Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí Francès

Etapa 1: Etapa de Saint Jean Pied de Port a Roncesvalles

Els albergs

Informació sobre l’etapa 1: Etapa de Saint Jean Pied de Port a Roncesvalles

Com a alternativa a Roncesvalles, la localitat francesa de Saint Jean Pied de Port s’ha convertit en el punt de partida preferit per iniciar la peregrinació pel Camí Francès. La jornada inaugural repta al pelegrí amb un desnivell de més de 1250 metres, però li recompensa amb un paisatge atlàntic excepcional i l’atractiu de traspassar a peu la frontera entre França i Espanya.

L’itinerari

 • Km 0. Saint Jean Pied de Port (Tots els serveis)

 • El Camí Francès – el Camí per excel·lència, la mare de tots els Camins a Santiago – ho iniciem en el pont medieval sobre el riu Nive. Així accedim a la rue d’Espagne, barri de comerciants i artesans que amb prou feines ha variat la seva fisonomia al llarg dels segles. Travessem el carrer d’una punta a una altra per traspassar els murs derruïts de l’antiga muralla i arribar fins a un pal de fusta. Clavada, al costat d’una petxina i la marca vermella i blanca del GR 65, hi ha un senyal que indica Chemin de Saint Jacques de Compostelle.. Al poc, un cartell assenyala l’altre itinerari per Arnéguy i Valcarlos, que es desvia per la dreta (veure dificultats). Un terrible repecho ens rep a continuació i convé afrontar-ho molt a poc a poc, facilitant així l’escalfament progressiu en una etapa que va a exigir-nos molt esforç i que cal prendre’s amb molta calma. És més, per evitar un sofriment excessiu i fins a un probable esglai es recomana venir ben entrenat. Ascendint per la carretera rural passem intermitents barris de cases, com Iruleya i Erreculus, sempre envoltats de verds praderías. Els trams on recuperar l’alè es van diluint com un miratge i aviat arriben de nou les temibles rampes que ens aproparan fins al nucli d’Huntto .

 • Km 5. Huntto (Alberg)

 • Després d’Huntto, la carretera ens dona una petita treva i ocupa el seu lloc una senda que guanya la partida al pendent amb una successió de corbes de ferradura. De nou sobre l’asfalt passem al costat d’una font i una taula d’orientació. Està emplaçada en un excel·lent mirador on s’obté una panoràmica de Saint Jean Pied de Port i de la suau orografia d’aquesta zona de l’Aquitània francesa (Km 6,4). Un quilòmetre després està l’alberg i bar-restaurant d’Orisson, una alternativa més per passar la nit, sobretot per al viatger que hagi iniciat l’etapa a la tarda.

 • Km 7,5. Orisson (Alberg. Bar-Restaurant)

 • Seguim avançant per la carretera de muntanya, segurament en companyia d’ovelles de raça Manech i robusts cavalls insensibles als rigors del clima. Uns quatre quilòmetres més endavant, a uns cent metres i a mà esquerra, es pot distingir sobre una cresta rocosa la talla de la Verge de Biakorri, adornada amb flors, collarets, creus, petxines i altres ofrenes pelegrines (Km 11,3). Després de vint minuts de marxa passem de llarg el desviament que baixa fins a la localitat francesa d’Arnéguy i dos quilòmetres més endavant, per fi, arribem al punt clau de la jornada. Al costat del voral dret hi ha una fita de pedra amb un senyal de fusta tallada amb la inscripció Roncevaux/Orreaga (Km 15).

  Significa abandonar la carretera D-428 i continuar muntanya a través. Passem immediatament al costat de la creu de Thibault, també omple d’objectes i colgajos, i ascendim entre dues llomes, deixant a la dreta un socorregut refugi de pedra (Km 15,6). Sota els vessants del bec Leizar Atheka recorrem el quilòmetre escàs que resta fins al serral de Bentarte, on es troba la Font de Roldán, que recorda a l’oficial de Carlemany derrotat pels vascons al costat del seu exèrcit l’any 778 (Km 16,5). Una robusta fita de pedra anuncia la nostra entrada a Navarra i, en breu, un triple senyal de fusta ens anima a seguir per la dreta. Sota un tupido fageda i un tram més buidat arribem fins al refugi Izandorre, situat entre les balises 43 i 44 i vital en cas d’emergència (veure l’apartat dificultats). La pista pedregosa s’endureix fins a aconseguir el serral Lepoeder, la cota màxima de l’etapa a 1430 metres d’altura (Km 20,5).

