entrar en la paral·lela rúa dona Pastoriza.

  Enllacem de front per rúa dos Basquiños per prosseguir per rúa Santa Clara, que passa a ser la rúa dues Loureiros. Per la porta dona Pena i la plaça de Sant Martín Pinario, on veiem des d’una altra perspectiva aquest monestir, accedim a la rúa dona Troia. Gens més sortir prenem a la dreta la rúa dona Acibechería, la dels mestres que llauraven l’atzabeja, confluint així amb els pelegrins que venen del Munti do Gaudeixo. Per la plaça de la Inmaculada, entre Sant Martín Pinario i la façana nord de l’Azabachería, atrets pel so d’alguna de les gaites que ressonen en el passadís, completem els últims metres que ens separen de la plaça de l’Obradoiro

 • Km 16,5. Santiago de Compostel·la (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Després de pujar per l’escalinata de la catedral, admirar el Pòrtic de la Glòria, donar l’abraçada al Sant i descendir al seu sepulcre, la gran majoria es dirigeix a l’Oficina del Pelegrí. Està en la rúa dones Carretes, 33 (nou emplaçament!), carrer pegat a l’Hostal dels Reis Catòlics que desemboca a la Plaça de l’Obradoiro. Esperarem el nostre torn, emplenarem un petit formulari, ens posaran el segell de Santiago en la credencial i ens donaran, si així ho volem, la Compostela (gratuïta) i el també opcional Certificat de Distància, on apareix el dia i el punt d’inici de la peregrinació, els quilòmetres realitzats, a més del dia de l’arribada i la ruta per la qual s’ha peregrinat (3 euros). Els últims anys recomanen des de l’Oficina del Pelegrí segellar un parell de vegades per dia la credencial a Galícia, entre mitjanes i al final d’etapa, però si no es fa no passa gens, a ningú que recorri almenys els últims cent se li nega la Compostela. En horari d’estiu (en Setmana Santa i de l’1 d’abril al 31 d’octubre) obre tots els dies de 8 a 21 hores i la resta de l’any de 10 a 19 hores. Telèfon: 981 56 88 46.

  • Als peus de la Torre del Rellotge o Berenguela, a la plaça de les Argenteries, es troba la Consigna Oficial de Campus Stellae. Disposa de magatzem i dipòsit de motxilles, bicicletes i equipatge. Cuesta 2 euros i es poden deixar les pertinences durant 24 hores. Hi ha descomptes si es deixa per diversos dies i hi ha preus especials per a grups. També ofereixen enviaments a Espanya i països de la Unió Europea de maletes, motxilles i bici; servei d’internet, wifi, impressió de tiquets, servei per hores de coworking i assessorament de mitjans de transport i excursions. Telèfon: 981 52 27 88.

  • Aquells bicigrinos que vulguin enviar embalar i enviar la bicicleta de tornada a casa poden consultar aquest apartat de la guia: https://caminodesantiago.consumer.es/como-salir-de-santiago/

  • Al gener de 2015 es va inaugurar en el Pazo de Xelmírez de la catedral de Santiago un espai divulgatiu permanent del Pòrtic de la Glòria. La mostra inclou aplicacions interactives, projeccions audiovisuals, panells explicatius i fotografies. També exposa els treballs de restauració desenvolupats en aquesta obra mestra del romànic.

  • La Ciutat de la Cultura de Galícia ha inaugurat en el seu Museu Centro Gaiás l’exposició ‘Camino, L’Origen’ amb 150 obres d’art que ofereixen una visió de la ruta jacobea des dels seus orígens amb obres mestres de grans artistes com Dürer o Murillo i onze intervencions artístiques de creadors contemporanis. Dates: 13 de març-13 de setembre de 2015. Horari: dimarts a diumenge d’11 a 20 hores. L’entrada general és gratuïta tots els diumenges i per als pelegrins que presentin la Compostela. Resta de públic: 4 euros i 2 euros la reduïda.

