Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí Inglés

Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

L’itinerari

 • Km 0. Neda (Tots els serveis)

 • Plácido i bell passeig el que iniciem al costat de l’alberg de pelegrins de Neda. Un tour interpretatiu sobre lloses i passarel·les de fusta que salven les Marismas del riu Belelle, un dels escassos aiguamolls que habiten la ria de Ferrol. Després de creuar un rierol del Belelle girem 90º a l’esquerra para, després de sortir a la carretera que divideix la localitat, visitar l’església barroca de Santa María. És de 1721 i custodia el Crist de la Cadena, una talla gòtica d’estil Tudor que va arribar a Neda en 1550 a bord d’un vaixell britànic que fugia de les persecucions anglicanes.

  Creuant la passarel·la sobre el riu Belelle, que rememora el pas per un antic pont, accedim al carrer El Paradís, que enllaça amb la rúa Real. De nítid traçat medieval, està flanquejada per habitatges porticats dels segles XVII i XVIII. En la part més alta ens espera la Torre del Rellotge, de 1786. Adossada a ella i a la Casa Consistorial es troben les restes de l’Hospital de Pelegrins del Sancti Spiritus, fundat en 1500 per Margarita Fernández do Vilar i el seu marit. A l’altre costat de l’escala creix un teix plantat per la Confraternity of Saint James (Km 2,1).

  Descendim per la mateixa rúa Real i en arribar a la plaça Rectoral dobleguem 90º a l’esquerra per la rúa General Morgado. Si continuem uns metres de front podem visitar l’església de Sant Nicolás, que llueix en el mateix atri un dels creuers més antics de Galícia juntament amb el de Melide. Tant en l’anvers com en el revers, la figura de Crist està representada de forma tosca i desproporcionada. La rúa General Morgado ens porta a passar sota l’AP-9, després de la qual girem a l’esquerra per pujar a l’AC-115. La seguim per la dreta al costat del Bar Gil per agafar en breu el camí do Murallón, que parteix al costat de la marquesina situada en el voral esquerre (Km 3,3) .

  Trenquem a suar per la faldilla del Marraxón, on obtenim les millors vistes de la ria de Ferrol juntament amb els concellos de Narón i Neda. Des de l’alt descendim a la dreta pels llocs de Silva i O Puntal d’Adalt . Passat aquest últim, en lloc de baixar a la carretera, es gira a mà esquerra pel lloc de Conces. Gens més passar un safareig visitemA Fonte do Camp , el primer lloc del Concello de Fene en el Camí Inglés. El següent rueiro serà A Casanova, després del qual creuarem la N-651 per passar al costat de la Casa del Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene (Tots els serveis)

 • Atenció! perquè uns metres després cal prendre a mà esquerra el carrer de Fraga i torçar de seguit a la dreta pel carrer de l’Alcalde Gerardo Díaz. Estem en el lloc d’As Foxas, que passa el testimoni als de Chamoso i Mundín, tots dos de la parròquia fenesa de Sant Esteban de Perlío. Al costat del safareig de Mundín girem a l’esquerra i pugem, per fi, per un camí de terra abordat per un tupido helechal i sota el bosc mixt de caducifolis i eucaliptus. Ascendeix fins a la N-651 però el Camí no la creua, no obstant això sí passa sota el viaducte Romariz de l’AP-9 (Km 8,2) .

  De Rego dona Moa seguim a l’immediatRomariz, llocs de la parròquia de Santiago de Barallobre. Un camí estret entre hortes i un altre més obert ens porten fins al polígon de Vilar do Colo, entre els Concellos de Fene i Cabanas. A l’entrada podem fer una pausa a l’Àrea de Servei, que compta amb cafeteria i restaurant.

 • Km 9,2. Polígon de Vilar do Colo (Bar-Restaurant)

 • En la mateixa rotonda d’entrada cal girar a l’esquerra i continuar de front durant 700 metres fins al final del carrer. Girem de nou a l’esquerra i creuem posteriorment el riu Baa (es tracta d’un desviament provisional per obres i aquest tram està subjecte a canvis). Un nou camí ens porta a sortejar l’AP-9 per un pont, després del qual girem a l’esquerra i seguidament a la dreta. Apareix llavors a escena el vell Camí ral, enfonsat pel pas dels caminantes i, sobretot, per les bèsties i els carros, que descendeix fins al lloc de Pena do Pico (Km 11,3).

  Pel vallejo banyat pel riu Laraxe, amb els seus vells molins, aconseguim O Val i una estona després O Batán, després del qual girem a mà esquerra per arribar a A Torre, tots ells llocs de la parròquia de Sant Martiño de Porto. Molta cura en sortir a l’AC-122 (si la seguim uns metres a la dreta podem visitar l’església de Sant Martín, construïda en 1788), que creuem de front per baixar per unes escales i passar sota el pont del ferrocarril. Deixem a mà esquerra la capella de la Magdalena (Km 13,6), tota una provocació estilística dels anys 60 que rememora l’antiga ermita ja citada en 1611, i arribem a la platja de la Magdalena.

 • Km 13,6 Platja de la Magdalena (Bar)

 • El Camí Inglés avança pel passeig i la pineda impedeix veure l’arenal, així que podem prendre’ns la llicència de cobrir el tram per aquesta plàcida platja de sorra fina i blanca, més tenint ja enfronti Pontedeume. Al final del passeig girem a l’esquerra en la rotonda i creuem el pont sobre el riu Eume, que desemboca aquí mateix en la ria de Llauris. El pont de pedra original ho va manar construir el cavaller Fernán Pérez d’Andrade, sobrenomenat el Bé, al segle XIV i constava de gairebé 70 arcs, amb les seves torres, capella i hospital de 12 llits. Després de la remodelació de finals del XIX es va quedar en els 15 arcs actuals. A l’altre costat del pont girem a la dreta i seguim al costat de la ria fins al moll esportiu. L’alberg de pelegrins es troba just enfronti, en un dels baixos de pedra que servien de magatzem als pescadors (Km 16).

 • Km 16. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Igual que ahir, l’etapa no presenta dificultat física alguna. És una mica més dura que la inicial per l’ascens des de Fene fins al polígon de Vilar do Colo, però tan sols són 140 metres de desnivell.

  • Al polígon de Vilar do Colo hi ha diverses senyalitzacions, encara que ambdues porten a sortir pel mateix lloc. Pareu esment a les fletxes, moltes d’elles ja blanquegen.

  Observacions

  • L’Oficina de Turisme de Pontedeume està en la primera planta de la Torrassa dels Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTelèfons: 981 43 02 70, 607 562 696.

  Què veure, què fer

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume del Camí Inglés

  Img perfil etapa 02 ingles