Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Ponferrada a Villafranca del Bierzo

Camí Francès

Etapa 23: Etapa de Ponferrada a Villafranca del Bierzo

Els albergs

Informació sobre l’etapa 23: Etapa de Ponferrada a Villafranca del Bierzo

Img perfil etapa 23 frances

La foia del Bierzo, una plana resguardada per muntanyes que impedeixen el pas del clima atlàntic, s'ofereix avui com a escenari al Camí de Santiago. Aquí, vinyes retorçades de raïm Mencía i poblacions satisfetes de serveis reben diàriament el repic dels bordons i el vaivé de les motxilles. El pas còmode per Compostilla, Columbrianos, Fuentes Nuevas, Camponaraya i Cacabelos es torna pesat després de travessar el riu Cúa en direcció a Pieros i Villafranca del Bierzo.

L’itinerari

 • Km 0. Ponferrada (Tots els Serveis)

Deixem l’alberg pel carrer La Lloma i continuem pels carrers Pregoners i El Temple, que desemboca en l’avinguda del Castell. L’església de Sant Andrés dóna pas al castell dels Templers, que el voregem pel carrer Gil i Carrasco. En un punt, els pelegrins amb bici continuen per l’esquerra i els caminantes per la dreta fins a la immediata plaça de la Verge de l’Alzina. Ja en la plaça torcem a l’esquerra i baixem per les escales del carrer el Rañadero. Arribem a l’avinguda de la Pobla, on travessem el riu Sil (Km 1,2).Posteriorment girem a la dreta pel carrer riu Urdiales i després d’ella tornem a girar de nou a la dreta per la inesgotable avinguda de les Hortes del Sagrament, on es troba la Font de les Pimenteras. Més endavant, en arribar a la glorieta on s’alça el monument als Donants de Sang, es doblega a la dreta per l’avinguda de la Llibertat. En el número 46 es troba el Museu Nacional de l’Energia, un espai de divulgació científica (més informació en què veure i què fer de l’etapa anterior).La sortida de Ponferrada és una llarga marrada ja que en lloc d’avançar cap a l’oest el fem cap al nord, on es troba Compostilla. Ens dóna la benvinguda el local de la Creu Roja i posteriorment un passadís pel qual arribem a la plaça de l’Ajuntament.

 • Km 3,7. Compostilla

Al costat de la capella neorrománica seguim de front per la IV Avinguda, després virem a l’esquerra i immediatament a la dreta per la Tercera Transversal, on passem unes pistes de tennis i el camp de futbol. Abandonem definitivament Compostilla per una pista asfaltada i salvem la N-VI per un túnel (Km 4,7). Cultius de vinya jalonen l’església de Sant Esteban i les primeres cases de Columbrianos . La comarca del Bierzo reuneix unes excel·lents condicions per al cultiu del raïm, ja que s’hi hagi enclavada en una plana envoltada de muntanyes que impedeixen el pas del clima atlàntic. Els negres s’elaboren amb la varietat Mencía. Passada l’església de Sant Esteban descendim suaument per a creuar la CL-631 i entrar així en el nucli poblacional.

 • Km 5,5. Columbrianos (Bar. Botigues. Farmàcia)

Al costat de la capella de Sant Blas i Sant Roque deixem Columbrianos per la pista asfaltada que brolla a mà esquerra. El Camí continua entre unifamiliars i petites parcel·les on s’afanyen els veïns. A l’entrada de Fuentes Nuevas, un creuer amb les figures de Santiago Pelegrí i Crist Crucificado dóna la benvinguda als caminantes.

 • Km 8. Fonts Noves (Tots els Serveis excepte alberg)

Entrem pel carrer Valiña, on està situada l’ermita del Diví Crist i a la seva vora un bar molt freqüentat pels pelegrins. Deixem Fuentes Nuevas i, de nou, per pista asfaltada progressem fins a la localitat de Camponaraya . Travessar Camponaraya (prop de 1,5 quilòmetres de longitud) ens costa uns vint minuts, travessant pel mig el riu Regueró del Naraya.

