Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Güemes a Santander

Camí del Nord

Etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

Els albergs

Informació sobre l’etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

Des dels suaus prats muntanyesos i els vertiginosos penya-segats de la merindad de Trasmiera fins la bella badia de Santander, on sorgeixen residències reals com la de la Magdalena i platges com la del Sardiner, el Camell i els Bikinis. La jornada, de nou, planteja tres dilemes: la variant més curta (15,5 quilòmetres a peu i altres 5 per mar a bord de la Pedreñera) és la senda costanera que condueix fins l'embarcador de Somo, de vistes sorprenents al costat del penya-segat de les platges d'Arnillas i Langre. La segona opció aconsegueix Loredo i Santa María de Llaunes per un carril de la CA-141 per dirigir també a l'embarcador de Somo i prendre la Pedreñera i el tercer, més llarg, envolta a peu tota la badia i pot completar en dues jornades pernoctant en Guarnizo, en l'alberg per pelegrins de La nostra Senyora de Muslera.

L’itinerari

 • Km 0 . Güemes (Alberg)

De la cabanya d’Avi Peuto descendeix un camí fins la carretera local CA-444, que travessa el barri Gargollo i desemboca en la CA-443, que seguim cap a l’esquerra. Sempre pel voral voral, entre suaus pujols, arribarem sense pèrdua fins el barri Linderrio , on es troba la posada El Solar ( Km 3,3 ) .

 • Km 3,3 . Barri Linderrio (Posada)

Just després ens trobem amb la CA141 , que seguim a mà esquerra per entrar en Galizano , població del municipi de Ribamontán a la Mar . Res més entrar, al costat d’una sucursal, ens desviem a la dreta per la CA-440 que porta a Langre i Loredo. Rere el consultori arribem al costat de la església de La nostra Senyora de la Asunción , on devem decidir quin itinerari seguir fins Santander.

 • Km 4,4 . Galizano (Hotel. Bars. Tendes. Caixer)

L’itinerari oficial torna des de l’església fins la CA-141 i transita per ella durant quaranta minuts per entrar en Loredo i visitar el Santuari de Santa María de Llaunes . Durant les festes en el seu honor, la talla gòtica de la Verge és transportada a peu i amb barca fins Santander. A continuació, el camí de Sant Jaume avança fins l’embarcador de Somo per prendre la Pedreñera fins la capital.Recomanem, tanmateix, la variant costanera , excel·lent opció amb bon temps. Altre de les trajectes remenats en l’alberg de Güemes, que combrega perfectament amb el somni d’un camí acostat a la mar, encara que per res va ser el dels pelegrins que ens van precedir. Aquesta variant parteix a la dreta de l’església, en direcció a la platja al costat de l’hotel la Vijanera . Continua tot de front cap a la línia de costa entrant en el barri San Miguel , on veurem els primers senyals. Fem una petita marrada, arribant a una casa anomenada Aguasonda , i rere creuar un rierol passem al costat d’una altra casa per envoltar el mur d’una propietat. El camí, patent per les rodades dels caminantes i de la maquinària agrícola, circula entre la sembra i el vertical penya-segat de la petita platja de Arnillas i l’extensa de Langre . Sobre aquesta última, a mig camí, hi ha un mirador amb diversos bancs ( Km 7,4 ) .A l’esquerra, el cap Galizano s’interna en la mar i el nostre camí segueix dibuixant religiosament la silueta del penya-segat, circulant a la vora del precipici. És important saber o, almenys, intuir, quan hem de deixar la sendera i avançar cap a Loredo . Devem fer-ho rere una antena blanc-i-vermella, on acaben les cases. Ens allunyem així del penya-segat i arribem fins un carrer urbanitzat ( Km 10,7 ) .Si seguim el carrer de front i després girem a la dreta, al final no ens quedarà més remei que continuar a l’esquerra, cap a la platja. Continuar per la sorra és l’opció més divertida. Un camí entre dunes ens acosta a la platja de Els Tranquils , i després ens remullem en l’arenal de Loredo , amb les vistes de la capital càntabra i la península de la Magdalena , amb el seu palau. Podem vorejar Somo per aquesta platja i anar cap a l’interior a la recerca de l’embarcador .

 • Km 14,7 . Somo (Tots els serveis)

La ‘Pedreñera ‘, com així la criden, funciona tot l’any i el bitllet a Santander costa entorn dels 2,65 euros. A la meitat de la travessia recull passatgers en Pedreña ( Km 16,6 ) . Finalment, en desembarcar en el passeig santanderino de la Pereda , l’opció menys confusa per arribar a l’alberg és continuar a l’esquerra per aquest passeig i el carrer de Calvo Sotelo. Als 400 metres, just abans d’arribar a l’Ajuntament, agafem el carrer que puja a l’esquerra, és la Rúa Major. En el número 9, ben senyalitzat, està l’alberg de pelegrins .

 • Km 20,5 . Santander (Tots els serveis)

Les dificultats

 • L’etapa no presenta cap dificultat. En cas de dubte en prendre la variant costanera, hi ha un hotel i diversos bars al voltant de l’església on ens poden indicar.

Observacions

 • La longitud total de l’etapa són 20,5 quilòmetres per la variant costanera, però cal recalcar que 5 de aquests quilòmetres es fan per mar a bord de la ‘Pedreñera! , així que realment es caminen 15,5. els que vulguin fer l’etapa més llarga poden anar fins Santa Cruz de Bezana o fins Boo de Piélagos, localitats amb alberg de pelegrins.
 • L’alberg de pelegrins de Drassana es troba tancat, que fa difícil caminar per la variant terrestre per aquells pocs pelegrins que optin per aquesta variant, ja pràcticament sense ús.
 • En la localitat de Galizano existeix l’opció, poc recomanable, d’anar pel voral de la CA-141 fins Somo. repetim que és una opció molt poc recomanable, ni tan sols pels ciclistes.
 • Per consultar preus i horaris de la barca que uneix Somo amb Santander consultar en el següent enllaç.

https://www.losreginas.com/paseos-en-barco-por-la-bahia-de-santander-con-escala-en-pedrena-y-somo/horarios-y-tarifas-viaje-pedrena-somo/

Què veure, què fer

 • Situada al sud d’una de les badies considerada com de les més belles del món, Santander combina a la perfecció la muntanya i la mar, deixar gaudir afablement des de qualsevol dels seus nombrosos miradors. Conta amb 180.000 habitants i onze platges urbanes .
  • Jardins de Pereda , poblats de cedres magnolios i palmeres que abriguen en el seu si els monuments dedicats als noms il·lustres de Cantàbria.
  • Plaza de Pombo . Amb la característica arquitectura dels seus edificis, entre els que destaca el Real Club de Regates.
  • Plaça Porticada, tot un símbol de la ciutat.
  • Església de el Crist i la Catedral de Santander i el seu grup escultòric commemoratiu de la reconstrucció de la ciutat rere l’incendi de 1941.
  • Museu Municipal de Belles arts , que alberga mostres pictòriques de paisatgistes càntabres.
  • La península de la Magdalena . Conta amb una superfície de 25 hectàrees i una gran varietat d’espècies arbòries. Integra el Camp, el Pavelló Municipal de Mostres i el Parc Infantil, enfront del que es troba el monument en homenatge a Félix Rodríguez de la Font. Des de l’Embarcador Real s’arriba a Faro de la Truja que ens condueix al Palau de la Magdalena. Des de la seva cimera es pot gaudir d’impressionants paisatges naturals i arquitectònics. El Palau Real, d’influències angleses, va ser inaugurat en 1912 i regalat per subscripció popular als monarques. Des de 1913 fins 1930 va constituir la seu d’estiu dels reis Alfonso XIII i Victoria Eugenia. Rere la restauració feta fa pocs anys, aquest singular edifici s’ha convertit en la seu dels cursos de la Universitat Internacional Menéndez-Pelayo.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Güemes a Santander

