Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Inglés > Etapa de Neda a Pontedeume

Camí Inglés

Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Img perfil etapa 02 ingles

L’itinerari

 • Km 0. Neda(Tots els serveis)

Plácido i bell passeig el que iniciem al costat de el alberg de pelegrins de Neda. Un tour interpretatiu sobre lloses i passarel·les de fusta que salven els Marenys del riu Belelle, un dels escassos aiguamolls que habiten la ria de Ferrol. Després de creuar un rierol del Belelle girem 90° a l’esquerra per a, després de sortir a la carretera que divideix la localitat, visitar la església barroca de Santa María. És de 1721 i custòdia el Crist de la Cadena, una talla gòtica d’estil Tudor que va arribar a Neda en 1550 a bord d’un vaixell britànic que fugia de les persecucions anglicanes.Creuant la passarel·la sobre el riu Belelle, que rememora el pas per un antic pont, accedim a el carrer El Paradís, que enllaça amb la rúa Real. De nítid traçat medieval, està flanquejada per habitatges porticats dels segles XVII i XVIII. En la part més alta ens espera la Torre del Rellotge, de 1786. Adossada a ella i a la Casa Consistorial es troben les restes de el Hospital de Pelegrins del Sancti Spiritus, fundat en 1500 per Margarita Fernández do Vilar i el seu marit. A l’altre costat de l’escala creix un teix plantat per la Confraternity of Saint James (Km 2,1).Descendim per la mateixa rúa Real i en arribar a la plaça Rectoral dobleguem 90è a l’esquerra per la rúa General Morgado. Si continuem uns metres de front podem visitar la església de Sant Nicolás, que llueix en el mateix atri un de els creuers més antics de Galícia juntament amb el de Melide. Tant en l’anvers com en el revers, la figura de Crist està representada de manera tosca i desproporcionada. La rúa General Morgado ens porta a passar sota l’AP9, després de la qual girem a l’esquerra per a pujar a l’AC-115. La seguim per la dreta al costat del Bar Gil per a agafar en breu el camí do Murallón, que parteix al costat de la marquesina situada en el voral esquerre (Km 3,3) .Esclafim a suar per la faldilla de el Marraxón, on obtenim les millors vistes de la ria de Ferrol juntament amb els concellos de Narón i Neda. Des de l’alt descendim a la dreta pels llocs de A Silva i O Puntal de Dalt. Passat aquest últim, en lloc de baixar a la carretera, es gira a mà esquerra pel lloc de Conces. Res més passar un safareig visitamosA Fonte do Camp , el primer lloc de el Concello de Fene en el Camí Anglès. El següent rueiro serà A Casanova, després del qual creuarem la N651 per a passar al costat de la Casa del Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene(Tots els serveis)

Atenció! perquè uns metres després cal prendre a mà esquerra el carrer de Fraga i torçar de seguit a la dreta per el carrer de l’Alcalde Gerardo Díaz. Estem en el lloc de As Foxas, que passa el testimoni als de Chamoso i Mundín, tots dos de la parròquia fenesa de Sant Esteban de Perlío. Al costat del safareig de Mundín girem a l’esquerra i pugem, per fi, per un camí de terra abordat per un espès helechal i sota el bosc mixt de caducifolis i eucaliptus. Ascendeix fins a la N-651 però el Camí no la creua, no obstant això sí que passa sota el viaducte Romariz de la AP9 (Km 8,2) .De Rego dona Moa seguim a l’inmediatoRomariz, llocs de la parròquia de Santiago de Barallobre. Un camí estret entre hortes i un altre més obert ens porten fins a el polígon de Vilar do Colo, entre els Concellos de Fene i Cabanas. A l’entrada podem fer una pausa en l’Àrea de Servei, que compta amb cafeteria i restaurant.

