Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Queveda a Cometes

Camí del Nord

Etapa 15: Etapa de Queveda a Cometes

Els albergs

Informació sobre l’etapa 15: Etapa de Queveda a Cometes

El dia discorrerà per quatre municipis de l'occident càntabre que engloben entre si més de 30 localitats.

L’itinerari

Si volem visitar Santillana del Mar caldrà partir ben d’hora de l’alberg i anar cap a Camplengo, on després d’un desviament a la dreta baixarem fins a topar-nos amb la façana lateral de la Col·legiata de Santa Juliana. Aquest antic monestir va ser l’origen de Santillana del Mar, vila que va ser declarada Conjunt Històric Artístic en 1943. Podríem passar-nos tot el dia visitant museus i callejeando entre palaus i casonas pairals, ja que el poble bé ho mereix. L’absència, no ja de fletxes pintades, sinó també de petxines de pedra obliguen a imaginar la marxa. La sortida parteix des de la plaça de Ramón Pelayo, on està l’Ajuntament, per enfilar el carrer dels Forns.

Abans d’arribar al càmping hi ha una bonica vista de Santillana envoltada en part per un gran prat. Anem ara a la propera Rierol a la qual entrem després de passar una carretera comarcal. Cal deixar a mà esquerra l’ermita assentada en el vessant per descendir per un carretil de ciment fins a Oreña. Entrem així en el municipi d’Alfoz de Lloredo. Arribant al poble veurem en la distància l’església de Sant Pere que es mostra com una talaia en l’alt. Anirem cap a ella i deixarem aquest temple del segle XVI per descendir a Caborredondo. Ho creuem per carretera, passem sobre la CA-131 i en arribar a una casa amb el nom La Solana ens desviem a la dreta para, al costat de maizales, arribar fins a la imponent estampa de l’església de Sant Martín de Cigüenza. El temple va ser aixecat a mitjan segle XVIII segons els dissenys de l’indiano Juan Antonio de Tagle i va ser declarat Bé d’Interès Cultural en 1992.

Després de contemplar Sant Martín seguim fins a Novales, capital del municipi – és fàcil no entrar en ell perquè abans hi ha un gir que atalla i que puja fins a la CA-356 cap a Cóbreces-. Novales és famós per les seves plantacions de tarongers i llimoners que creixen gràcies a un microclima especial que es dona en aquesta zona. Ja en temps de l’Imperi els romans carregaven les seves naus amb aquests cítrics.

Abandonant aquest ambient mediterrani es puja a la carretera per la qual s’entra en Cobri’ls. El millor és seguir per ella, ja que la senyalització obliga a ficar-se al poble i donar una gran volta per tornar a sortir a la carretera a l’altura de l’Església de Sant Pere. L’església, acabada en 1910, té un característic color vermell i està inspirada en exemples del romànic i gòtic francès. Al costat de l’Abadia Cistercenca de Viaceli, de la qual és ad vincula, forma els dos senyals d’identitat paisatgista de Cóbreces.

La jornada continua al costat de l’església i per fi ens regala un tram relaxant entre un bosc de roures i hagis que pot estar embarrado. Mereix la pena gaudir-ho perquè de nou estem abocats a tornar a una pista d’asfalt i sortir a la CA-131 a l’altura de la Venda del Tramalón on més d’un ha hagut de refugiar-se de la pluja sota la marquesina. Diversos camins i més carretera porten fins a l’Església, poble d’uns 150 habitants que ostenta la capitalitat del Municipi de Ruiloba. Després vindran Pando, on hi ha un convent de les Carmelites Descalces del segle XVIII, i més endavant Concha. Abandonem així els nuclis de Ruiloba i ens dirigim fins al nostre final d’etapa en Cometes. Tan sol quilòmetre i mitjà per entrar en la localitat i delectar-nos amb la vista del Cantàbric.

Les dificultats

 • Nul·la senyalització en Santillana del Mar:
  Dins del casc històric de Santillana no existeix senyalització jacobea alguna. Cal sortir de la localitat pel carrer dels Forns que neix a la plaça de l’Ajuntament.

Observacions

Hi ha allotjament per a pelegrins en Santillana del Mar, Cóbreces i Cometes. En Cóbreces els monjos acullen en un edifici situat al costat del monestir. No hi ha problema de places ja que són 22 i no sol ser final d’etapa. En Cometes, en canvi, hi ha espai per 20 persones i únicament obre de l’1 d’abril al 30 d’octubre. És possible que en els mesos d’estiu coincideixin algun dia major nombre de pelegrins. Cometes és una localitat turística de primer ordre i és complicat trobar plaça durant aquestes dates.

Què veure, què fer

Qui anava a dir llavors als antics habitants de Cometes, pescadors, agricultors i ramaders durant l’Edat Mitjana, que el seu petit poble aniria a convertir-se al segle XIX en zona d’estiueig de reis i nobles. Això va succeir gràcies a Antonio López López, emigrant a Amèrica i posseïdor del títol de Marquès de Cometes, com a premi a les aportacions que va fer per a la guerra de Cuba. Després de tornar de l’altre costat de l’Oceà va crear empreses navals i tabacaleras a Barcelona però no va oblidar els seus orígens: Cometes. Les invitacions del Marquès al rei Alfonso XIII perquè estiuegés en aquest lloc del Cantàbric fan efecte i porta amb si l’arribada de nobles i adinerats. Cometes, i les seves platges, es converteixen així, al costat de Santander, en un dels llocs més prestigiosos per passar la temporada estival i practicar els famosos banys de sol.

 • Palacio de Sobrellano: Construït entre 1881 i 1888 pel famós arquitecte català Joan Martorell i Montélls per encàrrec d’Antonio López, primer Marquès de Cometes. Està revestit amb una façana espectacular de pedra de Carrejo i decorada a manera de galeries obertes. L’edifici es compon de dos pisos. En l’inferior està el panteó i la capella en el superior. Aquesta és de planta poligonal i d’una sola nau. El sitial, els reclinatorios i els bancs van ser dissenyats per Gaudí. El palau també alberga una bona col·lecció de pintures i escultures.

 • Universitat Pontifícia: Acabada de construir, també a instàncies d’Antonio López, al desembre de 1890, va anar en els seus inicis un seminari per a la formació de candidats al sacerdoci procedents de tota Espanya, Hispanoamèrica i Filipines. L’augment de la seva activitat i l’èxit, donada la seva qualitat acadèmica, va fer que l’edifici fos augmentant amb diversos annexos com els seminaris major i menor, el Col·legi Màxim i el col·legi Hispanoamericà. Després de 75 anys de labor acadèmica en 1968 es prenc la decisió de traslladar l’activitat a Madrid. La Universitat Pontifícia és avui propietat del Govern de Cantàbria. L’edifici està en rehabilitació. No pot ser visitat en el seu interior, però mereix la pena pujar al pujol per descobrir l’escala tan harmoniosa a la qual està feta.

 • El Capritx de Gaudí: Màxim Díaz de Quijano, concunyat del Marquès de Cometes, va plantejar el projecte de la seva estada d’estiueig a un jove Gaudí que encara no havia adoptat en la seva obra el segell que li faria famós després. El resultat va ser un palauet batejat com el Capritx que està revestit en gran part per ceràmica i on la seva estructura i torre recullen influències orientals. El restaurant mereix la pena.

 • El port de Cometes: Va ser acabat l’any 1716 i en ell es van invertir milers de ducats provinents de les butxaques dels propis veïns de Cometes. En la seva època va ser defensat per tres garitas i un fort amb quatre peces d’artilleria. Cometes va mantenir la tradició de la pesca de la balena fins al segle XVIII, a la qual sortien en xalupes armats d’arpones. La llotja de peix és un edifici muntanyès de 1942 que es va construir sobre els fonaments d’un antic magatzem de minerals. L’activitat pesquera és avui molt escassa.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 15: Etapa de Queveda a Cometes

0 comentaris