Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Deba a Markina-Xemein

Camí del Nord

Etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Els albergs

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Davant el pelegrí, l'etapa més interior, muntanyenca i amb major desnivell de totes les del País Basc, que ja és a dir molt. En l'antiguitat, segons recull Juan Uria, el Camí creuava el Degui en l'hospitalària Sasiola i avançava a Astigarribia, amb un monestir dedicat a Sant Andrés ja en el segle XI, per a connectar via Aparain amb l'itinerari actual. Desaconsellat per a bicigrinos, que poden fer-ho per carretera via Mutriku i Ondarroa, el traçat comença el seu ascens decidit ja en Deba, escalant a l'ermita del Calvari de Maia. A continuació es troba l'alberg de Nerea i Gaizka i, de Camí a Olatz, a través de túnels d'alzinar cantàbric, la mar desapareixerà de la retina fins a l'etapa 8. El curs del rierol Anu fa d'escalfament per al tram més costós, el que ascendeix per pista i bosc el vessant del massís d'Arno, que divideix Guipúscoa i Bizkaia. Després d'un breu descens reparador, sobrevé un llarg tram de muntanya russa, al costat de caserius aïllats i taques de repoblades coníferes. Superant un fort repecho després del caseriu Amulategi, el desnivell es torna més favorable, tant que cau en picat, amb alt risc de relliscades en l'última part de l'etapa.

L’itinerari

 • Km 0. Degui (Tots els serveis)

Travessem les vies i posteriorment la ria. Al costat d’ella prenem la carretera GI-638 que es dirigeix a Mutriku i en 150 metres agafem un desviament a mà esquerra que assenyala Buztiñaga. Aquí donen principi les primeres rampes. Un carril de ciment, primer, i una senda entre llorers, arboços i avellaners i tota sort d’espècies caducifòlies, després, condueixen fins al caseriu Pikoaga. La visió de la mar i l’ambient rural de prats i cabanyes de bestiar reconforten fins a l’ermita del Calvari de Maia. El lloc, amb la vista parcial de Mutriku, bé mereix un respir. A més, hi ha una font una mica amagada, darrere del mur i assenyalada com Iturria, font en basca.

 • Km 4,4. Ermita del Calvari de Maia (Alberg-Bar-Botiga a curta distància. Rostidor)

Reprenem la marxa per la pista asfaltada, jalonada pel viacrucis, passem el rostidor Azkenetxe i travessem la carretera GI-3330. A la vora de l’itinerari trobem una altra font. A la fi de març de 2014, Nerea i Gaizka van inaugurar un alberg que compta amb bar i una petita botiga. Una excel·lent opció, sobretot per a aquells que no hagin dormit en Deba. De seguida ens submergim en una senda ombrívola on haurem de sortejar diverses portillas de fusta. Una taca d’alzinar cantàbric s’expandeix aquí sobre la calcària i, ja sortint a una zona oberta, presidida en el serral per una nau ramadera, admirem lleument la mar, al qual direm adéu fins a la platja de la Sorra en Pobeña, en l’etapa 8. En breu, sortegem un últim portell i creuem la GI-3562 per a aconseguir per pista la pròxima Olatz, pertanyent al municipi de Mutriku.

 • Km 8,3. Olatz (Bar)

En aquest barri ramader es troba el bar-restaurant Zelaieta, (únic establiment on reposar forces  fins a Markina) T’indiquem el telèfon per si vols consultar horari 943 60 45 95. Deixant a un costat l’ermita de Sant Isidre, la senyalització oficial marca “Arnoate 5,5 km”, progressem en companyia del rierol Anu. En un gir a l’esquerra ens acomiadem del seu llit i continuem ascendint per pista i més tard per bosc fins a superar tímidament la barrera dels 500 metres d’altitud. En plena pujada posarem peu en Bizkaia (Km 11,2), encara que no es veu cap senyalització de la muga, i ja en descens, per pista, arribem al caseriu Damukorta, on és possible que puguem omplir la cantimplora, ja que hi ha una deu pròxima (Km 13,3). Continuem la pista fins al caseriu i serral Arnoate, on podem realitzar una altra parada i refrescar-nos en la font a recer del sol o la pluja.

 • Km 14,2. Collado Arnoate (Font)

En aquest punt girem la dreta per a seguir per una sendera ‘rompepiernas’ que recorre aquest vessant i passa al costat del derruït caseriu Sakoneta (Km 16,3). Finalment arribem a una pista que transita al costat dels caserius Atzorinzabal (Km 17,8) i Amulategi (Km 18,7). Res més passar-ho ens desviem a l’esquerra i escometem una rampa brutal, sobretot per la sorpresa que provoca, que es berena d’un cop de ploma un desnivell de 60 metres. Una vegada superada tenim accés a la vall de l’Artibai i comencem a baixar per una pista fins a un replà, on sortim per la dreta per a lliurar la part més complicada de la baixada. Es fa llarga i convé mesurar els passos i anar amb precaució perquè té un fort desnivell! i si ha plogut pot complicar-se molt. Acaba al costat d’un prat que condueix fins al barri d’Arretxinaga, on es localitza la torre Barroeta, un habitatge fortificat dels segles XIV i XV, i l’ermita de Sant Joaquim i Santa Ana (Km 23,2).A la vora del Camí també se situa l’ermita de San Miguel d’Arretxinaga, del XVIII i de planta hexagonal. Mereix almenys una visita breu per a veure el seu origen: les tres pedres que formen la capella i guarden equilibri entre si. Després de passar dos ponts sobre el riu Urko anem de front per l’avinguda Arretxinaga i després girem a l’esquerra pel carrer Artibai. En aquesta prenem la primera a la dreta, el carrer Osteko, que ens porta cap a l’alberg del convent dels Pares Carmelites. María Luisa també acull pelegrins (veure observacions) i ,des de 2012, Markina-Xemein també compta amb l’alberg privat Intxauspe.

 • Km 24,3. Markina (Tots els serveis)

Les dificultats

 • Etapa de muntanya: La gairebé absència de poblacions i la duresa fan que sigui una de les etapes més respectades de la ruta Nord. És aconsellable fer-la en companyia.

Observacions

 • Els ciclistes han d’anar des de Deba fins a Ondarroa per la carretera GI-638 i en Ondarroa continuar per la BI-633 fins a Markina-Xemein. Els forts desnivells, els portells, els trams intricats de camí i, sobretot, el descens final fins a Markina-Xemein, fan desaconsellable per als bicigrinos el traçat oficial.
 • A la fi de març de 2014, Nerea i Gaizka van inaugurar un alberg, passada l’ermita del Calvari<(strong>, que compta amb bar i una petita botiga. Olatz és la segona i última població amb bar que trobarem en tot el trajecte. El bar té horari incert, normalment obre els caps de setmana i a l’agost, així que és millor assegurar-se i dir el dia anterior. Sobretot, portar una mica d’aigua i menjar des de Deba, perquè a la muntanya sempre cal anar previngut.
 • A més dels albergs, María Luisa ofereix 12 places per a pelegrins (quatre habitacions dobles i una altra habitació amb quatre places en llitera) en la Plaça del Carmen, 11, 3ºderecha. El preu són 12 euros en llitera i 15 en llit. Té cuina equipada i calefacció. El seu telèfon és el 657 727 824. Es pot preguntar per ella en el Bar-Restaurant Pitis.

Què veure, què fer

 • Informació completa sobre Turisme de Markina-Xemein en:

http://www.markina-xemein.com/es-es/turismo/paginas/default.aspx

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Deba a Markina-Xemein

Camiño do Norte

Etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Ante o peregrino, a etapa máis interior, montañosa e con maior desnivel de todas as do País Vasco, que xa é dicir moito. Na antigüidade, segundo recolle Juan Uria, o Camiño cruzaba o Deba na hospitalaria Sasiola e avanzaba a Astigarribia, cun mosteiro dedicado a San Andrés xa no século XI, paira conectar vía Aparain co itinerario actual. Desaconsellado paira bicigrinos, que poden facelo por estrada vía Mutriku e Ondarroa, o trazado comeza o seu ascenso decidido xa en Deba, escalando á ermida do Calvario de Maia. A continuación atópase o albergue de Nerea e Gaizka e, de camiño a Olatz, a través de túneles de encinar cantábrico, o mar desaparecerá da retina até a etapa 8. O curso do arroio Anu fai de quecemento paira o tramo máis custoso, o que ascende por pista e bosque a ladeira do macizo de Arno, que divide Gipuzkoa e Bizkaia. Tras un breve descenso reparador, sobrevén un longo tramo de montaña rusa, xunto a caseríos illados e manchas de repoboadas coníferas. Superando un forte repecho tras o caserío Amulategi, o desnivel tórnase máis favorable, tanto que cae en picado, con alto risco de resbalones na última parte da etapa.

L’itinerari

 • Km 0. Deba (Todos os servizos)

Cruzamos as vías e posteriormente a ría. Xunto a ela tomamos a estrada GI-638 que se dirixe a Mutriku e en 150 metros collemos un desvío a man esquerda que sinala Buztiñaga. Aquí dan comezo as primeiras ramplas. Un carril de cemento, primeiro, e una senda entre loureiros, madroños e avellanos e toda sorte de especies caducifolias, despois, conducen até o caserío Pikoaga. A visión do mar e o ambiente rural de prados e cabanas de gando reconfortan até a ermida do Calvario de Maia. O lugar, coa vista parcial de Mutriku, ben merece un respiro. Ademais, hai una fonte algo escondida, detrás do muro e sinalada como Iturria, fonte en eúscaro.

 • Km 4,4. Ermida do Calvario de Maia (Albergue-Bar-Tenda a curta distancia. Asador)

Retomamos a marcha pola pista asfaltada, balizada pola vía crucis, pasamos o asador Azkenetxe e cruzamos a estrada GI-3330. Á beira do itinerario atopamos outra fonte. A finais de marzo de 2014, Nerea e Gaizka inauguraron un albergue que conta con bar e una pequena tenda. Una excelente opción, sobre todo paira aqueles que non durman en Deba. Enseguida mergullámonos nunha senda sombría onde teremos que sortear varias portillas de madeira. Una mancha de encinar cantábrico expándese aquí sobre a calcaria e, xa saíndo a unha zona aberta, presidida no collado por unha nave gandeira, admiramos levemente o mar, ao que diremos adeus até a praia da Area en Pobeña, na etapa 8. En breve, sorteamos un último portillo e cruzamos a GI-3562 paira alcanzar por pista a próxima Olatz, pertencente ao municipio de Mutriku.

 • Km 8,3. Olatz (Bar)

Neste barrio gandeiro atópase o bar-restaurante Zelaieta, (único establecemento onde repor forzas  até Markina) Indicámosche o teléfono por si queres consultar horario 943 60 45 95. Deixando ao carón a ermida de San Isidro, a sinalización oficial marca “Arnoate 5,5 km”, progresamos en compañía do arroio Anu. Nun xiro á esquerda despedímonos da súa canle e seguimos ascendendo por pista e máis tarde por bosque até superar timidamente a barreira dos 500 metros de altitude. En plena subida poremos pé en Bizkaia (Km 11,2), aínda que non se ve sinalización algunha da muga, e xa en descenso, por pista, chegamos ao caserío Damukorta, onde é posible que poidamos encher a cantimplora, xa que hai un manancial próximo (Km 13,3). Continuamos a pista até o caserío e collado Arnoate, onde podemos realizar outra parada e refrescarnos na fonte a acubillo do sol ou a choiva.

 • Km 14,2. Collado Arnoate (Fonte)

Neste punto viramos a dereita paira seguir por un carreiro ‘rompepiernas’ que percorre esta vertente e pasa xunto ao derruido caserío Sakoneta (Km 16,3). Finalmente chegamos a unha pista que transita xunto aos caseríos Atzorinzabal (Km 17,8) e Amulategi (Km 18,7). Nada máis pasalo desviámonos á esquerda e acometemos una rampla brutal, sobre todo pola sorpresa que provoca, que se merenda dunha plumada un desnivel de 60 metros. Una vez superada temos acceso ao val do Artibai e comezamos a baixar por unha pista até un rellano, onde saímos pola dereita paira librar a parte máis complicada da baixada. Faise longa e convén medir os pasos e ir con precaución porque ten un forte desnivel! e si choveu pode complicarse moito. Termina xunto a un prado que conduce até o barrio de Arretxinaga, onde se localiza a torre Barroeta, una vivenda fortificada dos séculos XIV e XV, e a ermida de San Joaquín e Santa Ana (Km 23,2).Á beira do Camiño tamén se sitúa a ermida de San Miguel de Arretxinaga, do XVIII e de planta hexagonal. Merece polo menos una visita breve paira ver a súa orixe: as tres pedras que forman a capela e gardan equilibrio entre si. Tras pasar dúas pontes sobre o río Urko imos de fronte pola avenida Arretxinaga e despois viramos á esquerda pola rúa Artibai. Nesta tomamos a primeira á dereita, a rúa Osteko, que nos leva cara ao albergue do convento dos Pais Carmelitas. María Luisa tamén acolle peregrinos (ver observacións) e ,desde 2012, Markina-Xemein tamén conta co albergue privado Intxauspe.

 • Km 24,3. Markina (Todos os servizos)

Les dificultats

 • Etapa de montaña: A case ausencia de poboacións e a dureza fan que sexa una das etapas máis respectadas da ruta Norte. É aconsellable facela en compañía.

Observacions

 • Os ciclistas deben ir desde Deba até Ondarroa pola estrada GI-638 e en Ondarroa continuar pola BI-633 até Markina-Xemein. Os fortes desniveis, os portillos, os tramos intrincados de camiño e, sobre todo, o descenso final até Markina-Xemein, fan desaconsejable paira os bicigrinos o trazado oficial.
 • A finais de marzo de 2014, Nerea e Gaizka inauguraron un albergue, pasada a ermida do Calvario<(strong>, que conta con bar e una pequena tenda. Olatz é a segunda e última poboación con bar que atoparemos en todo o traxecto. O bar ten horario incerto, normalmente abre os fins de semana e en agosto, así que é mellor asegurarse e chamar o día anterior. Sobre todo, levar algo de auga e comida desde Deba, porque na montaña sempre hai que ir prevido.
 • Ademais de albérguelos, María Luisa ofrece 12 prazas paira peregrinos (catro habitacións dobres e outra habitación con catro prazas en litera) na Praza da Carmen, 11, 3ºderecha. O prezo son 12 euros en litera e 15 en cama. Ten cociña equipada e calefacción. O seu teléfono é o 657 727 824. Pódese preguntar por ela no Bar-Restaurante Pitis.

Què veure, què fer

 • Información completa sobre Turismo de Markina-Xemein en:

http://www.markina-xemein.com/é-É/Turismo/Paginas/default.aspx

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

0 comentaris

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein