Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > Camí del Nord > Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

Camí del Nord

Etapa 31: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

Els albergs

Informació sobre l’etapa 31: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

Penúltima i interminable jornada del Camí del Nord que transita pels Concellos de Lugo de Guitiriz i Friol i pel de la Corunya de Sobrat dos Monxes. Aconsegueix la màxima cota del Camí i piga en excés de pistes asfaltades i carreteres, encara que visita un nombre incomptable de petits llogarets i ofereix bons trams de senda.

L’itinerari

 • Km 0. Baamonde (Tots els serveis)

Acomiadem a Baamonde per la NVI, mítica carretera que uneix Madrid amb la Corunya, i la seguim durant prop de tres quilòmetres en direcció a la capital gallega. La via transita paral·lela a la línia del ferrocarril i al riu Parga, de la conca del Miño i afluent del riu Borda. Passat el quilòmetre 532 de la Nacional i atès la fita dels 99.805 quilòmetres a Santiago, abandonem l’asfalt i travessem les vies i el pont gòtic sobre el Parga. Una pista condueix fins a la pròxima Capella de San Alberte, gòtica del segle XIV, o del XVIII com apunten uns altres, i emmarcada per un ombrívol paratge boscós. Al costat de la capella també hi ha una capritxosa font (Km 3,5). En aquest mateix lloc neix una bigarrada senda no gaire llarga però que salva un bonic desnivell i mor a l’altura d’O Rego dona Vinya, primera dels llogarets de San Breixo de Parga, del Concello de Gutiriz. L’itinerari torça a la dreta i arriba fins al llogaret de Baldoncel, també de San Breixo.

 • Km 5,5. Baldoncel

A l’entrada d’aquesta població girem a mà esquerra per a prendre una pista asfaltada que seguirem sense desviar-nos fins al llogaret de Caínzos. A la sortida de Caínzos prenem de front una sendera entre bosc fins a Digañe, llogaret de la parròquia de Santa Locaia (Leocadia) de Parga (Km 8). La pista continua fins a Raposeira i travessem la població per a prendre una altra sendera que desemboca de nou en pista. Diversos senyals de fusta ens aniran anunciant la proximitat del Punt de suport al pelegrí instal·lat per María Helena Pais Lojo. Es troba en el llogaret de Carballedo, a mà dreta i a uns 100 metres del Camí, just en la fita que indica els 93.468 a Santiago. La iniciativa ha comptat amb el suport del Concello de Guitiriz i els pelegrins disposen d’accés a Internet gratuïta, segellat de credencials i informació general. També hi ha cafè, refrescos i entrepans i els que portin una tenda de campanya tenen una zona per a instal·lar-la. A més, al maig de 2015, Helena ha inaugurat en el mateix punt un alberg de 9 places).

 • Km 9,7. Carballedo (Alberg. Bar, Punt de suport al pelegrí)

La jornada continua per pista cap a l’àrea de descans de Seixón i més endavant, després del riu Lavandeira a la parròquia de San Paio de Seixón, pertanyent al Concello de Friol (Km 12). La seva església romànica es troba a l’esquerra del Camí, a l’altura del desviament que, per carretera, ens porta a passar per Subcampo i A Laguna, llocs de la parròquia de Seixón. En aquest últim es troba l’alberg A Lagoa, amb bar i botiga.

 • Km 13,5. A Laguna (Alberg. Bar-tendeixi)

Deixem la carretera provincial i girem a l’esquerra per a avançar fins a Miraz, parròquia de Friol, amb alberg gestionat per la Confraternity of Saint James i un bar-tendeixi. L’alberg es troba a mà esquerra de l’itinerari. A partir d’aquí el perfil de l’etapa picarà cap amunt suaument durant uns 17 quilòmetres fins al límit entre Lugo i la Corunya.

 • Miraz (Alberg. Bar)

La jornada de Filípides s’acomiada de Santiago de Miraz per pista i travessa els llocs d’Outeiro i As Laxes.

 • Km 15,8. As Laxes (Alberg. Bar)

Quatre-cents metres després torcem a l’esquerra per a prendre un camí que durant prop de 4 quilòmetres transita per una zona solitària i oberta poblada de pins, tojos i brucs. Aquest tram soluciona en progressió uns cent metres de desnivell i acaba finalment en una pista on girem a l’esquerra. A un costat deixem A Braña, de la parròquia de Sant Pere d’Anafreita i Concello de Friol, i més endavant desemboquem en la carretera després dels rierols d’Anafreita i Portolamas. Superem l’alt de Mámoa (Km 21,8) i per asfalt deixem a un costat Carballoso prosseguint fins A Roxica. Un altre punt amb alberg comandat per Elena i on reposar forces amb un refresc o un cafè.

 • Km 25,6. A Roxica (Bar. Alberg)

Després fins A Cabana per a pujar fins A Travesa, llogarets, totes elles, de la parròquia de San Mamede de Nodar.Sis-cents més endavant de Travesa es troba A Marcela, corresponent a la parròquia de Santa María de Silvela i on està el bar regentat per Estrella.

 • A Marcela (Bar)

En descens arribem fins al desviament a Corteporcos (Km 29,4), que agafem per a creuar el llogaret. A la sortida, un camí travessa la muntanya dona Pallota, deixant O Espiño a mà esquerra, i conflueix amb la carretera DL.-934. La seguim per la dreta, aconseguint la cota més alta del Camí del Nord i traspassant el límit de Lugo per a entrar a la província de la Corunya, on la carretera passa a denominar-se AC-934. Passem per carretera Marco dones Piules, primera localitat de la Corunya, lloc de naixement del riu Mandeo i lligada ja al Concello de Sobrat dos Monxes (Km 32,5).Entre els punts quilomètrics 6 i 5 visitem Vilariño i Fonda, i en aquesta població, a l’altura d’un bar, deixem la carretera per la dreta (Km 35,4).

 • Km 35,4. Fonda (Bar)

Seguim per pista fins a Esgueva i al final del llogaret atallem per una sendera que porta a l’altura de Muradelo (Km 36,6). En aquest últim tram els senyals oficials escassegen i és fàcil errar, ja que conviuen fletxes grogues antigues amb les fites de la Xunta i no sempre assenyalen la mateixa direcció. En ombria descendim a l’AC-934 i la seguim per a creuar Guitiza i arribar fins a la Llacuna de Sobrat (Km 40).Després del llac deixem l’asfalt per l’esquerra i passem Porcarizas i Carreira per a arribar finalment al Monestir de Santa María de Sobrat dos Monxes, lloc on està condicionat l’alberg de pelegrins (Km 41,3). També, des de 2013, aquesta localitat compta amb un alberg privat.

Les dificultats

 • Alt quilometratge:No hi ha costes molt pronunciades ni de llarga durada durant tot el trajecte, però no deixa de ser una etapa superior a 40 quilòmetres. Els que dubtin poden dividir-la en dos trams i fer nit en Miraz. Aproximadament la meitat del trajecte discorre per carretera i pistes asfaltades.
 • Mala senyalització en el tram final fins Sobrat:A l’altura d’un bar, en Fonda, cal abandonar l’AC-934 i agafar una pista asfaltada a mà dreta que porta a Esgueva i Muradelo. A la sortida d’aquesta última localitat només hi havia algunes fletxes fins a la Llacuna. En els desviaments sense senyalitzar convé continuar sempre recte.
 • Als 5 quilòmetres de l’inici d’etapa tenim una possibilitat d’anar a Sobrat per As Encreuaments escurçant així l’etapa en prop de 8 quilòmetres. Aquesta ruta aquesta senyalitzada i el desnivell és similar al traçat per Miraz, tenint serveis de restauració en O Camp dona Vila i en As Creus.

Observacions

Als 5 quilòmetres de l’inici d’etapa tenim una possibilitat d’anar a Sobrat per As Encreuaments escurçant així l’etapa en prop de 8 quilòmetres. Aquesta ruta aquesta senyalitzada i el desnivell és similar al traçat per Miraz, tenint serveis de restauració en O Camp dona Vila i en As Creus.No hi ha costes molt pronunciades ni de llarga durada durant tot el trajecte, però no deixa de ser una etapa superior a 40 quilòmetres. Els que dubtin poden dividir-la en dos trams i fer nit en Miraz. Aproximadament la meitat del trajecte discorre per carretera i pistes asfaltades.

Què veure, què fer

Per al pelegrí, que veu limitat els seus moviments, i més en una etapa tan llarga on a penes queda temps per a visitar res el millor és centrar la visita en el Monestir de Sobrat:

 • L’origen d’aquest cenobi es remunta a mitjan segle X, quan els Comtes de Présaras donen al monestir moltes de les seves possessions i el converteixen d’alguna manera en un edifici familiar. Aquestes riqueses es van administrar en benefici de la comunitat monàstica i de pobres i pelegrins, que ja en aquells dies passaven per allí durant el seu viatge a Santiago. En el segle XII, concretament en 1140, l’orde del Cister arriba a Espanya i aconsegueix a Sobrat que es revitalitza al ritme del “ora et labora“. En 1142 Bernardo de Fontaines envia des de França, d’on és abat, una comunitat de monjos. Així, el 14 de febrer de 1142, comença en Santa María de Sobrat la vida monàstica cistercenca. Durant la resta del segle XII i el segle XIII el Monestir desenvolupa una gran activitat espiritual i econòmica. Després, com la majoria dels monestirs espanyols i europeus, coneix una etapa de decadència que es deté l’any 1498, en incorporar-se el Monestir a la Congregació de Castella. El Monestir recupera gran part de la seva grandesa; la majoria dels edificis que actualment es conserven, comencen a construir-se a partir d’aquesta nova època. La monumental església s’acaba a la fi del segle XVII. El 21 de setembre de 1834 se suprimeix per reial orde el Monestir per una ordre general i definitiva de desamortització. El Monestir de Santa María de Sobrat, els seus edificis i possessions són venuts a persones no relacionades amb la institució religiosa o eclesiàstica. S’inicia una deterioració progressiva dels edificis que acaben convertint-se en un enorme munt de ruïnes i pedres. L’any 1954, per encàrrec del cardenal Quiroga, Arquebisbe de Santiago de Compostel·la, el Monestir Cistercenc de Viaceli, situat en la localitat de Cóbreces comença l’enorme tasca de reconstrucció del monestir; i el mes de juliol de 1966 envia una comunitat de monjos. El 25 de juliol de 1966 comença novament la vida monàstica cistercenca en el Monestir de Santa María de Sobrat.
 • Laguna de Sobrat: A l’entrada de Sobrat hi ha una llacuna artificial de la qual no existeixen documents escrits sobre la seva construcció i la relació que podia haver tingut amb els monjos en l’època medieval. Però la seva existència demostra l’interès del monestir per la riquesa pesquera, una de les bases de la seva alimentació.

En imatges

 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez
 • Ruben García Blázquez

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Els pelegrins opinen sobre l'etapa 31: Etapa de Baamonde a Sobrat dos Monxes

0 comentaris