Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Portugalete a Pobeña

Camí del Nord

Etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

Els albergs

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

Etapa ràpida, de transició, que té com obsequi el retrobament amb la mar després de gairebé una setmana sense paisatges blaus. Un còmode, a l'una que monòton, carril bici i per als vianants, uneix totes dues localitats sota l'ombra del Serantes i el Montaño. Tots dos són excel·lents miradors sobre el fèrric paisatge perforat per multitud de galeries i mines a cel obert que van produir en aquest racó de Bizkaia. Ja sobre la sorra, el pont sobre el Barbadun connecta la platja amb Pobeña, sinònim d'hospitalitat.

L’itinerari

 • Km 0 . Portugalete (Tots els serveis)

Portugalete posa fi al món urbà de les últimes jornades. Situació que no fa més que incrementar les ganes per albirar de nou la costa, encara que encara haurem d’esperar 11 quilòmetres per trepitjar de nou la platja. Des de l’alberg de pelegrins sortim de front pel carrer Casilda Iturrizar. Continuem de front pel carrer Carlos VII, on se situa la boca de metre, i sense pèrdua baixem fins el carril bici ( bidegorri ) . Aquesta via protagonitza gairebé en exclusiva aquesta novena etapa. Res més salvar per damunt un nus viari i l’A-8, unes fletxes grogues assenyalen un traçat alternatiu que entra en Ortuella. En la guia seguim el traçat que va pel carril bici, assenyalat pel pal oficial de fusta amb la indicació “La Sorra 10 km( Km 2 ) . La travessia és plàcida però molt monòtona . Passem un berenador i més endavant , després de el quilòmetre 8 de el bidegorri , al costat de el barri de Nocedal , pertanyent a Ortuella .

 • Km 4,3. Nocedal

Durant la marxa, la muntanya Serantes , topònim que fa referència a un lloc poblat d’aranyoners, a 450 metres d’altura, fa de pantalla enfront de la mar i el port de Bilbao. En el cim, un fort abandonat de principis del XVIII i una torre de telecomunicacions atalaien l’antic paisatge miner, no en va ens trobem en que va ser la zona d’extracció de ferro més important de Bizkaia. Un llegat geològic i també humà. Després entrarem en Gallarta , el barri que ostenta la capital del municipi d’Abanto i Zierbena .

 • Km 5,5. Gallarta

En la zona de Camp Diego hi ha un museu dedicat a la mineria . Sortint de Gallarta el bidegorri dipositarà la seva vista en la cimera piramidal del Montaño , amb una altitud de 320 metres. L’itinerari jacobeo passa per sota l’A-8 i es deslliga del carril bici durant un tros. Torna a recuperar-ho i en el quilòmetre 3 del bidegorri passem un berenador ( Km 8,1 ) . A la dreta se succeeixen unes hortes del nucli de Kardeo . En suau descens per aquesta vall de Somorrostro arribem fins la platja de la Sorra , entre la desembocadura del Barbadun i Peña Lucero.

 • Km 11,1 . La Sorra (Bars. Tenda. Caixer)

Enrere, gairebé en un passat remot, queda el record de l’última vegada que vam veure la mar. La platja és compartida per els municipis de Zierbena i Muskiz . Per arribar fins Pobeña cal seguir a l’esquerra, travessant un berenador i un tram de platja per arribar al pont sobre el riu Barbadun . Deixem a un costat la ermita de La nostra Senyora de el Socors , d’especial devoció i patrona de Pobeña , lloc de Muskiz. En l’aparcament, el camí de Sant Jaume continua cap a les escales de la dreta. Per anar cap a l’alberg cal seguir de front cap a la població. És l’últim de la província, també gestionat per l’Agrupació de Hospitaleros Voluntaris per Bizkaia . Feu una gran labor ! .

 • Km 12,3 . Pobeña (Alberg en temporada. Apartaments Rurals. Bar)

Les dificultats

 • Etapa pràcticament sense dificultat que ens porta fins Pobeña podent allargar l’etapa sense complicacions bé fins Ontón on existeix un alberg de pelegrins, o els més agosarats fins Castro Urdiales .

Observacions

Com a un quilòmetre una vegada pres el carril bici a la sortida de Portugalete hi ha una indicació per passar pel nucli urbà d’Ortuella, aquest desviament pot oferir confusió i la nostra recomanació és continuar recte pel carril bici.L’alberg de Pobeña sol obrir des de primers d’abril al 15 d’octubre. La resta de mesos existeix l’opció d’allotjar en aquests apartaments situats en el mateix Pobeña:Apartaments Rurals Mugarri Plaza de Pobeña, s/nPobeñaper informació i reserves cridar a elTelèfon: 639 65 10 57http://www.apartamentosmugarri.com/ També 5 quilòmetres després de Pobeña es troba l’alberg de pelegrins “el teu camí” d’Onton, ja en Cantàbria.

Què veure, què fer

 • Pobeña pertany al municipi de Muskiz . La seva platja de la Sorra és una bonica extensió oberta a la mar. Es tracta d’una platja gairebé urbana, on es multipliquen els serveis, però que fora de temporada té un cert aire decadent molt bell.
  • Església de Sant Nicolás de Bari Situada en el barri de Pobeña , data de 1750 i va ser edificada per Don Pere de la Quadra arquebisbe de Burgos . L’edifici, de cort barroca desornamentado, és de planta rectangular amb torre frontal quadrada, centrada en la façana i rematada amb una petita coberta a quatre aigües. Consta d’una sola nau, amb absis rectangular. El seu interior acull tres retaules : el de Sant Nicolás , el de La nostra Senyora de el Carmen i el de San José .

