Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Luarca a la Caritat

Camí del Nord

Etapa 25: Etapa de Luarca a la Caritat

Els albergs

Informació sobre l’etapa 25: Etapa de Luarca a la Caritat

Després d'abandonar el consell de Valdés arribarem a Navia per a creuar sobre la ria d'aquest riu gallec. Les creus de Santiago ens acompanyaran a partir d'aquí, passant per Jarrio i Cartavio fins a arribar a la Caritat.

L’itinerari

Avís: L’alberg de pelegrins de Piñera està de nou disponible.Luarca. Olor de salnitre, algunes desenes de vaixells a punt de salpar cap als caladors i un continu moviment de xarxes, nasas i altres eines de pesca. Després d’aquest singular escenari, la nostra vint-i-cinquena jornada parteix de la petita Placeta del Pont Vell, per on es travessa el riu Negre per a entrar al carrer Creuer, i ascendir pel carrer La Penya.Per a arribar fins a Otur, la primera població d’una certa entitat, deixarem enrere diverses parròquies d’assentament una cosa dispersa del consell de Valdés. El petit caseriu d’Hervedosas, literalment quatre cases, és l’últim abans d’internar-nos en el Consell de Navia. A la seva primera parròquia, Bao, s’accedeix o, millor, s’accedia després d’un passeig entre eucaliptus i una mica d’asfalt bacheado. Girarem a mà esquerra cap a Casa Carmina, on hi ha una font a la disposició dels pelegrins, i entrarem en Villapedre. Abans d’arribar a Piñera, següent localitat, caldrà creuar la N-634, obrir una cancel·la de ferro i superar un rierol per un pont de fusta.Piñera compta amb alberg de pelegrins. Avançarem en la direcció del Camí cap a Villaoril, L’Acolorida i Navia, capital del consell del mateix nom, a la qual accedim per l’antic Camí ral. Aquesta localitat s’abandona pel pont de la ria, on el riu Navia, gallec de naixement, tributa les seves aigües a la mar.No entrarem en L’Espín, ja del consell de Coaña, per a desviar-nos a mà esquerra, travessar la via i pujar a mà esquerra al costat d’una casa indiana de nom Costa Rica. Ara, i durant dues jornades fins a Ribadeo, serà freqüent veure pel Camí la creu de Santiago, construïdes per l’artista del Franc, Jesús Trabadelo. L’Orde de Santiago va ser fundada en el segle XII per a defensar als pelegrins que acudien al sepulcre de l’Apòstol Santiago. Anirem cap a Jarrio i una vegada allí passarem sota un bosc galeria, i ja per pistes veïnals paral·leles a la A-8 i la N-634 i pel voral d’aquesta última arribarem a Cartavio i després a la Caritat.

Les dificultats

Etapa llarga, però sense major complicació.Precaució les vegades que calgui travessar la carretera nacional, que són unes quantes.

Observacions

Avís important: Quan s’omple l’alberg municipal de la Caritat habiliten el d’Arboces, situat 1,6 quilòmetres abans de la Caritat. A més, en 2017 es va ampliar l’oferta en La Caritat amb l’obertura d’un alberg privat.Existeix la possibilitat de caminar per la Senda Costanera Naviega des del va riure Bao fins a Navia, aquesta senda allargaria en 10 quilòmetres l’etapa, amb el qual tindria sentit si el nostre final d’etapa fos Navia. Per a mes informació https://asturias.com/senda-costera-de-navia/ 

Què veure, què fer

  • La Caritat ostenta la capitalitat del consell del Franc. Aquest consell va dependre de la pobla de Castropol fins al segle XVI, que al seu torn va seguir sota el senyoriu dels bisbes d’Oviedo. La llegenda que apareix en l’escut del municipi: “Franco pel rei, lliure per la seva llei” és fruit de la franquícia que el Seient Real els atorgava per a ser lliures i governar-se per si mateixos. Durant la primera meitat del segle XIX es registra l’existència d’un ajuntament itinerant que es reuneix en molts llocs del consell fins que el 31 de juliol de 1852 s’acorda el trasllat de la capitalitat a la Caritat.

En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 25: Etapa de Luarca a la Caritat

0 comentaris