Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Viatges > Camí de Sant Jaume > El Camí de San Salvador

Camí de San Salvador

Informació sobre les 5 etapes del Camí de San Salvador

"Qui va a Santiago / I no a San Salvador / Serveix al criat / I oblida al Senyor". Guiat per aquesta estrofa, EROSKI CONSUMER ha recorregut a peu els 122 quilòmetres que separen el Parador Nacional de Sant Marcs de León i la Catedral d'Oviedo. Sobre la base de la informació recopilada durant aquesta peregrinació i la inestimable col·laboració de José Antonio Cuñarro Expósito, àlies 'Ender' i ànima máter del Camí de San Salvador, ha elaborat aquesta guia pràctica dividida en 5 etapes, on es descriu amb detall tot l'itinerari.

Oviedo va ser la segona peregrinació més important després de Santiago de Compostel·la

A partir de 1075, quan es va fer públic el contingut de les valuoses relíquies de l'arca custodiada avui en la Càmera Santa de la catedral d'Oviedo, la capital asturiana es va convertir en el segon lloc més important de peregrinació després de Santiago de Compostel·la i, des d'aquest moment, a més, ambdues peregrinacions van quedar vinculades per sempre. L'inventari de les relíquies, la propaganda, les llegendes i el boca a boca entre els pelegrins van aconseguir traspassar fronteres i encara avui ressonen entre els caminantes aquests antics versos: "Qui va a Santiago / I no a San Salvador / Serveix al criat / I oblida al Senyor".

La muntanya central lleonesa i les estretes valls asturianes

Diverses etapes del Camí de San Salvador transiten íntegra o parcialment per la muntanya, amb tots els avantatges i inconvenients que això suposa. A la majestuosidad dels paisatges, que ja van despertar el temor i la curiositat dels pelegrins medievals, i l'absència de tràfic, es contraposa un nombre més limitat de poblacions amb serveis, que no ofereix problema algun si atenem algunes consideracions reflectides en la guia. A més, les tres primeres jornades discorren a una altitud que varia entre els 830 metres de la capital lleonesa i els 1.572 metres del Canto La Tusa, cotes a tenir molt en compte en els mesos hivernals. El perfil de Facebook del Camí de San Salvador , gestionat per José Antonio Cuñarro, és molt actiu i recomanem visitar-ho per buidar qualsevol dubte i conèixer a cada moment l'estat del Camí.

Gran treball de senyalització i, en ocasions, també d'enginyeria

El treball sempre dona els seus fruits, sempre. La senyalització oficial a la província de León, constituïda pels pals de fusta fabricats per Tomero i Romillo, S.L, es va dur a terme en 2008. Va ser a càrrec de l'Associació Quatre Valls, integrada pels municipis pels quals passa el Camí de San Salvador en la part lleonesa, és a dir, els ajuntaments de León, Sariegos, Quadres, La Robla, Pola de Gordón i Villamanín. Per la seva banda, el Principat d'Astúries es va encarregar de la seva part a partir de l'alt de Pallers

.

Aquesta senyalització, no obstant això, cobria pobrament les zones de muntanya. Ningú en aquell any era capaç d'arribar a Poladura pel Camí i molt menys a la Col·legiata d'Arbas. Davant aquest problema, José Antonio Cuñarro, va demanar permís a l'Associació del Camí de San Salvador i en 2009 va començar a fabricar fletxes metàl·liques, que soldava i pintava en la cotxera del seu amic Juan López, ja mort. a. c. s. Després de col·locar-les va veure que es podien millorar, ja que els animals doblegaven les fletxes. Així, en 2011, va començar a dissenyar, de nou en aquesta cotxera, les petxines metàl·liques que veiem avui dia. Així mateix ha recorregut el Camí entre León i Oviedo en moltes ocasions, senyalitzant l'itinerari amb pots de spray groc.

El treball va ser més enllà, i encara continuarà mentre segueixin passant pelegrins. Al gener de 2012, José Antonio i un amic fuster van col·locar el pal de fusta que indica el desviament a l'alberg de Pallers i San Miguel del Riu. Així mateix, a la fi d'octubre de 2012, ell al costat de Javi i Jesús van construir amb èxit el Pontón de Romanís sobre un rierol que no podia travessar-se durant l'època de crescuda. Esment a part mereix la Creu de San Salvador, fita d'aquest itinerari jacobeo situat a 1.452 metres d'altitud en l'alt dels Romanís. Pesa uns 250 quilos i la van hissar entre 8 persones també a la fi d'octubre de 2012.

Xarxa d'albergs més que suficient

La precisa senyalització unida a una bona xarxa d'albergs són els dos ingredients bàsics que busca qualsevol pelegrí a l'hora de decantar-se per una o una altra ruta. El Camí entre León i Oviedo reuneix els dos, d'aquí el seu auge en els últims anys. A més dels albergs emplaçats en León (Camí Francès) i Oviedo (inici del Camí Primitiu), el Camí de San Salvador explica ja amb altres set albergs, que van començar a inaugurar-se en 2008 i permeten dividir les etapes en distàncies molt assequibles. Així, entre León i La Robla es troba l'alberg de Cabanillas; entre La Robla i Poladura de la Tèrcia l'alberg de Buiza, etc. Aquesta infraestructura ajuda al pelegrí a recórrer la ruta conformement a la seva capacitat física, podent emprar des de quatre fins a sis i fins i tot set dies.

Credencial del Pelegrí i Salvadorana

El Camí de San Salvador es pot recórrer amb la credencial oficial, vàlida per a qualsevol Camí de Santiago. Aquesta credencial la tramita i imprimeix la Catedral de Santiago i l'envia a les Parròquies, Bisbats i Associacions d'Amics del Camí de Santiago que la sol·liciten. A més, de manera opcional, és possible fer aquest Camí amb la credencial creada i dissenyada ex profeso per a aquesta ruta. Pot aconseguir-se en l'alberg Fundació Ademar, en l'alberg de les Carbajalas, en l'Oficina municipal d'Informació i Turisme de León i en el bar Central de Carbajal de la Llegua, seu de l'Associació Camino de Santiago Ruta de San Salvador.

Si al pelegrí que recorre, almenys, els últims 100 quilòmetres a peu fins a Santiago, li recompensen amb la Compostela, a aquells que peregrinin des de León a Oviedo pel Camí de San Salvador li gratificaran, previ pagament, de la Salvadorana. És un document acreditatiu signat pel Deán de la Catedral d'Oviedo que es pot demanar tant en la catedral com en l'alberg d'El Salvador.

Bibliografia:

Guia en PDF del Camí del Salvador entre León i Oviedo, escrita per José Antonio Cuñarro Expósito, que pot descarregar-se des de Guia del Camí del Salvador

Oviedo i el Tresor de la seva Catedral en els Orígens del Camí de Santiago, edició de 2010 patrocinada per la Fundació María Cristina Masaveu Peterson. Aquesta obra recull les Actes del Seminari celebrat en l'I Cicle de Conferències del Camí de Santiago que es va organitzar a Oviedo a l'abril de 2008.

Les peregrinacions a Santiago de Compostel·la, obra en tres volums de Luis Vázquez de Parga, José María Lacarra i Juan Uría Ríu. S'ha consultat un facsímil editat pel Departament d'Educació i Cultura del Govern de Navarra en col·laboració amb Iberdrola de l'edició publicada en 1948 pel Consell Superior de Recerques Científiques.

Les Peregrinacions Jacobeas, obra en tres volums de Luciano Huidobro i Serna i diversos col·laboradors publicada per primera vegada en 1950 i 1951. S'ha consultat l'edició realitzada per la Diputació Provincial de Burgos i Iberdrola amb motiu de l'Any Sant de 1999.

Així veuen els pelegrins el Camí de San Salvador