 • Km 9,2. Polígon de Vilar do Colo(Bar-Restaurant)
 • En arribar a la rotonda on es troba el restaurant Vilar do Colo cal girar a l’esquerra per a després superar una altra rotonda i passar per sota de la carretera N-651 per a de seguida pujar per unes escales a la nostra dreta, des d’aquí amb cura caminem uns cent metres pel voral de la carretera per a girar a l’esquerra i continuar paral·lels a la carretera per darrere de les cases, al cap de mig quilòmetre tornem a la carretera en el lloc d’O, Pereiro on hi ha serveis de restauració. Continuem pel voral de la carretera fins al punt quilomètric 26 on girem a la dreta per un camí de terra en baixada que a l’estona es converteix en una carretera local que passa per sota de l’autopista, al cap de mitjà quilòmetres de passar per sota de l’autopista hi ha un cartell informatiu indicant un camí alternatiu que fa 1,5 quilòmetres més que l’oficial, nosaltres continuem per l’oficial per a poc després travessar la N-651, atenció a l’encreuament perquè és molt perillós, continuem pel Camiño dones Cavidas fins a creuar la  AC-141 i en forta baixada arribem al centre de la localitat de Cabanas amb tots els serveis.
 • Km 13,2. Cabanas. (tots els serveis)
 • Una vegada en Cabanas només haurem de seguir les fletxes que ens porten per la vorera de la carretera fins a una rotonda que ens dona accés a creuar el pont de pedra sobre el va riure Eume i res més creuar entrar en Pontedeume.
 • Km 15. Pontedeume(Tots els serveis)

Les dificultats

 • Igual que ahir, l’etapa no presenta cap dificultat física. És una mica més dura que la inicial per l’ascens des de Fene fins al polígon de Vilar do Colo, però tan sols són 140 metres de desnivell.
 • Atenció a l’encreuament de la N-651 abans d’arribar a Cabanas, molt perillós.

Observacions

          Telèfons: 981 43 02 70, 607 562 696. On també segellessin la nostra credencial de pelegrí.

Què veure, què fer

          Telèfons: 981 43 02 70, 607 562 696. On també segellessin la nostra credencial de pelegrí.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Inglés > Etapa de Neda a Pontedeume

Camiño Inglés

Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Img perfil etapa 02 ingles

L’itinerari

 • Km 0. Neda(Todos os servizos)

Plácido e fermoso paseo o que iniciamos xunto a o albergue de peregrinos de Neda. Un tour interpretativo sobre laxas e pasarelas de madeira que salvan as Marismas do río Belelle, un dos escasos humidais que habitan a ría de Ferrol. Tras cruzar un arroio do Belelle viramos 90º á esquerda para, tras saír á estrada que divide a localidade, visitar a igrexa barroca de Santa María. É de 1721 e custodia o Cristo da Cadea, unha talla gótica de estilo Tudor que chegou a Neda en 1550 a bordo dun barco británico que fuxía das persecucións anglicanas.Cruzando a pasarela sobre o río Belelle, que rememora o paso por unha antiga ponte, accedemos a a rúa O Paraíso, que enlaza coa rúa Real. De nítido trazado medieval, está flanqueada por vivendas porticadas dos séculos XVII e XVIII. Na parte máis alta espéranos a Torre do Reloxo, de 1786. Encostada a ela e á Casa Consistorial atópanse os restos de o Hospital de Peregrinos do Sancti Spiritus, fundado en 1500 por Margarita Fernández do Vilar e o seu marido. Alén da escaleira crece un tezo plantado pola Confraternity of Saint James (Km 2,1).Descendemos pola mesma rúa Real e ao chegar á praza Reitoral dobramos 90º á esquerda pola rúa Xeral Morgado. Si continuamos uns metros de fronte podemos visitar a igrexa de San Nicolás, que loce no mesmo atrio un de os cruceiros máis antigos de Galicia xunto co de Melide. Tanto no anverso como no reverso, a figura de Cristo está representada de forma basta e desproporcionada. A rúa Xeral Morgado lévanos a pasar baixo a AP9, tras a que viramos á esquerda para subir á AC-115. Seguímola pola dereita xunto ao Bar Gil para coller en breve o camiño do Murallón, que parte xunto á marquesiña situada na beiravía esquerda (Km 3,3) .Rompemos a suar pola saia de o Marraxón, onde obtemos as mellores vistas da ría de Ferrol xunto cos concellos de Narón e Neda. Desde o alto descendemos á dereita polos lugares de A Silva e Ou Puntal de Arriba. Pasado este último, en lugar de baixar á estrada, vírase a man esquerda polo lugar de Conces. Nada máis pasar un lavadoiro visitamosA Fonte do Campo , o primeiro lugar de o Concello de Fene no Camiño Inglés. O seguinte rueiro será A Casanova, tras o que cruzaremos a N651 para pasar xunto a a Casa do Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene(Todos os servizos)

