Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Portomarín a Pal·las de Rei

Camí Francès

Etapa 28: Etapa de Portomarín a Pal·las de Rei

Els albergs

Informació sobre l’etapa 28: Etapa de Portomarín a Pal·las de Rei

Img perfil etapa 28 frances

L'etapa està fraccionada per la serra de Ligonde, que al seu torn divideix les conques dels rius Miño i Ulloa i els Concellos de Portomarín i Monterroso. Encara que el començament és prometedor i obsequia amb un afable ascens per la muntanya Santa Antoni, la resta s'embriaga al costat de carreteres modestes, provincials i fins i tot nacionals. No obstant això amenitzen el viatge bons exemples d'esglésies romàniques, inclosa la possibilitat de desviar-se fins a Vilar de Donas per a visitar la de San Salvador, antics hospitals de pelegrins i el valuós creuer de Lameiros

L’itinerari

 • Km 0. Portomarín (Tots els Serveis)

Retrocedim des de l’alberg públic fins a la pròxima església de Sant Nicolás i seguim de front per a sortir per l’avinguda de Chantada, que desemboca en la mateixa carretera. Abans es creuava la passarel·la metàl·lica que salva el Rego dónes Torres, però es troba tancada. Ara se supera pel pont de la carretera, ben senyalitzat. Superat aquest deixem l’asfalt per la dreta, al costat d’unes cases, i continuem per la faldilla de la muntanya Santa Antoni (Km 1). Ascendim aproximadament un quilòmetre i comencem a llanear entre pins i prats. El camí baixa fins al voral de la DL.-633 i passat l’encreuament a San Mamede i Velade prenem un andadero pegat a la carretera. Uns centenars de metres més endavant, a l’altura d’una fàbrica de maons (Km 3), travessem la carretera i continuem per un andadero similar que avança per la dreta.A l’altura d’unes naus de fertilitzants i abonaments creuem de nou la DL.-633 i progressem per l’esquerra. Quatre-cents cinquanta metres després arribem a Toxibo (Fita 85,5). Una casa i, més endavant un elegant hórreo en pedra i fusta, decorat amb una rosassa i rematat amb pinacle i creu, és tota la visita (Km 4,8).Encara que encara caminem molt pròxims a la carretera, diverses taques de pins ens aïllen d’ella durant un petit tram. De nou al costat de l’asfalto passem un berenador (Km 7,3) i tirem fins a la pròxima parròquia de Gonzar . L’església de Santa María i el nucli poblacional queden a l’esquerra.

 • Km 8. Gonzar (Albergs. Bar)

Passem al costat del bar i l’alberg públic i en breu girem a l’esquerra per a prendre una pista que puja a Castromaior , també parròquia del Concello de Portomarín amb església romànica de finals del XII i un pròxim castre preromà de grans dimensions.

 • Km 9,3. Castromaior (Bar. Pensió)

Des de Castromaior afrontem una exigent pujada de 700 metres, on es troba indicat a mà esquerra el desviament opcional al castre preromà, des del qual es pot retornar al Camí sense tornar enrere. Ascendim fins un altre andadero paral·lel a la DL.-633 (Km 10). Encara creuem un altre parell de vegades la carretera fins a arribar a Hospital dóna Cruz, llogaret de la parròquia de San Mamede d’O Riu, també de Portomarín.

 • Km 11,8. Hospital dóna Cruz (Alberg. Bar)

Creuem amb precaució la N-540 i prenem la C-535 en direcció Vendes. Es tracta d’una modesta carretera proveïda d’un voral compacte pel qual transitarem durant els pròxims 10 quilòmetres fins a l’enllaç de la N-547 en A Brea. La següent població que visitem és Vendes de Narón.

