Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Sarria a Portomarín

Camí Francès

Etapa 27: Etapa de Sarria a Portomarín

Els albergs

Informació sobre l’etapa 27: Etapa de Sarria a Portomarín

Img perfil etapa 27 frances

La vint-i-setena jornada és per a una bona part dels caminantes la primera, ja que Sarria es troba molt prop dels mítics i últims 100 quilòmetres, la distància mínima que cal recórrer a peu per a guanyar la Compostela. L'etapa no defrauda en absolut ni al primerizo ni a l'adobat pelegrí. Ofereix incomptables llogarets dels Concellos de Sarria, Paradela i Portomarín, bons exemples del romànic, pistes veïnals asfaltades, sendes i corredors rurals, ponts medievals i passarel·les rústiques i fins a una moderna àrea de descans repleta de màquines de vending.

L’itinerari

 • Km 0. Sarria (Tots els Serveis)

Per a un bon percentatge de caminantes, la rúa Maior de Sarria és el quilòmetre 0 de la seva peregrinació a Compostela. A primeres hores del dia i, sobretot, en els mesos estivals, el carrer donaria per a realitzar una estadística més que fiable sobre les edats, races, nacionalitats i vestimenta dels pelegrins que es dirigeixen a Santiago. El tram inicial de 2,9 quilòmetres entre Sarria i As Parets ofereix un excel·lent començament d’etapa. Després de la Rúa Maior, passant al costat de l’edifici de la Presó Preventiva, arribem al mirador sobre Sarria, adornat amb un creuer. Uns tres-cents metres després del mirador, el Camí s’ajunta amb el Convent de la Magdalena, principalment de fàbrica gòtica i renaixentista i regentat pels Pares Mercedaris. L’etapa descendeix al costat del mur del cementiri fins al riu Petit, afluent del Sarria. El medieval Posa’t Aspra permet creuar-ho (Km 1,2).Al costat de petits prats i hortes particulars passem sota un viaducte per a travessar les vies. Després d’elles salvem un rierol gràcies a una passarel·la de fusta (2,2). El curs d’aigua dóna pas a un duro repecho per camí – embolicat per superbs castanyers – que puja fins al lloc d’As Parets (Fita 109), on s’assenteixi un castre preromà del mateix nom. El llogaret apareix després.

 • Km 2,9. As Parets

Des d’aquí, per pista veïnal, ens acostem fins a Vilei on ens rep una escultura en record a Don Germán Arias. Immediatament, a mà esquerra, veiem l’àrea de descans Km 108 de Vilei, repleta de tota mena de màquines de vending: cafè, refrescos, snacks, piles… i un segell per a adornar encara més la credencial.

 • Km 3,7. Vilei (Alberg. Bar)

De nou per pista asfaltada progressem fins a la parròquia de Barbadelo , un panell informatiu fa recaure la nostra atenció en la romànica església de Santiago, a diversos metres del Camí. Envoltada pel camposanto, mereixen la seva atenció les portades i els capitells.

 • Km 4,5. Barbadelo (Albergs. Bar)

Deixem l’alberg de pelegrins de Barbadelo a mà dreta i continuem una altra vegada per pista veïnal asfaltada fins als llogarets de Rente (Km 5,3) i Mercat dóna Serra, amb taverna i situada en l’encreuament de la DL.-5709.

 • Km 6. Mercat dóna Serra (Bar-Botiga)

En creuar no es continua per la carretera sinó que es pren un corredor arbrat que sorgeix de front. Als cinc minuts passem al costat d’una font decorada amb Pelegrín, la mascota del Xacobeo 93 (Km 6,6). Set-cents metres més endavant arribem al costat de les portes del Molino de Marzán, de l’any 1920. Al març de 2014 es va inaugurar la casa-albergui del mateix nom (Km 7,3). Torcem noranta graus a la dreta i travessem el pasal d’hivern, que evita que fiquem el peu en la bassa d’aigua. Aviat creuem la DL.-633 per a passar Leiman

 • Km 8,2. Leiman

Després apareix Peruscallo, amb bar-fleca i la presència d’alguns hórreos (Km 9,2 i Fita 103). Diem, de moment, adéu a l’asfalt per a avançar per corredoira cap a Cortiñas (Km 10 i Fita 102) i Lavandeira (Fita 101,5).Entre murs de pedra i castanyers aconseguim Brea (Km 11,5 i Fita 100,5) per a arribar, primer a la falsa fita dels 100 i uns metres més endavant al veritable, coronat de pedres i banyat en grafiti. Bastaria començar a peu en aquest punt per a obtenir la Compostela però la peregrinació no és un certificat. La destinació és el propi Camí. Uns metres més endavant es troba Morgade.

 • Km 12. Morgade (Alberg. Bar)

A la sortida, un cartell ens dóna la benvinguda al Concello de Paradela, que pren el relleu del sarriano. Aconseguim Ferreiros, primera parròquia de Paradela.

 • Km 13,1. Ferreiros (Albergs. Bar)

Baixem per pista asfaltada fins a l’immediat Mirallos (Km 13,6 i Fita 98). A mà esquerra hi ha un restaurant que regenta Natalia i que té 25 llits per als pelegrins. El preu és donatiu i en el bar donen desdejunis, menús, entrepans, etc.

 • Km 13,6. Mirallos (Alberg. Bar)

Tot seguit es troba l’església romànica de Santa María, que es va baixar pedra a pedra des de Ferreiros en 1790. El Camí es dirigeix per asfalt des de Mirallos a A Pena .

 • A Pena (Alberg. Bar)

Posteriorment avancem fins a Couto (Km 14,7) i Fregues (Km 15 i Fita 97). No serà estrany topar-se amb alguna família guiant el bestiar d’un lloc a un altre. Deixant enrere el lloc de Rozas sobrevé la fita 96,5. Suposa també deixar, almenys durant un tram, la pista asfaltada per a prendre una senda en lleugera costa a l’abric dels roures i pins. En el primer encreuament que es presenta seguim per l’esquerra. La fita 95,5 anuncia la proximitat de Moimentos , llogaret a la qual arribem, després de deixar abans a mà esquerra una creu de fusta enrotllada amb filferro d’arç i travessar la carretera DL.-4203 (Km 16,4). En uns minuts arribem a Mercadoiro .

 • Km 16,8. Mercadoiro (Alberg. Bar)

L’itinerari condueix posteriorment al pròxim Moutrás, on hi ha una botiga d’alimentació, begudes, parafarmàcia i artesania.

 • Km 17,1. Moutrás (Botiga Peter Pank)

Després d’una costa i pistes asfaltades descendim fins a Parrocha (Km 18,7) i Vilachá, últim llogaret del Camí pertanyent a Paradela, on el sud-africà Gordon Bell va obrir un alberg en la primavera de 2014. En 2016 va obrir també ‘Els Errants’, un bar restaurant vegetarià.

 • Km 20. Vilachá (Alberg. Bar-restaurant vegetarià)

Un brusc descens ens acosta fins al riu Miño, embassat per Belesar (Fita 90). El pont, de més de 350 metres de longitud, ens acosta fins al Portomarín de façanes blanques i teulades grises. L’entrada al poble es fa per un dels arcs del vell pont romà – medieval, reconstruït per a assentar una escalinata i col·locar una petita capella. Pugem per ella i passant el Centre Virtual d’Informació al Pelegrí ens dirigim fins al centre del poble. En l’alberg públic, encara que la distància recorreguda avui pugui semblar infinitament major, solucionem els 22,4 quilòmetres de l’etapa.

 • Km 22,4 Portomarín (Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Etapa rompepiernas:L’etapa, aparentment, no comporta cap dificultat. Quilometratge assequible i paisatges reconfortants. No obstant això, els primers 13 quilòmetres fins a Ferreiros, on abunden més els falsos plans i els breus repechos que els descensos; la impossibilitat de mantenir un ritme constant a causa de l’orografia ondulada i el canvi freqüent de pis, converteixen a aquesta jornada en alguna cosa més que un mer passeig rural.

