Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Laredo a Güemes

Camí del Nord

Etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

Els albergs

Informació sobre l’etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

El trajecte per Santoña que, a part de ser una mica més curt, inclou una fugaç travessia amb barca des del Puntal i un bon tram marítim, s'ha anat imposant a l'antic de Colindres, Treto i Gamma, una altra opció molt vàlida i única alternativa durant l'hivern. Des de la capital de l'anxova, els arenals de Berria i Trengandín, separats pel punxant promontori del Brusc, s'estenen fins a la turística Noja. Llavors, la marxa exigeix una bona dosi de concentració i paciència davant els vericuetos veïnals que presenten els municipis d'Arnuero i Meruelo. Superat aquest laberint, el gual sobre el riu Campiazo dona pas a Bareyo, en un alt i on llueix Santa María, una joia romànica que reflecteix les aptituds dels mestres picapedrers de la Trasmiera. Al final del dia, la llum d'una càlida llar de Güemes, que irradia molt més que hospitalitat, atreu per igual a tots els pelegrins.

L’itinerari

 • Km 0. Laredo (Tots els serveis)

 • A uns metres del convent de Sant Francisco es troba el Centre de Salut i l’alberg El Bon Pastor. En deixar aquest carrer girem a l’esquerra i arribem a la plaça de la Constitució, on està l’Ajuntament. Mancant senyalització cal seguir de front pel comercial carrer López Senyal. Desemboca en el passeig paral·lel a la platja de Vaig salvar, extens arenal superior a quatre quilòmetres. Tenim l’opció de travessar-la per l’anodí passeig o descalçar-nos i fer-ho per la sorra, opció més interessant! Cal avançar al mateix extrem, fins al Puntal de Santoña. De camí, ens cridaran l’atenció els aiguamolls del Parc Natural de les Marismas de Santoña, Victoria i Joyel. Entre finals de desembre i gener es produeix la major concentració d’aus en aquest enclavament. A peu de platja embarquem, per un preu proper als 2 euros, fins a la propera Santoña. L’historiador Juan Uría va ressenyar que l’itinerari principal anava per Colindres i que Santoña “va haver de ser poc visitada pels pelegrins”. Recordeu que el vaixell no està operatiu entre el 6 de desembre i l’1 de març (veure apartat observacions).

 • Km 4,9. Santoña (Tots els serveis)

 • Aquesta població, distingida per la seva indústria de l’anxova s’estén als peus de l’encinar de la muntanya Buciero. Ingressem així a la històrica comarca càntabra de Trasmiera, bressol de mestres picapedrers com Juan d’Herrera i Rodrigo i Juan Gil d’Hontañón. La travessia urbana tampoc està senyalitzada però no presenta grans problemes. Després de deixar la barca cal avançar sempre de front, travessant la plaça de la Concòrdia i continuant pel carrer Santander. (Km 5,9).

  En línia recta seguim pel carrer Cervantes, creuant la plaça Sant Antonio – on es troba l’alberg privat la Bilbaina – i prenent el carrer del Manzanedo. Continuem recte després de la rotonda amb l’escultura de les anxoves i en la següent prosseguim lleument a la dreta pel carrer de l’Albereda, amb carril bici i per als vianants i per fi amb les primeres fletxes grogues de la localitat. Paral·lels a les marismas, passem el Centre Penitenciari El Dueso i ens encaminem cap a la platja deBerria, que pren el seu nom dels créixens, una planta aquàtica que es prepara en amanida.

  És millor deixar l’avinguda i internar-se de nou per la platja per franquejar la mole encallada del Brusc. Una trocha sorrenca soluciona la primera part de la pujada, que després es fa més senzilla gràcies a un terreny més compacte. Des del cim (Km 10,1) tenim una vista espectacular de la interminable platja de Trengandín. ‘El que vagi a pernoctar en l’alberg Noja Aventura ha de deixar la platja abans d’arribar a Noja, concretament a l’altura del Bar El Pirata’. Un altre bany de sorra imaginant figures en les formacions rocoses ens apropa fins a Noja. Pugem fins a la plaça de la Vila, categoria que va prendre de mans de Felipe IV en 1644, on s’alça l’església de Sant Pere.

 • Km 14,2. Noja (Tots els serveis)

 • Cal parar esment perquè els senyals són escassos en el tram urbà de Noja. Hem de travessar la plaça en diagonal i sortir pel carrer dels Cuadrillos. En arribar al número 6 seguim a mà esquerra i just després a la dreta pel carrer del Valle. En la següent bifurcació, ull, pareu esment al senyal del pal que ens indica cap a l’esquerra. Noja, igual que la resta de localitats càntabres que hem visitat, experimenta un augment molt considerable de la població en els mesos d’estiu i per això els barris i urbanitzacions se succeeixen sense fi. Passat el camp de futbol girem 90º a la dreta per entrar al barri Cabanzo (Km 15,2) .

  Aquí girarem altres 90º, aquesta vegada a l’esquerra i més endavant a la dreta. Sempre per pistes i camins veïnals, passem sota la CA-147 per entrar al barri de Sant Pantaleón. No pertany ja a Noja sinó a la localitat de Castillo Set Viles, que forma part al seu torn del municipi d’Arnuero. Diversos girs més ens porten al peu de la CA-141, que creuem amb precaució. Seguim cap a la dreta i en la primera bifurcació a l’esquerra. Arribem així a la plaça on es localitza l’ermita de Sant Pantaleón, del XVII.