 • Km 13,3. Vendes de Narón (Albergs. Bar)

A la sortida hi ha una petita capella rehabilitada en el 2004. A mig quilòmetre, en suau ascens pel voral, arribem fins a la fita 76,5, que anuncia la Serra de Ligonde. La serra de Ligonde divideix les conques dels rius Miño i Ulla (Km 13,8). Ara gaudim d’un bon tram en descens. Quilòmetre i mig més endavant deixem a un costat el llogaret de Previsa , la primera del Concello de Monterroso (Km 15,3)Mig quilòmetre més a baix, a mà dreta, es troba Us Lameiros, amb el pazo i la capella de Sant Marcos. A dos-cents metres, al costat del Camí, s’alça el cèlebre creuer de Lameiros. És de doble cara i va ser col·locat en 1670. En un costat està representada la imatge de Crist i en l’altra la Verge dels Dolors. En la base podem distingir unes tenalles, una corona d’espines i una calavera, referents al calvari de Jesús (Km 16).Immediatament arribem a Ligonde , passant al costat de la creu que assenyala el lloc d’un antic cementiri de pelegrins. Fins a aquest punt vénen a recollir als pelegrins els propietaris de l’alberg Nirvana Lodge, inaugurat a l’estiu de 2013 i situat a uns quilòmetres del Camí en el lloc de Novelúa (veure observacions). També al costat de la Casa de Carneiro, que va tenir com a hostes il·lustres a Carles V, al març de 1520 quan viatjava per a ser coronat emperador, i a Felip II, al maig de 1554 de camí a La Corunya per a casar-se amb María Tudor.

 • Km 16,5. Ligonde (Albergs. Bar)

A la sortida de Ligonde, a la vora de l’alberg municipal, agafem una senda que baixa pegada a un mur fins al pont sobre el riu d’Airexe (Km 17). Remuntem fins a Airexe (Km 17,4). A mà esquerra, una mica apartada, es troba l’església de Santiago, de factura neoclàssica i amb la portada romànica de la seva predecessora.

 • Km 17,4. Airexe (Alberg. Bar)

Avancem pel voral i seguim de front després de travessar la carretera DL.-3301 (Km 18,5). Després aconseguim el llogaret de Portos , ja del Concello de Pal·las de Rei.

 • Km 19,4. Portos (Alberg-Bar)

En breu es troba el desviament a Vilar de Donas. Després arribem a la parròquia de Santiago de Lestedo.

 • Km 20. Lestedo (Alberg-Bar. Casa Rural)

Pugem fins al llogaret d’Us Valos (Km 20,9) per a baixar a A Mamurria (Km 21,5). Posteriorment ve A Brea (Km 22), on deixem la pista asfaltada – carretera per a transitar en paral·lel a la N-547. Al costat d’aquesta se situen primer Avenostre (Km 22,4) i després O Rosario, lloc on els pelegrins resaven un rosari davant la vista de la Muntanya Sacra. En els seus vessants, els deixebles de l’Apòstol Santiago van domar als toros braus que van traslladar el cos del sant (Km 23,4).Mig quilòmetre més endavant arribem a l’àrea recreativa Us Chacotes, on està l’alberg públic del mateix nom (Km 23,9). Uns metres més i arribem a Pal·las de Rei. Entrem per la rúa do Cruceiro, visitem l’església de Sant Tirso i baixem l’escalinata fins al mateix centre del Concello, on es troben els altres albergs.

 • Km 25. Pal·las de Rei (Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Desnivell de 335 metres fins a l’alt de la Serra de Ligonde (Km 13,8):Se supera amb facilitat i només hi ha un repecho exigent a la sortida de Castromaior. Des de la Serra se succeeixen diversos tobogans – típics a Galícia – fins a Pal·las de Rei.

Observacions

 • Etapa molt semblant a la d’ahir, corredoiras i zones rurals amb serveis d’alberg i restauració ens acompanyessin durant l’etapa sense major dificultat del puja i baixa continu.

 

 • A la sortida del llogaret de Portos es pot prendre un desviament a la dreta per a visitar l’interessant monestir de Vilar de Donas, aquest es troba 2,5 quilòmetres fora del camí, una vegada allí un veí té la clau i fa la labor de guia per a la visita.

 

 • A causa de les confusions d’alguns pelegrins, els que hagin reservat o vagin a pernoctar en els albergs La Pallota, Casa Domingo, A Bolboreta i Mato Casanova, han de saber que aquests allotjaments no es troben físicament en el mateix Pal·las de Rei sinó més endavant, en el recorregut de la següent etapa cap a Arzúa. Estan en llogarets que pertanyen al Concello de Pal·las de Rei i que es reflecteixen en el mapa de l’etapa 29. A Galícia, cada Concello o municipi té una capital – en aquest cas Pal·las de Rei – on es concentren els serveis i l’ajuntament, i cada Concello està format per multitud de llogarets, anomenats llocs o rueiros que, depenent de la superfície del municipi, poden estar allunyades molts quilòmetres d’aquesta capital.

