Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Inglés > Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

Camí Inglés

Etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

Els albergs

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

Img perfil etapa 04 ingles

L’itinerari

Avisos!

El recorregut d’aquesta etapa ha variat considerablement respecte a la descripció i el mapa que acompanya. Les noves fites (que acompanyen una fletxa groga al símbol de la petxina de pelegrí) i els nombrosos canvis de traçat duts a terme per la Xunta de Galícia en tot el recorregut del Camí Anglès han minvat l’encant d’aquesta ruta jacobea i han afegit una major perillositat, augmentant l’asfalt i els encreuaments perillosos.

Des de primavera de 2014 ja hi ha alberg de pelegrins intermedi en aquesta llarga etapa. Es troba en el lloc de Presedo, a uns 12,5 quilòmetres de Betanzos. A 400 metres d’aquest alberg i al peu del Camí Anglès es localitza la Fonda Museu Xente no Camiño, afegint més serveis a aquesta etapa. (veure informació en aquesta descripció i en el llistat d’albergs)

 • Km 0. Betanzos (Tots els serveis)

 • De nou per la rúa do Castro tornem els nostres passos cap a l’animosa plaça dels Germans García Naveira, passant abans al costat de la Casa del Concello. Travessem la plaça de front però pel marge dret, deixant a mà esquerra l’estàtua dels Naveira, i passem al costat de l’Oficina de Turisme. La rúa do Rotllo condueix en línia recta i sense pèrdua fins al pont vell d’As Trenques, sobre el riu Mendo. Consta d’un sol arc i, encara que ja va ser citat en el segle XIII, va ser reconstruït en la primera meitat del XIX (Km 1).

  Creuem el Mendo i, després de travessar de front l’AC-840, girem 90° a l’esquerra en la rúa dóna Trenques. Pugem un bon tros per pista asfaltada entre palmeres, llimoners i figueres i creuem el pont sobre el ferrocarril, pròxim als llocs d’O Terreo i O Farragoto, de la parròquia brigantina de Santiago de Requián (Km 2,3). Uns 600 metres després creuem un altre pont, aquesta vegada sobre l’A-6 , i després d’un parell de girs dreta-esquerra avancem fins al lloc de Xan Frego .

 • Km 3,6. Xan Frego

 • En l’encreuament seguim recte fins a la carretera de Vilacoba DP-0105. La seguim uns metres per l’esquerra i prenem el primer desviament a la dreta, que per pista ens porta fins al camp de futbol de Limiñón. Ens trobem ja en el Concello d’Abegondo i també amb el primer tram de terra de la jornada. Ja no tornarem al paisatge de ries i marenys. El Camí Anglès es fica de ple a l’interior gallec. El camí boscós desemboca de nou en la carretera, que seguim a la dreta per a travessar el riu Mer. Sortim de la via per l’esquerra i entrem en la parròquia de Cos. Passant al costat d’una estació de regulació de gas arribem fins a l’església de San Estevo de Cos, situada en el lloc d’Igrexa.

 • Km 7,7. San Estevo de Cos

 • Després de l’església girem a la dreta i sortim de nou a la carretera, que seguim per l’esquerra. Tan sols 150 metres perquè de nou deixem l’asfalt per la dreta per a passar per una casa d’O Carballal. Ens surt al pas l’AC-0106 i tirem uns metres a l’esquerra per a recuperar el rumb. S’agraeix la posterior corredoira, amb pasal sobre rierol inclòs, que desemboca, com no, en una altra pista pavimentada. Ens introdueix en la parròquia de Santiago de Meangos i entre encreuament i encreuament visitem els llocs d’O Souto i Cim de Vila Km 9,5) (a la dreta, sobre l’altell, podem veure l’església de Santiago).

  Sortim de Cim de Vila per l’esquerra i després de nombroses bifurcacions per aquestes pistes rurals baixem fins a l’inici de la parròquia de Presedo. Coincideix amb el començament d’un tram herbós i l’aparició de l’antic Camí ral, que aporta frescor després de tanta pista. Un altre posterior tram asfaltat ens situa en la DP-0105, on creuem el pont sobre el rego do Fontao (Km 11,8).

  Dos-cents metres més endavant deixem la carretera per un camí que sorgeix a mà esquerra (si continuem 450 metres per la carretera arribem a Presedo, on es troba l’alberg municipal de pelegrins.

 • Presedo (Bar-Fonda al peu del Camí. Alberg a 450 metres de l’itinerari)

 • La Fonda Museu Xente no Camiño ho trobarem al peu de l’itinerari, sense necessitat de desviar-se. Entre camins i pistes rurals, sense perdre de vista la senyalització mentrestant encreuament, passem pels últims llocs de la parròquia de Presedo, com el d’Agra , i entrem en la de Leiro , on coneixem la seva església de Santa Eulalia.

 • Km 14,4. Santa Eulalia de Leiro

 • Reprenem la marxa de front, passant el lloc de Francs, i marxamos per una pista de terra que ens obsequia amb un fugaç túnel de llorers. Surt a les cases de Boucello , lloc recognoscible pel dipòsit d’aigua. Baixem fins a una recta asfaltada de 700 metres, paral·lela a la carretera, que condueix a Freán , primer lloc de la parròquia de Sao Tomé de Vilacoba (Km 17,2).

  Deixem la carretera per la dreta en la primera corba i ens internem per una senda pròxima al riu Mer. En arribar a una bifurcació cal triar la sendera que puja a la dreta, ja que el de l’esquerra, entre la mala herba, arriba a un molí derruït al costat del llit. Pugem fins a una casa i baixem a mà esquerra fins a la carretera. Ens trobem en el lloc de San Paio, on està l’esperat i ja arxiconegut bar Casa Julia-A Petitona, regentat per la seva filla Amelia.

 • Km 18,1. San Paio (Bar)

 • Després de la capella de San Paio i just abans del p.k 154 sortim de la carretera al costat d’un safareig. Dóna principi així el tram més dur del Camí Anglès des de Ferrol. Seran més de 300 metres de desnivell fins a arribar a A Malata. Al costat de la primera rampa observem l’església de Sao Tomé de Vilacoba, que acull també en l’exterior una figura de San Paio màrtir (Km 18,5) .

  Superem el primer repecho i girem a la dreta en el lloc d’O Vieiro. Uns 400 metres després torcem a l’esquerra i arribem a O Muntanya, on part un camí exigent amb diverses revoltes que ens donarà la punta. Ascendeix fins a Fontenla , on com a aigua de maig s’expandeix una planícia solcada per una recta quilomètrica (Km 20,4) . Passa per l’àrea recreativa de Vizoño i arriba a una pista perpendicular, que creuem de front per a accedir a un camí herbós. En un clar se’ns apareix de sobte el cruceiro de Sant Pere de Vizoño, tot un halo de misteri en la solitària cruïlla.

  Pròxim està el pont de l’AP-9, que creuem per a continuar ascendint per pista asfaltada fins als voltants del Castre Maior Deixem el desviament a la dreta i Passem seguidament pels llocs d’O Pou i A Malata, el topònim del qual fa referència a una més que probable leproseria. Aquí s’aconsegueixen uns discrets 454 metres d’altitud, la cota més alta del Camí Anglès.

 • Km 25,2. A Malata

 • Superat el tram més exigent, encara toca armar-se de paciència perquè resta més de mitja hora fins a Boira. Res més creuar l’AC-223, roures, eucaliptus i una gran quantitat de tojos o argelagues acompanyen la marxa, inclòs un pasal sobre el rego dos Santeiros. Dos-cents metres més endavant, al costat d’unes granges, desemboquem en una pista ampla i la seguim cap a la dreta. Per aquesta, de front, ve el Camí Anglès que parteix des de la Corunya. De fet veurem que la següent fita que ens fa girar a l’esquerra té una petxina de pelegrí per cada costat (Km 26,5) .

  En el tram final salvem el rego dos Outeiros i virem a la dreta per a acostar-nos fins al lloc d’Hospital de Boira. La parròquia de Boira pertany administrativament al Concello de Mesía però està enclavada com una illa en el d’Ordes. L’alberg de pelegrins de la Xunta, el primer que es va construir en el Camí Anglès, està aixecat sobre el solar de l’antic Hospital de Pelegrins, fundat cap a 1140 i annexionat al maig de 1175 a la catedral de Santiago .