  Aquí es presenten dues opcions per continuar, ben assenyalades en un pal de fusta. La de l’esquerra és la més curta (3,6 quilòmetres fins a Roncesvalles), amb l’hándicap que descendeix per forts pendents. És un tram preciós pel bosc de la muntanya Donsimon. L’opció de la dreta és quatre-cents metres més llarga i pansa per l’alt d’Ibañeta, on se situa la capella de San Salvador. Qüestió de gustos. Nosaltres escollim la més llarga i descendim per la pista asfaltada, atallant en moltes ocasions gràcies a les marques vermelles i blanques del GR. Les vistes són espectaculars i ens porten a descobrir el paisatge de l’etapa de matí: boscos de fajos i Roncesvalles obrint les portes a Burguete i a la vall d’Erro. Arribem així a Ibañeta, on es troba la picuda capella de San Salvador, construïda en record d’un antic cenobi que feia sonar la seva campana per orientar als pelegrins medievals (Km 24,1). A l’etapa només li queda un sospir i, després de passar al costat del Centre de Migració d’Aus, el nostre itinerari s’interna pel bosc per baixar a Roncesvalles, representat per la Col·legiata gòtica de Santa María. El primer edifici que surt al pas és l’alberg de pelegrins.

 • Km 25,7. Roncesvalles (Alberg. Bar-restaurant. Oficina de Turisme)

 • Les dificultats

  • Continu ascens des de Saint Jean Pied de Port fins al Collado Lepoeder:
   Els primers 20,5 quilòmetres són un continu ascens que grimpa 1265 metres de desnivell i exigeix molt esforç. Per evitar lesions és més que recomanable arribar en un bon estat físic i prendre-la-hi amb molta calma. Cal recordar que el camí de Sant Jaume és una carrera de fons i no l’acaba el més fort sinó el més assenyat.

  • Durant l’hivern o amb mal temps seguir sempre la ruta per Arnéguy i Valcarlos :
   La ruta alternativa que passa per Arnéguy i Valcarlos (alberg) es pot realitzar sempre que es vulgui. Supera 895 metres de desnivell en lloc dels 1265 i a l’hivern i en cas de preveure mal temps cal optar sempre per ella. La ruta es pren poc després de passar la muralla, en un desviament a mà dreta. Un cartell groc l’assenyala en verd com a opció 2.

  • Senyalització reforçada amb pals numerats a Navarra i refugi Izandorre:
   Des de 2010, una vegada a Espanya, la senyalització de l’etapa es va reforçar amb més de 80 pals numerats per facilitar la posició en cas de pèrdua. El Govern de Navarra també va construir el refugi Izandorre en Lepoeder, on l’Agència Navarresa d’Emergències ha habilitat un sistema de comunicacions directes amb la sala de 112-Sos Navarra. Per comunicar-se cal activar un botó que hi ha en el refugi i que disposa de cobertura gràcies a la xarxa d’emissores TETRA. El refugi està bastant descurat però en cas d’emergència és vital. Al gener de 2013, després d’una intensa nevada, cinc pelegrins coreans que van fer cas omís dels advertiments, van salvar la seva vida gràcies a aquest refugi, on van ser rescatats per un equip de bombers.

  Observacions

  • Hi ha un autobús entre Pamplona a Saint Jean Pied de Port fins a l’1 de novembre de 2013. Surt de l’estació d’autobusos de Pamplona a les 14:00 i a les 17:30. És diari i costa 20 euros. La volta des de Saint Jean Pied de Port és a les 19:30. El bitllet es pot comprar per Internet des de l’apartat internacional d’http://www.alsa.es i http://www.movelia.es

  • La resta de l’any per arribar fins a Saint Jean Pied de Port la millor opció és agafar l’autobús de Pamplona a Roncesvalles. Els horaris són els següents:
   De dilluns a divendres surt a les 18:00 hores. Els dissabtes a les 16:00 hores i els diumenges i festius no hi ha servei. Pagant un suplement es permeten transportar les bicicletes.
   Per a més informació: http://www.autocaresartieda.com. Telèfon: 948 30 02 87.

  • Una vegada en Roncesvalles, hi ha un servei de taxis esperant als pelegrins que vulguin baixar a Saint Jean Pied de Port. Si algú viatja en diumenge pot agafar un taxi des de Pamplona. Els telèfons de Teletaxi són el 948 23 23 00 i 948 35 13 35.

  • En Plau Floquet, Saint Jean Pied de Port, existeix una tenda anomenada Direction Compostelle semblada a la Peregrinoteca de Sarria. Ven equipament per al pelegrí, des de roba, guies, botes, chubasqueros, mitjons, etc. També té un punt d’Internet amb diversos ordinadors.

  • Recordeu que en Roncesvalles ja no hi ha caixer automàtic, van llevar el que hi havia en La Posada. El primer es troba en Burguete.

