Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Deba a Markina-Xemein

Camí del Nord

Etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Els albergs

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Img perfil etapa 4 norte

Davant el pelegrí, l'etapa més interior, muntanyenca i amb major desnivell de totes les del País Basc, que ja és a dir molt. En l'antiguitat, segons recull Juan Uria, el Camí creuava el Degui en l'hospitalària Sasiola i avançava a Astigarribia, amb un monestir dedicat a Sant Andrés ja en el segle XI, per connectar via Aparain amb l'itinerari actual. Desaconsellat per bicigrinos, que poden fer-ho per carretera via Mutriku i Ondarroa, el traçat comença el seu ascens decidit ja en Deba, escalant a l'ermita del Calvari de Maia. A continuació es troba l'alberg de Nerea i Gaizka i, de Camí a Olatz, a través de túnels d'alzinar cantàbric, la mar desapareixerà de la retina fins l'etapa 8. El curs del rierol Anu fa d'escalfament pel tram més costós, el que ascendeix per pista i bosc el vessant del massís d'Arno, que divideix Guipúscoa i Bizkaia. Rere un breu descens reparador, sobrevé un llarg tram de muntanya russa, al costat de caserius aïllats i taques de repoblades coníferes. Superant un fort repecho rere el caseriu Amulategi, el desnivell es torna més favorable, tant que cau en picat, amb alt risc de relliscades en l'última part de l'etapa.

L’itinerari

 • Km 0 . Degui (Tots els serveis)

Creuem les vies i posteriorment la ria. Al costat d’ella prenem la carretera GI-638 que es dirigeix a Mutriku i en 150 metres agafem un desviament a mà esquerra que assenyala Buztiñaga . Aquí donen principi les primeres rampes. Un carril de ciment, primer, i una senda entre llorers, arboços i avellaners i tota sort d’espècies caducifòlies, després, condueixen fins el caseriu Pikoaga . La visió de la mar i l’ambient rural de prats i cabanyes de bestiar reconforten fins l’ermita de el Calvari de Maia . El lloc, amb la vista parcial de Mutriku, bé mereix un respir. A més, hi ha una font una mica amagada, darrere del mur i assenyalada com Iturria, font en basca.

 • Km 4,4 . Ermita de el Calvari de Maia (Alberg-Bar-Tenda a curta distància. Rostidor)

Reprenem la marxa per la pista asfaltada, jalonada pel viacrucis, passem el rostidor Azkenetxe i creuem la carretera GI-3330. A la vora de l’itinerari trobem una altra font . A la fi de març de 2014, Nerea i Gaizka van inaugurar un alberg que conta amb bar i una petita tenda. Una excel·lent opció, sobretot per aquells que no hagin dormit en Deba. De seguida ens submergim en una senda ombrívola on haurem de superar diverses portillas de fusta. Una taca de alzinar cantàbric s’expandeix aquí sobre la calcària i, ja sortint a una zona oberta, presidida en el serral per una nau ramadera, admirem lleument la mar, al que direm adéu fins la platja de la Sorra en Pobeña, en l’etapa 8. En breu, superem un últim portell i creuem la GI-3562 per aconseguir per pista la pròxima Olatz , pertanyent al municipi de Mutriku.

 • Km 8,3 . Olatz (Bar)

En aquest barri ramader es troba el barrestaurant Zelaieta , (únic establiment on reposar forces  fins Markina) T’indiquem el telèfon per si vols consultar horari 943 60 45 95. Deixant a un costat l’ermita de Sant Isidre , la senyalització oficial marca “Arnoate 5,5 km”, progressem en companyia del rierol Anu . En un gir a l’esquerra ens acomiadem del seu llit i seguim ascendint per pista i més tard per bosc fins superar tímidament la barrera dels 500 metres d’altitud. En plena pujada posarem peu en Bizkaia ( Km 11,2 ) , encara que no es veu gens de senyalització de la muga, i ja en descens, per pista, arribem al caseriu Damukorta , on és possible que puguem omplir la cantimplora, ja que hi ha una deu pròxima ( Km 13,3 ) . Continuem la pista fins el caseriu i serral Arnoate , on podem fer una altra parada i refrescar-nos en la font a recer del sol o la pluja.

 • Km 14,2 . Collado Arnoate (Font)

En aquest punt girem la dreta per seguir per una sendera ‘rompepiernas’ que recorre aquest vessant i passa al costat del derruït caseriu Sakoneta ( Km 16,3 ) . Finalment arribem a una pista que transita al costat dels caserius Atzorinzabal ( Km 17,8 )  i Amulategi ( Km 18,7 ) . Passat aquest punt actualment es baixa per una pista en bon estat i amb trams asfaltats sempre en baixada i apta per bicicletes, millorant l’antic tram ple de fang i pedregós. seguim el camí i arribem al costat d’un prat que condueix fins el barri de Arretxinaga , on es localitza la torre Barroeta , un habitatge fortificat dels segles XIV i XV, i la ermita de Sant Joaquín i Santa Ana ( Km 23,2 ) .A la vora del Camí també se situa l’ermita de San Miguel de Arretxinaga , del XVIII i de planta hexagonal. Mereix almenys una visita breu per veure el seu origen: les tres pedres que formen la capella i guarden equilibri entre si. Rere passar dos ponts sobre el riu Urko  anem de front per l’avinguda Arretxinaga i després girem a l’esquerra pel carrer Artibai. En aquesta prenem la primera a la dreta, el carrer Osteko, que ens porta cap a el alberg de el convent de els Pares Carmelites . María Luisa també acull pelegrins (veure observacions) i ,des de 2012, MarkinaXemein  també conta amb el alberg privat Intxauspe .

 • Km 24,3 . Markina (Tots els serveis)

Les dificultats

 • Etapa de muntanya : La gairebé absència de poblacions i la duresa fan que sigui una de les etapes més respectades de la ruta Nord. És aconsellable fer-la en companyia.

Observacions

Els ciclistes deuen anar des de Deba fins Ondarroa per la carretera GI-638 i en Ondarroa continuar per la BI-633 fins Markina-Xemein. Els forts desnivells, els portells, els trams intricats de camí i, sobretot, el descens final fins Markina-Xemein, fan desaconsellable pels bicigrinos el traçat oficial.Uns 5 quilòmetres d’iniciar l’etapa des de Deba, Nerea i Gaizka van inaugurar el alberg Izarbide Aterpetxea , passada la ermita de el Calvari , que conta amb bar , el seu telèfon és el 655 45 97 69 . Olatz  és la segona i última població amb bar que trobarem en tot el trajecte . El bar té horari incert , normalment obre els caps de setmana i a l’agost , així que és millor assegurar i cridar el dia anterior . Sobretot , portar una mica de aigua i menjar des de Deba , perquè en la muntanya sempre cal anar previngut . Avui abandonem la primera província del nostre camí dient adéu a Guipúscoa i entrant en Bizkaia, la frontera es troba en el serral d’Arno, punt de major altitud del traçat jacobeo en Euskadi.L’etapa d’avui és solitària, és necessari carregar amb aigua, una mica de menjar i paciència en les pujades i baixades del perfil de l’etapa.  

Què veure, què fer

 • Informació completa sobre Turisme de Markina-Xemein en:

http://www.markina-xemein.com/es-es/turismo/paginas/default.aspx

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

0 comentaris

Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camiño do Norte > Etapa de Deba a Markina-Xemein

Camiño do Norte

Etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Informació sobre l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Img perfil etapa 4 norte

Ante o peregrino, a etapa máis interior, montañosa e con maior desnivel de todas as do País Vasco, que xa é dicir moito. Na antigüidade, segundo recolle Juan Uria, o Camiño cruzaba o Deba na hospitalaria Sasiola e avanzaba a Astigarribia, cun mosteiro dedicado a San Andrés xa no século XI, paira conectar vía Aparain co itinerario actual. Desaconsellado paira bicigrinos, que poden facelo por estrada vía Mutriku e Ondarroa, o trazado comeza o seu ascenso decidido xa en Deba, escalando á ermida do Calvario de Maia. A continuación atópase o albergue de Nerea e Gaizka e, de camiño a Olatz, a través de túneles de encinar cantábrico, o mar desaparecerá da retina até a etapa 8. O curso do arroio Anu fai de quecemento paira o tramo máis custoso, o que ascende por pista e bosque a ladeira do macizo de Arno, que divide Gipuzkoa e Bizkaia. Tras un breve descenso reparador, sobrevén un longo tramo de montaña rusa, xunto a caseríos illados e manchas de repoboadas coníferas. Superando un forte repecho tras o caserío Amulategi, o desnivel tórnase máis favorable, tanto que cae en picado, con alto risco de resbalones na última parte da etapa.

L’itinerari

 • Km 0. Deba (Todos os servizos)

Cruzamos as vías e posteriormente a ría. Xunto a ela tomamos a estrada GI-638 que se dirixe a Mutriku e en 150 metros collemos un desvío a man esquerda que sinala Buztiñaga. Aquí dan comezo as primeiras ramplas. Un carril de cemento, primeiro, e una senda entre loureiros, madroños e avellanos e toda sorte de especies caducifolias, despois, conducen até o caserío Pikoaga. A visión do mar e o ambiente rural de prados e cabanas de gando reconfortan até a ermida do Calvario de Maia. O lugar, coa vista parcial de Mutriku, ben merece un respiro. Ademais, hai una fonte algo escondida, detrás do muro e sinalada como Iturria, fonte en eúscaro.

 • Km 4,4. Ermida do Calvario de Maia (Albergue-Bar-Tenda a curta distancia. Asador)

Retomamos a marcha pola pista asfaltada, balizada pola vía crucis, pasamos o asador Azkenetxe e cruzamos a estrada GI-3330. Á beira do itinerario atopamos outra fonte. A finais de marzo de 2014, Nerea e Gaizka inauguraron un albergue que conta con bar e una pequena tenda. Una excelente opción, sobre todo paira aqueles que non durman en Deba. Enseguida mergullámonos nunha senda sombría onde teremos que sortear varias portillas de madeira. Una mancha de encinar cantábrico expándese aquí sobre a calcaria e, xa saíndo a unha zona aberta, presidida no collado por unha nave gandeira, admiramos levemente o mar, ao que diremos adeus até a praia da Area en Pobeña, na etapa 8. En breve, sorteamos un último portillo e cruzamos a GI-3562 paira alcanzar por pista a próxima Olatz, pertencente ao municipio de Mutriku.

 • Km 8,3. Olatz (Bar)

Neste barrio gandeiro atópase o barrestaurante Zelaieta, (único establecemento onde repor forzas  até Markina) Indicámosche o teléfono por si queres consultar horario 943 60 45 95. Deixando ao carón a ermida de San Isidro, a sinalización oficial marca “Arnoate 5,5 km”, progresamos en compañía do arroio Anu. Nun xiro á esquerda despedímonos da súa canle e seguimos ascendendo por pista e máis tarde por bosque até superar timidamente a barreira dos 500 metros de altitude. En plena subida poremos pé en Bizkaia (Km 11,2), aínda que non se ve sinalización algunha da muga, e xa en descenso, por pista, chegamos ao caserío Damukorta, onde é posible que poidamos encher a cantimplora, xa que hai un manancial próximo (Km 13,3). Continuamos a pista até o caserío e collado Arnoate, onde podemos realizar outra parada e refrescarnos na fonte a acubillo do sol ou a choiva.

 • Km 14,2. Collado Arnoate(Fonte)

Neste punto viramos a dereita paira seguir por un carreiro ‘rompepiernas’ que percorre esta vertente e pasa xunto ao derruido caserío Sakoneta (Km 16,3). Finalmente chegamos a unha pista que transita xunto aos caseríos Atzorinzabal (Km 17,8) e Amulategi (Km 18,7). Pasado este punto actualmente se baixa por unha pista en bo estado e con tramos asfaltados sempre en baixada e apta paira bicicletas, mellorando o antigo tramo cheo de barro e pedregoso. seguimos o camiño e chegamos xunto a un prado que conduce até o barrio de Arretxinaga, onde se localiza a torre Barroeta, una vivenda fortificada dos séculos XIV e XV, e a ermida de San Joaquín e Santa Ana (Km 23,2).Á beira do Camiño tamén se sitúa a ermida de San Miguel de Arretxinaga, do XVIII e de planta hexagonal. Merece polo menos una visita breve paira ver a súa orixe: as tres pedras que forman a capela e gardan equilibrio entre si. Tras pasar dúas pontes sobre o río Urko imos de fronte pola avenida Arretxinaga e despois viramos á esquerda pola rúa Artibai. Nesta tomamos a primeira á dereita, a rúa Osteko, que nos leva cara a o albergue do convento dos Pais Carmelitas. María Luisa tamén acolle peregrinos (ver observacións) e ,desde 2012, MarkinaXemein tamén conta con o albergue privado Intxauspe.

 • Km 24,3. Markina (Todos os servizos)

Les dificultats

 • Etapa de montaña: A case ausencia de poboacións e a dureza fan que sexa una das etapas máis respectadas da ruta Norte. É aconsellable facela en compañía.

Observacions

Os ciclistas deben ir desde Deba até Ondarroa pola estrada GI-638 e en Ondarroa continuar pola BI-633 até Markina-Xemein. Os fortes desniveis, os portillos, os tramos intrincados de camiño e, sobre todo, o descenso final até Markina-Xemein, fan desaconsejable paira os bicigrinos o trazado oficial.Uns 5 quilómetros de iniciar a etapa desde Deba, Nerea e Gaizka inauguraron o albergue Izarbide Aterpetxea, pasada a ermida do Calvario, que conta con bar, o seu teléfono é o 655 45 97 69.Olatz é a segunda e última poboación con bar que atoparemos en todo o traxecto. O bar ten horario incerto, normalmente abre os fins de semana e en agosto, así que é mellor asegurar e chamar o día anterior. Sobre todo, levar algo de auga e comida desde Deba, porque na montaña sempre hai que ir prevido.Hoxe abandonamos a primeira provincia do noso camiño dicindo adeus a Gipuzkoa e entrando en Bizkaia, a fronteira atópase no collado de Arno, punto de maior altitude do trazado xacobeo en Euskadi.A etapa de hoxe é solitaria, é necesario cargar con auga, algo de comida e paciencia nas subidas e baixadas do perfil da etapa.  

Què veure, què fer

 • Información completa sobre Turismo de Markina-Xemein en:

http://www.markina-xemein.com/éÉ/Turismo/Paginas/default.aspx

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

0 comentaris

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein

Perfil de l’etapa 4: Etapa de Deba a Markina-Xemein