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Portugalete a Pobeña

Camiño do Norte

Etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

Informació sobre l’etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

Etapa rápida, de transición, que ten como obsequio o reencontro co mar despois de case una semana sen paisaxes azuis. Un cómodo, á vez que monótono, carril bici e peonil, une ambas as localidades baixo a sombra do Serantes e o Montaño. Ambos son excelentes miradoiros sobre o férrico paisaxe horadado por multitude de galerías e minas ao descuberto que produciron neste recuncho de Bizkaia. Xa sobre a area, a ponte sobre o Barbadun conecta a praia con Pobeña, sinónimo de hospitalidade.

L’itinerari

 • Km 0. Portugalete (Todos os servizos)

Portugalete pon fin ao mundo urbano das últimas xornadas. Situación que non fai máis que incrementar as ganas por divisar de novo a costa, aínda que aínda teremos que esperar 11 quilómetros paira pisar de novo a praia. Desde o albergue de peregrinos saímos de fronte pola rúa Casilda Iturrizar. Continuamos de fronte pola rúa Carlos VII, onde se sitúa a boca de metro, e sen perda baixamos até o carril bici (bidegorri). Esta vía protagoniza case en exclusiva esta novena etapa. Nada máis salvar por encima un nó viario e a A-8, unhas frechas amarelas sinalan un trazado alternativo que entra en Ortuella. Na guía seguimos o trazado que vai polo carril bici, sinalado polo poste oficial de madeira coa indicación “A Area 10 km(Km 2). A travesía é plácida pero moi monótona. Pasamos un merendero e máis adiante, despois do quilómetro 8 do bidegorri, xunto ao barrio de Nocedal, pertencente a Ortuella .

 • Km 4,3. Nocedal

Durante a marcha, o monte Serantes, topónimo que fai referencia a un lugar poboado de endrinos, a 450 metros de altura, fai de pantalla fronte ao mar e o porto de Bilbao. Na cima, un forte abandonado de principios do XVIII e una torre de telecomunicacións otean a antiga paisaxe mineira, non en balde atopámonos no que foi a zona de extracción de ferro máis importante de Bizkaia. Un legado xeolóxico e tamén humano. Despois entraremos en Gallarta, o barrio que ostenta a capital do municipio de Abanto e Zierbena.

 • Km 5,5. Gallarta

Na zona de Campo Diego hai un museo dedicado á minería. Saíndo de Gallarta o bidegorri depositará a súa vista no cume piramidal do Montaño, cunha altitude de 320 metros. O itinerario xacobeo pasa por baixo a A-8 e se desliga do carril bici durante un treito. Volve recuperalo e no quilómetro 3 do bidegorri pasamos un merendero (Km 8,1) . Á dereita sucédense unhas hortas do núcleo de Kardeo. En suave descenso por este val de Somorrostro chegamos até a praia da Area, entre a desembocadura do Barbadun e Pena Lucero.

 • Km 11,1. A Area (Bares. Tenda. Caixeiro)

Atrás, case nun pasado remoto, queda o recordo da última vez que vimos o mar. A praia é compartida polos municipios de Zierbena e Muskiz. Paira chegar até Pobeña hai que seguir á esquerda, atravesando un merendero e un tramo de praia paira chegar á ponte sobre o río Barbadun. Deixamos ao carón a ermida da nosa Señora do Socorro, de especial devoción e patroa de Pobeña, lugar de Muskiz. No aparcadoiro, o Camiño de Santiago continúa cara ás escaleiras da dereita. Paira ir cara ao albergue hai que seguir de fronte cara á poboación. É o último da provincia, tamén xestionado pola Agrupación de Hospitaleros Voluntarios paira Bizkaia. Facedes una gran labor!.

 • Km 12,3. Pobeña (Albergue en tempada. Apartamentos Rurais. Bar)

Les dificultats

 • Etapa practicamente sen dificultade que nos leva até Pobeña podendo alargar a etapa sen complicacións ben até Ontón onde existe un albergue de peregrinos, ou os máis ousados até Castro Urdiales.

Observacions

Como a un quilómetro una vez tomado o carril bici á saída de Portugalete hai una indicación paira pasar polo centro urbano de Ortuella, este desvío pode ofrecer confusión e a nosa recomendación é continuar recto polo carril bici.O albergue de Pobeña adoita abrir desde primeiros de abril ao 15 de outubro. O resto de meses existe a opción de aloxar nestes apartamentos situados no mesmo Pobeña:Apartamentos Rurais MugarriPraza de Pobeña, s/nPobeñapaira información e reservas chamar a oTeléfono: 639 65 10 57http://www.apartamentosmugarri.com/Tamén 5 quilómetros despois de Pobeña atópase o albergue de peregrinos “o teu camiño” de Onton, xa en Cantabria.

Què veure, què fer

 • Pobeña pertence ao municipio de Muskiz. A súa praia da Area é una bonita extensión aberta ao mar. Trátase dunha praia case urbana, onde se multiplican os servizos, pero que fose de tempada ten un certo aire decadente moi fermoso.
  • Igrexa de San Nicolás de BariSituada no barrio de Pobeña, data de 1750 e foi edificada por Don Pedro da Quadra arcebispo de Burgos. O edificio, de corte barroco desornamentado, é de planta rectangular con torre frontal cadrada, centrada na fachada e rematada cunha pequena cuberta a catro augas. Consta dunha soa nave, con ábsida rectangular. O seu interior acolle tres retablos: o de San Nicolás, o da nosa Señora da Carmen e o de San José.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

0 comentaris

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña

Perfil de l’etapa 9: Etapa de Portugalete a Pobeña