Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí del Nord

Etapa 7: Etapa de Lezama a Bilbao

Els albergs

Informació sobre l’etapa 7: Etapa de Lezama a Bilbao

La Muntanya Avril és l’últim obstacle que ha de superar el Camí per entrar a Bilbao, tombat sobre una foia o botxo, d’aquí el seu àlies, al llarg de la ria del Nervión. Abans cal visitar Zamudio, on se situa el Parc Tecnològic i on una torre, la dels marquesos de Malpica, encara porta a ensoñar èpoques bèl·liques de domini regi. Després de superar un desnivell de més de 300 metres, es franqueja el pas per descendir amb lleugeresa fins a la basílica de la Verge de Begoña, patrona de Bizkaia. Finalment, els nombrosos esglaons de les calçades de Mallona cauen a les set carrers, el gènesi d’aquesta ciutat que va rebre la seva carta foral l’any 1300.

L’itinerari

 • Km 0. Lezama (Tots els serveis)

 • Anem deixant Lezama de la mateixa guisa que entrem, al costat de la BI-637. Sota els avions del proper aeroport de Loiu passem pels diferents barris de la localitat, com Aretxalde, on està l’església de Santa María, gòtica del segle XVI que conserva en el seu interior la taula de l’anteiglesia on es reunien les antigues comunitats del municipi. Passem també el desviament a la torre senyorial de Lezama i després de l’humilladero barroc del Sant Crist passem al barri La Creu. La presència propera de la gran urbs comença a dibuixar un paisatge on es barregen polígons, gasolineres i marquesines que ens apropen fins a Zamudio. A l’altura de l’església de Sant Martín, al barri d’Arteaga l’itinerari gira 90 graus a l’esquerra. Just darrere de l’església es troba la torre dels marquesos de Malpica, on podem detenir-nos en la lectura dels panells informatius, que entre altres coses descriuen els aliments que es consumien durant l’edat mitjana.

 • Km 3. Zamudio (Tots els serveis)

 • Després del gir ens apropem fins al polígon industrial Pinoa, que travessem en pendent per prendre posteriorment un camí que ens porta sobre el corredor del Txorierri, un vial de tres carrils per sentit sobre un tram de la N-637 que envolta la parteix nord i aquest del Gran Bilbao (Km 4,3) . Ho creuem per un pont i girem a la dreta per prendre en breu un bell camí entre caducifolis que continua l’ascens a la muntanya. Després enllaça amb una pista pavimentada que recorre el barri dispers de Sant Antolín. Passem al costat del restaurant Amairu Aretxeta on un mirador permet veure després dels prats el Parc Tecnològic de Zamudio, Derio i Erandio. El camí de Sant Jaume arriba seguidament a la carretera BI-3732 (Km 6,7).

  Se segueix 60 metres per l’esquerra i es creua per agafar un camí que cobreix els últims metres d’ascens sobre la calçada dels Zamudianos, un antic camí ral procedent de Bermeo. Coronem així la Muntanya Avril, també anomenat Iturritxualde (el cim real queda lleugerament per sobre del Camí, a 382 metres d’altitud). Un parc i un àrea recreativa permeten un descans visual i recuperar forces abans d’internar-nos a la ciutat.

 • Km 7,3. Muntanya Avril (Àrea recreativa)

 • Després de la residència del Sagrat Cor de Jesús obtenim una altra panoràmica de Bilbao i creuem un pont per als vianants sobre la BI-631 (Km 8,8) . Recorrem el barri de Begoña pels carrers Camino d’Atxeta, Grup Arabella i Zabalbide abans d’arribar a la basílica de la Verge de Begoña, obra del segle XVI sobre una antiga ermita que acull a la patrona de Bizkaia. Una rèplica de la imatge va peregrinar per tota la província en 1949 i la talla original ha passejat per Bilbao amb motiu de catàstrofes, epidèmies i actes litúrgics (Km 10) .

  Baixem de front des de l’entrada principal pel carrer Andra Mari, senyalitzada amb taulells grocs i blaus i el dibuix de la petxina de pelegrí que trobarem en l’itinerari urbà, fins a les Travessia de Mallona, on és millor evitar les escales per la calçada. Enfront del número 5 té la seu l’Associació d’Amics del Camí de Santiago de Bizkaia. Les calçades de Mallona desemboquen a la concorreguda plaça Miguel d’Unamuno. Sortim de front pels carrers de la Creu i Tendiria i a un costat s’aixeca la catedral gòtica de Santiago. Les seves obres van començar en el segueixo XIV en el lloc de la vella església i es van prologar durant dos segles més.

 • Km 11,2. Bilbao (Tots els serveis)

 • Les dificultats

  • Ascens a la Muntanya Avril o Iturritxualde: L’etapa supera un desnivell de 320 metres des de Zamudio. No es fa excessivament dur en comparació de les pujades de dies anteriors encara que les etapes van pesant.

  Observacions

  • L’alberg de pelegrins de Bilbao està situat 4,4 quilòmetres més endavant de la catedral de Bilbao, al costat del Camí en direcció a Portugalete (veure itinerari i mapa de l’etapa 8 entre Bilbao i Portugalete). Només obre durant l’estiu, de primers de juny a la fi de setembre, i si aprofitem el dia per visitar Bilbao també és possible apropar-se en la línia 58 del Bilbobus.

  • Si anem a pernoctar en l’Akelarre Hostel, apartat de la ruta, el més senzill és prendre el Metre en la Plaza Miguel d’Unamuno (en el Casc Vell, al costat del Camí abans d’arribar a la catedral) i prendre-ho fins a Deusto, la parada més propera al carrer Morgan. Si anem al BBK Bilbao Good Hostel, podem prendre també el Metre en Miguel d’Unamuno i anar fins a la parada de Bolueta. D’aquí a l’alberg hi ha tres minuts.

  Què veure, què fer

  • BILBAO:

   Bilbao és una gran ciutat. La seva oferta gastronòmica, cultural i musical es deixa notar per tota l’urbs. Des de la zona antiga a la recuperada ribera de la Ria, on encalla el Museu Guggenheim, L’Arenal, les 7 carrers, la Gran Via, el pont de Deusto… són nombrosos els llocs que mereixen ser visitats. És a més una ciutat molt accessible, amb metre i tramvia, que bé mereix una parada en el Camí. L’Oficina de Turisme més propera al Camí és la situada a la plaça Arriaga, en els baixos del Teatre. A més d’informació ofereix visites guiades. Es pot contactar en el 944 79 57 60.

   • Basílica de Begoña:D’estil gòtic, que la seva Verge, la “Amatxo”, gaudeix de gran devoció entre els bilbains. La portada és de cort renaixentista amb un gran arc triomfal.

   • Església de Sant Nicolás: temple erigit en honor del patró dels navegants, és un edifici que realça l’entorn urbanístic de l’Arenal. Realitzada a mitjan segle XVIII.

   • Museu de Belles arts de Bilbao: En aquest Museu s’integren el primitiu Museu de Belles arts de Bilbao fundat en 1908 i el Museu d’Art Modern, inaugurat en 1924. Caracteritzada per la seva amplitud cronològica i per la diversitat de les manifestacions artístiques que conté la col·lecció del Museu de Belles arts de Bilbao reuneix en l’actualitat, entre pintures, escultures, dibuixos, gravats i arts decoratives, més de 6.000 obres, amb una cronologia que s’expandeix des del segle XII fins als nostres dies.

   • Museu Guggenheim Bilbao. Es tracta d’un edifici escultural, de volums fragmentats – en uns casos de formes regulars i en uns altres d’insòlites siluetes corbes cobertes per titani – ordenats entorn d’un espai central, el seu atri monumental de 50 metres d’altura. És obra de l’arquitecte Frank Gehry.

   • Parc de Donya Casilda:Amb gairebé 100 anys d’història (la seva construcció va començar en 1907), el principal parc de la Vila és una obra d’estil romàntic de l’arquitecte Ricardo Bastida i l’enginyer Juan d’Eguiraun. Des de la seva obertura, ha anat evolucionant i renovant-se, sempre conservant l’encant que li confereix el seu majestuós estany plagat d’ànecs i flanquejat per barquilleros, una estampa inesborrable en la memòria de tot bilbaí.

 • Informació completa sobre Turisme de Bilbao en:

 • http://www.bilbaoturismo.net/bilbaoturismo/es/turistas

  Els monuments

  Perfil de l’etapa 7: Etapa de Lezama a Bilbao del Camí del Nord