  Pels barris de Sant Joan (consultori) i La Pedrosa ens apropem al barri de Castillo i la seva església de Sant Pere, amb un atrevit absis gòtic. En aquest punt s’uneix la variant més interior que ve des de Colindres, Adal Treto, Cicero, Gamma i Escalante. Apunta Ángel García Guinea en la seva obra Romànic a Cantàbria que “gens queda de romànic a l’interior de l’església i dins d’una estètica de finals del XII o principis del XIII, són les dues cornises nord i sud de la seva vella nau, que els seus canecillos poden col·locar-se en la línia decorativa dels mestres de Bareyo” (Km 18,6) .

  Enfront de l’absis girem a la dreta i 80 metres després a l’esquerra (atenció). Una pista de graveta i un tram de rodades prat a través condueixen a San Miguel de Meruelo, capital del municipi de Meruelo. A l’entrada, per evitar la carretera, ens desviem a la dreta pel barri Monar. Des de la part alta, al costat d’algunes cases i una vaqueria, amb una bona panoràmica d’aquesta vall regada pel riu Campiazo, passem al costat de l’església de San Miguel (Km 21) . Sortim a la CA-454, que seguim per la dreta. Després del p.k 3, ens desviem a l’esquerra al costat d’una marquesina. Entrem així al barri de Solorga, de San Miguel de Meruelo. Creuem el riu Campiazo per un preciós pont ocult per la intensa vegetació, on existeix un antic molí.

 • Barri de Solorga-San Miguel de Meruelo (Alberg)

 • A la sortida continuem a la dreta pel camí de la Venera, la pujada del qual fa mossa en el cos ja maltrecho. La senyalització és escassa a l’entrada i cal arribar fins a l’ermita de Sant Roque per sortir a la CA-447 (Km 23,6) .

  En aquest punt el camí continua a l’esquerra, pujant per la carretera, però resulta que la joia de Santa María de Bareyo es troba set minuts més a baix, seguint la carretera contra direcció. És romànica de principis del XIII, i conserva d’aquesta època, en paraules d’Ángel García Guinea, “absis, capelles laterals del creuer i torre de cúpula cúbica a quatre aigües”. També apunta que “és a l’interior de l’església, i sobretot en l’absis i presbiteri, on s’accentua la riquesa escultòrica del monument”.

  Tornant al camí, que ho havíem deixat als peus de l’ermita de Sant Roque, ascendim per la CA-447, passant el Càmping Els Molins, i emprenem el descens per la mateixa via. Després del p.k 3 deixem la carretera per l’esquerra i agafem el carrer El Cantó, que travessa el barri Villanueva, pertanyent a Güemes, que al seu torn s’integra en el municipi de Bareyo (Km 26).

  Després seguim pel camí de la Moraza i desemboquem en la CA-455, que creuem i seguim a la dreta. Tan sol uns metres per deixar-la per l’esquerra i arribar al barri El Cagigal o Quejigal. En aquesta vall també trobem l’ermita de Sant Julián, i a tan sols quilòmetre i mitjà, sobre un suau pujol, es troba l’alberg del Pare Ernesto. El desviament, al costat del que continua cap a Galizano, està ben senyalitzat. La casa va ser rehabilitada en la dècada dels 80 i l’acolliment de pelegrins és solament una de les tantes que realitza l’ONG Bruc. Trobarem respecte, treball, solidaritat, amor i acolliment a dolls en aquest bell racó de Cantàbria.

 • Km 29,5. Güemes (Alberg)

 • Les dificultats

  • El Brusc. L’ascens trenca la planicie playera que ve des de Laredo. És un esforç breu i no entranya tanta dificultat com sembla des de lluny.

  • Ull amb la senyalització entre Noja i Sant Pantaleón: El recorregut pel casc urbà i barris de Noja és alguna cosa escàs en senyals i presenta molts girs. Bona concentració per evitar perdre’s.

  Observacions

  • L’empresa Santa Clara d’Assís S.C (Telèfons 670 294 207 i 637 584 164) s’encarrega de cobrir amb barca el pas entre Laredo i Santoña. Aquest servei està disponible entre intervinguts de març i el 10 de desembre aproximadament.

  • La resta de l’any podem prendre l’autobús entre Laredo i Santoña o, si volem provar amb l’altre itinerari històric, prendre des de Laredo la variant terrestre, més llarga i fent marrada, que passa per Colindres (alberg), Escalante i Gamma (alberg) i s’ajunta amb la variant marítima a l’església de Sant Pere, al barri de Castillo. Aquells que triïn aquesta opció han de dirigir-se en Laredo cap a l’estació d’autobusos per l’avinguda Duc de Fumada. Seguint la senyalització arribaran a Santolaja i d’aquí a Colindres per creuar la ria de Treto i continuar el traçat.

  Què veure, què fer

  • En All, enclavada en el municipi de Bareyo, encara que a desmano del caminante, es va inaugurar en 2014 un Centre d’Interpretació del Camí de Santiago per la Costa. Es troba en l’antic Convent de Sant Ildefons, concretament a la Casa del Fundador, que va ser rehabilitada a aquest efecte concret. Consta d’una exposició permanent dividida en sis seccions que abasten diferents aspectes de la peregrinació pel Camí del Nord al seu pas per Cantàbria.

  En imatges

  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez
  • Ruben García Blázquez

  Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

  Els pelegrins opinen sobre l'etapa 12: Etapa de Laredo a Güemes

  0 comentaris