  Què veure, què fer

  • SAINT JEAN PIED DE PORT:
   Saint Jean Pied de Port, en castellà Sant Joan Peu de Port, deu el seu nom a la seva estratègica ubicació als peus de les muntanyes frontereres amb Espanya. Va ser fundat al segle XII i des de 1234 va ser capital d’Ultrapuertos, una de les sis merindades del Regne de Navarra. A la fi del segle XVI va passar a formar part de França i avui és un cantó situat en el departament dels Pirineus Atlàntics, a la regió francesa d’Aquitània.

   Saint Jean Pied de Port encara desprèn un aura medieval gràcies a la seva ciutadella posicionada en l’alt, les rúas empedradas i comercials de la Citadelle i d’Espagne, el conjunt format per l’església i el pont sobre el riu Nive, i el transitar dels milers de pelegrins que venen caminant des del centre d’Europa o arriben des d’Espanya per iniciar la peregrinació.

   • Ciutadella:
    Amb unes dimensions de 600 x 150 metres la Ciutadella fortificada de Saint Jean Pied de Port va ser dissenyada per l’enginyer militar Vauban durant el segle XVII. Va ocupar el lloc de l’antic castell medieval i des de la seva ubicació es tenen unes vistes immillorables de la localitat i del paisatge muntanyenc que l’envolta.

   • Porta de Santiago:
    Situada en la part alta de la localitat endinsa als pelegrins provinents del nord i centre d’Europa en la Rue de la Citadelle, una dels carrers canviats el nom del centre històric. A Saint Jean Pied de Port arriben ja units els caminantes europeus de les vies Turonense, Lemovicense i Podense, no així els de la via Tolosana que penetren a Espanya pel Port oscense de Somport i s’uneixen als altres pelegrins en Puente la Reina.

   • Església de Notre Dona’m du Bout du Pont:
    Tempero fortalesa gòtic situat, com el seu antic nom francès indica, en un cap del pont medieval sobre el riu Nive. Ara es coneix com a Església de l’Asunción. Compta amb una gran nau amb dues vies laterals i dos cors i presenta un conjunt de pilars i columnes en pedra vermella. Adossada a la seva estructura es troba la Porta de Notre Dona’m, que baixant la Rue de la Citadelle dona accés a la Rue d’Espagne, antic barri de comerciants i artesans.

  • IBAÑETA:
   Després de coronar el serral Lepoeder, fi de la contínua ascensió de la primera etapa, s’inicia l’anhelante descens de quatre quilòmetres que condueix fins a l’alt d’Ibañeta. Aquí, a més de mil metres d’altitud, s’hi hagi la picuda capella de San Salvador, inaugurada en 1965 i que rememora l’existència d’un antic monestir que donava assistència als pelegrins medievals.

  • RONCESVALLES:
   En Roncesvalles hi ha visites guiades i el preu de l’entrada són 4,20 euros i el preu infantil són 2 euros. Es visita el museu, la capella de Santiago i la sitja de Carlemany i la seva durada és d’uns 45 minuts. L’entrada inclou l’accés al claustre i la sala capitular. Els horaris són els següents: d’abril a octubre de 10:00 a 14:00 i de 15:30 a 19:00; de novembre a març de 10:00 a 14:00 i de 15:00 A 18:00; des de la fi del pont de desembre fins al 15 de febrer de 10:30 a 14:30 i els dimecres tancat. No hi ha visites en tot el mes de gener després de Nadal i tampoc el 8 de setembre, el 25 de desembre i l’1 i 6 de gener. Els grups han de reservar prèviament. Més informació en l’Oficina de Turimo de Roncesvalles situada en l’antic molí. Telèfon: 948 76 03 01.

   • Col·legiata de Santa María:
    Clar exemple del gòtic francès a Espanya, l’església de Santa María va començar a construir-se entre 1215 i 1221 sota el mecenatge del rei navarrès Sancho VII El Fort. A causa del seu estat d’abandó i deterioració durant els segles posteriors es va reconstruir gran part del temple durant el segle XVII. Consta d’una planta de tres naus i en el presbiteri s’alça l’escultura de la Verge de Roncesvalles, tallada en fusta i banyada en plata a Tolosa de Llenguadoc al segle XIV. En el conjunt de la Col·legiata també destaca el claustre, de planta quadrada i aixecat durant la primera meitat del segle XVII.

   • Capella de Santiago:
    Petita construcció gòtica del segle XIII. Va ser parròquia fins al segle XVIII i es va restaurar al segle XX.

   • Capella de l’Esperit Sant:
    També coneguda com a Sitja de Carlemany, és la construcció més antiga de Roncesvalles. És del segle XII i en ella s’ha donat sepultura a pelegrins.

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 1: Etapa de Saint Jean Pied de Port a Roncesvalles del Camí Francès

  Img perfil etapa 1 frances