Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Monreal a Puente la Reina-Gares

Camí Francès

Etapa 6 per Somport: Etapa de Monreal a Puente la Reina-Gares

Informació sobre l’etapa 6 per Somport: Etapa de Monreal a Puente la Reina-Gares

Perfil etapa 6 somport frances

Llarga i dura etapa que, sota la silueta cònica de la Higa de Monreal, inicia el seu recorregut per la vall del riu Elorz. Una a una, les poblacions de Yárnoz, Otano, Ezperun i Guerendiáin, van esperant el pas dels pelegrins que avancen per les ondulades sengles de la serra d'Alaiz. Després, Tiebas, i Muruarte de Reta ofereixen un merescut descans abans d'arribar a Valdizarbe, comarca que es presenta en Olcoz i baixa fins Enériz i la simbòlica ermita d'Eunate. En la plaça d'Obanos, el Camí Aragonès finalitza i es fundi amb el Camí Francès per continuar junts el periple fins Santiago de Compostel·la. Encara que avui parada i fonda en Puente la Reina, faltaria més.

L’itinerari

Avís : Ja NO HI HA ALBEGUE de pelegrins al costat de l’ermita de Santa María d’Eunate.

 • Km 0 . Monreal (Alberg. Bar. Tenda. Farmàcia. Caixer)

Des de l’alberg de Monreal, sortim de front pel carreró i, passada l’església, vam girar a l’esquerra pel carrer del Burg per sortir de la població. Una vegada en camp obert avancem recte. L’autovia A-21 queda a la nostra dreta i els camps de cereal, el bosc galeria del riu Elorz i la Higa , atalaiant-nos des de les seves 1288 metres, a la nostra esquerra. El camí va buscant la fèrtil ribera del riu i, rere acompanyar el seu llit durant un quilòmetre, el creua i es desvia cap a l’esquerra per una pista ( Km 2,2 ) . Aviat,la pista es converteix en un camí que s’agarra als vessants de la serra de Alaiz . La senda condueix al costat de Yárnoz .

 • Km 4,3. Yárnoz

L’últim quilòmetre recorregut és una bestreta de que ve a continuació. La senda s’acobla com pot a la canviant orografia de la serra. També, tan aviat s’obre a la vall com penetra en el bosc mediterrani. D’aquesta guisa passem al costat d’Otano .

 • Km 5,8. Otano

Mitjana hora més tard arribem al despoblat d’Ezperun ( Km 7,5 ) , on l’única cosa visible és l’explotació d’una pedrera i el canal de Navarra , una infraestructura hidràulica que distribueix per la província l’aigua regulada de l’embassament d’Itoiz. En fort repecho, seguim per una pista asfaltada que passa sota la pedrera i descendim per un bonic camí resguardat que ens porta fins l’entrada de Guerendiáin .

 • Km 9,4. Guerendiáin

En deixar aquesta localitat, de monumentals cases engalanades amb geranis i decorada amb múltiples referències jacobeas, diem adéuu a la vall de Elorz . Un llarg tram ‘trenca cames’ i tècnic ens condueix fins Tiebas i el seu castell derruït de el segle XIII .

 • Km 13,2 . Tiebas (Albergs. Bar. Fleca)

Travessem la localitat, deixant a un costat l’església de Santa Eufemia . Passat el camp de futbol agafem un camí que circula paral·lel a la tanca que delimita l’autopista AP-15. En arribar a una rotonda d’enllaç creuem un túnel sota l’autopista per superar després la carretera N-121. Més endavant, per un altre petit túnel, aquesta vegada sota les vies del tren, arribem a Muruarte de Reta .

 • Km 17,3. Muruarte de Reta

Atents a la senyalització, perquè abans d’arribar a les primeres cases cal desviar cap a l’esquerra per la pista asfaltada. Seguint aquesta carretera local arribem a Olcoz i amb això a la comarca de Valdizarbe . Com interès, un veí d’Olcoz ofereix visites guiades a la torre de llinatge , rehabilitada en 2012. És de quatre plantes i data dels segles XIV i XV. En el seu interior es troba l’exposició permanent ‘EunateOlcoz : Claus de el Camí de Santiago . El tresor navarrès de el primer Renaixement de el segle XII ‘.

 • Km 18,6 . Olcoz (Bar)

A l’entrada de la població continuem per la dreta per, en breu, prendre un camí que descendeix per una lloma i des del que s’obtenen unes bones vistes de la comarca i el canal de Navarra. Per un petit tram asfaltat i una pista posterior ens presentem en Enériz , bon lloc també per complaure a una gola resseca i un estómac buit.

 • Km 23,2 . Enériz (Bar. Tenda. Farmàcia)

Es continua per pista fins que una fita ens obliga a desviar-nos a mà dreta entre els arbustos. Un bon estratagema per avivar el suspens, ja que rere la galeria es descobreix la silueta de Santa María de Eunate . Ermita romànica, de planta octogonal i envoltada per una arquería, l’originalitat de la qual li ha valgut bona fama en el camí de Sant Jaume. L’alberg annex a l’ermita va deixar la seva funció hospitalària a la tardor de 2012 i des de 2013 la casa acull activitats del grup parroquial de Muruzábal ( Km 26 ) .A un quilòmetre d’Eunate creuem la carretera per pujar fins Obanos . En la plaça dels Furs d’aquesta localitat, al costat de l’església de Sant Joan Baptista , el nostre itinerari es fundi amb el dels pelegrins que van sortir, en la seva gran majoria, de Sant Jean Pied de Port o Roncesvalles.

 • Km 28,3 . Obanos (Alberg. Bar. Tenda. Farmàcia. Caixer)

Rere una filera de pelegrins bastant més nombrosa que de costum, sortim d’Obanos i baixem fins la carretera, que creuem per prendre un camí paral·lel al riu Robatori . . En breu arribem fins el voral de la N-111 i a l’entrada de Puente la Reina . En el centre de la localitat es cobreixen els 31,1 km d’aquesta dura etapa.

 • Km 31,1 . Puente la Reina (Tots els Serveis)

Les dificultats

 • Dur tram entre Monreal i Tiebas : Els primers 13 quilòmetres de l’etapa són un continu puja i baixa pels vessants de la serra de Alaiz . Durant aquest primer tram trobarem fonts en Yárnoz , Otano i Guerendiáin i bar-restaurant i un parell d’albergs en Tiebas .
 • A partir de Tiebas  hi ha servei de restauració en Olcoz, Eneriz, Obanos i Puente la Reina amb tots els serveis.

Observacions

 • Dur tram entre Monreal i Tiebas : Els primers 13 quilòmetres de l’etapa són un continu puja i baixa pels vessants de la serra de Alaiz . Durant aquest primer tram trobarem fonts en Yárnoz , Otano i Guerendiáin i bar-restaurant i un parell d’albergs en Tiebas .
 • A partir de Tiebas  hi ha servei de restauració en Olcoz, Eneriz, Obanos i Puente la Reina amb tots els serveis.

