Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Inglés > Etapa de Ferrol a Neda

Camí Inglés

Etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

L’itinerari

Avisos importants!L’alberg de Covas ja no acull pelegrins, el Concello no ho considera necessari i el recuperen per a altres usos.

L’itinerari d’aquesta primera etapa es veu modificat lleugerament per obres! A més, en aquesta i en les etapes successives el trajecte ha variat en alguns trams respecte a la descripció, ja que la Xunta de Galícia està adaptant una nova senyalització i delimitant un altre recorregut del Camí Anglès.

 • Km 0. Ferrol (Tots els serveis)

 • En la mateixa dàrsena de Curuxeiras comença el Camí Anglès. Un monòlit de pedra amb l’escut de Galícia llaurat, on les set creus representen les set províncies de l’antic Regne de Galícia, constitueix el primer senyal d’aquest itinerari de 121 quilòmetres, que amb un marcat rumb nord-sud separa el perdulari Ártabro de la catedral compostelana. Accedim al carrer Carmen Curuxeiras, via decadent del primitiu Ferrol Borrissol format per carrerons, sota una de les portes de la ja extinta muralla. Aquí se situava l’antic Hospital de Pelegrins de l’Esperit Sant, destinat d’igual manera a pobres i malalts i que va funcionar fins a 1780.

  L’itinerari urbà continua per la Rúa San Francisco i passa al costat de l’església del mateix nom, de torres truncades i l’aspecte actual de les quals data de 1757. Just després ens topem amb el Parador Nacional, de 1960, amb les seves característiques galeries envidrades, i amb el palauet de Capitania. Tots dos estan envoltats pels jardins d’Herrera, excel·lent mirador sobre la ria, les drassanes i els dics militars on s’alça l’obelisc en memòria del brigadier Do Cosme Churruca, que va morir en la batalla de Trafalgar.

  Seguim de front per la rúa Real, on inicia el barri de la Magdalena, d’habitatges modernistes i dissenyat en forma de tauleta de xocolata amb sis carrers paral·lels tallades per altres nou transversals. Sempre per la rúa Real deixem a mà esquerra la plàcida i al seu torn concorreguda plaça del Marquès d’Amboage. Posteriorment, just en arribar a la plaça d’Armes, abandonem la rúa Real girant 90° a la dreta per la rúa Terra o carrer de la Terra . Desemboca als Jardins del Cantó de Molins, que es creuen en el sentit de la marxa (ull perquè la fita jacobeo queda sota l’ombra dels arbres i s’aprecia realment malament!). A la sortida del parc prenem l’avinguda de González Llanos per a veure l’Arsenal de mitjan XVIII i accedir al barri portuari d’Esteiro (Km 1,6) .

  El traçat urbà continua per la rúa Taxonera i l’avinguda Marc Maó, al costat de les casernes de la Infanteria de Marina i envoltant el perímetre de la muralla de les drassanes ferrolanos. En la rotonda del Diapasó es gira a la dreta per a passar al costat de la presó militar i l’Escola d’Especialitats Antonio d’Escó. Ens trobem en el barri de Caranza, el més poblat de Ferrol. Després de l’ancorada de Caranza, on es troba l’Auditori , arribem a la rotonda de la Mar (decorada per un instrument de corda). En ella girem de nou a la dreta per a agafar l’avinguda de la Mar, que circula pegada a la ria. Al costat d’ella, envoltada de zona verda, se situa la capella de Santa María de Caranza, un bon lloc per a prendre’s un breu descans (Km 4,7) .

  El passeig continua envoltant la ria de Ferrol, una de les Ries Altes, i ens obsequia amb una panoràmica dels municipis situats en l’altra riba: Neda i Fene. Deixant el camp de futbol de Caranza a l’esquerra, passem sota la FE-14/N-651 i ens dirigim per l’avinguda Nicasio Pérez al pròxim Polígon Industrial A Gándara, situat en el Concello de Narón.

 • Km 6,4. Polígon industrial A Gándara (Bar)

 • A l’entrada girem a la dreta per la rúa Luis Seoane i en 200 metres de nou a la dreta pel passeig pegat a la zona inundable de la ria. Ull! , més endavant, a causa d’unes obres, en arribar a la rotonda on es troba Grues Eiriz, cal girar a l’esquerra en direcció a Faisca i pujar posteriorment a la dreta. Una vegada a dalt deixem la carretera i prenem a la dreta una senda paral·lela a les vies. Les creuem per un pas subterrani per a accedir al lloc de Faisca .

