Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Zarautz a Deba

Camí del Nord

Etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

Els albergs

Informació sobre l’etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

Img perfil etapa 3 norte

Etapa pura del litoral guipuscoà que obliga a superar incomptables desnivells entre les belles localitats marineres de Getaria -bressol de Juan Sebastián Elcano-, Zumaia i Degui, i els nuclis d'Askizu, Elorriaga i Itziar, talaies privilegiades sobre els frondosos pujols cantàbrics. Aquesta orografia, ja convertida en el leitmotiv de la peregrinació costanera, prepara al pelegrí per l'etapa regna que viurà demà, quan la sirga caminera s'allunyi de la mar durant diversos dies per seguir l'itinerari més recte possible.

L’itinerari

 • Km 0 . Zarautz (Tots els serveis)

Per arribar fins Getaria hi ha un parell de possibilitats:1a . Podem prendre al costat de l’església de Santa María la carretera que es dirigeix a Meagas  i prendre uns centenars de metres després el camí cap a la ermita de Santa Bàrbara . Es tracta d’una antiga calçada que puja en forta repecho entre vinyes de txakolí fins els voltants del temple, consagrat en 1709 gràcies a les aportacions dels vilatans. Des de l’ermita s’obté una panoràmica privilegiada  de Zarautz i la seva extensa platja. Després el Camí oficial contínua per una estrada fins fer amb la carretera GI-3391 que agafem cap avall per uns centenars de metres despues girar a l’esquerra, ull, si es vol visitar Getaria en aquest punt continuar recte per la carretera 400 metres fins la localitat. El camí oficial contínua en el citat encreuament a l’esquerra fins Askizu.2a . La segona opció circula pel passeig per als vianants acostat a la mar que va paral·lel a la N-634, un recorregut que va trigar 8 anys en construir. El passeig és pla i molt freqüentat pels pescadors esportius i zarautztarras. Anem veient la muntanya Santa Antón, conegut popularment com el ‘ratolí’, i a l’entrada de Getariabressol de Juan Sebastián Elcano , podem deixar uns instants el Camí i visitar el magnífic port d’aquesta vila marinera, al que s’accedeix sota el passadís de la església de San Salvador .

 • Km 4.1 . Getaria (Tots els serveis)

Deixem Getaria per una calçada que parteix del carrer Herrerieta. La calçada progressa fins el barri de San Prudencio , on es troba l’alberg Kanpaia , i porta després fins la carretera GI-3392. Uns 550 metres després deixem l’asfalt per l’esquerra cap al caseriu Aziategi , entre vinyes i maizales. Un repecho final ens situa al costat de l’església de Sant Martín de Tours , en el barri guetarense d’Askizu . Al costat de la parròquia hi ha una font on podem prendre’ns un descans. També, a pocs metres, es troba l’alberg Esgoti Aundi .

 • Km 6,1 . Askizu (Alberg-Bar)

L’itinerari abandona Askizu i avança amb immillorables vistes del Cantàbric i de Zumaia. Descendim a la vila guipuscoana pel vessant de la muntanya fins la N-634. Al costat de la carretera, a mà dreta, està la Casa Museu de el pintor Ignacio Zuloaga i, adossada a ella, la ermita de Santiago , del segle XV. Accedim finalment a Zumaia creuant el riu Urola i baixem les escales per travessar el passeig Ángeles Sorazu.

 • Km 9.1 . Zumaia (Tots els serveis)

Acomiadem la vila ascendint fins el convent de San José de les Carmelites Descalces , que funciona com alberg municipal al juliol i agost , i per l’ermita de Arritokieta . Tornant la vista s’obté una bona panoràmica final de Zumaia i la desembocadura de l’Urola . La carretera rural desemboca en un camí que porta fins l’àrea de descans de Elorriaga ( Km 12,4 ) , amb font i diverses meses. Al barri debarés d’Elorriaga es pot arribar tant per l’esquerra, per pista, com per la dreta, per camí. A l’entrada d’aquest nucli de muntanya hi ha una taverna.

 • Km 13 . Elorriaga (Bar)

En Elorriaga seguim l’itinerari del Camí de Santiago perquè també existeix el del GR-121, que marxa més pegat al litoral. El Camí baixa fins la Nacional i la creua per ascendir per una rampa brutal que ens interna en un camí arbrat. Aquest tram ‘rompepiernas’ supera diversos portells i baixa de nou a la N-634, a l’altura del barri Mardari amb barrestaurant al peu de la carretera. Passem sobre l’A-8 ( Km 16,3 ) i seguim amb precaució per la Nacional. La deixem en breu per la dreta i avancem per una senda que atalla un gran tram de carretera, i que ascendeix de nou fins la N-634 amb un últim repecho duríssim. Aconseguim finalment Itziar , on bé mereixem un altre descans. El santuari de Santa María de Itziar ha estat un alt obligat en el Camí del Nord. La construcció és del segle XVI i està aixecat sobre un temple romànic. En el seu interior, presidint l’altar, es troba la talla de la Verge de Itziar , una venerada imatge del segle XIII. L’himne a la verge diu així: “Ocell , de Itziar la Verge BellaOcell , Mare volguda de la mar estrella “.

