Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Vilalba a Baamonde

Camí del Nord

Etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Els albergs

Informació sobre l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Creuant els llits del Magdalena i Trimaz, excel·lents rius amb vegetació submergida, s'arriba a San Xoan d'Alba. Sens dubte el millor tram, ja que després l'etapa és un continu ball per camins paral·lels a la N-634.

L’itinerari

Després de deixar la població, la primera fita, que ens marca 120 quilòmetres i 999 metres fins a Santiago, ens porta per pista asfaltada a travessar un riu el llit del qual està cobert de vegetació. Després passarem (es tracta d’un desviament provisional) sota el pont de l’autovia i anirem al Pont Rodríguez sobre el riu Trimaz. Aquí se situa l’únic repit de la jornada després del qual arribarem després d’uns quilòmetres de fronda gallega a San Xoan d’Alba, al peu de la N-634. Cal seguir per aquesta carretera uns metres i deixar-la per la dreta per a continuar per camins paral·lels fins A torre. Creuarem la nacional i avançarem paral·lels per la seva esquerra per a tornar a creuar-la a l’altura de Casa Alejandro i passar posteriorment sota l’autovia. Després ve un altre pont, aquesta vegada el de Saa sobre el riu Llaurada, situat en el vell camí que unia Vilalba amb Parga i Sobrat dos Monxes. A continuació trobarem un desviament sense senyalitzar a causa de les obres de l’autovia.Si encara continuen, atenció: és per l’esquerra, sota el túnel. Creuarem de nou la N-634 i per pistes asfaltades arribarem a l’indicador de la Parròquia de Pigara, on està situat la fita que indica 108,458 quilòmetres a Santiago. Seguirem en direcció Ferreira i passada aquesta localitat sortirem de nou a la nacional, en el punt quilòmetre 638 i a l’altura d’una gasolinera.Pel voral de la carretera i 50 metres abans d’arribar al quilòmetre 639 ens desviem per un camí a mà esquerra que ens torna a treure a la nacional. Després de passar sota el pont de la A-6 entrarem en Baamonde, localitat del consell de Begonte i fi del viatge per avui.

Les dificultats

 • Sortida de Vilalba: Sembla que la senyalització en les grans localitats coixeja una mica. Des de l’alberg entrem en Vilalba pel carrer principal i en arribar a un carrer on indica LV-118 en direcció a Viveiro / As Pontes cal girar a la dreta i immediatament a l’esquerra pel primer cap de carrer. És la rúa Dècima, on trobarem petxines metàl·liques en el sòl. Sortim a la plaça Santa María i després prenem la rúa Concepción Arenal.
 • D’altra banda etapa agradable i curta, amb poc asfalt i de marcat caràcter rural.

Observacions

Etapa curta que pot allargar-se sense major complicació si així es desitja, perquè en l’etapa que finalitza en Sobrat no calgui fer una quilometrada.Hi ha diferents opcions si no es vol adormir en Baamonde, bé allargar l’etapa fins a l’alberg privat Witericus en Carballedo, fins a l’alberg A Lagoa en la localitat del mateix nom o fins a Miraz. Fent així l’etapa des de Vilalba en 30,4  34,2  i  36,1 quilòmetres respectivament.

Què veure, què fer

Baamonde és una localitat de l’Ajuntament de Begonte molt ben situada. Just a l’entrada desemboca la N-634 amb la N-6 i passa l’autovia que uneix Madrid i La Corunya, l’A-6. És una petita població d’uns 300 habitants que celebra les seves festes l’11 de setembre, dia de la Verge del Rosari de Baamonde.

 • L’església parroquial de Santiago: És el monument més famós del consell de Begonte. És d’estil romànic de transició, del segle XIII, i consta de nau i absis rectangular i ogival del segle XIV. Enfront de l’església hi ha un creuer triple del s. XVIII i un castanyer esculpit en el seu interior amb una escultura de Víctor Corral. Prop de l’església estan les restes de l’antiga fortalesa d’Amarante destruïda pels Irmandiños.
 • Casa museu de Víctor Corral: Del conegut escultor nascut en Baamonde, on podrem admirar obres realitzades amb diversos materials com el granit, el bronze i la fusta.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Vilalba a Baamonde

Camiño do Norte

Etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Informació sobre l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Cruzando as canles do Magdalena e Trimaz, excelentes ríos con vexetación mergullada, chégase a San Xoan de Alba. Sen dúbida o mellor tramo, xa que despois a etapa é un continuo baile por camiños paralelos á N-634.