 • Km 8,6. A Faisca

 • Continuem a la dreta pel Camí do Vilar i més endavant, atenció perquè es tracta d’un altre punt conflictiu!, prenem el desviament de la dreta (no seguir de front). Travessem un túnel sota la FE-11 i continuem a l’esquerra fins al lloc d’O Couto. En menys de cinc minuts arribem al costat del monestir de San Martiño de Xubia, també conegut com mosteiro do Couto. Val la pena visitar la seva església romànica de tres naus de primera meitat del XII, data en la qual passa a ser un priorat més de l’Abadia de Cluny. Els seus tres absis semicirculars, plagats de variats canecillos, tampoc han de passar desapercebuts. Desgraciadament, la reforma esdevinguda en el segle XVIII va esborrar de l’escena romànica gran part del conjunt.

 • Km 9,7. Monestir de San Martiño de Xubia

 • Al costat del creuer deixem la pista asfaltada i agafem a la dreta el Camí do Salt. Arribats a aquest punt, el pelegrí ja haurà observat que al costat de les fites jacobeos destaquen altres decorats amb un peix vermell. Es tracta de l’itinerari cap al santuari de San Andres de Teixido, on va de mort qui no va ser de viu, i que coincideix fins a O Ponto amb el traçat del Camí Anglès. Amb vista cada vegada més pròximes de Neda i Fene, concellos escampats sota les muntanyes d’Ancos i Marraxón, veiem a baix les cases del lloc d’O Salt i arribem entre eucaliptus al costat de la variant FE-11. Seguim el seu deixant en paral·lel i la superem per un divertit pont. El Camí Anglès visita posteriorment el lloc d’Outeiro .

 • Km 12,1. Outeiro

 • Des d’aquest alturó l’itinerari baixa fins a l’immediat molí d’As Aceñas del segle XVIII, que se servia de l’aigua de les marees per a la mòltaa. Hi ha una restauració prevista però avui dia només hi ha maquinària oxidada i esquelets d’embarcacions. Arribem a O Ponto, on es desmarca per l’esquerra el camí de Sant Andrés de Teixido, però no arribem a entrar de ple en la població. Encreuem el braç d’aigua del Freixeiro al costat de la metal·lúrgica Megasa i continuem vorejant la ria pel passeig de Riveira. En quinze minuts ens presentem en el pont sobre elriu Gran del Xubia, que desemboca aquí mateix i que fa de límit entre els Concellos de Narón i Neda. A l’altre costat, envoltat d’un ampli jardí, ens espera ja l’alberg de pelegrins.

 • Km 15. Neda (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • La jornada no comporta dificultats físiques i pot cobrir-se en un matí. Alguns pelegrins opten per arribar el primer dia fins a Pontedeume però hem de citar que són 31 quilòmetres i que, si no s’està acostumat a caminar, aquest esforç inicial pot passar factura en les següents etapes.

  • Cal prestar molta atenció a la senyalització a Ferrol. En el barri de la Magdalena les petxines estan en el sòl i és fàcil que les tapi algun cotxe. Recordeu que cal seguir sempre de front per la rúa Real i, just en arribar a la plaça d’Armes, desviar-se 90è a la dreta per la Rúa dóna Terra.

  • Després de Ferrol escassegen els bars i cafeteries. Abans hi havia un bar al costat del Camí però han modificat el traçat i queda a desmano. De fer una pausa, el més recomanable és buscar un bar en el poligono de Gándara de Narón (Km 6,4).

  Observacions

  • Obres!: Les excavacions, a causa de les obres del col·lector general, acompanyen al pelegrí des de l’inici de l’etapa, reapareixen en Caranza, en el polígon de Gándara i després per tot el passeig marítim fins al pont per als vianants de l’alberg de Neda. Manolo Grueiro, un dels pares del Camí Anglès ens informa: “Passat el molí d’As Aceas s’arriba al passeig marítim. Allí unes tanques impedeixen el pas i ens desvien a l’esquerra, cap a la carretera, que està a curta distància, on hi ha una rotonda. Una vegada allí, prendre uns metres a l’esquerra per a creuar un pas de zebra, i per la vorera de l’altre costat, prendre a la dreta fins al primer pas de zebra, que creuem una altra vegada, enfront d’una cerveseria que ofereix desdejunis i menú del pelegrí, segellant també la credencial. És millor fer-ho així per seguretat (surt allí l’autovia i hi ha un trànsit intens), però també perquè ens toca el sol de front, molt molest per a la vista, i d’aquest costat ens donen ombra els edificis. Per aquesta, seguir tot recte unes deu pomes, fins al pont carreter del riu Xubia, que creuem. Immediatament, prenem a la dreta pel moll, en direcció al pont per als vianants de doble arc, on està l’alberg. A partir d’aquí, seguir els senyals del Camí”.

  • Al juliol de 2016 va obrir a Ferrol la primera oficina del pelegrí del Camí Anglès, batejada amb el nom Via Compostellam i identificada amb un grafiti de Pablo López en el qual es vincula la imatge de Ferrol amb la de Santiago. Se situa en els baixos rehabilitats de l’edifici Maristany i comparteix espai amb l’oficina de turisme. En l’oficina disposen de tota la informació relativa al Camí Anglès i es pot segellar la Compostela. L’horari d’obertura és de 10.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 19.30.

  • A Ferrol es pot obtenir la Credencial en la cocatedral de Sant Julián (San Xiao). Obre diàriament de 10.30 a 13.00 i a la tarda de 18.00 a 20.00. Telèfon: 981 35 47 25. També tenen credencials en la seu del Bisbat, al carrer Miramar. Obre de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30. Telèfon: 981 35 32 95.

  • També es pot sol·licitar informació sobre el Camí Anglès en l’Oficina de Turisme de la Xunta del carrer Magdalena. De dilluns a divendres obre de 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 18.00. Els dissabtes obre de 10.00 a 12.30. Telèfons: 981 33 71 31 i 981 31 11 79.

  Què veure, què fer

  • Obres!: Les excavacions, a causa de les obres del col·lector general, acompanyen al pelegrí des de l’inici de l’etapa, reapareixen en Caranza, en el polígon de Gándara i després per tot el passeig marítim fins al pont per als vianants de l’alberg de Neda. Manolo Grueiro, un dels pares del Camí Anglès ens informa: “Passat el molí d’As Aceas s’arriba al passeig marítim. Allí unes tanques impedeixen el pas i ens desvien a l’esquerra, cap a la carretera, que està a curta distància, on hi ha una rotonda. Una vegada allí, prendre uns metres a l’esquerra per a creuar un pas de zebra, i per la vorera de l’altre costat, prendre a la dreta fins al primer pas de zebra, que creuem una altra vegada, enfront d’una cerveseria que ofereix desdejunis i menú del pelegrí, segellant també la credencial. És millor fer-ho així per seguretat (surt allí l’autovia i hi ha un trànsit intens), però també perquè ens toca el sol de front, molt molest per a la vista, i d’aquest costat ens donen ombra els edificis. Per aquesta, seguir tot recte unes deu pomes, fins al pont carreter del riu Xubia, que creuem. Immediatament, prenem a la dreta pel moll, en direcció al pont per als vianants de doble arc, on està l’alberg. A partir d’aquí, seguir els senyals del Camí”.

  • Al juliol de 2016 va obrir a Ferrol la primera oficina del pelegrí del Camí Anglès, batejada amb el nom Via Compostellam i identificada amb un grafiti de Pablo López en el qual es vincula la imatge de Ferrol amb la de Santiago. Se situa en els baixos rehabilitats de l’edifici Maristany i comparteix espai amb l’oficina de turisme. En l’oficina disposen de tota la informació relativa al Camí Anglès i es pot segellar la Compostela. L’horari d’obertura és de 10.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 19.30.

  • A Ferrol es pot obtenir la Credencial en la cocatedral de Sant Julián (San Xiao). Obre diàriament de 10.30 a 13.00 i a la tarda de 18.00 a 20.00. Telèfon: 981 35 47 25. També tenen credencials en la seu del Bisbat, al carrer Miramar. Obre de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30. Telèfon: 981 35 32 95.

  • També es pot sol·licitar informació sobre el Camí Anglès en l’Oficina de Turisme de la Xunta del carrer Magdalena. De dilluns a divendres obre de 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 18.00. Els dissabtes obre de 10.00 a 12.30. Telèfons: 981 33 71 31 i 981 31 11 79.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

  0 comentaris

  Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Inglés > Etapa de Ferrol a Neda

  Camiño Inglés

  Etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

  Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

  L’itinerari

  Avisos importantes!O albergue de Covas xa non acolle peregrinos, o Concello non o considera necesario e recupérano paira outros usos.

  O itinerario desta primeira etapa vese modificado lixeiramente por obras! Ademais, nesta e nas etapas sucesivas o traxecto variou nalgúns tramos respecto da descrición, xa que a Xunta de Galicia está a adaptar una nova sinalización e delimitando outro percorrido do Camiño Inglés.

 • Km 0. Ferrol (Todos os servizos)

 • Na mesma dársena de Curuxeiras comeza o Camiño Inglés. Un monólito de pedra co escudo de Galicia labrado, onde o sete cruces representan as sete provincias do antigo Reino de Galicia, constitúe o primeiro aceno deste itinerario de 121 quilómetros, que cun marcado rumbo norte-sur separa o golfo Ártabro da catedral compostelá. Accedemos a cálea Carmen Curuxeiras, vía decadente do primitivo Ferrol Vello formado por callejuelas, baixo una das portas da xa extinta muralla. Aquí situábase o antigo Hospital de Peregrinos do Espírito Santo, destinado de igual maneira a pobres e enfermos e que funcionou até 1780.

  O itinerario urbano continúa pola Rúa San Francisco e pasa xunto á igrexa do mesmo nome, de torres truncadas e cuxo aspecto actual data de 1757. Xusto despois topámonos co Parador Nacional, de 1960, coas súas características galerías acristaladas, e co palacete de Capitanía. Ambos están rodeados polos xardíns de Herrera, excelente miradoiro sobre a ría, os estaleiros e os diques militares onde se alza o obelisco en memoria do brigadier Don Cosme Churruca, que morreu na batalla de Trafalgar.

  Seguimos de fronte pola rúa Real, onde inicia o barrio da Magdalena, de vivendas modernistas e deseñado en forma de tableta de chocolate con seis rúas paralelas cortadas por outro nove transversais. Sempre pola rúa Real deixamos a man esquerda a plácida e á súa vez concorrida praza do Marqués de Amboage. Posteriormente, xusto ao chegar á praza de Armas, abandonamos a rúa Real virando 90º á dereita pola rúa Terra ou rúa da Terra . Desemboca nos Xardíns do Cantón de Molins, que se cruzan no sentido da marcha (ollo porque a mouteira xacobea queda baixo a sombra das árbores e apréciase realmente mal!). Á saída do parque tomamos a avenida de González Chairos paira ver o Arsenal de mediados do XVIII e acceder ao barrio portuario de Esteiro (Km 1,6) .

  O trazado urbano continúa pola rúa Taxonera e a avenida Marc Mahón, xunto aos cuarteis da Infantaría de Mariña e rodeando o perímetro da muralla dos estaleiros ferroláns. Na rotonda do Diapasón vírase á dereita paira pasar xunto ao cárcere militar e a Escola de Especialidades Antonio de Escano. Atopámonos no barrio deCaranza, o máis poboado de Ferrol. Tras a ensenada de Caranza, onde se atopa o Auditorio, chegamos á rotonda do Mar (decorada por un instrumento de corda). Nela viramos de novo á dereita paira coller a avenida do Mar, que circula pegada á ría. Xunto a ela, rodeada de zona verde, sitúase a capela de Santa María de Caranza, un bo lugar paira tomarse un breve descanso (Km 4,7) .

  O paseo continúa rodeando a ría de Ferrol, una das Rías Altas, e obséquianos cunha panorámica dos municipios situados na outra beira: Neda e Fene. Deixando o campo de fútbol de Caranza á esquerda, pasamos baixo a FE-14/N-651 e dirixímonos pola avenida Nicasio Pérez ao próximo Polígono Industrial A Gándara, sito no Concello de Narón.

 • Km 6,4. Polígono industrial A Gándara (Bar)

 • Á entrada viramos á dereita pola rúa Luís Seoane e en 200 metros de novo á dereita polo paseo pegado á zona inundable da ría. Ollo! , máis adiante, debido a unhas obras, ao chegar á rotonda onde se atopa Guindastres Eiriz, hai que virar á esquerda en dirección A Faisca e subir posteriormente á dereita. Una vez arriba deixamos a estrada e tomamos á dereita una senda paralela ás vías. Cruzámolas por un paso subterráneo paira acceder ao lugar da Faisca.

 • Km 8,6. A Faisca

 • Continuamos á dereita polo Camiño do Vilar e máis adiante, atención porque se trata doutro punto conflitivo!, tomamos o desvío da dereita (non seguir de fronte). Atravesamos un túnel baixo a FE-11 e continuamos á esquerda até o lugar do Couto. En menos de cinco minutos chegamos xunto ao mosteiro de San Martiño de Xubia, tamén coñecido como mosteiro do Couto. Merece a pena visitar a súa igrexa románica de tres naves de primeira metade do XII, data na que pasa a ser un priorado máis da Abadía de Cluny. As súas tres ábsidas semicirculares, infestados de variados canecillos, tampouco deben pasar desapercibidos. Desgraciadamente, a reforma acaecida no século XVIII borrou da escena románica gran parte do conxunto.

 • Km 9,7. Mosteiro de San Martiño de Xubia

 • Xunto ao cruceiro deixamos a pista asfaltada e collemos á dereita o Camiño do Salto. Chegados a este punto, o peregrino xa observaría que xunto aos fitos xacobeos destacan outros decorados cun peixe vermello. Trátase do itinerario cara ao santuario de San Andres de Teixido, onde vai de morto quen non foi de vivo, e que coincide até Ou Ponto co trazado do Camiño Inglés. Con vistas cada vez máis próximas de Neda e Fene, concellos esparexidos baixo os montes de Ancos e Marraxón, vemos abaixo as casas do lugar de Ou Salto e chegamos entre eucaliptos xunto á variante FE-11. Seguimos o seu ronsel en paralelo e superámola por unha divertida ponte. O Camiño Inglés visita posteriormente o lugar de Outeiro.

 • Km 12,1. Outeiro

 • Desde este outeiro o itinerario baixa até o inmediato muíño das Aceas do século XVIII, que se servía da auga das mareas paira o moenda. Hai una restauración prevista pero a día de hoxe só hai maquinaria oxidada e esqueletos de embarcacións. Chegamos a Ou Ponto, onde se desmarca pola esquerda o camiño de San Andrés de Teixido, pero non chegamos a entrar de cheo na poboación. Cruzamos o brazo de auga do Freixeiro xunto á metalúrxica Megasa e continuamos bordeando a ría polo paseo de Riveira. En quince minutos presentámonos na ponte sobre orío Grande do Xubia, que desemboca aquí mesmo e que fai de límite entre os Concellos de Narón e Neda. Alén, rodeado dun amplo xardín, espéranos xa o albergue de peregrinos.

 • Km 15. Neda (Todos os servizos)

 • Les dificultats

  • A xornada non entraña dificultades físicas e pode cubrirse nunha mañá. Algúns peregrinos optan por chegar o primeiro día até Pontedeume pero debemos citar que son 31 quilómetros e que, se non se está afeito camiñar, este esforzo inicial pode pasar factura nas seguintes etapas.

  • Hai que prestar moita atención á sinalización en Ferrol. No barrio da Madalena as cunchas están no chan e é fácil que as tape algún coche. Lembrade que hai que seguir sempre de fronte pola rúa Real e, xusto ao chegar á praza de Armas, desviarse 90º á dereita pola Rúa dá Terra.

  • Despois de Ferrol escasean os bares e cafetarías. Antes había un bar xunto ao Camiño pero modificaron o trazado e queda a desmano. De facer una pausa, o máis recomendable é buscar un bar no poligono da Gándara de Narón (Km 6,4).

  Observacions

  • Obras!: As escavacións, debido ás obras do colector xeral, acompañan ao peregrino desde o inicio da etapa, reaparecen en Caranza, no polígono da Gándara e logo por todo o paseo marítimo até a ponte peonil do albergue de Neda. Manolo Grueiro, uno dos pais do Camiño Inglés infórmanos: “Pasado o muíño das Aceas chégase ao paseo marítimo. Alí uns valos impiden o paso e desvíannos á esquerda, cara á estrada, que está a curta distancia, onde hai una rotonda. Una vez alí, tomar uns metros á esquerda paira cruzar un paso de peóns, e pola beirarrúa do outro lado, tomar á dereita até o primeiro paso de peóns, que cruzamos outra vez, fronte a una cervecería que ofrece almorzos e menú do peregrino, selando tamén a credencial. É mellor facelo así por seguridade (salgue alí a autovía e hai un tráfico intenso), pero tamén porque nos dá o sol de fronte, moi molesto paira a vista, e deste lado dannos sombra os edificios. Pola mesma, seguir todo recto unhas dez mazás, até a ponte carretero do río Xubia, que cruzamos. De inmediato, tomamos á dereita polo peirao, en dirección á ponte peonil de dobre arco, onde está o albergue. A partir de aí, seguir os sinais do Camiño”.

  • En xullo de 2016 abriu en Ferrol a primeira oficina do peregrino do Camiño Inglés, bautizada co nome Vía Compostellam e identificada cun grafiti de Pablo López no que se vincula a imaxe de Ferrol coa de Santiago. Sitúase nos baixos rehabilitados do edificio Maristany e comparte espazo coa oficina de turismo. Na oficina dispoñen de toda a información relativa ao Camiño Inglés e pódese selar a Compostela. O horario de apertura é de 10:30 a 13:30 horas e de 17:30 a 19:30.

  • En Ferrol pódese obter a Credencial na concatedral de San Julián (San Xiao). Abre a diario de 10:30 a 13:00 e pola tarde de 18:00 a 20:00. Teléfono: 981 35 47 25. Tamén teñen credenciais na sede do Bispado, na rúa Miramar. Abre de luns a venres de 9:00 a 13:30. Teléfono: 981 35 32 95.

  • Tamén se pode solicitar información sobre o Camiño Inglés na Oficina de Turismo da Xunta da rúa Magdalena. De luns a venres abre de 9:00 a 14:00 e de 16:00 a 18:00. Os sábados abre de 10:00 a 12:30. Teléfonos: 981 33 71 31 e 981 31 11 79.

  Què veure, què fer

  • Obras!: As escavacións, debido ás obras do colector xeral, acompañan ao peregrino desde o inicio da etapa, reaparecen en Caranza, no polígono da Gándara e logo por todo o paseo marítimo até a ponte peonil do albergue de Neda. Manolo Grueiro, uno dos pais do Camiño Inglés infórmanos: “Pasado o muíño das Aceas chégase ao paseo marítimo. Alí uns valos impiden o paso e desvíannos á esquerda, cara á estrada, que está a curta distancia, onde hai una rotonda. Una vez alí, tomar uns metros á esquerda paira cruzar un paso de peóns, e pola beirarrúa do outro lado, tomar á dereita até o primeiro paso de peóns, que cruzamos outra vez, fronte a una cervecería que ofrece almorzos e menú do peregrino, selando tamén a credencial. É mellor facelo así por seguridade (salgue alí a autovía e hai un tráfico intenso), pero tamén porque nos dá o sol de fronte, moi molesto paira a vista, e deste lado dannos sombra os edificios. Pola mesma, seguir todo recto unhas dez mazás, até a ponte carretero do río Xubia, que cruzamos. De inmediato, tomamos á dereita polo peirao, en dirección á ponte peonil de dobre arco, onde está o albergue. A partir de aí, seguir os sinais do Camiño”.

  • En xullo de 2016 abriu en Ferrol a primeira oficina do peregrino do Camiño Inglés, bautizada co nome Vía Compostellam e identificada cun grafiti de Pablo López no que se vincula a imaxe de Ferrol coa de Santiago. Sitúase nos baixos rehabilitados do edificio Maristany e comparte espazo coa oficina de turismo. Na oficina dispoñen de toda a información relativa ao Camiño Inglés e pódese selar a Compostela. O horario de apertura é de 10:30 a 13:30 horas e de 17:30 a 19:30.

  • En Ferrol pódese obter a Credencial na concatedral de San Julián (San Xiao). Abre a diario de 10:30 a 13:00 e pola tarde de 18:00 a 20:00. Teléfono: 981 35 47 25. Tamén teñen credenciais na sede do Bispado, na rúa Miramar. Abre de luns a venres de 9:00 a 13:30. Teléfono: 981 35 32 95.

  • Tamén se pode solicitar información sobre o Camiño Inglés na Oficina de Turismo da Xunta da rúa Magdalena. De luns a venres abre de 9:00 a 14:00 e de 16:00 a 18:00. Os sábados abre de 10:00 a 12:30. Teléfonos: 981 33 71 31 e 981 31 11 79.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

  0 comentaris

  Perfil de l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda

  Perfil de l’etapa 1: Etapa de Ferrol a Neda