Atención! porque uns metros despois hai que tomar a man esquerda a rúa de Fraga e torcer de seguido á dereita por a rúa do Alcalde Gerardo Díaz. Estamos no lugar de As Foxas, que pasa a testemuña aos de Chamoso e Mundín, ambos de a parroquia fenesa de San Esteban de Perlío. Xunto ao lavadoiro de Mundín viramos á esquerda e subimos, por fin, por un camiño de terra abordado por un tupido helechal e baixo o bosque mixto de caducifolios e eucaliptos. Ascende até a N-651 pero o Camiño non a cruza, con todo si pasa baixo o viaduto Romariz de a AP9 (Km 8,2) .De Rego dá Moa seguimos ao inmediatoRomariz, lugares de a parroquia de Santiago de Barallobre. Un camiño estreito entre hortas e outro máis aberto lévannos até o polígono de Vilar do Colo, entre os Concellos de Fene e Cabanas. Á entrada podemos facer unha pausa na área de Servizo, que conta con cafetaría e restaurante.

 • Km 9,2. Polígono de Vilar do Colo(Bar-Restaurante)
 • Ao chegar á rotonda onde se atopa o restaurante Vilar do Colo hai que virar á esquerda para despois superar outra rotonda e pasar por baixo da estrada N-651 para enseguida subir por unhas escaleiras á nosa dereita, desde aquí con coidado andamos uns cen metros pola beiravía da estrada para virar á esquerda e continuar paralelos á estrada por detrás das casas, ao cabo de medio quilómetro volvemos á estrada no lugar de Ou, Pereiro onde hai servizos de restauración. Continuamos pola beiravía da estrada até o punto quilométrico 26 onde viramos á dereita por un camiño de terra en baixada que ao intre convértese nunha estrada local que pasa por baixo da autoestrada, ao cabo de medio quilómetros de pasar por baixo da autoestrada hai un cartel informativo indicando un camiño alternativo que fai 1,5 quilómetros máis que o oficial, nós continuamos polo oficial para pouco despois atravesar a N-651, atención ao cruzamento porque é moi perigoso, continuamos polo Camiño dás Cavidas até cruzar a  AC-141 e en forte baixada chegamos ao centro da localidade de Cabanas con todos os servizos.
 • Km 13,2. Cabanas. (todos os servizos)
 • Unha vez en Cabanas só teremos que seguir as frechas que nos levan pola beirarrúa da estrada até unha rotonda que nos dá acceso a cruzar a ponte de pedra sobre o rio Eume e nada máis cruzar entrar en Pontedeume.
 • Km 15. Pontedeume(Todos os servizos)

Les dificultats

 • Do mesmo xeito que onte, a etapa non presenta dificultade física algunha. É algo máis dura que a inicial polo ascenso desde Fene até o polígono de Vilar do Colo, pero tan só son 140 metros de desnivel.
 • Atención ao cruzamento da N-651 antes de chegar a Cabanas, moi perigoso.

Observacions

          Teléfonos: 981 43 02 70, 607 562 696. Onde tamén selasen a nosa credencial de peregrino.

Què veure, què fer

          Teléfonos: 981 43 02 70, 607 562 696. Onde tamén selasen a nosa credencial de peregrino.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

0 comentaris

Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume