Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí del Nord

Etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Els albergs

Informació sobre l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Creuant les lleres del Magdalena i Trimaz, excel·lents rius amb vegetació submergida, s’arriba a Sant Xoan d’Alba. Sens dubte el millor tram, ja que després l’etapa és un continu ball per camins paral·lels a la N-634.

L’itinerari

Després de deixar la població, la primera fita, que ens marca 120 quilòmetres i 999 metres fins a Santiago, ens porta per pista asfaltada a creuar un riu la llera del qual està cobert de vegetació. Després passarem (es tracta d’un desviament provisional) sota el pont de l’autovia i anirem al Puente Rodríguez sobre el riu Trimaz. Aquí se situa l’únic repecho de la jornada després del qual arribarem després d’uns quilòmetres de fronda gallega a Sant Xoan d’Alba, al peu de la N-634. Cal seguir per aquesta carretera uns metres i deixar-la per la dreta per continuar per camins paral·lels fins a A torre.

Creuarem la nacional i avançarem paral·lels per la seva esquerra per tornar a creuar-la a l’altura de Casa Alejandro i passar posteriorment sota l’autovia. Després ve un altre pont, aquesta vegada el de Saa sobre el riu Llaurada, situat en el vell camí que unia Vilalba amb Parga i Sobrat dos Monxes. A continuació trobarem un desviament sense senyalitzar a causa de les obres de l’autovia.

Si encara continuen, atenció: és per l’esquerra, sota el túnel. Creuarem de nou la N-634 i per pistes asfaltades arribarem a l’indicador de la Parròquia de Pigara, on està situat la fita que indica 108,458 quilòmetres a Santiago. Seguirem en adreça Ferreira i passada aquesta localitat sortirem de nou a la nacional, en el punt quilòmetre 638 i a l’altura d’una gasolinera.

Pel voral de la carretera i 50 metres abans d’arribar al quilòmetre 639 ens desviem per un camí a mà esquerra que ens torna a treure a la nacional. Després de passar sota el pont de la A-6 entrarem en Baamonde, localitat del concejo de Begonte i fi del viatge per avui.

Les dificultats

  • Sortida de Vilalba:
    Sembla que la senyalització en les grans localitats coixeja una mica. Des de l’alberg entrem en Vilalba pel carrer principal i en arribar a un carrer on indica LV-118 en direcció a Viveiro / As Pontes cal girar a la dreta i immediatament a l’esquerra pel primer cap de carrer. És la rúa Desena, on trobarem petxines metàl·liques en el sòl. Sortim a la plaça Santa María i després prenem la rúa Concepción Arenal.

Observacions

Hi ha pelegrins que per avançar alguns quilòmetres, dels 40 que té l’etapa de Baaomonde a Sobrat, segueixen fins a Miraz, 15 quilòmetres més endavant. No obstant això mereix la pena dormir en Baaomonde, un poble tranquil amb bons restaurants i un excel·lent alberg.

Què veure, què fer

Baamonde és una localitat de l’Ajuntament de Begonte molt bé situada. Just a l’entrada desemboca la N-634 amb la N-6 i passa l’autovia que uneix Madrid i La Corunya, l’A-6. És una petita població d’uns 300 habitants que celebra les seves festes l’11 de setembre, dia de la Verge del Rosari de Baamonde.

  • L’església parroquial de Santiago: És el monument més famós del concejo de Begonte. És d’estil romànic de transició, del segle XIII, i consta de nau i absis rectangular i ogival del segle XIV. Enfront de l’església hi ha un creuer triple del s. XVIII i un castanyer esculpit en el seu interior amb una escultura de Víctor Corral. Prop de l’església estan les restes de l’antiga fortalesa d’Amarante destruïda pels Irmandiños.

  • Casa museu de Víctor Corral: Del conegut escultor nascut en Baamonde, on podrem admirar obres realitzades amb diversos materials com el granit, el bronze i la fusta.

Els monuments

Perfil de l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde del Camí del Nord