Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Vilalba a Baamonde

Camí del Nord

Etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Els albergs

Informació sobre l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Creuant les lleres del Magdalena i Trimaz, excel·lents rius amb vegetació submergida, s'arriba a Sant Xoan d'Alba. Sens dubte el millor tram, ja que després l'etapa és un continu ball per camins paral·lels a la N-634.

L’itinerari

Després de deixar la població, la primera fita, que ens marca 120 quilòmetres i 999 metres fins a Santiago, ens porta per pista asfaltada a creuar un riu la llera del qual està cobert de vegetació. Després passarem (es tracta d’un desviament provisional) sota el pont de l’autovia i anirem al Puente Rodríguez sobre el riu Trimaz. Aquí se situa l’únic repecho de la jornada després del qual arribarem després d’uns quilòmetres de fronda gallega a Sant Xoan d’Alba, al peu de la N-634. Cal seguir per aquesta carretera uns metres i deixar-la per la dreta per continuar per camins paral·lels fins a A torre.

Creuarem la nacional i avançarem paral·lels per la seva esquerra per tornar a creuar-la a l’altura de Casa Alejandro i passar posteriorment sota l’autovia. Després ve un altre pont, aquesta vegada el de Saa sobre el riu Llaurada, situat en el vell camí que unia Vilalba amb Parga i Sobrat dos Monxes. A continuació trobarem un desviament sense senyalitzar a causa de les obres de l’autovia.

Si encara continuen, atenció: és per l’esquerra, sota el túnel. Creuarem de nou la N-634 i per pistes asfaltades arribarem a l’indicador de la Parròquia de Pigara, on està situat la fita que indica 108,458 quilòmetres a Santiago. Seguirem en adreça Ferreira i passada aquesta localitat sortirem de nou a la nacional, en el punt quilòmetre 638 i a l’altura d’una gasolinera.

Pel voral de la carretera i 50 metres abans d’arribar al quilòmetre 639 ens desviem per un camí a mà esquerra que ens torna a treure a la nacional. Després de passar sota el pont de la A-6 entrarem en Baamonde, localitat del concejo de Begonte i fi del viatge per avui.

Les dificultats

 • Sortida de Vilalba:
  Sembla que la senyalització en les grans localitats coixeja una mica. Des de l’alberg entrem en Vilalba pel carrer principal i en arribar a un carrer on indica LV-118 en direcció a Viveiro / As Pontes cal girar a la dreta i immediatament a l’esquerra pel primer cap de carrer. És la rúa Desena, on trobarem petxines metàl·liques en el sòl. Sortim a la plaça Santa María i després prenem la rúa Concepción Arenal.

Observacions

Hi ha pelegrins que per avançar alguns quilòmetres, dels 40 que té l’etapa de Baaomonde a Sobrat, segueixen fins a Miraz, 15 quilòmetres més endavant. No obstant això mereix la pena dormir en Baaomonde, un poble tranquil amb bons restaurants i un excel·lent alberg.

Què veure, què fer

Baamonde és una localitat de l’Ajuntament de Begonte molt bé situada. Just a l’entrada desemboca la N-634 amb la N-6 i passa l’autovia que uneix Madrid i La Corunya, l’A-6. És una petita població d’uns 300 habitants que celebra les seves festes l’11 de setembre, dia de la Verge del Rosari de Baamonde.

 • L’església parroquial de Santiago: És el monument més famós del concejo de Begonte. És d’estil romànic de transició, del segle XIII, i consta de nau i absis rectangular i ogival del segle XIV. Enfront de l’església hi ha un creuer triple del s. XVIII i un castanyer esculpit en el seu interior amb una escultura de Víctor Corral. Prop de l’església estan les restes de l’antiga fortalesa d’Amarante destruïda pels Irmandiños.

