Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Lleó a Sant Martí del Camí

Camí Francès

Etapa 19: Etapa de Lleó a Sant Martí del Camí

Els albergs

Informació sobre l’etapa 19: Etapa de Lleó a Sant Martí del Camí

Img perfil etapa 19 frances

Àmplies avingudes condueixen des dels albergs a l'Hostal de Sant Marcos, a la vora del riu Bernesga. Altres cinc quilòmetres urbans, inclòs un polígon, acosten fins a la Verge del Camí, a la sortida del qual es decideix si continuar per la variant de Villar de Mazarife o pel Camí Francès més històric. Aquest últim progressa per l'erm, sempre a la vora de la N-120, i travessa Valverde de la Verge, San Miguel del Camí i Villadangos del Páramo per a concloure en Sant Martí del Camí.

L’itinerari

 • Km 0. León (Tots els Serveis)

Des de la plaça de Santa María del Camí, on es troba l’alberg de les Benedictines, inaugurem la jornada pels carrers de la Rúa i Ruiz de Salazar. Passem entre la modernista Casa Botins de Gaudí i el Palau renaixentista dels Guzmanes. Poc després despunta a la dreta la Real Col·legiata de Sant Isidoro, preuat monument d’origen romànic que va sorgir com a monestir consagrat a Sant Pelayo. Del carrer Ramón y Cajal girem a l’esquerra pel carrer de Renueva i sempre de front enllacem amb l’avinguda de Sèrum de Quiñones fins a aconseguir l’Hostal de Sant Marcos, hospital de pelegrins en l’Edat mitjana i avui Parador de Turisme i Museu. Val la pena detenir-se i gaudir de la rica ornamentació plateresca de la seva façana (Km 2,3).Travessem el riu Bernesga, afluent de l’Esla, al costat de l’Hostal i continuem rectes per l’avinguda de Quevedo. Aquesta avinguda, sempre de front, ens porta a agafar l’avinguda del Rector Pablo Díez, que llueix cridaners fanals vermells. Sense cap pèrdua arribem fins a una passarel·la per als vianants sobre les vies, que creuem per a entrar en Trobajo del Camí.

 • Km 3,9. Trobajo del Camí (Tots els Serveis)

Continuem la marxa per la mateixa avinguda del Rector Pablo Díez i en la vorera de la dreta es pot veure la sòbria ermita en maó i cant de Santiago Apòstol del XVIII. A l’altura d’una floristeria (Km 4,7) dobleguem a l’esquerra, passem per la plaça Sira Sant Pere i girem lleument a la dreta pel carrer del mateix nom. Sortim a una avinguda, que creuem, i continuem pujant pel carrer Camí de la Creu al costat d’uns cellers. Entrem immediatament en un polígon industrial (Km 5,7) que acaba al costat d’una gasolinera i a la vora de la N-120. Amb cura, pel voral i al costat del dens trànsit d’aquesta carretera nacional entrem en Verge del Camí

 • Km 7,6. Verge del Camí (Tots els Serveis) * ( Itinerari alternatiu per Villar de Mazarife )

Es tracta d’una localitat satèl·lit de Lleó partida en dos per la N-120. Ofereix gairebé tots els serveis i és un bon lloc per a proposar la primera parada. En Verge del Camí és comú veure sobrevolar als avions de l’exèrcit, ja que es troba al costat una base aèria militar. En arribar al costat del Santuari, de 1957 i la façana del qual està adornada per tretze escultures del barceloní Joseph María Subirachs, creuem la N-120 (si anem per la vorera dreta) i baixem pel carrer de la Pau. Deixem a un costat la font El Cañín i observem en la pista asfaltada una sèrie de pintades, in crescendo cada any que indiquen cap a l’esquerra la bifurcació cap a Villar de Mazarife (veure apartat observacions), una alternativa més a l’itinerari històric del Camí Francès (Km 8,5).Continuem de front, passant al costat del cementiri i per una via de servei al costat de les últimes naus. Un camí en paral·lel a la N-120 condueix fins a un túnel sota l’A-66, després del qual girem a la dreta per a pujar fins a una antena envoltada d’arbratge dispers. D’aquí baixem suaument fins a unes naus industrials i enllacem amb l’andadero paral·lel a la N-120, que no abandonarem fins al final d’etapa. Ens trobem en terres de l’erm, terreny ras i desabrigat. Immediatament entrem en Valverde de la Verge.

 • Km 12,2. Valverde de la Verge (Alberg. Bars)

Travessem Valverde a la vora de la N-120 i a la sortida reprenem l’andadero fins a la següent població, també partida per la nacional: San Miguel del Camí. Des de San Miguel fins a la següent localitat hi ha 7,7 quilòmetres, així que convé plantejar una parada a hores d’ara de l’etapa.

 • Km 13,6. San Miguel del Camí (Bars)

Després de travessar San Miguel del Camí tornem al monòton andadero, solcant l’erm entre la N-120 i la pròxima AP-71 que progressa a la nostra esquerra. Una hora i tres quarts després entrem a Villadangos del Páramo, les primeres cases dels quals s’hagin en un petit tàlveg. Entrem pegats al col·legi Santiago Apòstol i passem al costat de l’alberg de pelegrins.

 • Km 21,3. Villadangos del Páramo (Alberg. Bars. Botigues. Farmàcia. Caixer)

Creuem la N-120 per a agafar el carrer Real, on es troba la fleca i una botiga. Els bars s’apilen a la vora de la carretera nacional. Pel mateix carrer Real baixem fins a creuar un canal de reg i continuem entre pollancres durant no més de 400 metres per a tornar a la companyia de la sonora N-120. A partir d’aquest punt es pot continuar per la dreta de la nacional o per la seva esquerra, ja que hi ha andadero a banda i banda. Una recta de 3,8 quilòmetres ens porta fins al centre de Sant Martí del Camí, que destaca al lluny pel seu peculiar dipòsit d’aigua.

 • Km 25,9. Sant Martí del Camí (Albergs. Bars. Botiga)”Itinerari alternatiu per Villar de Mazarife” 
  • Km 0. La Verge del Camí.

   Una vegada en la bifurcació prenem a l’esquerra per a en uns 100 metres agafar a la dreta una pista de terra que ens condueix a un pont pel qual passar per damunt l’autovia LI-30 i uns metres després per sota l’A-66 i així entrar en la localitat de Freixe del Camí. 

  • Km 2,5. Freixe del Camí. (bar, restaurant)

   Sortim de la localitat per la carretera comarcal LI-5522 fins a Oncina de la Valdoncina. 

  • Km 4. Oncina de la Valdoncina. (alberg, bar, restaurant)

   A la sortida d’aquesta població agafarem una agradable pista de terra que ens portés fins a la següent localitat per camps de cereals i amb la bona companyia del silenci que falta en el traçat oficial d’aquesta etapa. 

  • Km 9,5. Barraques de baix. (bar)

   Continuem per carretera local fins a Villar de Mazarife. 

  • Km 14. Villar de Mazarife. (albergs, bar, restaurant)

   Seguim la mateixa direcció per la qual entrem per a sortir de la localitat per una carretera local que ens portés fins a l’encreuament de la carretera que va des de Sant Martin del Camí fins a Bustillo de l’Erm, travessem aquesta carretera per a continuar per pista de terra fins a Villavante. 

  • Km 24. Villavante. (alberg)

   Sortim de la localitat creuant per dalt la via del tren i girant a l’esquerra paral·lel a aquesta, seguim per pista en oblic a la via del tren que ens condueix fins a un pont pel qual salvem l’autovia AP-71, res més creuar el pont torcem a l’esquerra per una pista que ens conduirà fins a la N-120 la qual travessem a l’altura d’una rotonda i continuem de front per a entrar en la localitat de Pont d’Órbigo i enllaçar així amb el traçat oficial. 

  • Km 28,5. Pont d’Órbigo. 

Les dificultats

 • Sortida de Lleó:És molt incòmoda i fins a Valverde de la Verge (Km 12,2) cal passar un petit calvari per carrers, llargues avingudes, un polígon i el voral de la N-120 a l’entrada de Verge del Camí. També, el tram entre San Miguel del Camí i Villadangos del Páramo es fa molt pesat ja que són 7,7 quilòmetres d’andadero sense poblacions intermèdies.

Observacions

 • A la sortida de Verge del Camí, després de passar al costat de la font El Cañín, hi ha una gran quantitat de pintades sobre l’asfalt que indiquen, cap a l’esquerra, la bifurcació a Villar de Mazarife. És una variant del Camí Francès que porta fins a aquest poble lleonès que compta en l’actualitat amb 3 albergs. Aquest itinerari evita la companyia de la N-120 i per pistes de terra i asfalt passa per les poblacions de Freixe del CamíOncina de la ValdoncinaBarraques de Baix i Villar de Mazarife, on es pot pernoctar. La distància entre Lleó i Villar és d’aproximadament 22 quilòmetres i aquest itinerari i el Francès s’ajunten en la següent etapa en Puente Órbigo.

  Veure la descripció de la variant en l’itinerari de l’etapa.

Què veure, què fer

 • VERGE DEL CAMÍ:A la sortida d’aquesta població es troba el Santuari de la Verge del Camí, la primera pedra del qual es va col·locar en 1957. El seu autor és l’arquitecte dominic Don Francisco Coelho de Portugal. La façana principal està adornada per tretze escultures de l’artista barceloní Josep María Subirachs que representen a la Verge i als dotze apòstols i cada figura pesa uns 700 quilos. Aquesta localitat satèl·lit de Lleó té suficients botigues i bars per a plantejar la primera parada del dia.
 • VALVERDE DE LA VERGE I SAN MIGUEL DEL CAMÍ:Dues localitats travessades per la N-120, amb algun bar i fleca.
 • VILLADANGOS DEL PÁRAMO: Villadangos està situat en ple erm lleonès. Va ser una localitat repoblada durant la fase inicial de la Reconquesta i escenari l’any 1111 d’una sagnant batalla entre les hosts de la reina donya Urraca i el seu ex marit el rei Aragonés Alfons I “el Batallador” acompanyat del seu fill Alfons VII. L’església parroquial està dedicada a Santiago , que presideix el retaule de l’altar major, espasa en mà i tocat a la manera militar. A les portes del temple hi ha tallats dos graciosos relleus policromats que representen la mítica victòria del rei lleonès Ramir I sobre Abderramán II en la batalla de Clavijo (La Rioja), gràcies a l’ajuda de l’Apòstol Santiago.
 • SANT MARTÍ DEL CAMÍ:Pertany al municipi de Santa Marina del Rei i està tradicionalment unit al Camí de Santiago, ja que Sant Martí era un bisbe francès que acollia als pelegrins sota la seva capa. Lògicament té una església dedicada al bisbe de Tours. Al setembre de 2009, Juan López, bisbe de Lleó, va beneir el nou altar d’aquest temple i el conjunt format pel retaule, ambón, taula i cadira va costar uns 45.000 euros. La recerca de Juan Uría estableix que va haver-hi en Sant Martí del Camí un hospital que era “per a allotjar pelegrins pobres, comptant amb quatre llits per a homes, una per a dones i una altra per a sacerdots”.Des de setembre de 2011 compta amb un Museu Etnogràfic i del Camí de Santiago que està situat darrere de l’alberg municipal. Exhibeix una mostra permanent i exposicions temporals. Es poden trobar fotografies, pintures, artesania, documents, vestits regionals, etc.Des de lluny destaca el dipòsit d’aigua, que sembla un platet volant que planeja sobre la localitat. Vist de prop, encara sabent que serveix per a recollir el preuat líquid, continua semblant un OVNI o un bolet gegant.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 19: Etapa de Lleó a Sant Martí del Camí

0 comentaris