  Observacions

  Què veure, què fer

  • SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA:
   Per fi, Santiago de Compostel·la i les seves torres barroques de la catedral. La meta de la gran ruta jacobea. Santiago és una gran ciutat que supera els 95.000 habitants que compagina la modernitat de la plaça Vermella i l’aeroport de Lavacolla amb l’halo misteriós, religiós, romàntic i cosmopolita de la seva ciutat vella. El feliç caminante descobreix una ciutat de pedres enfosquides pel pas del temps i per la humitat. Rúas velles amb olor a Ribeiro i a polp es disseminen per tot el Casc Antic. La catedral, en plena plaça de l’Obradoiro, representa el culmen del Camí. En ella descansa, segons la llegenda, l’Apòstol que ha fet que milions de pelegrins emprenguin un viatge ple de cansament i experiències que es convertiran en records per a tota una vida. El millor és fer-se amb alguna esplèndida guia que li faci recórrer amb sentit per la històrica ciutat. Llavors comprendrà millor la bellesa del preciós i filigranero Pòrtic de la Glòria, obra del Maestro Mateo, la plaça de les Argenteries, l’Ajuntament, l’Azabachería , l’Hostal dels Reis Catòlics i cada llosa de la impressionant plaça de l’Obradoiro.

  • Més informació en:

  www.patrimonio.consumer.es/santiago-de-compostela

  www.santiagoturismo.com/

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 6: Etapa de Sigüeiro a Santiago de Compostel·la del Albergs

  Etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira

  Els albergs

  Informació sobre l’etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira

  L’itinerari

  L’itinerari comença, no podia ser d’una altra manera, a l’església de Santiago de la Corunya, exemple del romànic dels segles XII-XIII sobre el qual es van establir els gremis més antics de la ciutat i on es reunia el Concejo en la Baixa Edat Mitjana. En el timpà de la portada hi ha esculpida una imatge de Santiago a cavall i a l’interior una altra policromada de Santiago pelegrí que mereix la pena contemplar. Del carrer de Santiago baixem per Porta Real fins a l’avinguda de la Marina. Al costat dels jardins de Méndez Núñez, on es troba l’Oficina de Turisme de Galícia, travessem de front el Cantó Gran i Petit, amb les seves magnífiques galeries, que recullen la llum de l’Atlántico i la reparteixen per tots els racons. Sempre de front, tenint les dàrsenes i molls a mà esquerra, continuem per Sánchez Bregua i l’avinguda de Linares Rivas. Al final d’aquesta última es gira a mà esquerra per prosseguir pel carrer Fernández Latorre i Marquès d’Amboage (Km 2,7).

  Enllaça amb el carrer dels Cavallers (a l’esquerra deixem l’estació d’autobusos, una bona referència), Al final d’aquesta via hi ha una fita jacobeo, no ben posicionat, que ens porta a pujar l’avinguda de Monelos. Després de 700 metres arribem a una rotonda i seguim per l’esquerra en adreça Eiris/Santiago. Continuem un altre mig quilòmetre per Monelos i, ull!, girem 90º a la dreta per travessar el lloc d’Eirís (Km 4,5) .

  Atenent a algunes fletxes marcades en el sòl, viraremos a l’esquerra pel lloc de Muntanya Mera per baixar a l’avinguda Pedralonga. Baixem a la dreta per agafar el tram comú amb la N-550 que ens porta fins a O Portazgo, primer nucli del Concello de Culleredo (Km 6,4) . En breu, passat el p.k 4 de la Nacional, girem 90º a l’esquerra per la rúa Riu de Cinquenes. El tros següent està mal senyalitzat!. Cal prendre el segon carrer a la dreta, la d’Eduardo Blanc Amor, i després seguir baixant per la de l’esquerra, Jorge Guillén. Arribats al peu de l’AC-211-Avinguda de Fonteculler la creuem de front i 80 metres després arribem al passeig de la rigui do Burgo, on una altra fita jacobeo ens dona la benvinguda (Km 7,2) .

  La ria suposa donar una llarga marrada però hem de cenyir-nos als pelegrins que ens van precedir. En aquesta ria, desembocadura del riu Mer, també van tenir lloc nombrosos desembarcaments jacobeos. Apunta Luciano Huidobro que “el seu nom, Burgum Fari, com se li cita en documents del segle XII, prové de ser població fundada en territori del Faro, com llavors es deia a l’actual Coruña”. Cita també que aquí es van establir els templarios, afavorits pels senyors de Trava i que van fundar la Pobla del Burgo i la seva església de Santiago, que veurem una mica més avanci. Remuntar la ria ens portarà una mitjana horita, després de la qual arribarem a la població. A l’entrada interessa detenir-se al costat del pont medieval, probablement dels segles XIV-XV, situat a mà esquerra (Km 10) .

  Visitem de seguit l’església de Santiago, amb els seus tres absis semicirculars i portada barroca del XVIII. Molt ull!, just passat el pont de les vies cal desviar-se 90º a l’esquerra pel carrer del Pujol (podem entrar primer al nucli, que compta amb bars i comerços i tornar a aquest punt). Va paral·lela a les vies i torça a la dreta cap al carrer de Pablo Picasso. Pugem a l’avinguda de Galícia, on torcem a l’esquerra, i passem sota l’AP-9 . Pels carrers dels Pelamios i Eladio de l’Església travessem el lloc de Carcebelo. El carrer Sant Xiao afronta l’últim repecho fins a l’església del mateix nom, parròquia d’Almeiras (Km 11,3) .

  En a la zona de descans s’erigeix una estàtua del Cavaller d’Almeiras, que ve a representar la figura que adornava un sepulcre del segle XV, i que va ser trobat en el temple. Des d’aquest teso hi ha una bona vista de la ria d’O Burgo i de la Corunya. Continuem per la pista veïnal, deixant a un costat el poliesportiu, travessant el lloc de Choeira i passant al d’Alvedro . A escassos 400 metres a la dreta es troba l’aeroport de la Corunya. Molta atenció! , aquí en Alvedro, en la rúa de l’arquebisbe Xelmírez, cal girar 90º a l’esquerra (si arribem fins a la cerveseria La Nou és que ens hem passat l’encreuament). La pista envolta el castro d’Alvedro i baixa en picat al parc empresarial d’Alvedro, paral·lel a la N-550. Passat el ciment i els carrers de l’abecedari, agafem un camí per creuar el riu Valiñas pel pont medieval de Xira (l’arc es troba sota el camí i només pot distingir-se des d’un lateral) (Km 13,6) .

  Passem d’aquesta manera al Concello de Cambre. Creuem de front l’AC-214 en el lloc de Xira, lloc de la parròquia de Santiago de Sigrás (al costat de la carretera hi ha un bar). Prosseguim també de front per on indica Col·legio Torrent Ballester i ascendim pel lloc de Sigrás d’Abaixo. En arribar a un creuer les indicacions ens fan girar a la dreta i arribem a Casa Atocha, situada en el lloc de Sobrecarreira. A escassos metres ens trobem amb l’església de Santiago de Sigrás, tota una fita en aquesta jornada. El conjunt ho componen el creuer de 1867, l’església – que conserva elements romànics malgrat les reformes – i la casa rectoral que antany va ser hospital de pelegrins. El lloc convida al descans (Km 14,5).

  Baixem per pistes veïnals a creuar la DP-1702, ja en territori de Sant Joan d’Anceis, una altra de les parròquies del Concello de Cambre. Un camí condueix al pas sobre l’A-6, al costat de la N-550. Ens desmarquem de la nacional per la pista veïnal, visitant els llocs de Rocha i O Drozo. En aquest lloc pararem al costat del pazo d’O Drozo i la font de SantAntonio , on hem marcat el punt intermedi d’Anceis, equador exacte de l’etapa (Km 16,8) .

  Després de la plaça de Sant Marcos el Camí Inglés gira a la dreta, combinant pistes veïnals amb algun agraït tram de terra. Abandona d’aquesta manera el Concello de Cambre per entrar en el de Carral. El primer lloc és Lameira, de la parròquia de Sant Martiño de Tabeaio. Recognoscible perquè al peu del Camí es troba la fleca Dona Cunha, un altre lloc adequat per deixar anar la motxilla (Km 18,7) . El Concello de Carral, a més, té en el pa el seu producte estavella, que traspassa fronteres. Tot seguit descendim fins a l’àrea de descans de Lameira, amb bancs i font i situada en un recinte emmurallat. Una mica més avanci, després d’una lleugera pujada que porta a l’encreuament de Corpo Sant se segueix a mà esquerra en direcció a Belvis i Sergude. Les valls del Brexa i Barcés ens esperen.

  Per un bon tram de carretera veïnal se surt de la parròquia de Tabeaio per entrar en la de Sant Xián de Sergude. L’alberg de pelegrins de la Xunta inaugurat al juliol de 2014 queda al peu de la ruta. També el bar-estanco Casa Adolfo. Baixem fins al riu dona Brexa i res més creuar-ho deixem la carretera per la dreta, superant un fort desnivell. Puja al lloc d’O Penedo, de la parròquia de Santa Baia de Cañás. Una pista ens porta al lloc d’Atalaia , on creuem l’AC-0106 (Km 22,5). . Per un tram de terra, molt escassos fins al moment, entrem en el Concello d’Abegondo, parròquia de Sarandóns. Arribem al lloc d’Aquelabanda . Abans de creuar el Barcés, es troba el Bar Centro (Km 23,5).

  La capella de Sant Joan dona pas al riu Barcés i al lloc de Calle. Inicia en aquest punt el tram més dur, no només de l’etapa sinó de tot el Camí. Per començar un llarg ascens per asfalt passant per Bordel. Aconseguir l’AC-222 ens va a portar més de mitja hora (Km 26,2). Tornem així a terres del Concello de Carral. Abandonem immediatament la carretera per l’esquerra. En Peito (la fita del Xacobeo indica 48,173 km a Santiago) el desnivell no dona treva, encara més, s’endureix. L’antena de radi situada diversos quilòmetres més amunt es converteix en el mannà. Sortim a l’AC-542 , ja en el Concello d’Abegondo, que deixem pel voral esquerre. Un camí nítid, que es converteix després en una simple rodada sobre els prats, arriba a un espectacular túnel de llorers que mor en la carretera en el lloc d’As Travesas. Aquí es troba el bar-estanco Casa Avelina (Km 30,3).

  L’etapa dona els seus últims espertenecs pel voral de l’AC-542 . Just passada la subestació elèctrica deixem la carretera per l’esquerra i enfilamos una recta de parcel·lària. Serà en girar a la dreta quan ens unim al Camí Anglès que ve des de Ferrol (la fita té una petxina de pelegrí en cada costat). En el tram final salvem el rego dos Outeiros i viramos a la dreta per apropar-nos fins al lloc d’Hospital de Boira. La parròquia de Boira pertany administrativament al Concello de Mesía però està enclavada com una illa en el d’Ordes. L’alberg de pelegrins de la Xunta, el primer que es va construir en el Camí Inglés, està aixecat sobre el solar de l’antic Hospital de Pelegrins, fundat cap a 1140 i annexionat al maig de 1175 a la catedral de Santiago (Km 33,6) .

  Les dificultats

  • Setanta-cinc quilòmetres separen la Corunya de Santiago, no els suficients per obtenir la tan demandada Compostela, i fet pel qual el tram entre la Corunya i Hospital de Boira, on s’uneix amb el procedent de Ferrol, és tan poc conegut i transitat pels pelegrins. Així, la Corunya, ja no gaudeix de l’ambient jacobeo que va ostentar, sent otrora el port més concorregut de pelegrins, arribats sobretot d’Anglaterra, Irlanda i Escandinàvia. Recomanem vivament als pelegrins del Camí Inglés que incloguin també aquesta etapa en el seu sarró, potser completant-la la primera de totes i tornant amb autobús des de les rodalies de Boira fins a Ferrol per realitzar l’altre itinerari que porta a Santiago.

  • La credencial es pot aconseguir en la mateixa parròquia de Santiago de la Corunya. Als matins solen obrir d’11:00 a 13:00 i a les tardes a partir de les 19:00. Els diumenges d’11:30 a 12:30 i a les 20:00. Per a més informació i per confirmar els horaris. Telf: 981 20 56 96.

  • En Hospital de Boira es va inaugurar al gener de 2016 el bar-casa de menjars “Casa Graña”.

  • A quilòmetre i mitjà de l’alberg d’Hospital de Boira (seguint el Camí cap a Sigüeiro, a 300 mt d’un desviament a mà dreta), es troba la Pensió Fonda Novo. Disposen de 9 habitacions i cafè-bar. Telèfons: 981 69 27 76 i 678 585 431.

  Observacions

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 7: Etapa de la Corunya a Hospital de Boira del Albergs