Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí Francès > Etapa de Jaca a Arrés

Camí Francès

Etapa 2 per Somport: Etapa de Jaca a Arrés

Els albergs

Informació sobre l’etapa 2 per Somport: Etapa de Jaca a Arrés

Recuperada la direcció natural cap a ponent, s'abandona Jaca sota l'atenta mirada de la penya Oroel i es continua per una cabañera empresonada entre la N-240 i el riu Aragó. Rere el barranc d'Atarés, solucionat per una passarel·la, el camí de Sant Jaume porta a un mirador sobre la Canal de Berdún i descendeix fins Santa Cilia. Alguna cabañera més i el voral de la nacional condueixen a Puente la Reina de Jaca, localitat que es deixa a mà dreta per escometre una esforçada pujada per les faldilles de la muntanya Samitier i aconseguir Arrés.

L’itinerari

 

 • Km 0 . Jaca (Tots els Serveis)

Gràcies a les petxines de bronze, estratègicament col·locades sobre el paviment, aconseguim avançar per l’entramat de carrers del centre de Jaca. El recorregut permet veure la gòtica torre de el Rellotge i l’església de Santiago . Al costat d’ella podem girar a mà dreta pel carrer del Coso i més endavant a l’esquerra per la Baixada de Baños . Arribem així a la rotonda on es troba la gasolinera per prendre la N-240 en direcció a Pamplona. En breu, al costat de la caserna militar, deixem la nacional per la nostra esquerra i continuem per una urbanització i un petit polígon fins els afores de Jaca. Arribem així als peus de l’ermita de la Victòria , símbol de la victòria sobre els musulmans a la que acudeixen en romiatge els jaquesos el primer divendres de maig ( Km 2,8 ) .En aquest punt creuem la N-240 i prenem en breu una cabañera (canyada de bestiar) que sorgeix al costat del voral dret i que transita sobre el bosc de ribera del riu Aragó. Passats vint minuts se surt de nou a la nacional a l’altura de la Botiguera per creuar el riu Gas ( Km 5,2 ) i arribar al costat de la caseta de el Municionero . Un pal de fusta del GR 65.3.2 indica el desviament cap a Atarés i Sant Joan de la Penya ( veure apartat observacions ) , però nosaltres continuem de front en direcció Santa Cilia pel GR 65.3. De seguida, abans del punt quilomètric 288 de la N-240, es creua la carretera i es deixa per la dreta. Més endavant es torna a creuar per agafar un camí que arriba fins el barranc de Atarés , que salvem per una passarel·la condicionada l’any Sant de 2010 ( Km 7,7 ) .Una vegada superat se surt a la carretera que puja fins Atarés i, atenció, la prenem cap a la dreta. Ens condueix a un camí que iniciem llaneando per derivar en un tram amb un perfil més acusat que aconsegueix el mirador de la Canal de Berdún , una petita talaia sobre aquesta vasta depressió orogràfica coberta de cereal i solcada pel riu Aragó i la franja grisa de la N-240 ( Km 11,3 ) .Descendim bruscament i passem darrere de l’hotel Aragó i la històrica venda de Esculabolsas , antiga posada de caminantes i mercaders. Rere salvar un regato d’aigua anem uns metres camp a través i creuem la carretera A-1603 que puja a Santa Cruz de la Serós i Sant Joan de la Penya. Tot seguit continuem recte per una cabañera que ens porta fins Santa Cilia de Jaca , localitat a la que entrem rere creuar la carretera. L’itinerari urbà ens porta fins el mateix nucli històric.

 • Km 15,3 . Santa Cilia de Jaca (Alberg. Bar. Fleca. Farmàcia)

Deixem Santa Cilia per una cabañera i algunes rodades pegades a la nacional rere les que aconseguim restar dos quilòmetres i mitjà més al total de l’etapa. Arribant al punt quilomètric 300, creuem la N-240 i deixem el càmping Pirinencs a mà dreta ( Km 18,7 ) . Pegats al voral esquerre recorrem dos quilòmetres, fins el punt quilomètric 302, i creuem la nacional per internar-nos per una senda ombrívola que baixa fins el marge del riu, on centenars de pelegrins han aprofitat els còdols per formar amb ells estructures verticals semblants a xemeneies. El conjunt de totes elles forma un paisatge sorprenent. En tres-cents metres arribem fins el pont de pedra sobre l’Aragó de Puente la Reina de Jaca .