Observacions

 • Les fites de distància precedeixen sempre al lloc, parròquia o capital de concello que anuncien. A Galícia existeix tal quantitat de llocs que perdre la ubicació exacta durant les etapes és un fet freqüent.
 • Des de Sarria a Santiago de Compostel·la hem dividit el trajecte en 5 etapes, encara que és possible escurçar-lo a 4. Sarria – Gonzar (30,4 Km); Gonzar – Melide (31,8 Km); Melide – Pedrouzo (33,1 Km) i Pedrouzo – Santiago de Compostel·la (20 Km). No són etapes fàcils i les tres primeres és millor prendre-se-les amb calma, realitzant almenys 20 quilòmetres al matí.
 • Uns tretze quilòmetres després de Sarria, en Ferreiros, passarem per la fita del quilòmetre 100, està prop de l’alberg de Ferreiros, antigament aquesta fita estava un parell de quilòmetres abans, en A Brea, però en 2016 es va situar en l’actual situació segons uns meticulosos mesuraments ordenats per l’administració.
 • Avui no hi ha problemes d’avituallament. Abunden els bars i restaurants en els llogarets que travessa el recorregut de l’etapa.
 • Per a aquells pelegrins que desitgin continuar més enllà de Portomarin tenen dos albergs en Gonzar, vuit quilòmetres després. No és necessari entrar en Portomarin si no s’utilitzaran algun dels seus serveis.

 

Què veure, què fer

 • BARBADELO:Santiago de Barbadelo és una parròquia del Concello de Sarria situada entre frondosos boscos. L’església de Santiago de Barbadelo és un bell exemple d’estil romànic gallec. Té una torre de planta quadrada i una portada plena de símbols i iconografia medieval. D’aquest delicat pòrtic destaca la figura humana amb els braços en creu del timpà i el joc d’ocells, animals i homes dels capitells del doble parell de columnes. El caseriu adjunt rep el nom de Mosteiro -contracció de monestir- en al·lusió a una antiga institució annexionada a Samos.
 • FERREIROS:La parròquia de Ferreiros, ja del Concello de Paradela, és una humil localitat on els ferrers claveteaban el calçat dels pelegrins i herraban les seves cavalcadures. L’església de Santa María de Ferreiros, que es va baixar cap a 1790 pedra a pedra fins a la immediata Mirallos, és un temple modest però amb una interessant portada romànica, que descansa sobre dues mochetes amb cap de Lleó. A més ofereix una espadanya barroca en la part superior de la seva façana.
 • PORTOMARÍN:Portomarín, capital del Concello del mateix nom, es troba sobre el marge dret del riu Miño. S’accedeix a la població per l’escalinata assentada sobre els arcs del vell pont medieval, on també es va col·locar la capella de la Verge de les Neus. La ciutat antiga, formada per dos barris, Sant Nicolás i Sant Pere, està submergida en l’embassament de Belesar. El poble va tenir es va reconstruir de nou en 1960 en un vessant segur. Portomarín va ser un important lloc de pas en l’Edat mitjana amb un gran pont i amb hospital; tot va quedar sota les aigües del Miño. La grandiosa església-fortalesa de Sant Nicolás, erigida pels monjos-cavallers de l’orde de Sant Joan de Jerusalem en el segle XII, es va desmuntar pedra a pedra per a ser reedificada en la plaça del nou assentament. Per la seva monumentalitat, riquesa d’elements i sumptuositat escultòrica, constitueix un dels exemples més interessants del romànic de Lugo. La façana romànica de l’església de Sant Pere, que també es va traslladar a un extrem del poble (al costat del Pazo de Berbetoros del XVII) és de bella factura. El pazo del Comte dóna Maza, del XVI i el pazo dos Pimentales també es van pujar a la ubicació actual. Portomarín, a més de bastants albergs, ofereix tots els serveis. No cal deixar el poble sense provar el pastís d’ametlles similar a la de Santiago.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 27: Etapa de Sarria a Portomarín

0 comentaris