Camiño do Norte

Etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

Informació sobre l’etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

Desde os suaves prados montañeses e os vertixinosos cantiis da merindad de Trasmiera até a bela bahía de Santander, onde xorden residencias reais como a da Madalena e praias como a do Sardinero, o Camelo e os Bikinis. A xornada, de novo, expón tres dilemas: a variante máis curta (15,5 quilómetros a pé e outros 5 por mar a bordo da Pedreñera) é a senda costeira que conduce até o embarcadoiro de Somo, de vistas asombrosas xunto ao cantil das praias de Arnillas e Langre. A segunda opción alcanza Loredo e Santa María de Latas por un carril da CA-141 paira dirixir tamén ao embarcadoiro de Somo e tomar a Pedreñera e o terceiro, máis longo, rodea a pé toda a bahía e pode completar en dúas xornadas pasando a noite en Guarnizo, no albergue paira peregrinos da nosa Señora de Muslera.

L’itinerari

 • Km 0. Güemes (Albergue)

Da cabana de Avó Peuto descende un camiño até a estrada local CA-444, que atravesa o barrio Gargollo e desemboca na CA-443, que seguimos cara á esquerda. Sempre pola beiravía beiravía, entre suaves outeiros, chegaremos sen perda até o barrio Linderrio, onde se atopa a pousada O Solar (Km 3,3) .

 • Km 3,3. Barrio Linderrio (Pousada)

Xusto despois atopámonos coa CA141, que seguimos a man esquerda paira entrar en Galizano, poboación do municipio de Ribamontán al Mar. Nada máis entrar, xunto a una sucursal, desviámonos á dereita pola CA-440 que leva a Langre e Loredo. Tras o consultorio chegamos xunto á igrexa da nosa Señora da Asunción, onde debemos decidir que itinerario seguir até Santander.

 • Km 4,4. Galizano (Hotel. Bares. Tendas. Caixeiro)

O itinerario oficial regresa desde a igrexa até a CA-141 e transita por ela durante corenta minutos paira entrar en Loredo e visitar o Santuario de Santa María de Latas. Durante as festas na súa honra, a talla gótica da Virxe é transportada a pé e en barca até Santander. A continuación, o Camiño de Santiago avanza até o embarcadoiro de Somo paira tomar a Pedreñera até a capital.Recomendamos, con todo, a variante costeira, excelente opción con bo tempo. Outro dos traxectos barallados no albergue de Güemes, que comulga perfectamente co soño dun camiño arrimado ao mar, aínda que para nada foi o dos peregrinos que nos precederon. Esta variante parte á dereita da igrexa, en dirección á praia xunto ao hotel a Vijanera. Continúa todo de fronte cara á liña de costa entrando no barrio San Miguel, onde veremos os primeiros sinais. Damos un pequeno rodeo, chegando a unha casa chamada Aguasonda, e tras cruzar un arroio pasamos xunto a outra casa paira rodear o muro dunha propiedade. O camiño, patente polas rodadas dos camiñantes e da maquinaria agrícola, circula entre seméntaa e o vertical cantil da pequena praia de Arnillas e a extensa de Langre. Sobre esta última, a medio camiño, hai un miradoiro con varios bancos (Km 7,4) .Á esquerda, o cabo Galizano se interna no mar e o noso camiño segue debuxando relixiosamente a silueta do cantil, circulando ao bordo do precipicio. É importante saber ou, polo menos, intuír, cando temos que deixar o carreiro e avanzar cara a Loredo. Debemos facelo tras unha antena branquivermella, onde terminan as casas. Afastámonos así do cantil e chegamos até unha rúa urbanizada (Km 10,7) .Se seguimos a rúa de fronte e despois viramos á dereita, ao final non nos quedará máis remedio que continuar á esquerda, cara á praia. Continuar pola area é a opción máis divertida. Un camiño entre dunas achéganos á praia dos Tranquilos, e despois nos remojamos no areal de Loredo, coas vistas da capital cántabra e a península da Magdalena, co seu palacio. Podemos bordear Somo por esta praia e ir cara ao interior en busca do embarcadoiro.

 • Km 14,7. Somo (Todos os servizos)

A ‘Pedreñera‘, como así a chaman, funciona todo o ano e o billete a Santander custa ao redor dos 2,65 euros. En metade da travesía recolle pasaxeiros en Pedreña (Km 16,6) . Finalmente, ao desembarcar no paseo santanderino da Pereda, a opción menos confusa paira chegar ao albergue é continuar á esquerda por este paseo e a rúa de Calvo Sotelo. Aos 400 metros, xusto antes de chegar ao Concello, collemos a rúa que sobe á esquerda, é a Rúa Maior. No número 9, ben sinalizado, está o albergue de peregrinos.

 • Km 20,5. Santander (Todos os servizos)

Les dificultats

 • A etapa non presenta ningunha dificultade. En caso de dúbida ao tomar a variante costeira, hai un hotel e varios bares ao redor da igrexa onde nos poden indicar.

Observacions

 • A lonxitude total da etapa son 20,5 quilómetros pola variante costeira, pero hai que recalcar que 5 destes quilómetros fanse por mar a bordo daPedreñera!, así que realmente camíñanse 15,5. os que queiran facer a etapa máis longa poden ir até Santa Cruz de Bezana ou até Boo de Piélagos, localidades con albergue de peregrinos.
 • O albergue de peregrinos de Estaleiro atópase pechado, o que fai difícil camiñar pola variante terrestre paira aqueles poucos peregrinos que opten por esta variante, xa practicamente sen uso.
 • Na localidade de Galizano existe a opción, pouco recomendable, de ir pola beiravía da CA-141 até Somo. repetimos que é una opción moi pouco recomendable, nin sequera paira os ciclistas.
 • Paira consultar prezos e horarios da barca que une Somo con Santander consultar no seguinte enlace.

https://www.losreginas.com/paseosen-barcopor-abahiade-santandercon-escalaen-pedrenaesomo/horariosetarifasviaxepedrenasomo/

Què veure, què fer

 • Situada ao sur dunha das bahías considerada como das máis belas do mundo, Santander combina á perfección a montaña e o mar, deixar gozar apaciblemente desde calquera dos seus numerosos miradoiros. Conta con 180.000 habitantes e once praias urbanas.
  • Xardíns de Pereda, poboados de cedros magnolios e palmeiras que abrigan no seu seo os monumentos dedicados aos nomes ilustres de Cantabria.
  • Praza de Pombo. Coa característica arquitectura dos seus edificios, entre os que destaca o Real Club de Regatas.
  • Praza Porticada, todo un símbolo da cidade.
  • Igrexa do Cristo e a Catedral de Santander e o seu grupo escultórico conmemorativo da reconstrución da cidade tras o incendio de 1941.
  • Museo Municipal de Belas Artes, que alberga mostras pictóricas de paisajistas cántabros.
  • A península da Madalena. Conta cunha superficie de 25 hectáreas e una gran variedade de especies arbóreas. Integra o Campo, o Pavillón Municipal de Mostras e o Parque Infantil, fronte ao que se atopa o monumento en homenaxe a Félix Rodríguez de la Fuente. Desde o Embarcadoiro Real chégase a Faro da Porca que nos conduce ao Palacio da Madalena. Desde o seu cume pódese gozar de impresionantes paisaxes naturais e arquitectónicos. O Palacio Real, de influencias inglesas, foi inaugurado en 1912 e regalado por subscrición popular aos monarcas. Desde 1913 até 1930 constituíu a sede de verán dos reis Alfonso XIII e Vitoria Eugenia. Tras a restauración realizada hai poucos anos, este singular edificio converteuse na sede dos cursos da Universidade Internacional Menéndez-Pelayo.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

0 comentaris

Perfil de l’etapa 13: Etapa de Güemes a Santander

Perfil de l’etapa 13: Etapa de Güemes a Santander