 • Km 21,4 . Puente la Reina de Jaca (Bars. Tendes. Farmàcia)

Sense creuar-ho, deixem aquesta localitat de serveis a mà dreta i continuem rectes per una carretera local en direcció a Arrés, deixant a l’esquerra la carretera A-132 que es dirigeix a Osca. Més endavant, un pal de fusta abalisat amb la indicació ‘PR-HU 23. Arrés 3 Km’ ens convida a prendre una sendera que ascendeix per la faldilla de la muntanya Samitier . El primer quilòmetre supera un fort desnivell però va remetent la duresa fins aconseguir finalment els 700 metres d’altitud en Arrés , fi d’etapa.

 • Km 25 . Arrés (Alberg. Bar)

Les dificultats

 • Cabañeras , creus i el voral de la N240 : Amb el nom de cabañeras es coneix en Aragó a les canyades o cordills de bestiar. Són amples però el seu pis acaba per fer rascades en la planta dels peus i temudes tendinitis, més si cap si es calcen pesades i altes botes de trekking. El més còmode, que ens servirà per tot el Camí, són sabatilles de trail, més lleugeres i concebudes per les carreres de muntanya. Durant la jornada es transita i es creua en diverses ocasions la N-240. Màxima precaució!
 • Pujada final a Arrés : És l’única part de l’etapa de clara pujada. Convé no encebar en l’inici, ja que el primer quilòmetre és el més dur.

Observacions

 • El monestir de Sant Joan de la Penya està situat a set quilòmetres de Santa Cruz de la Serós i a onze de l’encreuament de la N-240. Si algun pelegrí vol pujar a peu, l’opció més clàssica és fer-ho des de l’encreuament a Atarés /Sant Joan de la Penya marcat pel GR 65.3.2. El desviament està al costat del camí, passat el riu Gas per la N-240. La pujada és preciosa però és terriblement exigent. O Cebreiro és un joc de nens comparat amb aquesta ascensió. El que decideixi pujar, que sàpiga que pot pernoctar en l’hospedería del Monestir o baixar després a Santa Cruz de la Serós , (22, 5 km des de Jaca) , o bé continuar fins Santa Cilia de Jaca ( 29 km des de Jaca) on hi ha alberg de peregrins. Sigui anant o en taxi, la visita mereix molt la pena.
 • De març a octubre sol haver-hi hospitaleros voluntaris en el alberg de Arrés . Ells, amb els donatius, s’encarreguen de comprar i preparar un sopar que es degusta col·lectivament. Per la resta de mesos, es pot comprar menjar al pas per Puente la Reina de Jaca o menjar en el bar d’Arrés.

