Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí Inglés

Etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos

Els albergs

Informació sobre l’etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos

L’itinerari

 • Km 0. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Tornem sobre els nostres passos cap al pont sobre el riu Eume per accedir al casc històric d’aquesta vila medieval. Des de la Inmaculada Concepción comencem l’ascens per la porticadarúa Real. A mà esquerra es troba el pazo de Don Bartolomé de Rajoy i Losada, arquebisbe de Santiago de Compostel·la al segle XVIII i natural de Pontedeume. Més amunt se surt de la rúa Real per l’esquerra cap a la plaça de les Angoixes, on enllacem amb el carrer de l’Empedrat, després Souto dona Vila, que ens deixa sense oxigen gens més començar. La rampa ens compensa amb una excel·lent panoràmica sobre Pontedeume, la ria de Llauris i Cabanas, amb la seva platja de la Magdalena. Arribem a l’altura de la N-651 però ens desviem a la dreta en O Fang al costat del número 60. Seguim guanyant altitud i, després de dos desviaments a dreta i esquerra, passem pel lloc de Cermuzo, de la parròquia de San Miguel de Breamo (Km 1,9) .

  Una carreterita rural, suposadament el vell camí, envoltada de fronda i amb vista a l’aserradero de Campolongo, acomiada el Concello de Pontedeume per accedir al de Miño. Passada l’habitatge de Xesta sortim a un Stop i baixem fins a Buiña (Km 3,1). A la sortida creuem l’AC-4802 i entre berenadors i zona verda sortegem el camp de golf de Martinsa-Fadesa, inaugurat en 2007 i projectat al costat de la urbanització Costa Miño. Just després entrem en el bosc, un tram propens a embarrarse per poc que hagi plogut, i sortim d’ell per sortejar l’AP-9 (Km 5,3) . Després de seguir-la en paral·lel un breu tros, girem a l’esquerra per afrontar una exigent rampa sota els eucaliptus. Els següents llocs que visita el Camí Inglés són Viadeiro i Outeiro, de la parròquia de Santa María de Castro (Km 6,6) .

  Prestant molta atenció als creus que sorgeixen en els llogarets, vam acabar baixant fins al pont sobre el riu Baxoi, pel que sembla construït també al segle XIV per petició de Pérez d’Andrade. Gens més creuar-ho ens sorprèn un bell camí de ribera entre soutos i falgueres que passa al costat de les cases de Prata i sota el viaducte de l’AP-9, que creua les marismas del Baxoi. L’antítesi és el peatge de l’autopista, que envoltem per entrar en Miño. Per les rúas dona Fonte i Pardiñeira arribem a l’encreuament amb la rúa de la Praia (AC-154), on es troba el desviament cap a l’alberg de pelegrins de Miño, distant uns 800 metres.

 • Km 10,5. Miño (Tots els serveis)

 • No obstant això el Camí creua de front per accedir a la rúa Real. Desemboquem en l’àmplia rúa A Barrosa i diem adeu al nucli principal de Miño per creuar les vies, on tenim una panoràmica de la ria de Betanzos i la desembocadura del riu Lambre, que creuarem més endavant. Després del pont sobre el ferrocarril girem per reprendre el rumb (punt sense senyalització) i pegats a un mur passem pel lloc de Posa’t do Porco. A la dreta es troba la platja de l’Albereda, qualificada com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC). Els que no hagin parat en Miño poden detenir-se en el bar o en la fonda.

 • A Posa’t do Porco / Platja de l’Albereda (Bars)

 • Creuem el riu Lambre pel Posa’t do Porco, que divideix els Concellos de Miño i Paderne. També va ser aixecat per ordre del bo de Pérez d’Andrade i el nom de porco o senglar fa referència a un dels emblemes del seu llinatge. Tindrem oportunitat de veure el sepulcre d’Andrade a l’església de Sant Francisco de Betanzos, sostingut per les figures d’un senglar i un os/os (Km 12,2).

  Després del pont, ja en el Concello de Paderne, ens desviem a mà esquerra al costat d’unes cases. Ens rep una altra brutal rampa d’asfalt que puja fins al parc infantil de Montecelo. Ull, al costat del parc girem a mà esquerra i descendim per una pista ombrejada. Un tram bastant agradable que, després d’un gir a la dreta, ascendeix fins a Montecelo, on passem entre l’església de Sant Pantaleón dones Viñas, que conserva la portada romànica, i el pazo (Km 14,1) .

  A 80 metres arribem al lloc de Trasmil i girem a mà esquerra per avançar fins al proper Us Barreiros. Atenció! perquè en aquest punt l’itinerari gira 90º a mà dreta i és molt fàcil despistar-se i seguir de front. Descendim fins al lloc de Porto d’Abaixo, enfront del cafè Navedo al peu de la N-651.

 • Km 15. Porto d’Abaixo (Bar-Restaurant)

 • Caminem 120 metres pel voral i deixem la N-651 per l’esquerra, afrontant així una rampa que passa per a Penoubiña, primer lloc de la parròquia de Santa María de Souto, i posteriorment per Chantada (Km 16) . Girem a mà esquerra al costat d’una marquesina de l’autobús i prosseguim per camí herboso, primer, i pista asfaltada, després, cap als llocs de Vila de Meus i Gas, amb una font de 1884.

  Entrem així en el Concello de Betanzos, visitant per pistes veïnals A Rúa i Sant Paio, amb vista de la ria i la desembocadura del riu Mandeo per arribar al costat de l’església romànica de Sant Martiño de Tiobre. Bé mereix una visita aquesta joia citada ja al segle IX. Està situada en la part més elevada del castro de Tiobre, on pel que sembla va estar el primitiu nucli de Betanzos, i va ser consagrada al segle XII pel primer arquebisbe de Santiago, Don Diego Gelmírez. Trobem una excel·lent estudi i descripció del temple en l’Anuari Brigantino de mans de María del Pilar Carrillo (Km 18,8) .

  Girem a la dreta al costat de l’entrada del recinte i, passant al costat del parc infantil, baixem per O Barral i l’empinada costa de Sabugueiro fins als molins de Caraña. Creuem la llera del mateix nom i pel camí de Refoxo anem a donar al carrer de Nosa Senyora do Camiño, on està aquest temple renaixentista també conegut com Us Remedios. Creuant el pont vell sobre el riu Mandeo entrem en Betanzos per la porta dona Posa’t Vella, una de les cinc de l’antiga muralla. Després d’ella girem a mà esquerra i pugem per l’empedrada rúa de Prateiros. A dalt, en lloc d’entrar a la Plaça dels germans García Naveira, torcem a la dreta per la rúa do Castro i després de passar l’Ajuntament arribem a l’alberg de pelegrins, situat al carrer de la Peixateria (Km 21) .

 • Km 21. Betanzos (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • La duresa de les etapes va in crescendo i la d’avui és típicament gallega, amb una infinitat de pujades i baixades curtes, algunes de certa duresa com la costa de Pontedeume, la rampa que ascendeix a Viadeiro després de creuar l’AP-9 o la pujades des del Posa’t do Porco fins a Montecelo.

  • Si algú porta una estructura d’etapes diferent i part de Miño, no li recomanem arribar en una jornada fins a Boira. Algunes guies tenen marcada aquesta etapa però hem d’avisar que són 40 quilòmetres trenca cames. A més el tram entre Betanzos i Boira és el més dur del Camí Inglés.

  Observacions

  • La població de Miño (Km 10,5) té tots els serveis i hi ha bars tant a la platja de l’Albereda (Km 12,2) com en Porto d’Abaixo (Km 15).

  • Betanzos, capital d’una de les set províncies de l’antic Regne de Galícia, té mil i un monuments i llocs per visitar. A les esglésies de Santo Domingo, Santiago, Sant Francisco i Santa María d’Argent viu, cal sumar diversos pazos, les portes de l’antiga muralla i el parc del Passatemps, pagat pels germans García Naveira després de tornar d’Argentina en 1893. Prohibit abandonar Betanzos sense provar abans la seva famosa truita de patates! Com la del restaurant La Casella o la Fonda O Pote. L’Oficina de Turisme de Betanzos es troba a la plaça de Galícia i assorteix de fullets i informació a tots els pelegrins que s’apropen. Telèfon: 981 77 66 66.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 3: Etapa de Pontedeume a Betanzos del Camí Inglés