L’itinerari

Tras deixar a poboación, a primeira mouteira, que nos marca 120 quilómetros e 999 metros até Santiago, lévanos por pista asfaltada a cruzar un río cuxo canle está cuberto de vexetación. Despois pasaremos (trátase dun desvío provisional) baixo a ponte da autovía e iremos á Ponte Rodríguez sobre o río Trimaz. Aquí sitúase o único repecho da xornada tras o que chegaremos tras uns quilómetros de fronda galega a San Xoan de Alba, ao pé da N-634. Hai que seguir por esta estrada uns metros e deixala pola dereita para continuar por camiños paralelos até A torre. Cruzaremos a nacional e avanzaremos paralelos pola súa esquerda para volver cruzala á altura de Casa Alejandro e pasar posteriormente baixo a autovía. Despois vén outra ponte, esta vez o de Saa sobre o río Labrada, situado no vello camiño que unía Vilalba con Parga e Sobrado dos Monxes. A continuación atoparemos un desvío sen sinalizar debido ás obras da autovía.Si aínda continúan, atención: é pola esquerda, baixo o túnel. Cruzaremos de novo a N-634 e por pistas asfaltadas chegaremos ao indicador da Parroquia de Pigara, onde está situado a mouteira que indica 108,458 quilómetros a Santiago. Seguiremos en dirección Ferreira e pasada esta localidade sairemos de novo á nacional, no punto quilómetro 638 e á altura dunha gasolineira.Pola beiravía da estrada e 50 metros antes de chegar ao quilómetro 639 desviámonos por un camiño a man esquerda que nos volve a sacar á nacional. Tras pasar baixo a ponte da A-6 entraremos en Baamonde, localidade do concello de Begonte e fin da viaxe por hoxe.

Les dificultats

 • Saída de Vilalba: Parece que a sinalización nas grandes localidades cojea un pouco. Desde o albergue entramos en Vilalba pola rúa principal e ao chegar a unha rúa onde indica LV-118 en dirección a Viveiro / As Pontes hai que virar á dereita e inmediatamente á esquerda pola primeira bocacalle. É a rúa Décima, onde atoparemos cunchas metálicas no solo. Saímos á praza Santa María e logo tomamos a rúa Concepción Areal.
 • Polo demais etapa agradable e curta, con pouco asfalto e de marcado carácter rural.

Observacions

Etapa curta que pode alargarse sen maior complicación se así se desexa, para que na etapa que finaliza en Sobrado non haxa que facer unha kilometrada.Hai diferentes opcións se non se quere durmir en Baamonde, ben alargar a etapa até o albergue privado Witericus en Carballedo, até o albergue A Lagoa na localidade do mesmo nome ou até Miraz. Facendo así a etapa desde Vilalba en 30,4  34,2  e  36,1 quilómetros respectivamente.

Què veure, què fer

Baamonde é unha localidade do Concello de Begonte moi ben situada. Xusto á entrada desemboca a N-634 coa N-6 e pasa a autovía que une Madrid e A Coruña, a A-6. É unha pequena poboación duns 300 habitantes que celebra as súas festas o 11 de setembro, día da Virxe do Rosario de Baamonde.

 • A igrexa parroquial de Santiago: É o monumento máis famoso do concello de Begonte. É de estilo románico de transición, do século XIII, e consta de nave e ábsida rectangular e oxival do século XIV. Fronte á igrexa hai un cruceiro triplo do s. XVIII e un castiñeiro esculpido no seu interior cunha escultura de Víctor Corral. Preto da igrexa están os restos da antiga fortaleza de Amarante destruída polos Irmandiños.
 • Casa museo de Víctor Corral: Do coñecido escultor nado en Baamonde, onde poderemos admirar obras realizadas con diversos materiais como o granito, o bronce e a madeira.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

0 comentaris

Perfil de l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde

Perfil de l’etapa 30: Etapa de Vilalba a Baamonde