Què veure, què fer

 • SANTA CRUZ DE LA SERÓS : En la N-240, a l’altura de l’hotel Aragó, hi ha un encreuament a mà esquerra que puja per la carretera A-1603 fins Santa Cruz de la Serós. Són quatre quilòmetres.
  • Arquitectura tradicional : Arquitectura popular construïda pel poble pel poble. Els habitatges, aixecades en pedra llaurada, es caracteritzen per teulades en V coberts de lajas superposades i dotats de xemeneies troncocòniques, que són rematades per rudes figures conegudes com ‘espantabrujas’.
  • Església de Santa María : Romànica, dels segles XI o XII, va formar part d’un conjunt monàstic habitat fins 1555 per religioses benedictines. Presenta una sola nau dividida en tres trams, dues portades, tres absis – dos d’ells rectangulars – i una formidable torre amb finestres geminades.
  • Ermita de San Caprasio : Petita construcció datada en la primera meitat del segle XI i que respon a l’esquema constructiu del romànic llombard, estil procedent del nord d’Itàlia i que també es troba representat en les famoses esglésies del Vall de Boí català. Va ser restaurada a mitjan segle XX sota la direcció de l’arquitecte Chueca Goitia amb la finalitat de suprimir afegits posteriors a l’original.
 • SANT JOAN DE LA PENYA :
  • Real Monestir : Enclavat en la mateixa Serra de la Penya, sota una roca gegantesca de la muntanya Pano , té el seu origen en un centre monàstic del segle X que va ser refundat pel rei Sancho Garcés III , sobrenomenat el Major, en el segle XI. El ritu romà es va introduir en Sant Joan de la Penya l’any 1071. Rere el greu incendi de l’any 1675 es va decidir construir un nou monestir en una prada coneguda com Pla de San Indalecio , situada una cosa més amunt. En el monestir vell es pot veure la sala de els Concilis , l’església mossàrab , la romànica – consagrada en 1094 -, la capella de San Victorián de el gòtic florit , i el claustre , únic per la seva ubicació i els expressius capitells de l’arquería tallats pel mestre de Sant Joan de la Penya , que narren el Gènesi i la vida de Jesús.
 • SANTA CILIA DE JACA : Oficialment, primera i única localitat de pas intermèdia de la segona jornada del Camí Aragonès. A 650 metres d’altitud, el nucli urbà de Santa Cilia s’assenteixi en la Canal de Berdún, al costat de l’horta del riu Aragó. La distribució del poblat es va planificar a la fi del segle XII o en el segle XIV, fent lloc als carrers rectilinis i perpendiculars que podem observar avui. La construcció de segones residències, les més pròximes a la N-240, van expandint els límits d’aquest poble històric del Camí de Santiago. Val la pena entrar en alguna fleca de Santa Cilia, fan pa de fogassa compacte que a penes desprèn molla en tallar-ho.
  • Església de el Salvador : De nau única. Va prendre el relleu d’una antiga església medieval i es va aixecar en el segle XVIII, mantenint alguns elements d’èpoques anteriors com la torre campanar i la portada gòtica .
 • ARRÉS : Sobre un turó i a 700 metres d’altitud, Arrés és un incomparable mirador de la Canal de Berdún . Des de la seva privilegiada posició es poden veure, en estrats definits, els camps de cereal, el bosc de ribera del riu Aragó, el bosc baix i al fons la barrera pirinenca.
  • Església de Santa Águeda : Del segle XVI, presenta una sola nau, un atri porticat i absis poligonal. En Arrés també hi ha una torre fortificada de el segle XV .

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Jaca a Arrés

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño Francés > Etapa de Jaca a Arrés

Camiño Francés

Etapa 2 por Somport: Etapa de Jaca a Arrés

Informació sobre l’etapa 2 por Somport: Etapa de Jaca a Arrés

Recuperada a dirección natural cara a poñente, abandónase Jaca baixo a atenta mirada da pena Oroel e continúase por unha cabañera aprisionada entre a N-240 e o río Aragón. Tras o barranco de Atarés, solucionado por unha pasarela, o Camiño de Santiago leva a un miradoiro sobre a Canle de Berdún e descende até Santa Cilia. Algunha cabañera máis e a beiravía da nacional conducen a Puente la Reina de Jaca, localidade que se deixa a man dereita paira acometer una esforzada subida polas saias do monte Samitier e alcanzar Arrés.

L’itinerari

 

 • Km 0. Jaca (Todos os Servizos)

Grazas ás cunchas de bronce, estratexicamente colocadas sobre o pavimento, logramos avanzar polo armazón de rúas do centro de Jaca. O percorrido permite ver a gótica torre do Reloxo e a igrexa de Santiago. Xunto a ela podemos virar a man dereita pola rúa do Coso e máis adiante á esquerda pola Baixada de Baños. Chegamos así á rotonda onde se atopa a gasolineira paira tomar a N-240 en dirección a Pamplona. En breve, xunto ao cuartel militar, deixamos a nacional pola nosa esquerda e continuamos por unha urbanización e un pequeno polígono até as aforas de Jaca. Chegamos así aos pés da ermida da Vitoria, símbolo da vitoria sobre os musulmáns á que acoden en romaría os jaqueses o primeiro venres de maio (Km 2,8).Neste punto cruzamos a N-240 e tomamos en breve una cabañera (cañada de gando) que xorde xunto á beiravía dereita e que transita sobre o bosque de ribeira do río Aragón. Pasados vinte minutos sálguese de novo á nacional á altura da Botiguera paira cruzar o río Gas (Km 5,2) e chegar xunto á caseta do Municionero. Un poste de madeira do GR 65.3.2 indica o desvío cara a Atarés e San Juan de la Peña (ver apartado observacións), pero nós continuamos de fronte en dirección Santa Cilia polo GR 65.3. Enseguida, antes do punto quilométrico 288 da N-240, crúzase a estrada e déixase pola dereita. Máis adiante vólvese a cruzar paira coller un camiño que chega até o barranco de Atarés, que salvamos por unha pasarela acondicionada no Ano Santo de 2010 (Km 7,7).Una vez superado sálguese á estrada que sobe até Atarés e, atención, tomámola cara á dereita. Condúcenos a un camiño que iniciamos llaneando paira derivar nun tramo cun perfil máis acusado que alcanza o miradoiro da Canle de Berdún, una pequena atalaia sobre esta vasta depresión orográfica cuberta de cereal e asucada polo río Aragón e a franxa gris da N-240 (Km 11,3).Descendemos bruscamente e pasamos detrás do hotel Aragón e a histórica venda de Esculabolsas , antiga pousada de camiñantes e mercadores. Tras salvar un regacho de auga andamos uns metros campo a través e cruzamos a estrada A-1603 que sobe a Santa Cruz de la Serós e San Juan de la Peña. Acto seguido continuamos recto por unha cabañera que nos leva até Santa Cilia de Jaca, localidade á que entramos tras cruzar a estrada. O itinerario urbano lévanos até o mesmo núcleo histórico.

 • Km 15,3. Santa Cilia de Jaca (Albergue. Bar. Panadaría. Farmacia)

Deixamos Santa Cilia por unha cabañera e algunhas rodadas pegadas á nacional tras as que logramos restar dous quilómetros e medio máis ao total da etapa. Chegando ao momento quilométrico 300, cruzamos a N-240 e deixamos o cámping Pireneos a man dereita (Km 18,7). Pegados á beiravía esquerda percorremos dous quilómetros, até o punto quilométrico 302, e cruzamos a nacional paira internarnos por unha senda sombría que baixa até a marxe do río, onde centos de peregrinos aproveitaron os cantos rodados paira formar con eles estruturas verticais semellantes a chemineas. O conxunto de todas elas forma unha paisaxe asombrosa. En trescentos metros chegamos até a ponte de pedra sobre o Aragón de Puente la Reina de Jaca.

 • Km 21,4. Puente la Reina de Jaca (Bares. Tendas. Farmacia)

Sen cruzalo, deixamos esta localidade de servizos a man dereita e continuamos rectos por unha estrada local en dirección a Arrés, deixando á esquerda a estrada A-132 que se dirixe a Huesca. Máis adiante, un poste de madeira balizado coa indicación ‘PR-HU 23. Arrés 3 Km’ convídanos a tomar un carreiro que ascende pola saia do monte Samitier. O primeiro quilómetro supera un forte desnivel pero vai remitindo a dureza até alcanzar finalmente os 700 metros de altitude en Arrés, fin de etapa.

 • Km 25. Arrés (Albergue. Bar)

Les dificultats

 • Cabañeras, cruces e a beiravía da N240:Co nome de cabañeras coñécese en Aragón ás cañadas ou cordeis de gando. Son anchas pero o seu piso termina por facer rozaduras na planta dos pés e temidas tendinites, máis si cabe si se calzan pesadas e altas botas de trekking. O máis cómodo, que nos servirá paira todo o Camiño, son zapatillas de trail, máis lixeiras e concibidas paira as carreiras de montaña. Durante a xornada transítase e crúzase en varias ocasións a N-240. Máxima precaución!
 • Subida final a Arrés:É a única parte da etapa de clara subida. Convén non cebar no inicio, xa que o primeiro quilómetro é o máis duro.

Observacions

 • O mosteiro de San Juan de la Peña está situado a sete quilómetros de Santa Cruz de la Serós e a once do cruzamento da N-240. Se algún peregrino quere subir a pé, a opción máis clásica é facelo desde o cruzamento a Atarés/San Juan de la Peña marcado polo GR 65.3.2. O desvío está xunto ao camiño, pasado o río Gas pola N-240. A subida é preciosa pero é terriblemente esixente. Ou Cebreiro é un xogo de nenos comparado con esta ascensión. O que decida subir, que saiba que pode pasar a noite na hospedaría do Mosteiro ou baixar despois a Santa Cruz de la Serós, (22, 5 km desde Jaca) , ou ben continuar até Santa Cilia de Jaca ( 29 km desde Jaca) onde hai albergue de peregrins. Sexa andando ou en taxi, a visita merece moito a pena.
 • De marzo a outubro adoita haber hospitaleros voluntarios no albergue de Arrés. Eles, cos donativos, encárganse de comprar e preparar una cea que se degusta colectivamente. Paira o resto de meses, pódese comprar comida ao paso por Puente la Reina de Jaca ou comer no bar de Arrés.

Què veure, què fer

 • SANTA CRUZ DE LA SERÓS:Na N-240, á altura do hotel Aragón, hai un cruzamento a man esquerda que sobe pola estrada A-1603 até Santa Cruz de la Serós. Son catro quilómetros.
  • Arquitectura tradicional:Arquitectura popular construída polo pobo paira o pobo. As vivendas, levantadas en pedra labrada, caracterízanse por tellados en V cubertos de lajas superpuestas e dotados de chemineas troncocónicas, que son rematadas por rudas figuras coñecidas como ‘espantabrujas’.
  • Igrexa de Santa María:Románica, dos séculos XI ou XII, formou parte dun conxunto monástico habitado até 1555 por relixiosas benedictinas. Presenta una soa nave dividida en tres tramos, dúas portadas, tres ábsidas – dúas deles rectangulares – e una formidable torre con xanelas geminadas.
  • Ermida de San Caprasio:Pequena construción datada na primeira metade do século XI e que responde o esquema construtivo do románico lombardo, estilo procedente do norte de Italia e que tamén se atopa representado nas famosas igrexas do Vall de Boí catalán. Foi restaurada a mediados do século XX baixo a dirección do arquitecto Chueca Goitia co fin de suprimir engadidos posteriores ao orixinal.
 • SAN JUAN DE LA PEÑA:
  • Real Mosteiro: Situado na mesma Sierra da Pena, baixo unha roca xigantesca do monte Pano, ten a súa orixe nun centro monástico do século X que foi refundado polo rei Sancho Garcés III, alcumado o Maior, no século XI. O rito romano introduciuse en San Juan de la Peña no ano 1071. Tras o grave incendio do ano 1675 decidiuse construír un novo mosteiro nunha pradaría coñecida como Chairo de San Indalecio, situada algo máis arriba. No mosteiro vello pódese ver a sala dos Concilios, a igrexa mozárabe, a románica – consagrada en 1094 -, a capela de San Victorián do gótico florido, e o claustro, único pola súa localización e os expresivos capiteis da arquería tallados polo mestre de San Juan de la Peña, que narran a Xénese e a vida de Jesús.
 • SANTA CILIA DE JACA:Oficialmente, primeira e única localidade de paso intermedia da segunda xornada do Camiño Aragonés. A 650 metros de altitude, o centro urbano de Santa Cilia aséntase na Canle de Berdún, xunto á veiga do río Aragón. A distribución do poboado planificouse a finais do século XII ou no século XIV, dando lugar ás rúas rectilíneas e perpendiculares que podemos observar hoxe. A construción de segundas residencias, as máis próximas á N-240, van expandindo os límites deste pobo histórico do Camiño de Santiago. Merece a pena entrar nalgunha panadaría de Santa Cilia, fan pan de hogaza compacto que apenas desprende faragulla ao cortalo.
  • Igrexa do Salvador: De nave única. Tomou a substitución dunha antiga igrexa medieval e levantouse no século XVIII, mantendo algúns elementos de épocas anteriores como a torre campanario e a portada gótica.
 • ARRÉS:Sobre un cerro e a 700 metros de altitude, Arrés é un incomparable miradoiro da Canle de Berdún. Desde a súa privilexiada posición pódense ver, en estratos definidos, os campos de cereal, o bosque de ribeira do río Aragón, o monte baixo e ao fondo a barreira pirenaica.
  • Igrexa de Santa Águeda:Do século XVI, presenta una soa nave, un atrio porticado e ábsida poligonal. En Arrés tamén hai una torre fortificada do século XV.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 2: Etapa de Jaca a Arrés

0 comentaris

Perfil de l’etapa 2 por Somport: Etapa de Jaca a Arrés

Perfil de l’etapa 2 por Somport: Etapa de Jaca a Arrés