Què veure, què fer

 • VALL DE ELORZ : L’última etapa recorre els dominis de la vall d’Elorz, banyat pel riu del mateix nom i bressolat al sud per la serra de Alaiz . L’ajuntament resideix en Noáin però el camí de Sant Jaume passa per altres localitats de la vall, com són Yárnoz , Otano , Ezperun i Guerendiáin .
 • YÁRNOZ :
  • Torre medieval : A la dreta del Camí, és l’únic vestigi d’un probable palau medieval dels segles XIV o XV. El seu propietari va ser Martín de Yárnoz, escuder del rei de Navarra Carlos III el Noble (1387-1425).
 • OTANO : Igual que ocorre amb Yárnoz , la ruta deixa la població d’Otano a mà dreta.
  • Església de la Asunción : Ampliada en el segle XVI, encara conserva elements originals de segles anteriors, com una finestra abocinada en el presbiteri, una pila baptismal i una talla de la Verge del segle XIV.
 • GUERENDIÁIN : Situat a 590 metres, és la localitat més alta de la vall de Elorz . Poble cuidat i decorat amb múltiples referències jacobeas.
  • Església de Sant Joan Baptista : De nau única dividida en tres trams i volta de canó. Té un retaule barroc del segle XVIII.
 • TIEBASMURUARTE DE RETA : Encara que va pertànyer a la vall de Elorz , avui és un municipi de la Comarca de Pamplona . Té dos consells, un format per les poblacions de Tiebas i Campanes i altre per Muruarte de Reta , següent població de pas en el camí de Sant Jaume.
  • Castillo de Tiebas : A l’entrada de Tiebas es poden contemplar les ruïnes d’aquesta fortalesa del segle XIII, una de les residències dels reis navarresos Teobaldo II (1253-1270), Enrique I (1270-1274) i Carlos II (1350-1387). Destruït en 1378, va ser abandonat fins a mitjan segle XV, quan va ser restaurat per la família Beaumont. Malgrat quedar en mans d’aquesta família i de la seva successora, la casa de Alba , fins el segle XIX, es troba en desús des de la primera meitat del XVII.
  • Església de Santa Eufemia : Encara que la seva construcció es va projectar en el segle XIII durant el regnat de Teobaldo II de Xampanya, no es va acabar l’obra definitiva fins el segle XVI. D’estil gòtic, tant per l’exterior com per l’interior es van aprofitar elements del castell derruït. La talla de Santa Eufemia és del segle XVII.
 • VALDIZARBE : Zona geogràfica limítrofa amb la Comarca de Pamplona i composta per una dotzena de poblacions. Creua aquesta vall tant la ruta que ve de Roncesvalles com la de Somport . L’itinerari del Camí Aragonès entra en Valdizarbe per Olcoz i continua per Enériz i Obanos (on s’ajunten el Camí Francès i l’Aragonès) per finalitzar en Puente la Reina .
 • OLCOZ :
  • Església de San Miguel : El més destacat és la seva portada, orientada al nord és una rèplica, però vista en mirall, de la que es troba en l’ermita d’Eunate.
 • ENÉRIZ :
  • Església de Santa María Magdalena : Exposa en el seu interior un monumental retaule d’estil romanista de finals del XVI o XVII.
 • EUNATE : Un dels símbols de la ruta jacobea. Fotogènica, solitària al costat dels camps de Valdizarbe i d’original arquitectura romànica : única, de planta octogonal i proveïda d’un pati interior envoltat per una galeria de 33 arcs de mig punt, són alguns dels arguments que li han portat a ser imatge principal de molts pòster turístics i portada de nombroses guies i llibres relacionats amb el camí de Sant Jaume. Aixecada en 1170, la seva finalitat constructiva és encara incerta. Alguns estudis asseguren que és obra de l’orde del Temple i altres que es va alçar com capella funerària.
 • OBANOS : En el centre de la plaça dels Furs d’Obanos, al costat de l’església de Sant Joan Baptista, s’ajunten els pelegrins que provenen de Roncesvalles amb els de Somport. S’ha especulat molt sobre si és Obanos o Puente la Reina el punt on confluïen les dues rutes de peregrinació. La senyalització oficial puja a Obanos , encara que hi ha pelegrins que en lloc d’accedir a aquesta població, giren a l’esquerra en arribar a la carretera NA-6064 i es dirigeixen per ella directament a Puente la Reina.Obanos es caracteritza per la bellesa dels seus carrers i de les seves cases. Podem observar una variada arquitectura civil, amb elements gòtics i en cantería i maó. Destaquen així les cases Muzquiz , Zabalegui , Tximonco i Don Fidel .
  • Església de Sant Joan Baptista : Construïda en 1912 i restaurada en 2007, aquesta església va reemplaçar a una antiga construcció gòtica. Del temple gòtic manté, entre altres elements, les portades del segle XIV, la torre, la pila baptismal i escultures del retaule del segle XVII. En la sagristia hi ha una talla romànica de la Verge de Arnotegui .
 • PUENTE LA REINAGARES En aquesta localitat Navarresa s’uneixen els camins que parteixen de Roncesvalles i de Somport . El pont que fa nom a la vila data del segle XI. Creua sobre el riu Arga i va ser manat construir pel pas dels pelegrins per la reina Donya Major , esposa de Sancho III. El carrer Major ofereix un bell passeig recuperat des que va ser oberta l’autovia del Camí que uneix Pamplona amb Logronyo . A la localitat ha tornat la tranquil·litat i l’atmosfera aliena a cotxes i sorolls de motor.
  • Església de el Crucifix : Rere l’alberg dels pares Reparadors , la ruta jacobea passa sota el porxo que uneix aquesta església amb el convent. Santa María dels Horts, com la hi coneixia en els seus orígens, va ser edificada a la fi del segle XII. A la nau romànica principal se li va afegir en el segle XIV una altra gòtica, que guarda una talla germana de Jesucrist crucificat. La portada està ricament decorada amb diversos motius.
  • Església de Santiago : En recórrer el carrer Major és impossible no parar esment en la seva torre, que sembla tocar el cel. Es va construir a la fi del XII però el seu aspecte el va forjar amb la remodelació del segle XVI. Convé detenir davant la portada polilobulada que fa al carrer Major i enfront de la talla gòtica de Santiago Beltza .

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 6: Etapa de Monreal a Puente la Reina-Gares

0 comentaris