Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Inglés > Etapa de Neda a Pontedeume

Camí Inglés

Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

Img perfil etapa 02 ingles

L’itinerari

 • Km 0. Neda (Tots els serveis)

 • Plácido i bell passeig el que iniciem al costat de l’alberg de pelegrins de Neda. Un tour interpretatiu sobre lloses i passarel·les de fusta que salven les Marismas del riu Belelle, un dels escassos aiguamolls que habiten la ria de Ferrol. Després de creuar un rierol del Belelle girem 90º a l’esquerra para, després de sortir a la carretera que divideix la localitat, visitar l’església barroca de Santa María. És de 1721 i custodia el Crist de la Cadena, una talla gòtica d’estil Tudor que va arribar a Neda en 1550 a bord d’un vaixell britànic que fugia de les persecucions anglicanes.

  Creuant la passarel·la sobre el riu Belelle, que rememora el pas per un antic pont, accedim al carrer El Paradís, que enllaça amb la rúa Real. De nítid traçat medieval, està flanquejada per habitatges porticats dels segles XVII i XVIII. En la part més alta ens espera la Torre del Rellotge, de 1786. Adossada a ella i a la Casa Consistorial es troben les restes de l’Hospital de Pelegrins del Sancti Spiritus, fundat en 1500 per Margarita Fernández do Vilar i el seu marit. A l’altre costat de l’escala creix un teix plantat per la Confraternity of Saint James (Km 2,1).

  Descendim per la mateixa rúa Real i en arribar a la plaça Rectoral dobleguem 90º a l’esquerra per la rúa General Morgado. Si continuem uns metres de front podem visitar l’església de Sant Nicolás, que llueix en el mateix atri un dels creuers més antics de Galícia juntament amb el de Melide. Tant en l’anvers com en el revers, la figura de Crist està representada de forma tosca i desproporcionada. La rúa General Morgado ens porta a passar sota l’AP-9, després de la qual girem a l’esquerra per pujar a l’AC-115. La seguim per la dreta al costat del Bar Gil per agafar en breu el camí do Murallón, que parteix al costat de la marquesina situada en el voral esquerre (Km 3,3) .

  Trenquem a suar per la faldilla del Marraxón, on obtenim les millors vistes de la ria de Ferrol juntament amb els concellos de Narón i Neda. Des de l’alt descendim a la dreta pels llocs de Silva i O Puntal d’Adalt . Passat aquest últim, en lloc de baixar a la carretera, es gira a mà esquerra pel lloc de Conces. Gens més passar un safareig visitemA Fonte do Camp , el primer lloc del Concello de Fene en el Camí Inglés. El següent rueiro serà A Casanova, després del qual creuarem la N-651 per passar al costat de la Casa del Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene (Tots els serveis)

 • Atenció! perquè uns metres després cal prendre a mà esquerra el carrer de Fraga i torçar de seguit a la dreta pel carrer de l’Alcalde Gerardo Díaz. Estem en el lloc d’As Foxas, que passa el testimoni als de Chamoso i Mundín, tots dos de la parròquia fenesa de Sant Esteban de Perlío. Al costat del safareig de Mundín girem a l’esquerra i pugem, per fi, per un camí de terra abordat per un tupido helechal i sota el bosc mixt de caducifolis i eucaliptus. Ascendeix fins a la N-651 però el Camí no la creua, no obstant això sí passa sota el viaducte Romariz de l’AP-9 (Km 8,2) .

  De Rego dona Moa seguim a l’immediatRomariz, llocs de la parròquia de Santiago de Barallobre. Un camí estret entre hortes i un altre més obert ens porten fins al polígon de Vilar do Colo, entre els Concellos de Fene i Cabanas. A l’entrada podem fer una pausa a l’Àrea de Servei, que compta amb cafeteria i restaurant.

 • Km 9,2. Polígon de Vilar do Colo (Bar-Restaurant)

 • En la mateixa rotonda d’entrada cal girar a l’esquerra i continuar de front durant 700 metres fins al final del carrer. Girem de nou a l’esquerra i creuem posteriorment el riu Baa (es tracta d’un desviament provisional per obres i aquest tram està subjecte a canvis). Un nou camí ens porta a sortejar l’AP-9 per un pont, després del qual girem a l’esquerra i seguidament a la dreta. Apareix llavors a escena el vell Camí ral, enfonsat pel pas dels caminantes i, sobretot, per les bèsties i els carros, que descendeix fins al lloc de Pena do Pico (Km 11,3).

