Imprimir Si toques la icona de la impressora s’obrirà el controlador d’impressió del teu navegador, on podràs seleccionar si ho envies a la impressora o ho deses com a PDF

Camí del Nord

Etapa 26: Etapa de la Caritat a Ribadeo

Els albergs

Informació sobre l’etapa 26: Etapa de la Caritat a Ribadeo

Trajecte amb diverses alternatives. Totes són vàlides, tant per Tol, Escombres i Figueres com per Tàpia de Casariego, per concloure també en Ribadeo. No cal oblidar el tercer traçat històric, millorat i ben senyalitzat, que no es dirigeix a Ribadeo, sinó que avança per l’interior fins a Vegadeo i continua per Obres i Travada, amb alberg inaugurat en 2017, per unir-se de nou en Mondoñedo.

L’itinerari

Abandonarem La Caritat per la via principal, passant al costat de l’Ajuntament fins a trobar una indicació a mà dreta que després d’un camí ens porta a creuar un rierol. Si ve crescut és gairebé segur que caldrà seguir per la carretera comarcal en direcció a Valdepares. Encara cal travessar la nacional en dues ocasions fins a arribar a aquesta població i una altra vegada més per arribar al Franco. Des d’aquí, per un ombrívol camí després d’unes cases, tornem a retrobar-nos amb la nostra benvolguda N-634 i per un pont vell vadeamos el riu Porcia, també anomenat riu de les ferrerías. A l’altre costat un cartell ens indica que estem en els dominis del concejo de Tàpia de Casariego.

Aviat, després de pujar per una pista de ciment, trobem la primera bifurcació del dia. La inscripció albergui, cap a la dreta, indica el rumb a Tàpia de Casariego. En aquesta localitat costanera hi ha un alberg amb cuina molt bé conservat i amb un excel·lent mirador cap al mar. El que vulgui pernoctar allí prossegueix durant 4,5 quilòmetres fins a l’alberg. Cal ressaltar que des de Tàpia resten altres 12,2 quilòmetres fins a Ribadeo, seguint a la vora de diversos arenals fins a aconseguir Santa Gadea i la platja de Penarronda. L’itinerari prossegueix per Villadún i Rozadela (on es troba l’alberg turístic Camí Nord), per aconseguir Figueres i el Pont dels Santos. Així, des de la Caritat a Ribadeo via Tàpia de Casariego sumen en total 23,5 quilòmetres.

Tornant a aquesta primera bifurcació, detallarem el recorregut per Brul i Tol. A mà esquerra, en l’adreça del Camí, creuarem la Nacional. Fins a Brul esperen ara prop de 6 quilòmetres per camí còmode, fugint de la carretera i entre camps de blat de moro i sega. Més enllà de Brul sortirem a l’AS-31, per la qual acabarem entrant en Tol, on se situa un altre alberg de pelegrins. Seguint la carretera ens toparem més endavant amb una fita amb la indicació Camino que es dirigeix a Vegadeo. Aquest traçat ho utilitzaven en l’antiguitat els pelegrins per salvar el riu Eo pel pont de pedra de Santiago d’Obres. Cal matisar que aquest recorregut, recentment millorat i senyalitzat, no arriba a Ribadeo, sinó que després d’Obres entra a Galícia i es dirigeix a Travada, connectant després en Mondoñedo. Des de la Caritat a Vegadeo (hi ha oferta d’allotjaments i en 2017 Vegadeo ha habilitat 30 places en el poliesportiu municipal a espera del seu alberg de pelegrins definitiu hi ha 28 quilòmetres. Aquesta seria l’etapa natural, després l’endemà es farien altres 23 quilòmetres per Obres, Travada fins a A Trapa, on està l’alberg de donatiu Casa Xica. En la tercera jornada, després de 17 quilòmetres a través de Sao Tomé i el pazo de Tobar, s’arribaria a Mondoñedo.

Tornant al punt on es bifurca el camí que va a Vegadeo, els que optin per la via d’Escombres i Figueras avancen sempre per l’AS-31, arribant primer a Escombres, on travessen la N-640 i continuen per l’AS-31 fins a Figueres. L’últim esforç del dia és creuar la ria de l’Eo pel pont modern dels Santos. Astúries s’acomiada i ens dona la benvinguda Galícia. A aquest costat del pont, a baix a la dreta, veurem una petita casa groga amb boniques vistes. És l’alberg de pelegrins de Ribadeo.

Les dificultats

  • Atenció a les variants:
    Abans de partir hem de tenir clar quin de les tres opcions ens interessa i prestar molta atenció a les diferents bifurcacions.

Observacions

Tol és una localitat sense serveis. Únicament, abans de l’alberg, hi ha una tenda on si trobarem menjar i beguda. Si optem per quedar-nos en l’alberg de Tàpia de Casariego i gaudir de l’entorn no hi ha problema. Tàpia de Casariego és una localitat turística i amb molts llocs on poder fer compres i menjar. El mateix ocorre amb Vegadeo, amb variada oferta i on han habilitat 30 places a l’edifici de les piscines municipals durant les obres de l’alberg de pelegrins. Telefonos: Policia local: 639 21 52 15; César, alcalde de Vegadeo: 687 05 26 54.

Què veure, què fer

  • Ribadeo
    Enclavat en l’extrem nord-oriental de Galícia, en el seu límit amb Astúries, el municipi té una extensió de 106 quilòmetres quadrats i una població de més de 9.000 habitants.

  • Plaza d’Espanya: Àrea repoblada amb castanyers d’índies, pollancres, arces i jardins d’estil francès. Aquí es troba l’Ajuntament de Ribadeo, abans la casa del Marquès de Sargadelos. Es tracta d’un sobri palauet neoclàssic construït a la fi del segle XVIII. Al costat de la casa consistorial s’alça la Torre dels Moreno. És la casa que els germans Moreno, emigrants a Argentina, van manar construir en 1905. És de caràcter eclèctic i es combinen en la seva construcció el formigó i el ferro. La cúpula està sostinguda per quatre cariátides. En l’altre costat de la plaça es troba l’antic convent de Santa Clara, fundat al segle XV i modificat amb posterioritat. Es conserven algunes parts del segle XV i el claustre del segle XVI.

  • En la calli Bisbe Veres, després de girar a la dreta, està la Capella de la Talaia, el tempo més antic de Ribadeo. Aixecat al segle XII conserva una porta gòtica del XIV. Des d’aquí hi ha una àmplia perspectiva de la Ria de Ribadeo i la vila asturiana de Figueres.

Els monuments

Perfil de l’etapa 26: Etapa de la Caritat a Ribadeo del Camí del Nord