 • Km 28,3. Hospital de Boira (Alberg. Bar-Restaurant)

 • Les dificultats

  • Traçat de muntanya russa i especialment exigent entre San Paio de Vilacoba i A Malata. El Camí Anglès abandona el paisatge marítim i penetra a l’interior, visitant com a dies anteriors multitud de llocs o petits llogarets on cal prestar especial atenció als desviaments.

  Observacions

  • La Fonda-Museu Xente no Camiño, en Presedo (km 13,5), i Casa Julia, en San Paio de Vilacoba (Km 18), són els dos únics bars de l’etapa al peu de Camí. La Fonda-Museu obre de 07.00 a 00.00 tots els dies de la setmana i serveixen desdejunis, menú del pelegrí i compten amb una àmplia oferta de tapes i entrepans. La fonda exhibeix pintures i dibuixos d’Alfredo Erias sobre la imatge dels gallecs de l’Edat mitjana. Telèfons: 981 67 31 20, 678 46 61 34 i 618 49 63 41. Casa Julia no té un horari definit i recomanem encaridament cridar abans per a assegurar-se. Telèfons: 981 63 02 42, 626 134 051.

  • Per a aquells que pernoctin en Presedo, la Fonda Santa Marcos també acosta menjar als pelegrins: menú del dia, entrepans i menú especial del pelegrí. Telèfons: 981 673 585 i 661 089 849.

  • En Hospital de Boira es va inaugurar al gener de 2016 el bar-casa de menjades “Casa Graña”.

  • A quilòmetre i mig de l’alberg d’Hospital de Boira (seguint el Camí cap a Sigüeiro, a 300 mt d’un desviament a mà dreta), es troba la Pensió Fonda Novo. Disposen de 9 habitacions i cafè-bar. Telèfons: 981 69 27 76 i 678 585 431.

  • Cent cinquanta metres més a baix de la Fonda Novo, al costat de la gasolinera Valcarce (amb supermercat), es troba l’hotel restaurant Canaima. Tenen servei de bar-restaurant i 40-45 places distribuïdes en habitacions individuals, matrimonials, triples i quàdruples, totes amb bany, televisió i Wi-Fi. Obren tot l’any menys el 25 desembre i l’1 de gener. Telèfon: 608 817 937 canaimareservas@gmail.com

  • .

  Què veure, què fer

  • La Fonda-Museu Xente no Camiño, en Presedo (km 13,5), i Casa Julia, en San Paio de Vilacoba (Km 18), són els dos únics bars de l’etapa al peu de Camí. La Fonda-Museu obre de 07.00 a 00.00 tots els dies de la setmana i serveixen desdejunis, menú del pelegrí i compten amb una àmplia oferta de tapes i entrepans. La fonda exhibeix pintures i dibuixos d’Alfredo Erias sobre la imatge dels gallecs de l’Edat mitjana. Telèfons: 981 67 31 20, 678 46 61 34 i 618 49 63 41. Casa Julia no té un horari definit i recomanem encaridament cridar abans per a assegurar-se. Telèfons: 981 63 02 42, 626 134 051.

  • Per a aquells que pernoctin en Presedo, la Fonda Santa Marcos també acosta menjar als pelegrins: menú del dia, entrepans i menú especial del pelegrí. Telèfons: 981 673 585 i 661 089 849.

  • En Hospital de Boira es va inaugurar al gener de 2016 el bar-casa de menjades “Casa Graña”.

  • A quilòmetre i mig de l’alberg d’Hospital de Boira (seguint el Camí cap a Sigüeiro, a 300 mt d’un desviament a mà dreta), es troba la Pensió Fonda Novo. Disposen de 9 habitacions i cafè-bar. Telèfons: 981 69 27 76 i 678 585 431.

  • Cent cinquanta metres més a baix de la Fonda Novo, al costat de la gasolinera Valcarce (amb supermercat), es troba l’hotel restaurant Canaima. Tenen servei de bar-restaurant i 40-45 places distribuïdes en habitacions individuals, matrimonials, triples i quàdruples, totes amb bany, televisió i Wi-Fi. Obren tot l’any menys el 25 desembre i l’1 de gener. Telèfon: 608 817 937 canaimareservas@gmail.com

  • .

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Betanzos a Hospital de Boira

  0 comentaris