 • Casa museu de Víctor Corral: Del conegut escultor nascut en Baamonde, on podrem admirar obres realitzades amb diversos materials com el granit, el bronze i la fusta.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Vilalba a Baamonde

Camiño do Norte

Etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Informació sobre l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Cruzando as canles do Magdalena e Trimaz, excelentes ríos con vexetación mergullada, chégase a San Xoan de Alba. Sen dúbida o mellor tramo, xa que despois a etapa é un continuo baile por camiños paralelos á N-634.

L’itinerari

Tras deixar a poboación, a primeira mouteira, que nos marca 120 quilómetros e 999 metros ata Santiago, lévanos por pista asfaltada a cruzar un río cuxo canle está cuberto de vexetación. Despois pasaremos (trátase dun desvío provisional) baixo a ponte da autovía e iremos á Ponte Rodríguez sobre o río Trimaz. Aquí sitúase o único repecho da xornada tras o que chegaremos tras uns quilómetros de fronda galega a San Xoan de Alba, ao pé da N-634. Hai que seguir por esta estrada uns metros e deixala pola dereita para continuar por camiños paralelos ata A torre.

Cruzaremos a nacional e avanzaremos paralelos pola súa esquerda para volver cruzala á altura de Casa Alejandro e pasar posteriormente baixo a autovía. Despois vén outra ponte, esta vez o de Saa sobre o río Labrada, situado no vello camiño que unía Vilalba con Parga e Sobrado dos Monxes. A continuación atoparemos un desvío sen sinalizar debido ás obras da autovía.

Se aínda continúan, atención: é pola esquerda, baixo o túnel. Cruzaremos de novo a N-634 e por pistas asfaltadas chegaremos ao indicador da Parroquia de Pigara, onde está situado a mouteira que indica 108,458 quilómetros a Santiago. Seguiremos en dirección Ferreira e pasada esta localidade sairemos de novo á nacional, no punto quilómetro 638 e á altura dunha gasolineira.

Pola beiravía da estrada e 50 metros antes de chegar ao quilómetro 639 desviámonos por un camiño a man esquerda que nos volve a sacar á nacional. Tras pasar baixo a ponte da A-6 entraremos en Baamonde , localidade do concello de Begonte e fin da viaxe por hoxe.

Les dificultats

 • Saída de Vilalba:
  Parece que a sinalización nas grandes localidades cojea un pouco. Desde o albergue entramos en Vilalba pola rúa principal e ao chegar a unha rúa onde indica LV-118 en dirección a Viveiro / As Pontes hai que virar á dereita e inmediatamente á esquerda pola primeira bocacalle. É a rúa Décima, onde atoparemos cunchas metálicas no chan. Saímos á praza Santa María e logo tomamos a rúa Concepción Arenal.

Observacions

Hai peregrinos que para adiantar algúns quilómetros, dos 40 que ten a etapa de Baaomonde a Sobrado , seguen ata Miraz, 15 quilómetros máis adiante. Con todo merece a pena durmir en Baaomonde, un pobo tranquilo con bos restaurantes e un excelente albergue.

Què veure, què fer

Baamonde é unha localidade do Concello de Begonte moi ben situada. Xusto á entrada desemboca a N-634 coa N-6 e pasa a autovía que une Madrid e A Coruña, a A-6. É unha pequena poboación duns 300 habitantes que celebra as súas festas o 11 de setembro, día da Virxe do Rosario de Baamonde.

 • A igrexa parroquial de Santiago: É o monumento máis famoso do concello de Begonte. É de estilo románico de transición, do século XIII, e consta de nave e ábsida rectangular e ojival do século XIV. Fronte á igrexa hai un cruceiro triplo do s. XVIII e un castiñeiro esculpido no seu interior cunha escultura de Víctor Curral. Preto da igrexa están os restos da antiga fortaleza de Amarante destruída polos Irmandiños.

 • Casa museo de Víctor Curral: Do coñecido escultor nado en Baamonde, onde poderemos admirar obras realizadas con diversos materiais como o granito, o bronce e a madeira.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

0 comentaris

Perfil de l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Perfil de l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde