Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Laredo a Güemes

Camí del Nord

Etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Els albergs

Informació sobre l’etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Img perfil etapa 12 norte

El trajecte per Santoña que, a part de ser una mica més curt, inclou una fugaç travessia amb barca des del Puntal i un bon tram marítim, s'ha anat imposant a l'antic de Colindres, Treto i Gamma, una altra opció molt vàlida i única alternativa durant l'hivern. Des de la capital de l'anxova, els arenals de Berria i Trengandín, separats pel punxant promontori del Brusc, s'estenen fins la turística Noja. Llavors, la marxa exigeix una bona dosi de concentració i paciència davant els vericuetos veïnals que presenten els municipis d'Arnuero i Meruelo. Superat aquest laberint, el gual sobre el riu Campiazo fa pas a Bareyo, en un alt i on llueix Santa María, una joia romànica que reflecteix les aptituds dels mestres picapedrers de la Trasmiera. Al final del dia, la llum d'una càlida llar de Güemes, que irradia molt més que hospitalitat, atreu per igual a tots els pelegrins.

L’itinerari

 • Km 0 . Laredo (Tots els serveis)

A uns metres del convent de San Francisco es troba el Centre de Salut i l’alberg El Bon Pastor. En deixar aquest carrer girem a l’esquerra i arribem a la plaça de la Constitució , on està l’Ajuntament. Mancant senyalització cal seguir de front pel comercial carrer López Seña. Desemboca en el passeig paral·lel a la platja de Salvé , extens arenal superior a quatre quilòmetres. Tenim l’opció de travessar-la per l’anodí passeig o descalçar-nos i fer-ho per la sorra, opció més interessant! Cal avançar al mateix extrem, fins el Puntal de Santoña . De camí, ens cridaran l’atenció els aiguamolls del Parc Natural de els Marenys de Santoña , Victoria i Joyel . Entre finals de desembre i gener es produeix la major concentració d’ocells en aquest enclavament. A peu de platja embarquem, per un preu pròxim als 2 euros, fins la pròxima Santoña . L’historiador Juan Uría va ressenyar que l’itinerari principal anava per Colindres i que Santoña “degué ser poc visitada pels pelegrins”. Recordeu que el vaixell no està operatiu entre el 6 de desembre i l’1 de març (veure apartat observacions).

 • Km 4,9 . Santoña (Tots els serveis)

Aquesta població, distingida per la seva indústria de la anxova s’estén als peus de l’alzinar de la muntanya Buciero . Ingressem així en la històrica comarca càntabra de Trasmiera , bressol de mestres picapedrers com Juan d’Herrera i Rodrigo i Juan Gil d’Hontañón. La travessia urbana tampoc està senyalitzada però no presenta grans problemes. Rere deixar la barca cal avançar sempre de front, travessant la plaça de la Concòrdia i continuant pel carrer Santander. ( Km 5,9 ) .En línia recta seguim pel carrer Cervantes, creuant la plaça Sant Antonio – on es troba l’alberg privat la Bilbaïna – i prenent el carrer del Manzanedo. Continuem recte rere la rotonda amb l’escultura de les anxoves i en la següent prosseguim lleument a la dreta pel carrer de l’Albereda, amb carril bici i per als vianants i per fi amb les primeres fletxes grogues de la localitat. Paral·lels als marenys, passem el Centre Penitenciari El Dueso i ens encaminem cap a la platja deBerria , que pren el seu nom dels créixens, una planta aquàtica que es prepara en amanida.És millor deixar l’avinguda i internar de nou per la platja per franquejar la mola encallada del Brusc . Un viarany arenós soluciona la primera part de la pujada, que després es fa més senzilla gràcies a un terreny més compacte. Des del cim ( Km 10,1 ) tenim una vista espectacular de la interminable platja de Trengandín . ‘El que vagi a pernoctar en l’alberg Noja Aventura deu deixar la platja abans d’arribar a Noja, concretament a l’altura del Bar El Pirata’. Un altre bany de sorra imaginant figures en les formacions rocoses ens acosta fins Noja . Pugem fins la plaça de la Vila, categoria que va prendre de mans de Felipe IV en 1644, on s’alça l’església de Sant Pere .

 • Km 14,2 . Noja (Tots els serveis)

Cal parar esment perquè els senyals són escassos en el tram urbà de Noja. Devem travessar la plaça en diagonal i sortir pel carrer dels Cuadrillos. En arribar al número 6 seguim a mà esquerra i just després a la dreta pel carrer de la Vall. En la següent bifurcació, ull, pareu esment al senyal del pal que ens indica cap a l’esquerra. Noja, igual que la resta de localitats càntabres que hem visitat, experimenta un augment molt considerable de la població en els mesos d’estiu i per això els barris i urbanitzacions se succeeixen sense fi. Passat el camp de futbol vam girar 90° a la dreta per entrar en el barri Cabanzo ( Km 15,2 ) .Aquí girarem altres 90°, aquesta vegada a l’esquerra i més endavant a la dreta. Sempre per pistes i camins veïnals, passem sota la CA-147 per entrar en el barri de San Pantaleón . No pertany ja a Noja sinó a la localitat de Castillo Set Viles , que forma part al seu torn del municipi de Arnuero . Diversos girs més ens porten al peu de la CA-141, que creuem amb precaució. Seguim cap a la dreta i en la primera bifurcació a l’esquerra. Arribem així a la plaça on es localitza l’ermita de San Pantaleón , del XVII.Pels barris de Sant Joan (consultori) i La Pedrosa ens acostem al barri de Castillo i la seva església de Sant Pere , amb un atrevit absis gòtic. En aquest punt s’uneix la variant més interior que ve des de Colindres, Adal Treto, Cicero, Gamma i Escalante. Apunta Ángel García Guinea en la seva obra Romànic en Cantàbria que “res queda de romànic a l’interior de l’església i dins d’una estètica de finals del XII o principis del XIII, són les dues cornises nord i sud de la seva vella nau, que els seus canecillos poden col·locar en la línia decorativa dels mestres de Bareyo” ( Km 18,6 ) .Enfront de l’absis girem a la dreta i 80 metres després a l’esquerra ( atenció ) . Una pista de graveta i un tram de rodades prat a través condueixen a San Miguel de Meruelo , capital del municipi de Meruelo. A l’entrada, per evitar la carretera, ens desviem a la dreta pel barri Monar . Des de la part alta, al costat d’algunes cases i una vaqueria, amb una bona panoràmica d’aquesta vall regada pel riu Campiazo , passem al costat de la església de San Miguel ( Km 21 ) . Sortim a la CA454 , que seguim per la dreta. Rere el p.k 3, ens desviem a l’esquerra al costat d’una marquesina. Entrem així en el barri de Solorga , de San Miguel de Meruelo. Creuem el riu Campiazo per un preciós pont ocult per la intensa vegetació, on existeix un antic molí.

 • Barri de SolorgaSan Miguel de Meruelo (Alberg)

A la sortida continuem a la dreta pel camí de la Venera , la pujada del qual fa mossa en el cos ja malparat. La senyalització és escassa a l’entrada i cal arribar fins la ermita de Sant Roque per sortir a la CA447 ( Km 23,6 ) .En aquest punt el camí continua a l’esquerra, pujant per la carretera, però resulta que la joia de Santa María de Bareyo es troba set minuts més avall, seguint la carretera en direcció contrària. És romànica de principis del XIII, i conserva d’aquesta època, en paraules d’Ángel García Guinea, “absis, capelles laterals del creuer i torre de cúpula cúbica a quatre aigües”. També apunta que “és a l’interior de l’església, i sobretot en l’absis i presbiteri, on s’accentua la riquesa escultòrica del monument”.Tornant al camí, que l’havíem deixat als peus de l’ermita de Sant Roque, ascendim per la CA447 , passant el Càmping Els Molins, i emprenem el descens per la mateixa via. Rere el p.k 3 deixem la carretera per l’esquerra i agafem el carrer El Cantó, que travessa el barri Villanueva , pertanyent a Güemes, que al seu torn s’integra en el municipi de Bareyo ( Km 26 ) .Després seguim pel camí de la Moraza i desemboquem en la CA455 , que creuem i seguim a la dreta. Tan sols uns metres per deixar-la per l’esquerra i arribar al barri El Cagigal o Quejigal . En aquesta vall també trobem l’ermita de Sant Julián , i a tan sols quilòmetre i mitjà, sobre un suau pujol, es troba l’alberg de el Pare Ernesto . El desviament, al costat del que continua cap a Galizano, està ben senyalitzat. La casa va ser rehabilitada en la dècada dels 80 i l’acolliment de pelegrins és només una de les tantes que fa l’ONG Bruc. Trobarem respecte, treball, solidaritat, amor i acolliment a dolls en aquest bell racó de Cantàbria.

 • Km 29,5 . Güemes (Alberg)

Les dificultats

 • El Brusc .  L’ascens trenca la planícia playera que ve des de Laredo. És un esforç breu i no entranya tanta dificultat com sembla des de lluny. En cas de mal temps cal extremar les precaucions sobretot en la baixada, en tal cas és més que recomanable vorejar el pujol per l’esquerra seguint el carril vermell fins la localitat d’Helgueras on reprendrem el camí que baixa des del Brusc.
 • Ull amb la senyalització entre Noja i San Pantaleón : El recorregut pel nucli urbà i barris de Noja és una cosa escassa en senyals i presenta molts girs. Bona concentració per evitar perdre.

Observacions

 • Existeix un servei de barca per creuar des de Laredo fins Santoña. Els tiquets es compren en la barca que sali cada 10/15 minuts. ull en els mesos d’hivern doncs no hi ha servei, devent prendre en temporada hivernal un autobús de Laredo a Santoña o bé continuar anant pel camí senyalitzat que va per Colindres, Escalante i Gamma.Per més informació consultar en el següent enllaç.https://excursionesmaritimas.com/barca-del-puntal/

 

Què veure, què fer

 • En All , enclavada en el municipi de Bareyo, encara que a desmano del caminante, es va inaugurar en 2014 un Centre de Interpretació de el Camí de Santiago per la Costa . Es troba en l’antic Convent de Sant Ildefons , concretament en la Casa de el Fundador , que va ser rehabilitada a aquest efecte concret. Consta d’una exposició permanent dividida en sis seccions que abasten diferents aspectes de la peregrinació per el Camí de el Nord a el seu pas per Cantàbria .

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Laredo a Güemes

Camiño do Norte

Etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Informació sobre l’etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Img perfil etapa 12 norte

O traxecto por Santoña que, á parte de ser algo máis curto, inclúe una fugaz travesía en barca desde o Puntal e un bo tramo marítimo, foise impondo ao antigo de Colindres, Treto e Gama, outra opción moi válida e única alternativa durante o inverno. Desde a capital da anchoa, os areais de Berria e Trengandín, separados polo punzante promontorio do Brusco, esténdense até a turística Noja. Entón, a marcha esixe una boa dose de concentración e paciencia ante os carreiros veciñais que presentan os municipios de Arnuero e Meruelo. Superado este labirinto, o vao sobre o río Campiazo dá paso a Bareyo, nun alto e onde loce Santa María, una xoia románica que reflicte as aptitudes dos mestres canteiros da Trasmiera. Ao final do día, a luz dun cálido fogar de Güemes, que irradia moito máis que hospitalidade, atrae por igual a todos os peregrinos.

L’itinerari

 • Km 0. Laredo (Todos os servizos)

A uns metros do convento de San Francisco atópase o Centro de Saúde e o albergue O Bo Pastor. Ao deixar esta rúa viramos á esquerda e chegamos á praza da Constitución, onde está o Concello. A falta de sinalización hai que seguir de fronte pola comercial rúa López Aceno. Desemboca no paseo paralelo á praia de Salvei, extenso areal superior a catro quilómetros. Temos a opción de atravesala polo anodino paseo ou descalzarnos e facelo pola area, opción máis interesante! Hai que avanzar ao mesmo extremo, até o Puntal de Santoña. De camiño, chamarannos a atención os humidais do Parque Natural das Marismas de Santoña, Vitoria e Joyel. Entre finais de decembro e xaneiro prodúcese a maior concentración de aves neste enclave. A pé de praia embarcamos, por un prezo próximo aos 2 euros, até a próxima Santoña. O historiador Juan Uría apuntou que o itinerario principal ía por Colindres e que Santoña “debeu ser pouco visitada polos peregrinos”. Lembrade que o barco non está operativo entre o 6 de decembro e o 1 de marzo (ver apartado observacións).

 • Km 4,9. Santoña (Todos os servizos)

Esta poboación, distinguida pola súa industria da anchoa esténdese aos pés do encinar do monte Buciero. Ingresamos así na histórica comarca cántabra de Trasmiera, berce de mestres canteiros como Juan de Herrera e Rodrigo e Juan Gil de Hontañón. A travesía urbana tampouco está sinalizada pero non presenta grandes problemas. Tras deixar a barca hai que avanzar sempre de fronte, atravesando a praza da Concordia e continuando pola rúa Santander. (Km 5,9).En liña recta seguimos pola rúa Cervantes, cruzando a praza San Antonio – onde se atopa o albergue privado a Bilbaína – e tomando a rúa do Manzanedo. Continuamos recto tras a rotonda coa escultura das anchoas e na seguinte proseguimos levemente á dereita pola rúa da Alameda, con carril bici e peonil e por fin coas primeiras frechas amarelas da localidade. Paralelos ás marismas, pasamos o Centro Penal O Dueso e encamiñámonos cara á praia deBerria, que toma o seu nome do berro, una planta acuática que se prepara en ensalada.É mellor deixar a avenida e internar de novo pola praia paira franquear o mole varada do Brusco. Una trocha arenosa liquida a primeira parte da subida, que logo se fai máis sinxela grazas a un terreo máis compacto. Desde a cima (Km 10,1) temos una vista espectacular da interminable praia de Trengandín. ‘O que vaia pasar# a noite no albergue Noja Aventura debe deixar a praia antes de chegar a Noja, concretamente á altura do Bar O Pirata’. Outro baño de area imaxinando figuras nas formacións rochosas achéganos até Noja. Subimos até a praza da Vila, categoría que tomou de mans de Felipe IV en 1644, onde se ergue a igrexa de San Pedro.

 • Km 14,2. Noja (Todos os servizos)

Hai que prestar atención porque os sinais son escasas no tramo urbano de Noja. Debemos atravesar a praza en diagonal e saír pola rúa dos Cuadrillos. Ao chegar ao número 6 seguimos a man esquerda e xusto despois á dereita pola rúa do Val. Na seguinte bifurcación, ollo, prestade atención ao sinal do poste que nos indica cara á esquerda. Noja, do mesmo xeito que o resto de localidades cántabras que visitamos, experimenta un aumento moi considerable da poboación nos meses de verán e por iso os barrios e urbanizacións sucédense sen fin. Pasado o campo de fútbol viramos 90º á dereita paira entrar no barrio Cabanzo (Km 15,2) .Aquí viraremos outros 90º, esta vez á esquerda e máis adiante á dereita. Sempre por pistas e camiños veciñais, pasamos baixo a CA-147 paira entrar no barrio de San Pantaleón. Non pertence xa a Noja senón á localidade de Castelo Sete Vilas, que forma parte á súa vez do municipio de Arnuero. Varios xiros máis nos levan ao pé da CA-141, que cruzamos con precaución. Seguimos cara á dereita e na primeira bifurcación á esquerda. Chegamos así á praza onde se localiza a ermida de San Pantaleón, do XVII.Polos barrios de San Juan (consultorio) e A Pedrosa achegámonos ao barrio de Castelo e a súa igrexa de San Pedro, cunha atrevida ábsida gótica. Neste punto únese a variante máis interior que vén desde Colindres, Adal Treto, Cicero, Gama e Escalante. Apunta Anxo García Guinea na súa obra Románico en Cantabria que “nada queda de románico no interior da igrexa e dentro de una estética de finais do XII ou principios do XIII, son as dúas cornixas norte e sur da súa vella nave, cuxos canecillos poden colocar na liña decorativa dos mestres de Bareyo” (Km 18,6) .Fronte á ábsida viramos á dereita e 80 metros despois á esquerda (atención). Una pista de grava miúda e un tramo de rodadas prado a través conducen a San Miguel de Meruelo, capital do municipio de Meruelo. Á entrada, paira evitar a estrada, desviámonos á dereita polo barrio Monar. Desde a parte alta, xunto a algunhas casas e una vaquería, cunha boa panorámica deste val regado polo río Campiazo, pasamos xunto á igrexa de San Miguel (Km 21) . Saímos á CA454, que seguimos pola dereita. Tras o p.k 3, desviámonos á esquerda xunto a una marquesiña. Entramos así no barrio de Solorga, de San Miguel de Meruelo. Cruzamos o río Campiazo por unha preciosa ponte oculta pola intensa vexetación, onde existe un antigo muíño.

 • Barrio de SolorgaSan Miguel de Meruelo (Albergue)

Á saída continuamos á dereita polo camiño de Venéraa, cuxa subida fai madeixa no corpo xa maltreito. A sinalización é escasa á entrada e hai que chegar até a ermida de San Roque paira saír á CA447 (Km 23,6) .Neste punto o camiño continúa á esquerda, subindo pola estrada, pero resulta que a xoia de Santa María de Bareyo atópase sete minutos máis abaixo, seguindo a estrada en dirección contraria. É románica de principios do XIII, e conserva desta época, en palabras de Anxo García Guinea, “ábsida, capelas laterais do cruceiro e torre de cúpula cúbica a catro augas”. Tamén apunta que “é no interior da igrexa, e sobre todo na ábsida e presbiterio, onde se acentúa a riqueza escultórica do monumento”.Regresando ao camiño, que o deixamos aos pés da ermida de San Roque, ascendemos pola CA447, pasando o Cámping Los Molinos, e emprendemos o descenso pola mesma vía. Tras o p.k 3 deixamos a estrada pola esquerda e collemos a rúa O Cantón, que atravesa o barrio Villanueva, pertencente a Güemes, que á súa vez se integra no municipio de Bareyo (Km 26).Logo seguimos polo camiño da Moraza e desembocamos na CA455, que cruzamos e seguimos á dereita. Tan só uns metros paira deixala pola esquerda e chegar ao barrio O Cagigal ou Quejigal. Neste val tamén atopamos a ermida de San Julián, e a tan só quilómetro e medio, sobre una suave outeiro, atópase o albergue do Pai Ernesto. O desvío, xunto ao que continúa cara a Galizano, está ben sinalizado. A casa foi rehabilitada na década dos 80 e a acollida de peregrinos é só una das tantas que realiza a ONG Brezo. Atoparemos respecto, traballo, solidariedade, amor e acollida por milleiros neste belo recuncho de Cantabria.

 • Km 29,5. Güemes (Albergue)

Les dificultats

 • O Brusco. O ascenso rompe a planicie de praia que vén desde Laredo. É un esforzo breve e non entraña tanta dificultade como parece de lonxe. En caso de mal tempo hai que extremar as precaucións sobre todo na baixada, en tal caso é máis que recomendable bordear o outeiro pola esquerda seguindo o carril vermello até a localidade de Helgueras onde retomaremos o camiño que baixa desde o Brusco.
 • Ollo coa sinalización entre Noja e San Pantaleón:O percorrido polo centro urbano e barrios de Noja é algo escaso en sinais e presenta moitos xiros. Boa concentración paira evitar perder.

Observacions

 • Existe un servizo de barca paira cruzar desde Laredo até Santoña. Os tickets cómpranse na barca que salgue cada 10/15 minutos. ollo nos meses de inverno pois non hai servizo, debendo tomar en tempada invernal un autobús de Laredo a Santoña ou ben continuar andando polo camiño sinalizado que vai por Colindres, Escalante e Gama.Paira máis información consultar no seguinte enlace.https://excursionesmaritimas.com/barcado-puntal/

 

Què veure, què fer

 • En Allo, situada no municipio de Bareyo, aínda que a desmano do camiñante, inaugurouse en 2014 un Centro de Interpretación do Camiño de Santiago pola Costa. Atópase no antigo Convento de San Ildefonso, concretamente na Casa do Fundador, que foi rehabilitada con este fin concreto. Consta dunha exposición permanente dividida en seis seccións que abarcan diferentes aspectos da peregrinación polo Camiño do Norte ao seu paso por Cantabria.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

0 comentaris

Perfil de l’etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Perfil de l’etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes