Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Sobrat dues Monxes a Arzúa

Camí del Nord

Etapa 32: Etapa de Sobrat dues Monxes a Arzúa

Els albergs

Informació sobre l’etapa 32: Etapa de Sobrat dues Monxes a Arzúa

El Camí del Nord diu adeu al seu traçat original en Arzúa, on ens ajuntarem amb la massiva riuada de pelegrins que porta el Camí Francès

L’itinerari

Avís!: Al juliol de 2012 han inaugurat un nou alberg de la Xunta de Galícia en Boimil.

La ruta surt de Sobrat per la carretera que va cap a Arzúa i l’abandona per l’esquerra en el desviament de Pousada, Nogueira i Tocs. Els primers compassos ens apropen primer fins al llogaret de Vilarchao, pertanyent a la parròquia de Sant Pere de Porta, i posteriorment una pista forestal a O Peruxil i O Castro, petits nuclis de la parròquia de Sant Lourenzo de Carelle, l’església del qual queda a un costat del Camí (Km 4,3). Apurant les últimes repobles del Camí del Nord travessem més nuclis de Carelle, com són Casanova i Madelos. Finalment desemboquem en el sempre tediós asfalt de l’AC-234. Progressem per ella fins a Corredoiras, primera població del Concello de Boimorto i proveïda de bar i tenda (Km 8,8).

Immediatament, després del pas per Corredoiras, creuem amb precaució l’AC-840 i seguim fins a la parròquia de Boimil, amb alberg de pelegrins de la Xunta inaugurat a l’estiu de 2012. Reprenem la carretera cap a Boimorto (Km 11). Travessem aquesta població amb tots els serveis i a l’altura del Centre de Salut ens desviem a l’esquerra per la carretera que es dirigeix a Sendelle i Arzúa. Des del mateix Centre de Salut també existeix la possibilitat de prendre la coneguda com a variant d’Arca (veure apartat observacions). Si anem cap a Arzúa prosseguim per una carretera durant tres quilòmetres fins al nucli i parròquia de Santa María de Sendelle. L’Associació de Veïns Camp dona Rula de Sendelle té en aquesta localitat un punt d’atenció i informació per als pelegrins on tenen begudes i entrepans. També s’ofereixen a obrir i ensenyar la bella església romànica de Santa María, que alberga uns interessants frescs restaurats (Km 14).

Sortim trepitjant carretera i més endavant prenem l’encreuament a mà esquerra que es dirigeix a Vilar. Ens atiborramos d’asfalt passant per alguns llogarets pertanyents a la parròquia de Sendelle, entre elles la pròpia O Vilar i As Galiñeiras. Entronquem després amb la carretera provincial a l’altura de la parròquia de Viladavil, nucli ja subjecte a Arzúa, i en aquest punt deixem l’asfalt i contiuamos per una pista de concentració que avança en paral·lel a la carretera abans esmentada. Després de passar diversos llocs del Concello arribem a O Aspecte i seguidament entrem en Arzúa, capital del Concello del mateix nom, regne del Camí Francès, de la massificació estiuenca i proveïda de set albergs de pelegrins. Alguna cosa insòlit en el Camí del Nord, que ja conclou i que aquesta mateixa nit, segurament, ja trobarem a faltar (Km 21,5).

Les dificultats

  • L’única dificultat és que topem amb el Camí Francès i aquí ja no és tan senzill disposar de plaça per dormir. A l’estiu és recomanable reservar amb antelació en algun dels albergs privats.

Observacions

Variant cap a Santa Irene i Arca d’O Pi: Si volem enllaçar amb el Camí Francès, fent una jornada extra i escurçant uns 10 quilòmetres, tenim una alternativa. Al centre de salut de Boimorto, en lloc d’agafar el desviament a Sendelle i Arzúa, seguirem per la carretera CP-0603 i no ens desviarem d’ella fins a arribar a un encreuament important, després de deu quilòmetres, on marca Pontecarreira i Arzúa. En l’encreuament cal girar a l’esquerra i seguir pel voral de la carretera durant uns centenars de metres fins a agafar a mà dreta un desviament que posa Parròquia d’OINS. Una vegada en aquesta carretera, una mica més estreny que l’anterior, no cal sortir-se d’ella fins a l’encreuament de Loureiros, en la N-547. Aquí hi ha continuar cap a la dreta i prop d’un quilòmetre després ens trobarem amb la primera indicació del Camí Francès i, molt probablement, amb més pelegrins que els que hem vist en tot el Camí del Nord des d’Irun . Ja seguirem a Santa Irene, on hi ha un alberg privat i de la Xunta o fins a O Pedrouzo (Arca) , on també hi ha un de públic i diversos privats.

Què veure, què fer

  • Arzúa
    En la part vella d’Arzúa es troba l’antic convent de la Magdalena, fundació agustina del segle XIV que va mantenir una alberguería per a pelegrins pobres i que avui està en ruïnes. Molt a prop s’aixeca la moderna església parroquial de Santiago, que posseeix dues imatges de l’Apòstol, una com a Pelegrí i una altra com Matamoros. Arzúa és una localitat moderna de gairebé sis mil habitants molt bé proveïda de serveis per al pelegrí.

En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 32: Etapa de Sobrat dues Monxes a Arzúa

0 comentaris