 • Km 18,5 . Itziar (Bars. Tenda)

Una pista, que desgraciadament oculta l’antiga calçada, ascendeix els últims metres fins el cementiri i baixa cap a Deba, que presenta un fort desnivell en l’últim tram. Al costat de la pista es troba l’ermita de Sant Roque , al que podem veure en una acolorida fornícula adornada amb flors i un parell de petxines de pelegrí ( Km 21 ) . Res més entrar en la població passem al costat de l’IES Mendata i continuem pel carrer Mogel per agafar l’ascensor. El nou alberg inaugurat al juny de 2014 es troba en l’edifici de l’estació de tren, al peu de la ria. Abans d’acudir cal passar per l’Oficina de Turisme per segellar i inscriure (Telèfon 943 19 24 52). Si està tancada es pot fer en les dependències de la Policia Municipal , que es troben sota les porxades de la plaça.

 • Km 22 . Degui (Tots els serveis)

Les dificultats

 • Cap a la ermita de Santa Bàrbara : Si s’ha pernoctat en l’alberg juvenil Igerain, el que opti per l’opció més dura per acostar a Getaria ha de descendir tot recte fins trobar a mà esquerra el desviament cap a l’ermita. Si es pren com referència l’església de Santa María La Real de Zarautz cal seguir a mà esquerra fins trobar amb la indicació a la dreta.
 • Dur entrenament de cara a la etapa regna de demà : El recorregut entre Zarautz i Degui no fa gens de treva. Excepte el descansat primer tram fins Getaria, sempre que optem pel passeig marítim paral·lel a la N-634, tot serà pujar i baixar. Un entrenament perfecte per l’etapa entre les divisòries guipuscoana i biscaina que ens espera demà.

Observacions

És més que recomanable tant si es va per costa o per muntanya a la sortida de Zarautz fer una visita a la bonica vila de Getaria, bressol de Juan Sebastián Elcano.Precaució amb la baixada a Deba sobretot amb pluja.Totes les localitats per les que transcorre l’etapa d’avui conten amb serveis de restauració.L’alberg Lastur sol estar ocupat per grups, si es vol pernoctar en ell és molt recomanable reservar amb antelació. L’alberg queda fora del traçat oficial del camí.

Què veure, què fer

 • DEGUI : Situada en la zona més occidental de la costa guipuscoana els seus orígens es remunten a mitjan segle XIV. Els veïns de Muntanya Real de Itziar , als qui Sancho IV havia concedit en 1294 la Carta de poblament, van voler acostar a la mar per poder dedicar a la pesca fundant la població de Monreal de Deba . En el segle XV Degui viu un període d’esplendor gràcies al transport marítim de llanes de Castella i Aragó des del seu port a altres països europeus. Com en moltes altres localitats de la costa basca, el segle XIX porta la decadència de el sector pesquer i de la activitat portuària . Així, Degui transforma la seva activitat cap a finalitats turístiques.
  • Església parroquial de Santa María : Una austera estructura exterior amaga en el seu interior una nau de gran altura secundada en columnes cilíndriques i amb baix relleus romànics del segle XIII. La construcció del temple va ser finançada per els habitants de Deba gràcies a els impostos que procedien de la exportació de llanes a Flandes , Anglaterra i altres països europeus . El pòrtic de l’entrada és magnífic, probablement també del segle XIII, adornat per les escultures dels dotze apòstols. El claustre, gòtic, és del segle XVII.
  • Degui conta amb dues platges : la de Santiago i la de Lapari . També, gràcies als passejos marítims de Cárdenas i Pablo Sorozabal, es pot admirar el perfil costaner i obtenir magnífiques vistes del litoral cantàbric.
  • Entre Zumaia i Degui hi ha grans formacions de flysch , un fenomen geològic produït per l’acció erosiva de la mar sobre roques estratificades.
  • Les festes patronals , en honor a Sant Roque, se celebren entre el 14 i 20 d’agost. El dia 16 la imatge del Sant surt de l’església i es porta en processó fins la seva ermita rere la popular “Jorrai Dantza “.
 • Informació completa sobre Turisme de Deba en:
 • http://www.deba.net/es/turismo