 • Km 10,5. Camponaraya (Tots els Serveis)

Posem fi a aquesta població de serveis de 4.200 habitants al costat d’una cooperativa de vi i una àrea de descans. Per una pista de graveta aconseguim l’autovia A-6, que superem per un pas elevat (Km 11,9). El tram que comença és el més relaxant de la jornada. La foia del Bierzo llueix el seu millor paisatge, sempre esquitxat de vinyes i pollancres. Dos quilòmetres i quatre-cents metres més endavant (Km 14,3) es travessa amb cura una carretera i s’avança pel voral d’una altra fins al solar del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Bierzo (Km 14,9). El Camí descendeix i entra en Cacabelos pel carrer Cimadevilla. Passada l’església de Santa María -conserva l’absis romànic- vam progressar fins al riu Cúa, afluent del Sil.

 • Km 16,6. Cacabelos (Tots els Serveis)

Després de travessar el riu Cúa ens trobem amb el Santuari de la Cinquena Angoixa, en el perímetre de la qual es troba l’alberg de pelegrins. Fins a Pieros cal suar un exigent repecho pel voral de la carretera LI-713 o antiga N-VI (té totes dues denominacions).

 • Km 18,5. Pieros (Alberg. Bar a la sortida de la població, al peu de la carretera)

Continuem a la vora de la carretera. Més endavant, en l’encreuament a Sant Clement, hi ha un senyal que ens anima a prendre la variant de la dreta que s’acosta a Valtuille de Dalt. Discorre per camins encara que no és l’oficial i és una mica més llarga. El recorregut oficial continua pel voral de la carretera, que després d’un tram ondulat s’abandona per la dreta atès una fita jacobeo (Km 20,8).Per un camí de graveta, sobrenomenat de la Verge, passem al costat de l’estudi d’escultura A. Nogueira i afrontem una forta pujada que dóna pas a diversos tobogans fins a les primeres cases de Villafranca del Bierzo. Ja en descens passem l’alberg municipal (a la dreta), després la romànica església de Santiago, que exhibeix davant nosaltres la Porta del Perdó, i immediatament el refugi Ocell Fènix. Arribem al costat del castell i, a mà dreta, baixem unes escales i prosseguim per les calli Salines i Rinconada Salines al carrer de l’Aigua-Ribadeo.

 • Km 24,1. Villafranca del Bierzo (Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Marrada per a sortir de Ponferrada: rumb nord fins a Compostilla, dóna una llarga marrada i sembla una innocentada però és el més històric. Els últims 7,5 quilòmetres de l’etapa, des del riu Cúa en Cacabelos fins a Villafranca del Bierzo, són els més durs.

Observacions

 • Des de Camponaraya es pot agafar un desviament per a anar a Carracedo i des d’allí fins a Cacabelos, s’afegeixen tres quilòmetres més a l’etapa i el seu únic sentit és visitar el monestir de Santa María de Carracedo.
 • Des de Pieros fins a Villafranca del Bierzo existeixen dues alternatives. seguir recte pel voral de la carretera fins a un desviament senyalitzat amb una fita i continuar per camí fins a Villafranca, o bé a la sortida de Pieros girar a la dreta cap a la localitat de Valtuille de Dalt i en arribar al citat poble girar dues vegades a l’esquerra per a continuar per pista fins a Villafranca. Aquesta segona opció és un quilòmetre més llarg, però va per pista llevant-nos voral de carretera transitada i a més actualment en la localitat de Valtuille de Dalt hi ha un alberg d’acolliment tradicional, Alberg d’acolliment La Biznaga, telèfon 628187093, on Rocío i Susan disposen de moment de quatre places a donatiu i tenen pensat habilitar més.
 • A l’entrada de Villafranca del Bierzo es passa per l’església de Santiago, coneguda per la seva Porta del Perdó. Allí els pelegrins que per problemes de salut no poguessin continuar la seva peregrinació fins a Compostela poden guanyar el Jubileu gràcies a un privilegi atorgat pel Papa Calixt III en el segle XV.

Què veure, què fer

 • COMPOSTILLA:Compostilla és un barri de Ponferrada creat per a dotar d’habitatges, moltes d’elles unifamiliars, als treballadors de la Central Tèrmica d’Endesa. L’església neorrománica ocupa des de 1940 el lloc d’una ermita medieval destruïda en la Guerra de la Independència. L’antiga talla de fusta policromada de La nostra Senyora del Refugi, del segle XII, es troba en el Museu Arqueològic d’Orense.
 • COLUMBRIANOS:Dependent de Ponferrada des de 1837, el lloc de Conimbrianos o Columbrianos ja apareix en documents del segle X. L’església de Sant Esteban, situada a l’entrada i una miqueta separada del centre de la població, és de 1778.
 • FONTS NOVES:A l’entrada es troba l’ermita del Diví Crist. L’antiga ermita, sobrenomenada de la Vora Cruz, era de 1662 i va costar 300 reals. L’actual, que conserva la campana original, és de la dècada del 2000 i habitualment descansen en ella una filera de motxilles, ja que a la seva vora es troba un bar molt freqüentat pels pelegrins.
 • CAMPONARAYA:El municipi comprèn a la pròpia Camponaraya i a les poblacions de Narayola, Magaz de Baix, Hervededo i la Malgoma. Avui Camponaraya compta amb més de 4.000 habitants i va comptar en l’antiguitat amb dues hospederías: de la Solitud i Sant Joan de Jaberos. En el nucli podem trobar l’església parroquial de Sant Ildefons i la capella de la Verge de la Solitud. La població té renom en l’organització de grans fires i exposicions que solen tenir lloc en el recinte firal. Ofereix tots els serveis.
 • CACABELOS:Vila a la vora del riu Cúa de més de 5.500 habitants. L’església de Santa María, al costat del Camí, conserva l’absis romànic i va ser reedificada de nou en el XVI. L’any 1904 va concloure la construcció de la torre, el cor i l’atri a costa de Don José i Don Jorge Rodríguez. En el pòrtic hi ha una Verge romànica del segle XIII. En el Santuari de la Cinquena Angoixa hi ha una imatge del Nen Jesús jugant a les cartes amb Sant Antoni de Pàdua. És del segle XVIII, té set retaules i alberga l’òrgan del monestir de Carracedo. Envoltant el perímetre interior es troba l’alberg, un disseny de l’arquitecte Don José María Aparicio que està format per cabines de dues places.Val la pena visitar el Museu Arqueològic, situat a la Casa de la Cultura, on es recullen abundants mostres del ric passat preromà i romà de la comarca (a 2 quilòmetres es troba el Castrum Bergidum, capital dels àsturs que acabo donant nom a la comarca). El riu Cúa té una longitud de 62 quilòmetres, neix prop del port de Cienfuegos i desemboca en el Sil. El pont de pedra que el creua és dels segles XVI i XVIII. En Cacabelos es poden trobar tots els serveis, incloses botigues de bicicletes on es pot acudir a comprar recanvis o reparar avaries.
 • PIEROS:L’església romànica de Sant Martí, segons resa la inscripció, va ser consagrada el 19 de novembre de 1086 pel bisbe astorgano Osmundo, el mateix que va fer construir en el 1082 l’església i el pont reforçat de ferro (Pons Ferrata) en Ponferrada.
 • VILLAFRANCA DEL BIERZO:L’origen de Villafranca del Bierzo es remunta a les comunitats de francs, comerciants estrangers que es van establir amb Alfons VI i, sobretot, a la fundació d’una comunitat de monjos cluniacenses l’any 1070. En el segle XII la meitat de la població era estrangera. Res més entrar en Villafranca es troba l’església de Santiago, temple romànic llombard d’una sola nau i amb la magnífica portada del Perdó. El Papa espanyol Calixt III concedia als pelegrins malalts o impedits que passaven per aquesta porta les mateixes indulgències que si haguessin arribat a Santiago. El carrer de l’Aigua travessa la ciutat de l’una a l’altra part i en ella estan situats diversos palaus, d’estil italià, i el convent de San José.El castell dels Marquesos de Villafranca (s. XVI) és privat i va tenir molta relació amb la història del poble. El convent de l’Anunciada de 1606 es va erigir sobre l’antic Hospital de Sant Roque i la tradició diu que Sant Francesc d’Assís es va allotjar en ell. Villafranca també té una bonica Plaza Mayor, una Albereda d’estil francès i un passeig fluvial a la vora del riu Burbia, que rep les aigües del Valcarce. La capital històrica del Bierzo ofereix tots els serveis.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 23: Etapa de Ponferrada a Villafranca del Bierzo

0 comentaris