  Pel vallejo banyat pel riu Laraxe, amb els seus vells molins, aconseguim O Val i una estona després O Batán, després del qual girem a mà esquerra per arribar a A Torre, tots ells llocs de la parròquia de Sant Martiño de Porto. Molta cura en sortir a l’AC-122 (si la seguim uns metres a la dreta podem visitar l’església de Sant Martín, construïda en 1788), que creuem de front per baixar per unes escales i passar sota el pont del ferrocarril. Deixem a mà esquerra la capella de la Magdalena (Km 13,6), tota una provocació estilística dels anys 60 que rememora l’antiga ermita ja citada en 1611, i arribem a la platja de la Magdalena.

 • Km 13,6 Platja de la Magdalena (Bar)

 • El Camí Inglés avança pel passeig i la pineda impedeix veure l’arenal, així que podem prendre’ns la llicència de cobrir el tram per aquesta plàcida platja de sorra fina i blanca, més tenint ja enfronti Pontedeume. Al final del passeig girem a l’esquerra en la rotonda i creuem el pont sobre el riu Eume, que desemboca aquí mateix en la ria de Llauris. El pont de pedra original ho va manar construir el cavaller Fernán Pérez d’Andrade, sobrenomenat el Bé, al segle XIV i constava de gairebé 70 arcs, amb les seves torres, capella i hospital de 12 llits. Després de la remodelació de finals del XIX es va quedar en els 15 arcs actuals. A l’altre costat del pont girem a la dreta i seguim al costat de la ria fins al moll esportiu. L’alberg de pelegrins es troba just enfronti, en un dels baixos de pedra que servien de magatzem als pescadors (Km 16).

 • Km 16. Pontedeume (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Igual que ahir, l’etapa no presenta dificultat física alguna. És una mica més dura que la inicial per l’ascens des de Fene fins al polígon de Vilar do Colo, però tan sols són 140 metres de desnivell.

  • Al polígon de Vilar do Colo hi ha diverses senyalitzacions, encara que ambdues porten a sortir pel mateix lloc. Pareu esment a les fletxes, moltes d’elles ja blanquegen.

  Observacions

  • L’Oficina de Turisme de Pontedeume està en la primera planta de la Torrassa dels Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTelèfons: 981 43 02 70, 607 562 696.

  Què veure, què fer

  • L’Oficina de Turisme de Pontedeume està en la primera planta de la Torrassa dels Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTelèfons: 981 43 02 70, 607 562 696.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  0 comentaris

  Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Inglés > Etapa de Neda a Pontedeume

  Camiño Inglés

  Etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  Informació sobre l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  Img perfil etapa 02 ingles

  L’itinerari

 • Km 0. Neda (Todos os servizos)

 • Plácido e fermoso paseo o que iniciamos xunto ao albergue de peregrinos de Neda. Un tour interpretativo sobre laxas e pasarelas de madeira que salvan as Marismas do río Belelle, un dos escasos humidais que habitan a ría de Ferrol. Tras cruzar un arroio do Belelle viramos 90º á esquerda para, tras saír á estrada que divide a localidade, visitar a igrexa barroca de SantaMaría . É de 1721 e custodia o Cristo da Cadea, unha talla gótica de estilo Tudor que chegou a Neda en 1550 a bordo dun barco británico que fuxía das persecucións anglicanas.

  Cruzando a pasarela sobre o río Belelle, que rememora o paso por unha antiga ponte, accedemos á rúa O Paraíso, que enlaza coa rúa Real. De nítido trazado medieval, está flanqueada por vivendas porticadas dos séculos XVII e XVIII. Na parte máis alta espéranos a Torre do Reloxo, de 1786. Encostada a ela e á Casa Consistorial atópanse os restos do Hospital de Peregrinos do Sancti Spiritus, fundado en 1500 por Margarita Fernández do Vilar e o seu marido. Alén da escaleira crece un tezo plantado pola Confraternity of Saint James (Km 2,1).

  Descendemos pola mesma rúa Real e ao chegar á praza Reitoral dobramos 90º á esquerda pola rúa Xeral Morgado. Se continuamos uns metros de fronte podemos visitar a igrexa de SanNicolás , que loce no mesmo atrio uno dos cruceiros máis antigos de Galicia xunto co de Melide. Tanto no anverso como no reverso, a figura de Cristo está representada de forma basta e desproporcionada. A rúa Xeral Morgado lévanos a pasar baixo a AP-9, tras a que viramos á esquerda para subir á AC-115. Seguímola pola dereita xunto ao Bar Gil para coller en breve o camiño do Murallón, que parte xunto á marquesiña situada na beiravía esquerda (Km 3,3) .

  Rompemos a suar pola saia do Marraxón, onde obtemos as mellores vistas da ría de Ferrol xunto cos concellos de Narón e Neda. Desde o alto descendemos á dereita polos lugares da Silva e Ou Puntal de Arriba. Pasado este último, en lugar de baixar á estrada, vírase a man esquerda polo lugar de Conces . Nada máis pasar un lavadoiro visitamosA Fonte do Campo , o primeiro lugar do Concello de Fene no Camiño Inglés. O seguinte rueiro será A Casanova, tras o que cruzaremos a N-651 para pasar xunto á Casa do Concello de Fene (Km 5,9).

 • Km 5,9. Fene (Todos os servizos)

 • Atención! porque uns metros despois hai que tomar a man esquerda a rúa de Fraga e torcer de seguido á dereita pola rúa do Alcalde Gerardo Díaz. Estamos no lugar das Foxas , que pasa a testemuña aos de Chamoso e Mundín, ambos da parroquia fenesa de San Esteban de Perlío. Xunto ao lavadoiro de Mundín viramos á esquerda e subimos, por fin, por un camiño de terra abordado por un tupido helechal e baixo o bosque mixto de caducifolios e eucaliptos. Ascende ata a N-651 pero o Camiño non a cruza, con todo si pasa baixo o viaduto Romariz da AP-9 (Km 8,2) .

  De Rego dá Moa seguimos ao inmediatoRomariz, lugares da parroquia de Santiago de Barallobre. Un camiño estreito entre hortas e outro máis aberto lévannos ata o polígono de Vilar do Colo, entre os Concellos de Fene e Cabanas. Á entrada podemos facer unha pausa na área de Servizo, que conta con cafetaría e restaurante.

 • Km 9,2. Polígono de Vilar do Colo (Bar-Restaurante)

 • Na mesma rotonda de entrada hai que virar á esquerda e continuar de fronte durante 700 metros ata o final da rúa. Viramos de novo á esquerda e cruzamos posteriormente o río Baa (trátase dun desvío provisional por obras e este tramo está suxeito a cambios). Un novo camiño lévanos a sortear a AP-9 por unha ponte, tras o cal viramos á esquerda e seguidamente á dereita. Aparece entón a escena o vello Camiño Real, afundido polo paso dos camiñantes e, sobre todo, polas bestas e os carros, que descende ata o lugar de Pena do Pico (Km 11,3).

  Polo vallejo bañado polo río Laraxe, cos seus vellos muíños, alcanzamos Ou Val e un intre despois Ou Batán, tras o que viramos a man esquerda para chegar á Torre, todos eles lugares da parroquia de San Martiño de Porto. Moito coidado ao saír á AC-122 (se a seguimos uns metros á dereita podemos visitar a igrexa de SanMartín , construída en 1788), que cruzamos de fronte para baixar por unhas escaleiras e pasar baixo a ponte do ferrocarril. Deixamos a man esquerda a capela da Magdalena (Km 13,6), toda unha provocación estilística dos anos 60 que rememora a antiga ermida xa citada en 1611, e chegamos á praia da Madalena.

 • Km 13,6 Praia da Magdalena (Bar)

 • O Camiño Inglés avanza polo paseo e o piñeiral impide ver o areal, así que podemos tomarnos a licenza de cubrir o tramo por esta plácida praia de area fina e branca, máis tendo xa enfronte Pontedeume. Ao final do paseo viramos á esquerda na rotonda e cruzamos a ponte sobre o río Eume, que desemboca aquí mesmo na ría de Ares. A ponte de pedra orixinal mandouno construír o cabaleiro Fernán Pérez de Andrade, alcumado o Bo, no século XIV e constaba de case 70 arcos, coas súas torres, capela e hospital de 12 camas. Tras a remodelación de finais do XIX quedou nos 15 arcos actuais. Alén da ponte viramos á dereita e seguimos xunto á ría ata o peirao deportivo. O albergue de peregrinos atópase xusto enfronte, nun dos baixos de pedra que servían de almacén aos pescadores (Km 16).

 • Km 16. Pontedeume (Todos os servizos)

 • Les dificultats

  • Do mesmo xeito que onte, a etapa non presenta dificultade física algunha. É algo máis dura que a inicial polo ascenso desde Fene ata o polígono de Vilar do Colo, pero tan só son 140 metros de desnivel.

  • No polígono de Vilar do Colo hai varias sinalizacións, aínda que ambas levan a saír polo mesmo sitio. Prestade atención ás frechas, moitas delas xa blanquean.

  Observacions

  • A Oficina de Turismo de Pontedeume está na primeira planta do Torreón dos Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTeléfonos: 981 43 02 70, 607 562 696.

  Què veure, què fer

  • A Oficina de Turismo de Pontedeume está na primeira planta do Torreón dos Andrade. http://www.pontedeumeturismo.esTeléfonos: 981 43 02 70, 607 562 696.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  0 comentaris

  Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume

  Perfil de l’etapa 2: Etapa de Neda a Pontedeume