   

Què veure, què fer

 • GONZAR:Santa María de Gonzar és una de les 20 parròquies del Concello de Portomarín. Gonzar era un encàrrec dels cavallers de Sant Joan de Portomarín i la parròquia de Santa María és el seu monument més important. Més amunt, en Castromaior, ens trobem en una zona de castres cèltics que ens poden donar una imatge de com era Galícia abans de ser conquistada pels romans. En aquesta parròquia es troba la petita església de Santa María, d’estil romànic senzill i tosc però molt ben conservat. En el seu interior destaquen una talla romànica de la Verge i un retaule del segle XVI. En Gonzar hi ha un parell de bars, un al peu de la carretera i un altre a l’interior que també és alberg. Castromaior també té bar.
 • VENDES DE NARÓN:Vendes de Narón va ser un alt en el camí abans de creuar la serra de Ligonde i lloc de transaccions comercials. A la sortida del poble està la Capella de la Magdalena, que pot ser un indici de l’existència d’un antic hospital al servei dels pelegrins. Es creu que en aquest lloc els cristians, després de descobrir el sepulcre de l’Apòstol a Santiago, van batre a l’emir de Còrdova en el seu intent de conquistar Galícia. Aquí va localitzar Benito Viceto l’inici de la seva novel·la històrica Els Gentilhomes de Monforte, quan un grup de cavallers es reuneixen per a preparar l’atac contra el comte de Lemos.
 • LIGONDE:Ligonde és una de les 29 parròquies del Concello de Monterroso i engloba a 12 llogarets o entitats. Antany també va ser una important estació jacobea on encara es conserva un cementiri de pelegrins, annex a un desaparegut hospital de l’Orde de Santiago. Crida l’atenció la decoració de les seves façanes. Va ser donat en el 956 pel comte Osorio a la seva esposa donya Teoduli Pepiz per a redimir els seus pecats. La seva església de Santiago, neoclàssica, conserva la portada romànica de la seva antecessora. Just abans d’entrar en Ligonde es troba el cruceiro de Lameiros (1670), on els quatre costats de la base representen al calvari o a la mort de Jesús (martell, claus, espines i calaveres), mentre que en la creu sorprèn el relleu de la maternitat o la vida. Té un alberg municipal i els bars i l’alberg públic es troben en l’immediat nucli d’Airexe.
 • MONESTIR DE VILAR DE DONAS:Entre Portos i Lestedo (entre els quilòmetres 19,4 i 20 de l’etapa) es troba el desviament a Vilar de Donas, parròquia del Concello de Pal·las de Rei on es troba la més valuosa de les més de vint petites esglésies romàniques del municipi de Pal·las de Rei: l’església del Salvador amb una portada de gran bellesa i unes arquivoltes de gran riquesa iconogràfica. El desviament té prop de 2,5 quilòmetres d’anada i d’altres de tornada. Si peregrinem amb bici no hi ha problema ja que a la volta es pot prendre la N-547 i enllaçar amb el Camí en A Brea.
 • PAL·LAS DE REI:La història de Pal·las de Rei es remunta a èpoques remotes, i més tenint en compte la quantitat de castres cèltics existents en el seu terme municipal i el seu emplaçament en la via romana Lugo-Astorga. Era un lloc important en l’Edat mitjana on solien ajuntar-se els pelegrins per a afrontar els últims trams de la ruta jacobea. L’església de Sant Tirso, més en concret, la seva portada romànica, és l’únic vestigi que queda del seu passat històric. No obstant això la riquesa artística de la seva Concello és considerable: una vintena d’esglésies romàniques com la de Vilar de Donas, el castell de Pambre i el literari i televisiu Pazo d’Ulloa. Pal·las de Rei compta amb múltiples possibilitats d’aprovisionament i de gaudi per al pelegrí.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 28: Etapa de Portomarín a Pal·las de Rei

0 comentaris