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Zarautz a Deba

Camiño do Norte

Etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

Informació sobre l’etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

Img perfil etapa 3 norte

Etapa pura do litoral guipuscoano que obriga a superar incontables desniveis entre as belas localidades mariñeiras de Getaria -berce de Juan Sebastián Elcano-, Zumaia e Deba, e os núcleos de Askizu, Elorriaga e Itziar, atalaias privilexiadas sobre os frondosos outeiros cantábricos. Esta orografía, xa convertida no leitmotiv da peregrinación costeira, prepara ao peregrino paira a etapa reina que vivirá mañá, cando a sirga caminera afástese do mar durante varios días paira seguir o itinerario máis recto posible.

L’itinerari

 • Km 0. Zarautz (Todos os servizos)

Paira chegar até Getaria hai un par de posibilidades:. Podemos tomar xunto á igrexa de Santa María a estrada que se dirixe a Meagas e tomar uns centos de metros despois o camiño cara a a ermida de Santa Bárbara. Trátase dunha antiga calzada que sobe en forte repecho entre viñedos de txakolí até as inmediacións do templo, consagrado en 1709 grazas ás achegas dos aldeáns. Desde a ermida obtense una panorámica privilexiada de Zarautz e a súa extensa praia. Daquela o Camiño oficial continua por unha estrada até dar coa estrada GI-3391 que collemos cara abaixo paira uns centos de metros despues virar á esquerda, ollo, se se quere visitar Getaria neste punto continuar recto pola estrada 400 metros até a localidade. O camiño oficial continua no citado cruzamento á esquerda até Askizu.. A segunda opción circula polo paseo peonil arrimado ao mar que vai paralelo á N-634, un percorrido que tardou 8 anos en construír. O paseo é chairo e moi frecuentado polos pescadores deportivos e zarautztarras. Imos vendo o monte San Antón, coñecido popularmente como o ‘rato’, e á entrada de Getariaberce de Juan Sebastián Elcano, podemos deixar uns instantes o Camiño e visitar o magnífico porto desta vila mariñeira, ao que se accede baixo o pasadizo de a igrexa de San Salvador.

 • Km 4.1. Getaria (Todos os servizos)

Deixamos Getaria por unha calzada que parte da rúa Herrerieta. A calzada progresa até o barrio de San Prudencio, onde se atopa o albergue Kanpaia, e leva despois até a estrada GI-3392. Uns 550 metros despois deixamos o asfalto pola esquerda cara ao caserío Aziategi, entre viñedos e maizales. Un repecho final sitúanos xunto á igrexa de San Martín de Tours, no barrio guetarense de Askizu. Xunto á parroquia hai una fonte onde podemos tomarnos un descanso. Tamén, a poucos metros, atópase o albergue Esgote Aundi.

 • Km 6,1. Askizu (Albergue-Bar)

O itinerario abandona Askizu e avanza con inmellorables vistas do Cantábrico e de Zumaia. Descendemos á vila guipuscoana pola ladeira do monte até a N-634. Xunto á estrada, a man dereita, está casa Museo do pintor Ignacio Zuloaga e, encostada a ela, a ermida de Santiago, do século XV. Accedemos finalmente a Zumaia cruzando o río Urola e baixamos as escaleiras paira atravesar o paseo Anxos Sorazu.

 • Km 9.1. Zumaia (Todos os servizos)

Despedimos a vila ascendendo até o convento de San José das Carmelitas Descalzas, que funciona como albergue municipal en xullo e agosto, e pola ermida de Arritokieta. Volvendo a vista obtense una boa panorámica final de Zumaia e a desembocadura do Urola. A estrada rural desemboca nun camiño que leva até a área de descanso de Elorriaga (Km 12,4) , con fonte e varias mesas. Ao barrio debarés de Elorriaga pódese chegar tanto pola esquerda, por pista, como pola dereita, por camiño. Á entrada deste núcleo de montaña hai una taberna.

 • Km 13. Elorriaga (Bar)

En Elorriaga seguimos o itinerario do Camiño de Santiago porque tamén existe o do GR-121, que marcha máis pegado ao litoral. O Camiño baixa até a Nacional e crúzaa paira ascender por unha rampla brutal que nos interna nun camiño arboledo. Este tramo ‘rompepiernas’ sortea varios portillos e baixa de novo á N-634, á altura do barrio Mardari con barrestaurante ao pé da estrada. Pasamos sobre a A-8 (Km 16,3) e seguimos con precaución pola Nacional. Deixámola en breve pola dereita e avanzamos por unha senda que atalla un gran tramo de estrada, e que ascende de novo até a N-634 cun último repecho durísimo. Alcanzamos finalmente Itziar, onde ben merecemos outro descanso. O santuario de Santa María de Itziar foi un alto obrigado no Camiño do Norte. A construción é do século XVI e está levantado sobre un templo románico. No seu interior, presidindo o altar, atópase a talla da Virxe de Itziar, una venerada imaxe do século XIII. O himno á virxe di así: “Ave, de Itziar a Virxe BelaAve, Nai querida do mar estrela“.

 • Km 18,5. Itziar (Bares. Tenda)

Una pista, que desgraciadamente oculta a antiga calzada, ascende os últimos metros até o cemiterio e baixa cara a Deba, que presenta un forte desnivel no último tramo. Xunto á pista atópase a ermida de San Roque, ao que podemos ver nunha colorida hornacina adornada con flores e un par de vieiras (Km 21) . Nada máis entrar na poboación pasamos xunto ao IES Mendata e continuamos pola rúa Mogel paira coller o ascensor. O novo albergue inaugurado en xuño de 2014 atópase no edificio da estación de tren, ao pé da ría. Antes de acudir hai que pasar pola Oficina de Turismo paira selar e inscribir (Teléfono 943 19 24 52). Se está pechada pódese facer nas dependencias da Policía Municipal, que se atopan baixo os soportais da praza.

 • Km 22. Deba (Todos os servizos)

Les dificultats

 • Cara á ermida de Santa Bárbara:Se se pasou a noite no albergue xuvenil Igerain, o que opte pola opción máis dura paira achegar a Getaria ten que descender todo recto até atopar a man esquerda o desvío cara á ermida. Se se toma como referencia a igrexa de Santa María A Real de Zarautz hai que seguir a man esquerda até atopar coa indicación á dereita.
 • Duro adestramento de face á etapa reina de mañá:O percorrido entre Zarautz e Deba non dá tregua algunha. Salvo o descansado primeiro tramo até Getaria, sempre que optemos polo paseo marítimo paralelo á N-634, todo será subir e baixar. Un adestramento perfecto paira a etapa entre a divisorias guipuscoana e biscaíña que nos espera mañá.

Observacions

É máis que recomendable tanto si vaise por costa ou por monte á saída de Zarautz realizar una visita á bonita vila de Getaria, berce de Juan Sebastián Elcano.Precaución coa baixada a Deba sobre todo con choiva.Todas as localidades polas que transcorre a etapa de hoxe contan con servizos de restauración.O albergue Lastur adoita estar ocupado por grupos, se se quere pasar a noite nel é moi recomendable reservar con antelación. O albergue queda fóra do trazado oficial do camiño.

Què veure, què fer

 • DEBA:Situada na zona máis occidental da costa guipuscoana as súas orixes remóntanse a mediados do século XIV. Os veciños de Monte Real de Itziar, a quen Sancho IV concedera en 1294 a Carta Poboa, quixeron achegar ao mar paira poder dedicar á pesca fundando a poboación de Monreal de Deba. No século XV Deba vive un período de esplendor grazas ao transporte marítimo de las de Castela e Aragón desde o seu porto a outros países europeos. Como en moitas outras localidades da costa vasca, o século XIX trae a decadencia do sector pesqueiro e da actividade portuaria. Así, Deba transforma a súa actividade cara a fins turísticos.
  • Igrexa parroquial de Santa María: Una austera estrutura exterior esconde no seu interior una nave de gran altura apoiada en columnas cilíndricas e con bajorrelieves románicos do século XIII. A construción do templo foi strong:xYFjAw;financiada polos habitantes de Deba grazas aos impostos que procedían da exportación de las a Flandes, Inglaterra e outros países europeos. O pórtico da entrada é magnífico, probablemente tamén do século XIII, adornado polas esculturas dos doce apóstolos. O claustro, gótico, é do século XVII.
  • Deba conta con dúas praias: a de Santiago e a de Lapari. Tamén, grazas aos paseos marítimos de Cárdenas e Pablo Sorozabal, pódese admirar o perfil costeiro e obter magníficas vistas do litoral cantábrico.
  • Entre Zumaia e Deba hai grandes formacións de flysch, un fenómeno xeolóxico producido pola acción erosiva do mar sobre rocas estratificadas.
  • As festas patronais, en honra a San Roque, celébranse entre o 14 e 20 de agosto. O día 16 a imaxe do Santo salgue da igrexa e leva en procesión até a súa ermida tras a popular “Jorrai Dantza“.
 • Información completa sobre Turismo de Deba en:
 • http://www.deba.net/é/turismo

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

0 comentaris

Perfil de l’etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba

Perfil de l’etapa 3: Etapa de Zarautz a Deba