Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Camí del Nord

Etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Els albergs

Informació sobre l’etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Ballotas o Palanques? Mar o Muntanya?

L’itinerari

Des de l’alberg de Soto de Luiña cal ascendir per l’antiga N-632 fins al primer encreuament, on gairebé el 100% dels pelegrins optaven per l’opció marcada com Ballotas, enfront de la de Camí. Aquesta última fa referència a l’antic camí vaqueiro que discorre per la Serra de les Palanques. Ningú, ni el Principat ni les Associacions locals del Camí de Santiago, es van preocupar fins ara per mantenir-lo i senyalitzar-lo. Des d’estiu de 2016, per fi!, aquest itinerari històric és completament viable en tot el seu recorregut, amb les fites pròpies del Principat i les seves sendes ben traçades i netes. Aquest traçat és pràcticament d’igual distància que per la costa, encara que una mica més dur físicament i no compta amb serveis intermedis, acaba en la localitat de Villademoros amb la qual cosa per a arribar a Cadavedo caldria retrocedir un quilòmetre i mig des d’aquesta localitat. L’última paraula la té el pelegrí, que haurà de triar entre mar (Ballotas) o muntanya (Palanques).Passem a descriure succintament el traçat que discorre per Ballotas,Per Ballotas anirem travessant diverses poblacions de el consell de Cudillero, com Albuerne, Novellana -poble exemplar d’Astúries en 1992- Castañeras i la seva Platja del Silenci, Santa Marina i Ballota. Fins aquí hi haurà moltes oportunitats per a abandonar la carretera, progressant en un puja baixa demolidor per camins de localitat en localitat. Avui dia ja compleixen els mínims requisits, però la desídia va campar a pler durant molts anys. Després de Ballota descendim per camí per a travessar el riu Cap, on un pont de pedra fa les vegades del mític ‘pont que tremola’. Posteriorment s’ascendeix per bosc a Tablizo, entrant així en el Consell de Valdés. Després de passar un parell de petits llogarets més, Ribón i Fregís, arribem finalment a Cadavedo.

Les dificultats

 • L’asfalt de l’antiga N-632 i la serra litoral de les Ballotas, que imposa la seva dura orografia i ens fa remuntar una vegada i una altra el desnivell perdut.

Observacions

 • A un quilòmetre i mig de l’inici de la jornada ens trobem la bifurcació Ballota o Camí. La immensa majoria de pelegrins opta per l’opció Ballota (costa). Veure itinerari.
 • A l’hivern els camins solen estar enfangats i pot ser que impracticables, amb la qual cosa l’alternativa seriosa la carretera N-632 sempre amb extrema precaució
 • Destacar els paisatges de la platja de Ballota i de la Regalina en Cadavedo.

Què veure, què fer

Situat en la rasa costanera del Consell de Valdés és alhora parròquia del Ribón i Villademoros. En aquesta última població es troba una torre l’origen de la qual es remunta al segle XV quan la propietat era dels Peláez de Villademoros, al costat d’una casona i un panera. És un dels millors exponents de l’arquitectura militar de la Baixa Edat mitjana asturiana pel seu caràcter senyorial i defensiu.

 • Festa de la Regalina: La Regalina, també coneguda com La Rega-la o Santa María de Rega-la, és una festa que se celebra a l’aire lliure, sobre una rasa amb vista a uns penya-segats i al costat de l’ermita construïda pel pare Gal, impulsor i artífex d’aquesta celebració. Creada en 1931, va ser declarada Festa d’Interès Turístic Regional. Conserva el folklore, els costums i les tradicions regionals en honor a la Verge, la imatge de la qual es va trobar en el lloc conegut com La Rega-la.</p</
 • Platja de Cadavedo: Amb una longitud de 400 metres es troba a 2 quilòmetres del poble. Hi ha accés senyalitzat des de la N-632.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Camiño do Norte

Etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Informació sobre l’etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Ballotas ou Pancas? Mar ou Montaña?

L’itinerari

Desde o albergue de Soto de Luiña hai que ascender pola antiga N-632 até o primeiro cruzamento, onde case o 100% dos peregrinos optaban pola opción marcada como Ballotas, fronte á de Camiño. Esta última fai referencia ao antigo camiño vaqueiro que discorre por a Serra das Pancas. Ninguén, nin o Principado nin as Asociacións locais do Camiño de Santiago, preocupáronse até agora por mantelo e sinalizalo. Desde verán de 2016, por fin!, este itinerario histórico é completamente viable en todo o seu percorrido, coas mouteiras propias do Principado e as súas sendas ben trazadas e limpas. Este trazado é practicamente de igual distancia que pola costa, aínda que algo máis duro fisicamente e non conta con servizos intermedios, acaba na localidade de Villademoros co cal para chegar a Cadavedo habería que retroceder un quilómetro e medio desde devandita localidade. A última palabra tena o peregrino, que deberá elixir entre mar (Ballotas) ou montaña (Pancas).Pasamos a describir someramente o trazado que discorre por Ballotas,Por Ballotas iremos atravesando varias poboacións de o concello de Cudillero, como Albuerne, Novellana -pobo exemplar de Asturias en 1992- Castañegas e a súa Praia do Silencio, Santa Mariña e Ballota. Até aquí haberá moitas oportunidades para abandonar a estrada, progresando nun sobe baixa demoledor por camiños de localidade en localidade. A día de hoxe xa cumpren os mínimos requisitos, pero a desidia campou ás súas anchas durante moitos anos. Tras Ballota descendemos por camiño para cruzar o río Cabo, onde unha ponte de pedra fai as veces da mítica ‘ponte que treme’. Posteriormente ascéndese por bosque a Tablizo, entrando así no Concello de Valdés. Tras pasar un par de pequenas aldeas máis, Ribón e Fritise, chegamos finalmente a Cadavedo.

Les dificultats

 • O asfalto da antiga N-632 e a serra litoral das Ballotas, que impón a súa dura orografía e fainos remontar unha e outra vez o desnivel perdido.

Observacions

 • A un quilómetro e medio do inicio da xornada atopámonos a bifurcación Ballota ou Camiño. A inmensa maioría de peregrinos opta pola opción Ballota (costa). Ver itinerario.
 • No inverno os camiños adoitan estar embarrados e poida que impracticables, co cal a alternativa seria a estrada N-632 sempre con extrema precaución
 • Destacar as paisaxes da praia de Ballota e da Regalina en Cadavedo.

Què veure, què fer

Situado na rasa costeira do Concello de Valdés é á vez parroquia do Ribón e Villademoros. Nesta última poboación atópase unha torre cuxo orixe se remonta ao século XV cando a propiedade era dos Peláez de Villademoros, xunto a un casarón e un panera. É un dos mellores expoñentes da arquitectura militar da Baixa Idade Media asturiana polo seu carácter señorial e defensivo.

 • Festa da Regalina: A Regalina, tamén coñecida como A Régaa ou Santa María de Régaa, é unha festa que se celebra ao aire libre, sobre unha rasa con vistas a uns cantiis e xunto á ermida construída polo pai Galo, impulsor e artífice desta celebración. Creada en 1931, foi declarada Festa de Interese Turístico Rexional. Conserva o folclore, os costumes e as tradicións rexionais en honra á Virxe, cuxa imaxe se atopou no lugar coñecido como A Régaa.</p</
 • Praia de Cadavedo: Cunha lonxitude de 400 metros atópase a 2 quilómetros do pobo. Hai acceso sinalizado desde a N-632.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

0 comentaris

Perfil de l’etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo

Perfil de l’etapa 23: Etapa de Soto de Luiña a Cadavedo